Dodaj do ulubionych

neurolog na kręgosłup

09.03.13, 21:43
dzisiaj udałem się na Pogotowie z bólem pleców,podejrzenie padło na kręgosłup,dostałem skierowanie na RTG i do neurologa
czy to nie dziwne to chyba ortopeda jest od kręgosłupa
Obserwuj wątek
    • macarthur Re: neurolog na kręgosłup 10.03.13, 15:41
      prawdopodobnie chodzi o pracę mięśni stres może powodować bardzo silne napięcie mięśni co skutkuje uszkodzeniem kręgosłupa
      • aqua48 Re: neurolog na kręgosłup 10.03.13, 17:00
        Byłam z bólami pleców i u neurologa. Bardziej niż on (sugerujący nerwicę wegetatywną !!!) pomogła mi rehabilitacja i masaże zaordynowane przez zwykłego internistę na podstawie wyniku prześwietlenia w którym stwierdzono zmiany zwyrodnieniowe...
        • kradam Re: neurolog na kręgosłup 11.03.13, 09:15
          > Byłam z bólami pleców i u neurologa. Bardziej niż on (sugerujący nerwicę wegeta
          > tywną !!!) pomogła mi rehabilitacja i masaże zaordynowane przez zwykłego intern
          > istę na podstawie wyniku prześwietlenia w którym stwierdzono zmiany zwyrodnieni
          > owe...
          Akurat przy bólach wynikających z nerwicy rehabilitacja daje krótkotrwałą poprawę. Rehabilitacji nie ordynuje się "na podstawie wyniku prześwietlenia". Prześwietlenie jest po to, aby ewentualnie rehabilitację wykluczyć. Proponuję nie oceniać rozumiejąc nie do końca.
          • aqua48 Re: neurolog na kręgosłup 11.03.13, 17:38
            kradam napisał:

> Rehabilitacji nie ordynuje się "na podstawie wyniku prześwietlenia". Prześw
            > ietlenie jest po to, aby ewentualnie rehabilitację wykluczyć. Proponuję nie oce
            > niać rozumiejąc nie do końca.

Akurat u mnie prześwietlenie kręgosłupa wykazało zmiany powodujące ból. Na złagodzenie którego zaordynowana rehabilitacja pomogła...I nie jest to ocena, tylko opis. Tak trudno zrozumieć?
            • kradam Re: neurolog na kręgosłup 11.03.13, 20:11
              A Ty znow swoje teorie. Zmiany zwyrodnieniowe musza byc bardzo zaawansowane, aby dawac bol. Wtedy juz rehabilitacja nie musi byc wskazana.
              • oldboy42wawa Re: neurolog na kręgosłup 11.03.13, 21:55
                opis RTG będę miał w środę więc co nieco się pewnie wyjaśni dzisiaj ból jakby mniejszy ale jestem do końca tygodnia na zwolnieniu więc nie wysilam się
              • aqua48 Re: neurolog na kręgosłup 12.03.13, 14:52
                kradam napisał:

> Zmiany zwyrodnieniowe musza byc bardzo zaawansowane, ab
                > y dawac bol. Wtedy juz rehabilitacja nie musi byc wskazana.

Nie muszą być bardzo zaawansowane wystarczy jak są umieszczone w (nie)odpowiednim miejscu. Gwoli wyjaśnienia to nie teoria, tylko własna bolesna praktyka.
                A z ciekawości CO proponujesz jeśli uważasz, że rehabilitacja nie jest w takim wypadku wskazana? A umiejscowienie zmian nie pozwala na operację? Bo ja jednak wolę rehabilitację i ćwiczenia wzmacniające mięśnie pleców, niż łykanie leków przeciwbólowych.
                • oldboy42wawa Re: neurolog na kręgosłup 13.03.13, 21:28
                  niestety nic się nie wyjaśniło pani Dr. obejrzała RTG pokiwała głową postukała młoteczkiem w kolano ,kazała dotknąć nosa i dalej zrobiła się bardzo tajemnicza ja rozumiem że obowiązuje tajemnica lekarska ale chyba nie w stosunku do pacjenta.W końcu moja niecierpliwość dała o sobie znać i zmąciłem zadumę pani DR. pytaniem co mi jest - niestety na to pytanie nie otrzymałem odpowiedzi natomiast dostałem skierowanie na rezonans i badanie gęstości kości
                  i zdałem sobie sprawę że są na świecie rzeczy o którym się filozofom nie śniło naprzykład zmiana gęstości kości u faceta dobrze po 40-ce
                  • kradam Re: neurolog na kręgosłup 14.03.13, 08:49
                    > i zdałem sobie sprawę że są na świecie rzeczy o którym się filozofom nie śniło
                    > naprzykład zmiana gęstości kości u faceta dobrze po 40-ce
                    Nie wiem co ma na celu ta wypowiedź, filozofowie nie zajmuje się leczeniem ludzkich ciał i nie muszą im się śnić tego typu patologie. Co innego lekarz, który widział RTG pacjenta.
                  • aqua48 Re: neurolog na kręgosłup 14.03.13, 11:21
                    oldboy42wawa napisał:

> niestety nic się nie wyjaśniło

To tak jak u mnie, mój neurolog tez się zasępił i wysnuł teorię o nerwicy (całkowicie błędną). Zapisz się na te badania na wszelki wypadek, na pewno nie zaszkodzą, ale jednocześnie poszukaj teraz dobrego ortopedy.
                    • oldboy42wawa Re: neurolog na kręgosłup 14.03.13, 13:30
                      tak jak dla mnie to diagnoza z osteoporozą to jakiś idiotyzm ale poczekam na wynik badań
                      • kradam Re: neurolog na kręgosłup 18.03.13, 15:28
                        Po pierwsze, to jesteś w trakcie "procesu diagnostycznego", którego wynikiem będzie dopiero diagnoza, czyli "identyfikacja choroby". Proponuję lekturę: pl.wikipedia.org/wiki/Rozpoznanie_%28medycyna%29
                        Na opisie RTG, które wkleiłeś w innym wątku, są jak najbardziej kwestie, które mogą sugerować osteoporozę, a mianowicie "obniżenie wysokości trzonów".
                        forum.gazeta.pl/forum/w,22,143291532,143291532,opis_RTG_z_czym_to_sie_je.html
                        Wystarczy wpisać do gugla ""obniżenie wysokości trzonów" i zerknąć na tytuły dwóch pierwszych linków.
                        Ty tymczasem kpisz sobie z lekarza. Serdecznie współczuję lekarzom, którzy muszą z racji wykonywanego zawodu leczyć osoby podobne do Ciebie i aqua48.
                        • oldboy42wawa Re: neurolog na kręgosłup 18.03.13, 18:44
                          ja się leczę prywatnie i ci biedni lekarze biorą za 20 minut robienia mądrych min 130 PLN, a mnie jak napierdałało tak napie... za przeproszeniem
                • kradam Re: neurolog na kręgosłup 14.03.13, 08:41
                  > Nie muszą być bardzo zaawansowane wystarczy jak są umieszczone w (nie)odpowiedn
                  > im miejscu. Gwoli wyjaśnienia to nie teoria, tylko własna bolesna praktyka.
                  Raczej niewiedza.

> A z ciekawości CO proponujesz jeśli uważasz, że rehabilitacja nie jest w takim
                  > wypadku wskazana?
                  Nic takiego nie napisałem.
    • sp9tcu Re: neurolog na kręgosłup 10.03.13, 20:50
      na kregosłup na pogotowie przesada
      oczywiście że neurolog
      • grazkavita Re: neurolog na kręgosłup 11.03.13, 07:36
        Oprócz neurologa radziłbym poczytać o dobrym krześle do siedzenia , właściwym trybie życia. To wszystko ma kolosalne znaczenie i oczywiście zakupy albo samochodem albo kupić sobie mały dwukółkowy wózek na te cele.
    • enkond00 Re: neurolog na kręgosłup 11.03.13, 16:49
      mogę polecić dr Staszewskiego, moim zdaniem bardzo dobry specjalista, opinie o nim na jego profilu na znanymlekarzu, mówia wszystko :) www.znanylekarz.pl/jacek-staszewski/neurolog/warszawa. (przyjmuje w przychodni Prosen)
    • osmanthus Re: neurolog na kręgosłup 12.03.13, 14:00
      oldboy42wawa napisał:

> dzisiaj udałem się na Pogotowie z bólem pleców,podejrzenie padło na kręgosłup,d
      > ostałem skierowanie na RTG i do neurologa
      > czy to nie dziwne to chyba ortopeda jest od kręgosłupa

Z bolem plecow na pogotowie??? To znaczy na SOR???

• kosmov Re: neurolog na kręgosłup 07.02.14, 22:42
      jeśli to rwa kulszowa to wizyta u neurologa będzie niezbędna, na pewno Ci nie zaszkodzi, a pomoże ulżyć. Niestety wiem jaki to ból i nie życzę go nikomu, gdyby ktoś potrzebował to polecam bardzo dobrego neurologa właśnie "od kręgosłupa"
      konsultacjeneurologiczne.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka