Dodaj do ulubionych

wynik badania moczu - nieprawidłowości

03.01.14, 18:38
Od jakiegoś czasu mam problemy z pęcherzem. często siusiam i raz na jakiś czas mam pieczenie cewki. Byłam u urologa i badanie usg pęcherz wyszło ok. zrobiłam więc badania krwi.

Morfologia jest w pełni w porządku

OB - 19 norma 0-12 więc podwyższone

Badanie moczu
Przejrzysty
barwa słomkowy
ciężar właściwy 1,007 kg/l norma 1,015-1,035 więc obniżone
PH 5 norma 5-6
Glukoza nieobecna
Ketony nieobecne
Urobilinogen w normie
Bilirubina nieobecna
Białko nieobecne
Azotyny obecne
Erytrocyty ślad
Leukocyty w normie

Badanie moczy zweryfikowano mikroskopowym osadem moczu
nabłonki płaskie dosyć liczne
Nabłonki okrągłe 0-1
Leukocyty 5-10 wpw norma 0-5 (podwyższone)
Bakterie liczne

Bardzo źle śpię przez to że chodzę często do toalety więc być może dlatego jestem niewyspana i osłabiona

Czekam jeszcze na wyniki crp, prób wątrobowych, rozmazu ręcznego i kreatyniny.

Proszę o komentarz. Czy to jest zakażenie dróg moczowych? pęcherza? nerki?uncertain
Obserwuj wątek
    • iskierka-1 Re: wynik badania moczu - nieprawidłowości 03.01.14, 19:32
      Alat Aspat mam w normie
      martwią mnie wyniki
      Kreatynin 0,83 mg/dl (norma 0,50-0,90)
      eGFR 85,14 ml/min/1,73 m2 wyliczany na podstawie wzoru MDRD dla osób między 18 a 70 r ż. Wynik prawidłowy >60.0 ml/min

CRP w normie

Czy z tymi nerkami jest też coś nie tak?
      • easyblue Re: wynik badania moczu - nieprawidłowości 03.01.14, 20:15
        Nie jest źle.
        Możesz mieć nadwrażliwy pęcherz albo sporo pod wieczór pijesz.
        Kreatynina ok, crp i ob też.
        Nie powinno być erytrocytów, ale być może są nie z powodu jakiegoś stanu zapalnego, a po prostu robiłas badanie za wcześnie po okresie. Można się przyczepić do bakterii (przydał by się posiew), ale czasami są normalną florą bakteryjną (to wykazuje posiew) - najlepiej delikatnie się podmyć przed badaniem.
        A dokładnie to co Ci dolega i od jakiego czasu?
        • iskierka-1 Re: wynik badania moczu - nieprawidłowości 03.01.14, 20:21
          Sikam non stop
          fakt że zawsze od lat dużo sikałam (przynajmniej od 15 lat kiedy jestem już świadoma tego że za dużo sikam, w nocy szczególnie), mam okresy że sikam raz w nocy a potem np przez jakiś okres 10 razy ;/ małymi ilościami, bez pieczenia i innych dolegliwości, bez stwierdzonego zapalenia, jestem pod opieką urologa - mam stwierdzony pęcherz nadreaktywny. od paru dni jednak jestem przeziębiona i osłabiona - jak rzadko kiedy - bez gorączki przeziębienie, tylko gardło i osłabienie. cała rodzina- mąż i dziecko też przeziębieni. Zrobiłam badania ze wzgl. na to osłabienie bo ono mnie martwi. Fakt że od 2-3 miesięcy mam ten gorszy okres z sikaniem w nocy i potrafiłam budzić sie co 45 min. parę nocy pod rząd - czyli w efekcie noc bezsenna. wiec trudno się dziwić że jestem osłabiona... tydzień budze się co godzine a potem tydzień budze sie raz na siku i tak w kółko :(
          świeżo się myłam przed pobraniem moczu i jestem raczej ok 7 dni przed okresem
    • sp9tcu od sp9tcu 03.01.14, 19:44
      Jaka morfologia
      ja widzę tu tylko ob mało

nalezy
      1- zrobić morfologie i badania moczu ( kreatyna .mocznik , próby wątrobowe )_
      2- usg
      Co to moze byc
      zapalenie pecherza lub kamica nerkowa
      • iskierka-1 Re: od sp9tcu 03.01.14, 20:04
        Morfologię mogę całą wypisać, nie mniej jednak jest ona całkowicie w normie - jeśli chcesz przepiszę ją całą - tylko tak jak zaznaczam nie ma tam żadnego odchylenia od normy

Kreatyninę podałam w poprzednim oście

CRP 4.6 mg/l 0-5 norma
        Alat 15 U/L 0-33 norma
        Aspat 15 U/L 0-32 norma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka