Gość: sHe IP: *.net.autocom.pl 25.08.04, 19:32 chcialabym sie zapytac jaka grupa krwi rodzicow jst niebezpieczna dla dziecka.czy rodzice powinni miec taka same grupe czy tez inna.dziekuje! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beata Re: jaka grupa krwi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 19:43 Żadna grupa krwi nie jest niebezpieczna dla dziecka. Niebezpieczny może być konflikt serologiczny (RH+ i Rh-) w matki i dziecka przy drugiek ciąży. Nie ma znaczenia jaka mają grupe krwi rodzice-skąd w ogóle taki pomysł. Zresztą nawet jeśli rodzice będą mieli tę samą grupę krwi dziecko może mieć inną (no chyba, ze obydwoje są 0) Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako do beaty 25.08.04, 20:23 oprocz konfliktu serologicznego istnieje cos takiego jak konflikt grupowy ... poszukaj moze sobie w necie i poczytaj...stad zapytanie autorki tego postu o bezpieczne grupy krwi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka Do PATYCZAKO IP: *.dip.t-dialin.net 26.08.04, 01:01 Nigdy nie slyszalam o konflikcie grupowym jedyne co mi wiadomo to ze ktos z grupa krwi AB nie moze miec dziecka z grupa 0 i odwrotnie. Jezeli mozesz to podaj odpowiednie linki chetnie sobie poczytam o konflikcie grupowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: do patyczako IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 11:55 Patyczako, jesli studiowałeś medycynę to chyba się nie przykładałeś:-))) Konflikt grupowy to oczywista rzecz-dlatego nie toczy się krwi od osoby mającej inna grupe krwi ze względu na obecnośc przeciwciał przeciwko antygenom krwinkowym. Dotyczy to nas wszystkich (tak ogólnie rzecz biorac). I jaki to na litośc ma związek z rodzicielstwem?!!! Bo konflikt serologiczny jak najbardziej. Co mam jeszcze poczytać? Bo myslałam, ze genetyka medyczna, diagnostyka medyczna, połoznictwo i interna mi wystarczy, zeby pamietąć kwestie związane z grupami krwi...A na necie raczej nie szukam wiedzy, chyba, ze w czasopismach Pozdrawiam oprocz konfliktu serologicznego istnieje cos takiego jak konflikt grupowy ... > poszukaj moze sobie w necie i poczytaj...stad zapytanie autorki tego postu o > bezpieczne grupy krwi... Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: do patyczako 26.08.04, 19:56 bo tez o konflikcie w ukladzie ABO nie mowi sie zbyt wiele gdyz zycie plodu nie jest zagrozone...sam plod nie choruje rodzi sie bez anemii ale za to przebieg zoltaczki w pierwszych dniach zycia bywa ciezki...w wiekszosci choroba hemolityczna nie powtarza sie u kolejnych noworodkow... duza liczba tych konfliktow wystepuje w pierwszej ciazy...nie ma metody zapobiegajacej temu konfliktowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: jaka grupa krwi? IP: *.chello.pl 25.08.04, 19:44 Pewne ryzyko istnieje wtedy, gdy matka ma krew Rh-, a ojciec Rh+. Wówczas, jeśli dziecko odziedziczy Rh+ po ojcu, organizm matki może wytworzyć przeciwciała przeciwko temu czynnikowi. Przy pierwszej ciąży nie ma to znaczenia, natomiast może doprowadzić do poronień w kolejnych ciążach. Obecnie jednak, jeśli wiadomo, że występuje taki układ grup krwi u rodziców, przeprowadza się badanie płodu i w razie czego podaje matce odpowiednie leki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: jaka grupa krwi? IP: *.gress.com.pl / 80.55.200.* 25.08.04, 22:08 W przypadku konfliktu Rh matka powinna dostac po pierwszym i nastepnych porodach zastrzyk immunoglobuliny w ciagu chyba 48 godzin, ja taki otrzymalam gdy sama sie o niego upomnialam, pielegniarka przyszla i zlosliwie powiedziala "i tej sie jeszcze chce zastrzyku na milosc", no coz i tacy ludzie pracuje w sluzbie zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś