Dodaj do ulubionych

Refluks - pomocy!!! Operacja???

19.03.14, 12:31
Jak sobie poradzic z refluksem, ktöry zatruwa zycie, leki nie pomagaja, caly czas kaszel, itd. Moze macie jakies rady jak zlagodzic to pieczenie w przelyku i kaszel?
Czy tylko pozostaje operacja?

A.
Obserwuj wątek
    • jematkajakichmalo Re: Refluks - pomocy!!! Operacja??? 19.03.14, 18:35
      No jak faktycznie robisz wszystko, zeby soe tego pozbyc czyli dieta itp. ale nadal nie ma w goole poprawy to raczej tylko operacja :/

moja corka ma refluks, dlugo trwalo postawienie diagnozy, bo mala byla i nie potrafila powiedziec ze ma zgage czy inne dolegliwosci, ciagle tylko kaszel i kaszel.

Wyeliminowalismy slodycze, napoje gazowane i inne pordukty mogace powodowac dolegliwosci i wierz mi: wszystko minelo w ciagu kilku dni. Na poczatku dostawala jeszcze tabletki oslonowe na zoladek.
      Oczywisice, ze pozwalam jej od czasu do czasu cos zjesc jak jest u kolezanki na urodzinach itp. (przeciez nie moge jej absolutnie wszystkiego zabronic), ale od razu widze jak zjadla za duzo bo pojawia sie kaszel.

Poki co bardzo sie uspokoilo i lekaz twierdzi ze operacja nie bedzie potrzebna. Mamy nadzieje, ze jak dorosnie to ten problem w ogole zniknie. Nie wiem jednak jak to jest u osoby doroslej.
      • sp9tcu Od sp9tcu 19.03.14, 22:17
        mi pomogł ramigas max
    • marbor1 Re: Refluks - pomocy!!! Operacja??? 19.03.14, 19:23
      Jakie leki bierzesz? Poza tym pamiętaj przy refluksie jest konieczna dieta.
      Ja z relfuksem borykam się już ok. 10 lat. Początkowo było fatalnie. Kaszel, wymioty z krwią,
      ból w klatce. Pani gastrolog absolutnie odradzała mi operację, gdyż ta w 60% nie daje oczekiwanych rezultatów. Mam zresztą też taki przypadek w rodzinie. Po operacji niestety nie było poprawy.
      Biorę ciągle leki i oczywiście przestrzegam diety. Jakoś wszystko się uspokoiło i da się żyć.
    • evee1 Re: Refluks - pomocy!!! Operacja??? 20.03.14, 07:55
      Mam refluks potwierdzony gastroskopia. Mi bardzo w refluksie pomog lek Nexium (Esomeprazolum), ktory bralm przez pare miesiecy. Teraz juz go nie biore stale tylko doraznie i dbam o diete, bez przesady, ale styaram sie unikac tlustego, smazonego i innych rzeczy ktore powodowaly pogorszenie objawow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka