Dodaj do ulubionych

jaka grupa krwi?

IP: *.net.autocom.pl 25.08.04, 19:32
chcialabym sie zapytac jaka grupa krwi rodzicow jst niebezpieczna dla
dziecka.czy rodzice powinni miec taka same grupe czy tez inna.dziekuje!
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: beata Re: jaka grupa krwi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 19:43
      Żadna grupa krwi nie jest niebezpieczna dla dziecka. Niebezpieczny może być
      konflikt serologiczny (RH+ i Rh-) w matki i dziecka przy drugiek ciąży.
      Nie ma znaczenia jaka mają grupe krwi rodzice-skąd w ogóle taki pomysł. Zresztą
      nawet jeśli rodzice będą mieli tę samą grupę krwi dziecko może mieć inną (no
      chyba, ze obydwoje są 0)
      • patyczako do beaty 25.08.04, 20:23
        oprocz konfliktu serologicznego istnieje cos takiego jak konflikt grupowy ...
        poszukaj moze sobie w necie i poczytaj...stad zapytanie autorki tego postu o
        bezpieczne grupy krwi...
        • Gość: Milka Do PATYCZAKO IP: *.dip.t-dialin.net 26.08.04, 01:01
          Nigdy nie slyszalam o konflikcie grupowym jedyne co mi wiadomo to ze ktos z
          grupa krwi AB nie moze miec dziecka z grupa 0 i odwrotnie. Jezeli mozesz to
          podaj odpowiednie linki chetnie sobie poczytam o konflikcie grupowym
        • Gość: Beata Re: do patyczako IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 11:55
          Patyczako, jesli studiowałeś medycynę to chyba się nie przykładałeś:-)))
          Konflikt grupowy to oczywista rzecz-dlatego nie toczy się krwi od osoby mającej
          inna grupe krwi ze względu na obecnośc przeciwciał przeciwko antygenom
          krwinkowym. Dotyczy to nas wszystkich (tak ogólnie rzecz biorac). I jaki to na
          litośc ma związek z rodzicielstwem?!!! Bo konflikt serologiczny jak najbardziej.
          Co mam jeszcze poczytać? Bo myslałam, ze genetyka medyczna, diagnostyka
          medyczna, połoznictwo i interna mi wystarczy, zeby pamietąć kwestie związane z
          grupami krwi...A na necie raczej nie szukam wiedzy, chyba, ze w czasopismach
          Pozdrawiam
          oprocz konfliktu serologicznego istnieje cos takiego jak konflikt grupowy ...
          > poszukaj moze sobie w necie i poczytaj...stad zapytanie autorki tego postu o
          > bezpieczne grupy krwi...
          • patyczako Re: do patyczako 26.08.04, 19:56
            bo tez o konflikcie w ukladzie ABO nie mowi sie zbyt wiele gdyz zycie plodu
            nie jest zagrozone...sam plod nie choruje rodzi sie bez anemii ale za to
            przebieg zoltaczki w pierwszych dniach zycia bywa ciezki...w wiekszosci choroba
            hemolityczna nie powtarza sie u kolejnych noworodkow... duza liczba tych
            konfliktow wystepuje w pierwszej ciazy...nie ma metody zapobiegajacej temu
            konfliktowi...
    • Gość: Maja Re: jaka grupa krwi? IP: *.chello.pl 25.08.04, 19:44
      Pewne ryzyko istnieje wtedy, gdy matka ma krew Rh-, a ojciec Rh+. Wówczas, jeśli
      dziecko odziedziczy Rh+ po ojcu, organizm matki może wytworzyć przeciwciała
      przeciwko temu czynnikowi. Przy pierwszej ciąży nie ma to znaczenia, natomiast
      może doprowadzić do poronień w kolejnych ciążach. Obecnie jednak, jeśli wiadomo,
      że występuje taki układ grup krwi u rodziców, przeprowadza się badanie płodu i w
      razie czego podaje matce odpowiednie leki.
      • Gość: Krystyna Re: jaka grupa krwi? IP: *.gress.com.pl / 80.55.200.* 25.08.04, 22:08
        W przypadku konfliktu Rh matka powinna dostac po pierwszym i nastepnych porodach zastrzyk immunoglobuliny w ciagu chyba 48 godzin, ja taki otrzymalam gdy sama sie o niego upomnialam, pielegniarka przyszla i zlosliwie powiedziala "i tej sie jeszcze chce zastrzyku na milosc", no coz i tacy ludzie pracuje w sluzbie zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka