Dodaj do ulubionych

lek na cholesterol

22.03.14, 14:16
witam od miesiąca biore na wysoki cholesterol lek o nazwie Atoris 1x wieczorem .,bolą mnie cale plecy skora szczypie jakbym byla pokrzywa poparzona ,czytalam w ulotce ze moga bolec plecy ale taki bol az promieniuje do wątroby bo i wątrobe czuje takie pieczenie .Ciekawa jestem czy ktos brał ten lek i miał podobne objawy i czy wszystkie statyny takie skutki uboczne mają?
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: lek na cholesterol 22.03.14, 17:35
      Ja biorę inny lek ZOCOR i takich objawów nie mam, ale kiedyś w aptece zabrakło tego leku i p. farmaceutka dała mi inny [nie pamiętam nazwy] o tym samym działaniu. Niestety musiałam go odstawić, bo dostawałam jakichś drgawek i nie mogłam w ogóle zasnąć.
      Koniecznie poproś swoją p. doktor o zmianę leku.
      Poza tym każdy pacjent inaczej reaguje na ten sam lek.
    • super.zgredek Re: lek na cholesterol 22.03.14, 18:41
      Od kilku lat używam simvahexal 20- www.doz.pl/leki/p3064-SimvaHEXAL
      Nie zauważyłem żadnych przykrych skutków ubocznych.

Kiedyś na Atoris namówiła mnie farmaceutka - że tańszy, a ma taki sam skład. Też nie zauważyłem u siebie żadnych przykrych skutków ubocznych. Jednak lekarka zwróciła mi uwagę, że te leki są podobne ale nie identyczne. I wróciłem do simvahexal'u.

Chyba się nie wyłgasz od wizyty u lekarza.
      • bozena1231 Re: lek na cholesterol 22.03.14, 20:12
        dzieki za odpowiedzi w poniedzialek ide do lekarza o zmiane leku ,moze inny nie bedzie na mnie tak działał,chociaz statyny maja duzo skutkow ubocznych ale trzeba probowac z innymi bo brac cos trzeba juz do konca takie nasze życie:))
        • narfi Re: lek na cholesterol 23.03.14, 11:16
          Na przestrzeni 15 lat bralem chyba kazdy lek z rodzaju statyn, po kazdym mialem jakies mniejsze lub wieksze problemy, w sumie nic powaznego. W koncu, 5 lat temu, trafilem na Crestor. Zadnych skutkow ubocznych, cholesterol spadl o 50%. Biore od poczatku 10mg dziennie. No, ale kazdy organizm jest inny.
        • snajper55 Re: lek na cholesterol 23.03.14, 15:19
          bozena1231 napisała:

> dzieki za odpowiedzi w poniedzialek ide do lekarza o zmiane leku ,moze inny nie
          > bedzie na mnie tak działał,chociaz statyny maja duzo skutkow ubocznych ale trz
          > eba probowac z innymi bo brac cos trzeba juz do konca takie nasze życie:))

Ja od lat biorę Atoris bez żadnych skutków ubocznych, ale ty lepiej zmień. Każdy inaczej na lek może reagować.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka