oldboy42wawa 09.03.13, 21:43 dzisiaj udałem się na Pogotowie z bólem pleców,podejrzenie padło na kręgosłup,dostałem skierowanie na RTG i do neurologa czy to nie dziwne to chyba ortopeda jest od kręgosłupa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
macarthur Re: neurolog na kręgosłup 10.03.13, 15:41 prawdopodobnie chodzi o pracę mięśni stres może powodować bardzo silne napięcie mięśni co skutkuje uszkodzeniem kręgosłupa Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: neurolog na kręgosłup 10.03.13, 17:00 Byłam z bólami pleców i u neurologa. Bardziej niż on (sugerujący nerwicę wegetatywną !!!) pomogła mi rehabilitacja i masaże zaordynowane przez zwykłego internistę na podstawie wyniku prześwietlenia w którym stwierdzono zmiany zwyrodnieniowe... Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: neurolog na kręgosłup 11.03.13, 09:15 > Byłam z bólami pleców i u neurologa. Bardziej niż on (sugerujący nerwicę wegeta > tywną !!!) pomogła mi rehabilitacja i masaże zaordynowane przez zwykłego intern > istę na podstawie wyniku prześwietlenia w którym stwierdzono zmiany zwyrodnieni > owe... Akurat przy bólach wynikających z nerwicy rehabilitacja daje krótkotrwałą poprawę. Rehabilitacji nie ordynuje się "na podstawie wyniku prześwietlenia". Prześwietlenie jest po to, aby ewentualnie rehabilitację wykluczyć. Proponuję nie oceniać rozumiejąc nie do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: neurolog na kręgosłup 11.03.13, 17:38 kradam napisał: > Rehabilitacji nie ordynuje się "na podstawie wyniku prześwietlenia". Prześw > ietlenie jest po to, aby ewentualnie rehabilitację wykluczyć. Proponuję nie oce > niać rozumiejąc nie do końca. Akurat u mnie prześwietlenie kręgosłupa wykazało zmiany powodujące ból. Na złagodzenie którego zaordynowana rehabilitacja pomogła...I nie jest to ocena, tylko opis. Tak trudno zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: neurolog na kręgosłup 11.03.13, 20:11 A Ty znow swoje teorie. Zmiany zwyrodnieniowe musza byc bardzo zaawansowane, aby dawac bol. Wtedy juz rehabilitacja nie musi byc wskazana. Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy42wawa Re: neurolog na kręgosłup 11.03.13, 21:55 opis RTG będę miał w środę więc co nieco się pewnie wyjaśni dzisiaj ból jakby mniejszy ale jestem do końca tygodnia na zwolnieniu więc nie wysilam się Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: neurolog na kręgosłup 12.03.13, 14:52 kradam napisał: > Zmiany zwyrodnieniowe musza byc bardzo zaawansowane, ab > y dawac bol. Wtedy juz rehabilitacja nie musi byc wskazana. Nie muszą być bardzo zaawansowane wystarczy jak są umieszczone w (nie)odpowiednim miejscu. Gwoli wyjaśnienia to nie teoria, tylko własna bolesna praktyka. A z ciekawości CO proponujesz jeśli uważasz, że rehabilitacja nie jest w takim wypadku wskazana? A umiejscowienie zmian nie pozwala na operację? Bo ja jednak wolę rehabilitację i ćwiczenia wzmacniające mięśnie pleców, niż łykanie leków przeciwbólowych. Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy42wawa Re: neurolog na kręgosłup 13.03.13, 21:28 niestety nic się nie wyjaśniło pani Dr. obejrzała RTG pokiwała głową postukała młoteczkiem w kolano ,kazała dotknąć nosa i dalej zrobiła się bardzo tajemnicza ja rozumiem że obowiązuje tajemnica lekarska ale chyba nie w stosunku do pacjenta.W końcu moja niecierpliwość dała o sobie znać i zmąciłem zadumę pani DR. pytaniem co mi jest - niestety na to pytanie nie otrzymałem odpowiedzi natomiast dostałem skierowanie na rezonans i badanie gęstości kości i zdałem sobie sprawę że są na świecie rzeczy o którym się filozofom nie śniło naprzykład zmiana gęstości kości u faceta dobrze po 40-ce Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: neurolog na kręgosłup 14.03.13, 08:49 > i zdałem sobie sprawę że są na świecie rzeczy o którym się filozofom nie śniło > naprzykład zmiana gęstości kości u faceta dobrze po 40-ce Nie wiem co ma na celu ta wypowiedź, filozofowie nie zajmuje się leczeniem ludzkich ciał i nie muszą im się śnić tego typu patologie. Co innego lekarz, który widział RTG pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: neurolog na kręgosłup 14.03.13, 11:21 oldboy42wawa napisał: > niestety nic się nie wyjaśniło To tak jak u mnie, mój neurolog tez się zasępił i wysnuł teorię o nerwicy (całkowicie błędną). Zapisz się na te badania na wszelki wypadek, na pewno nie zaszkodzą, ale jednocześnie poszukaj teraz dobrego ortopedy. Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy42wawa Re: neurolog na kręgosłup 14.03.13, 13:30 tak jak dla mnie to diagnoza z osteoporozą to jakiś idiotyzm ale poczekam na wynik badań Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: neurolog na kręgosłup 18.03.13, 15:28 Po pierwsze, to jesteś w trakcie "procesu diagnostycznego", którego wynikiem będzie dopiero diagnoza, czyli "identyfikacja choroby". Proponuję lekturę: pl.wikipedia.org/wiki/Rozpoznanie_%28medycyna%29 Na opisie RTG, które wkleiłeś w innym wątku, są jak najbardziej kwestie, które mogą sugerować osteoporozę, a mianowicie "obniżenie wysokości trzonów". forum.gazeta.pl/forum/w,22,143291532,143291532,opis_RTG_z_czym_to_sie_je.html Wystarczy wpisać do gugla ""obniżenie wysokości trzonów" i zerknąć na tytuły dwóch pierwszych linków. Ty tymczasem kpisz sobie z lekarza. Serdecznie współczuję lekarzom, którzy muszą z racji wykonywanego zawodu leczyć osoby podobne do Ciebie i aqua48. Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy42wawa Re: neurolog na kręgosłup 18.03.13, 18:44 ja się leczę prywatnie i ci biedni lekarze biorą za 20 minut robienia mądrych min 130 PLN, a mnie jak napierdałało tak napie... za przeproszeniem Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: neurolog na kręgosłup 14.03.13, 08:41 > Nie muszą być bardzo zaawansowane wystarczy jak są umieszczone w (nie)odpowiedn > im miejscu. Gwoli wyjaśnienia to nie teoria, tylko własna bolesna praktyka. Raczej niewiedza. > A z ciekawości CO proponujesz jeśli uważasz, że rehabilitacja nie jest w takim > wypadku wskazana? Nic takiego nie napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
sp9tcu Re: neurolog na kręgosłup 10.03.13, 20:50 na kregosłup na pogotowie przesada oczywiście że neurolog Odpowiedz Link Zgłoś
grazkavita Re: neurolog na kręgosłup 11.03.13, 07:36 Oprócz neurologa radziłbym poczytać o dobrym krześle do siedzenia , właściwym trybie życia. To wszystko ma kolosalne znaczenie i oczywiście zakupy albo samochodem albo kupić sobie mały dwukółkowy wózek na te cele. Odpowiedz Link Zgłoś
enkond00 Re: neurolog na kręgosłup 11.03.13, 16:49 mogę polecić dr Staszewskiego, moim zdaniem bardzo dobry specjalista, opinie o nim na jego profilu na znanymlekarzu, mówia wszystko :) www.znanylekarz.pl/jacek-staszewski/neurolog/warszawa. (przyjmuje w przychodni Prosen) Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: neurolog na kręgosłup 12.03.13, 14:00 oldboy42wawa napisał: > dzisiaj udałem się na Pogotowie z bólem pleców,podejrzenie padło na kręgosłup,d > ostałem skierowanie na RTG i do neurologa > czy to nie dziwne to chyba ortopeda jest od kręgosłupa Z bolem plecow na pogotowie??? To znaczy na SOR??? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmov Re: neurolog na kręgosłup 07.02.14, 22:42 jeśli to rwa kulszowa to wizyta u neurologa będzie niezbędna, na pewno Ci nie zaszkodzi, a pomoże ulżyć. Niestety wiem jaki to ból i nie życzę go nikomu, gdyby ktoś potrzebował to polecam bardzo dobrego neurologa właśnie "od kręgosłupa" konsultacjeneurologiczne.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś