maria.re 09.02.14, 20:44 dbam o zęby, leczę gdy trzeba i używam pasty Elmex. Cóż - mimo, że u dołu zęby mam zdrowe, wyciskam coś z pod nich i czuję potworny zapach. Płyn do ust nie pomaga. Co z tym zrobić? nie mogę rozmawiać z bliska, bo czuć... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: czuć z ust i nic nie pomaga 10.02.14, 12:54 Prawdopodobnie resztki jedzenia dostają się do tzw. kieszeni przy zębach i tam się rozkładają, mocno cuchnąc. Zamiast płynu do ust płucz porządnie i często ciepłym roztworem sody oczyszczonej (w aptece może się nazywać wodorowęglan sodowy). No i wybierz się do dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
maria.re Re: czuć z ust i nic nie pomaga 10.02.14, 15:19 Dziękuję! tak mi coś podobnego powiedziała dentystka i rzuciła ulotkęz płynem elmex zielonym, ale nie pomaga. Spróbuję sodę :) Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 nitkowanie 10.02.14, 20:11 Uzywaj nitki/tasmy do czyszczenia przestrzeni miedzyzebowych 1x dziennie lub wiecej. Myj zeby po wiekszym jedzeniu i przerzuc sie na elektryczna szczotke. Umow sie do dentysty na zabieg czyszczenia przestrzeni okolozebowych / usuwania kamienia. Jesli palisz to przestan/przejdz na elektroniczne papierosy. Sa tez specjalne maszynki do plukania kieszonek zebowych strumieniem plynu odkazajacego. Ze starobabkowych zalecen albo metod pt klin klinem: rzucie surowej cebuli, niekoniecznie z polykaniem bo zoladek mozna sobie rozwalic. BTW, oo nie jest tylo kwestia zapachu bo przy paradontozie wylatuja zeby: bakterie powoduja utrate kosci zebodolu. Odpowiedz Link Zgłoś
maria.re Re: nitkowanie 11.02.14, 17:53 dziękuję! no właśnie, nitkuję, ale te na dole są tak ściśnięte, ze nitka nie przechodzi :( Odpowiedz Link Zgłoś
matisson Re: nitkowanie 12.02.14, 13:01 Też się borykam z problemami brzydkiego oddechu i dowiedziałem się, że mam pleśniawki. Kazano mi zakupić jakiś preparat, który teoretycznie ma mi pomóc, znalazłem coś takiego: bliskaapteka.pl/pielegnacja-jamy-ustnej/1455-aphtin-plyn-10-g.html Stosował ktoś, daje przyzwoite efekty? Czy dalej jestem zmuszony wydawać kilka stów miesięcznie na gumy do żucia? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nie.obecna Re: nitkowanie 12.02.14, 13:57 przede wszystkim zmień dietę na bezcukrową (o obniżonym indeksie glikemicznym) i na pewno nie żuj gumy! wszystkie gumy zawierają cukier, który jest pożywką dla Candidy, a poza tym powodują zbytnie wydzielanie się soku żołądkowego. Preparatu nie znam, wiec nie wiem czy jest skuteczny, ale w linku, który podesłałeś jest napisane żeby nie stosować za długo, więc i tak za chwilę będziesz musiał pomyśleć o innym rozwiązaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 re: Candida 12.02.14, 20:50 Znasz dowcip o acjencie ktpremy wszystko z dupa sie kojarzylo? Tak samo tobie ewidentna z opisu paradontoza na mysl nasuwa urojana je3dnostke chorobowa. Tak jest, bidula hoduje Candida w zoladku na cukierkach dlatego ma kieszenie ropne wokol zebow. Puknij sie sloikiem w czolo. Najlepiej takim bez cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.obecna Re: re: Candida 13.02.14, 09:18 Moja odpowiedź była skierowana do matisson, a nie maria.re, który ma już stwierdzoną "wymyśloną jednostkę chorobową", zwaną grzybicą, pleśniawką i innymi. A dowcipu nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś