Dodaj do ulubionych

MAM PYTANIE? LUDZIE?

24.03.05, 19:47
CZYTAM TE WSZYSTKIE LISTY I ZASTANAWIAM SIE CZY TO PRAWDA ŻE OKOŁO PÓŁ ROKU
PO OPERACJI ZEZ POWRACA? ODPOWIEDZCIE JEZELI COSIK NA TEN TEMAT WIECIE!
POZDRAWIAM PA!!!
Obserwuj wątek
    • smutniutka Re: MAM PYTANIE? LUDZIE? 24.03.05, 20:56
      MArcinie,

to nie jest tak dokladnie, ze po równo pół roku po operacji zez powraca!!! U
      niektorych wystarczy tylko 1 operacja by zlikwidować zeza, a u innych nawet
      pottrzebne są 4 zabiegi. Zez jest wadą wzroku, kazdy z nas ma nieco innego
      zeza, a przy tym nieco inne towarzyszące wady. Nie mozna powiedziec, ze jesli u
      kogoś się nie powiodło to u mnie też nie!
      Pozdrawiam!

S.

PS Prośba - nie krzycz (Caps Lock), bo nie ma takiej potrzeby...
      • aneczka42111 Re: MAM PYTANIE? LUDZIE?DO MARCINA 25.03.05, 00:09
        Marcin,

Jest dokładnie tak, jak napisała Smutniutka - zez może, ale nie musi powrócić.U
        mnie niestety sprawdził sie ten gorszy scenariusz czyli "wielki comeback" -
        potrzebne były kolejne operacje.Ale nie oznacza to,że tak musi byc u
        wszystkich:)

pozdrowionka:)

ANIA

ps: 28.03.2005 godz.21.00 czat.onet.pl :)) MEETING FORUM :)
        • loginek100300 Re: MAM PYTANIE? LUDZIE?DO MARCINA 29.03.05, 14:22
          W moim przypadku kat sie nie powiekszyl. Jedynym problemem jest zaczerwienienie
          w kaciku, ktore pozostalo po operacji.
      • marika2424 Może ktoś z was również leczy się u dr Wójcik??? 09.04.05, 20:11
        Witam wszystkich!znalazłam się tutaj przypadkowo, gdy szukałam w necie
        informacji o zezie i jestem pod wrażeniem, że takie forum istnieje:)Mam ten sam
        problem co wszyscy - zez prawego oka z niedowidzeniem. Byłam juz 4 razy
        operowana i za kazdym razem bez pozytywnego skutku. Ale nie mam zamiaru się
        poddawać w następnym tygodniu wybieram sie do Krakowa do dr Wójcik, raz mnie
        już operowała, ale zez powrócił po 2latach i teraz w zastraszającym tempie się
        powiększa. Myślę o kolejnej operacji, w sumie to nic strasznego...Zobaczymy co
        powie pani dr. Spotykałam się ostatnio z pewnym chłopakiem, ale kiedy wyczaił,
        że mam zeza(starałam się to na początku ukrywać nie patrzyłam prosto w oczy,
        siadałam obok, tak aby tego nie zauważył), poprostu mnie zostawił, nie
        powiedział mi, ze chodzi własnie o to, ale zwalił to na uczucia, ze nic do mnie
        czuje...Zez jest okropną chorobą, zarazem ciała i psychiki. Nie czuje się
        gorsza z tego powodu od innych. Osobiście polecam dr Wójcik, jest to najlepsza
        pani dr od zeza z jaką się dotychczas spotkałam. Personel szpitala w
        Witkowicach jest przesympatyczny:)Pozdrawiam was wszystkich gorąco.
        • nawoj29 Re: Może ktoś z was również leczy się u dr Wójcik 09.04.05, 22:04
          Cześć, Marika, Ja lecze dzieci i dr. Wójcik, ale nie od dawna. Dopiero od ok.
          roku. Nie mogę jeszcze zbyt wiele powiedzieć, bo zezy nie są wyleczone. Też
          pojechałam do niej z polecenia innej osoby. Ale na razie osobiście nie jestem
          pod wrażeniem. Oczywiście - interesuje się osobą, bada dokładnie, poświeci
          czasu ile trzeba, ale na razie nie pozbyłam sie tego zeza, więc nawet myślę o
          dodatkowej konsultacji u innego spejcalisty.
          A powiedz, ile czasu się u niej leczysz i dlaczego trzeba było aż tyle operacji
          i jest "cdn."?
          Pozdrawiam i nie martw się chłopakiem. W końcu trafisz na swego i będziesz
          zadowolona, że to nie ten, który tak łatwo się zniechęcił.
          • marika2424 Re: Może ktoś z was również leczy się u dr Wójcik 10.04.05, 10:54
            Witam.Po raz pierwszy byłam operowana jak miałam 5lat,oczywiście chodziłam na
            ćwiczenia ortoptyczne,miałam zasłaniane oko, ale to nie przyniosło żadnego
            skutku, pamiętam, że to było strasznie męczące dla mnie jako dziecka, później
            była operowana w wieku 13lat, ale oczywiście znowu zez powrócił, kolejny zabieg
            był w wieku 17 lat bez rezultatów, bo praktycznie nie został on nawet
            zlikwidowany( ta operacja została prostu zmarnowana).Mieszkam w Białymsoku, za
            każdym razem byłam operowana przez innego lekarza, ktory był niby dobry w tym
            co robił.Namiary na dr Wójcik dostałam od prywatnego okulisty, pojechałam do
            niej do prywatnego gabinetu i praktycznie po miesiącu byłam juz po operacji. Dr
            Wójcik nie wykluczała w moim przypadku kolejnej operacji za jakis czas. W
            porównaniu z białostockimi lekarzami zna sie na rzeczy. Nie pamiętam u kogo ale
            chyba u Biedaka, przeczytałam, że pod wpływem alkoholu i siedzenia przed
            komputerem zez sie powiękasza, u mnie jest dokładnie tak samo.Jak juz pisałam
            wybieram się do dr Wójcik w przyszłym tygodniu zobaczymy co mi powie.Ile latek
            mają Twoje dzieci i czy były juz operowane?
            • ortoptystka1 Re: Może ktoś z was również leczy się u dr Wójcik 26.04.05, 15:11
              Jeśli chodzi o zabiegi operacyjne w chorobie zezowej... u niektórych osób po
              zabiegu wszystko wraca do normy, gałki oczne ustawione są na wprost, ostrość
              wzroku poprawia się. U osób z duzym kątem zeza zabieg przeprowadza się w kilku
              etapach. Niestety nieraz zdarza się tak, że po kilku latach zabiegi należy
              powtórzyć. Co jest ważne : p o takim zabiegu należy ćwiczyć mięśnie poruszające
              gałką oczną. Jeśli są przepisane okulary, należy je nosić bo one również leczą
              nam zeza. Dobre wyniki mamy również po ćwiczeniach ortoptyzcnych oraz
              pleoptycznych, ale trzeba wziąć pod uwage wiek pacjenta, ćwiczenia skutkują
              jedynie u dzieci... najlepszy wyniki u dzieci w wieku do 10 - 12 lat... Poźniej
              można je stosować dla podtrzymania poprawnych wyników.
              A jeśli chodzi o dr Wójcik oprócz prywatnego gabinetu w którym przyjmuje, jest
              również w Szpitalu w Witkowicach, gdzie przeprowadzane są zabiegi. Z tego co ja
              się orientuje jest naprawde dobrym lekarzem.
              Pozdrawiam
              • nawoj29 Re: Może ktoś z was również leczy się u dr Wójcik 26.04.05, 22:51
                Oh, dopiero zobaczylam, że Marika miała kilka pytań do mnie. Otóż ja też z
                dzićmi mieszkamy w Białymstoku i też dostałam namiary dr Wójcik jako osoby
                polecanej.Może kiedyś było inaczej w Białymstoku, ale obecnie kierunek
                działania jest taki sam w DSK jak i dr. Wójcik. Jeździałam tam, ponieważ wierzę
                w większe doświadczenie dr W. Bądź co bądź specjalizują się w zezach i mają
                więcej pacjentów z zezem niż inne kliniki. Wyniki badań nieco się różnią, ale
                ortoptystka prywatna, również po tej słynnej szkole w Krakowie dla odrtoptystek
                twierdzi, że kąt zeza dziecka jest większy wg. niej. Tak więc tymczasem nie
                będę rozchwalać dr. W., będę ją polecać jak zobaczę znaczny postęp lub koniec
                zeza.
                Jedno dziecko jest po zabiegu (było w wieku 5 lat), drugie nie ma takiej
                potrzeby na razie. Kąt zeza powrócił, brak pełnej fuzji, choć na testach
                wychodzi widzenie stereoskopowe. Zezy rozbieżne, zwłaszcza okresowe są trudne
                do wyleczenia i wymagają też "szczęścia", czyli indywidualnej predspozycji
                pacjenta na "wyprostowanie oczu". Moje dzieci takie zezy mają.
                Pozdrawiam i życzę powodzenia. Daj znać jak postępy.
    • nawoj29 Re: MAM PYTANIE? LUDZIE? 27.05.05, 22:48
      Marcin, i co słychać w temacie powracającego zeza. Czy u ciebie powraca, czy
      zachowuje się dobrze po tej operacji? Jak to oceniasz?
      • margol4 Re: MAM PYTANIE? LUDZIE? 28.05.05, 09:09
        Witam!Od jakiegos czasu zaglądam regularnie do tego forum-oczywiście borykam
        się z tym samym problemem co wszyscy forowicze.Jestem już po 5 zabiegu-z kolei
        dwa ostatnie były robione w krakowie przez dr Wójcik-z tego ostatniego też nie
        jestem zadowolona, bo chyba z rozbieznego zrobiła mi lekkiego zeza zbieznego(+2
        stopnie, tak mi zapisała w karcie informacyjnej i powiedziała, "że to prawie
        nic..."po poprzednim zabiegu zrobiła mi -3 stopnie robieżnego, bo wcześniej
        miałam cały czas zbieżnego, ale z tych -3 stopni po 3 latach zrobiło się - 10
        stopni) narazie jestem świeżo po zabiegu, także muszę troche poczekać, aby
        zobaczyć pełny efekt.Mam przyjechac na kontrolę na początku lipca.Najbardziej
        irytujące jest,to, że praktycznie nie udzieliła mi zadnych informacji...Mam
        pytanie do Nawój29, mozesz mi cos więcej napisać o tej ortoptysce do której
        chodzą twoje dzieci, może powinnam pochodzic na jakieś ćwiczenia-moze cos
        zdziałają(jestem z białego).Pozdrawiam wszystkich.
        • nawoj29 do Margol 28.05.05, 12:08
          Jesteś z Białegostoku? Ćwiczenia ortoptyczne - jest w Białymstoku prywtny
          gabine ortopt.-pleoptyczny na ul. Lipowej. Pełne namiary na liście polecającej
          gabinetów ortopt. Takie ćwiczenia na pewno pomagaja/wspomagają dzieci. Na ile
          działają na dorosłych - tego nie wiem. Lekarza trudno mi tu polecać, bo jakos
          żaden do końca nie przypadł mi do gustu.
          Ja poczytałam artykuł pewnego prof. z Nowego Jorku na temat zeza rozbieżnego i
          jego doświadczeń. No, ale to tylko źródło pisane, a nie nadzór lekarski. On
          tam głównie pisał o dzieciach i o tym, że ćwiczenia wpływają znacznie na
          poprawę. On stosował ćwiczenia ortoptyczne, ale nie wiem dokładnie,czy takie
          same jak w Polsce, do tego zestawy ćwiczeń do domu, do tego i/lub okulary i/lub
          pryzmaty. Zabiegi stosował, gdy metody zachowawcze nie skutkowały i to trzeba
          dobrego specjalitę. Dr. wójcik na pewno ma dużo doświadczenia. Kilku lekarzy ją
          chwaliło, ale dlaczego jej u ciebie nie wychodzi, to nie wiem. Może trudno się
          wstrzelić na "0", bo to jednak mięśnie. Ciekawe, co słychać u tego Marcina,
          który miał zabieg jakiś czas temu i myślał, że pozbył się zeza. Czy u nigo
          wystarczył ten jeden zabieg i po sprawie?
          Podaję link do strony głównej, być może ciebie (lub kogoś innego) to
          zainteresuje, tam są dalsze linki w zależności od tego, co cię interesuje -
          jeśli rozumiesz po ang.
          www.coopereyecare.com/
          Oto krótki słowniczek: zez - strabismus
          zez rozbieżny - exotropia
          zez zbieżny - esotropia
          niedowidzenie - amblyopia
          ćwiczenia - vision therapy
          • margol4 Re: do nawój 29 28.05.05, 14:04
            Dzięki za szybką odpowiedz!tak jestem z Białegostoku i niestety w tym mieście
            nie ma dobrych specjalistów od zeza.Wiem, ze to są mięśnie i każde oko jest
            inne, ale chyba jakoś można sie postarać i ustawic je prosto, tym bardziej, że
            lezała ze mną 16 letnia dziewczyna(też z białegostoku, która była wcześniej 2
            razy operowana przez Wójciik jako dziecko z pozytywnym skutkiem ale ostatnio
            tak mówiła babcia tej dziewczyny, że od nadmiaru czytania, siedzenia przed
            kompem zez powrócił i osiągnął - 25 stopni)to jej Wójcik ustawiła
            prościutko.Teraz jak mam małego zbieznego zeza, to się boje, że znowu się
            powiększy i cały zabieg będzie do bani...Sama nie wiem co mam mysleć o Wójcik,
            są pewnie jeszcze inne rzeczy tak myślę, o które moglo chodzić, ale na ten
            temat nie będę wypowiadać się na forum.
            • nawoj29 Re: do nawój 29 28.05.05, 23:06
              Tak, jeszcze dorzucam odp. na twoje konto.
          • aneczka42111 ważne słowa... 29.05.05, 09:21
            "It is often asked at what age should treatment no longer be attempted. The
            answer is, everyone deserves a chance! Age should not be a deterrent..." -
            właśnie przeczytałam te słowa na stronie poleconej przez Nawoj. Wydaje mi się,
            że są bardzo istotne...

Ania
            • nawoj29 Zez 30.05.05, 14:26
              Co u Marcina słychać w temacie (nie)powracającego zeza?
    • smutniutka Do marcin170176 10.06.05, 12:56
      Marcinie, ja również czekam na wiesci od Ciebie.
    • 1stokrotka1 Re: MAM PYTANIE? LUDZIE? 21.08.05, 10:20
      czesc!nie wiem czy interesuje cie jeszcze odpowiedz na pytanie, ale mam w tej
      sprawie coś do powiedzenia!jestem po 7 operacjech.Operował mnie najlepszy
      specjalista w Polsce.Po operacji jest dobrze przez pewien czas, parę
      miesiecy,parenaście,rok,czasami dłużej.IM więcej czasu mija tym jest gorzej.Ale
      nie musi tak być każdy przypadek jest inny.Każdy reaguje inaczej na
      leczenie.Lekarzowi, u którego się lecze udaje się wyleczyć większość
      przypadków.Ja jestem legendą tej kliniki.Jeśli masz jakieś pytania pisz do mnie.
      pozdrawiam
      • smutniutka Do 1stokrotka1 21.08.05, 22:04
        Czy mogłabyć podać nazwisko lekarza i namiary na klinike?
        Pozdrawiam ciepusio!

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka