ania2577 Re: borelioza 23.08.04, 21:52 Moja 6-letnia córeczka ma na twarzy rumień wędrujący a dokładniej na skroni i miejsce po ukąszeniu klescza. Od dzisiaj dostaje duomox. Prawdopodobnie to borelioza. Czy ktoś z was wie czy jeśli w tej fazie zastosuje się leczenie antybiotykami to da się to wyleczyć? Jestem bardzo wystraszona. Z góry dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judym Re: borelioza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 21:57 Tak, da się wyleczyć. Pod warunkiem przestrzegania zaleceń lekarza i odpowiednio długiego stosowania antybiotyku. Odpowiedz Link Zgłoś
ania2577 Re: borelioza 23.08.04, 22:05 A czy 3 tygodnie to odpowiednio długi okres ? Dziękuję za odpowiedź. I właśnie przed chwilą mała wymiotowała czy to ma z tym coś wspólnego?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judym Re: borelioza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 22:27 Amoxicillinę ( Duomox ) w boreliozie stosuje się zwykle w nieco większej dawce niż z innych wskazań i przez okres 15 - 21 dni. Jeśli córka nie ma innych objawów ogólnych, to najpewniej wymioty nie mają związku z rumieniem wędrujący na skórze ( skórna postać boreliozy ), a są często spotykaną u dzieci reakcją dyspeptyczną na lek podany doustnie. Jeśli wymioty będą się powtarzać to należy zgłosić się do lekarza celem zmiany formy leku ( np. z tabletek na zawiesinę lub syrop, albo odwrotnie ) lub zmiany antybiotyku na inny. Odpowiedz Link Zgłoś
ania2577 Re: borelioza 23.08.04, 23:07 Jeszcze raz bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Będę ją obserwować. A czy możesz mi powiedzieć czy dawka 375 mg 2xdziennie jest wystarczająca {córka waży 22 kg}? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judym Re: borelioza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 00:15 Dawka Duomoxu jest typowa dla dziecka w tym wieku. Zwykle podaje się 25 - 50mg/kilogram/dobę. Czyli w przypadku twojego dziecka co 8 godz. 250 mg lub co 12 godz. 375 mg. Przy skłonnościach do wymiotów po leku, może lepiej byłoby jednak podawać co 8 godz. 250 mg. Mniej to wygodne, ale może dziecko nie będzie wymiotować przy takiej jednorazowo podawanej dawce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mehlina Re: borelioza 26.08.04, 12:59 polecam artykuł:arkadiakrotoszyn.webpark.pl/data/borelioza2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ania2577 Re: borelioza 29.08.04, 08:06 Dziękuję za link. To bardzo przydatne choć troszkę przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś