26.09.14, 07:48
Czy codziennie spożywanie nabiału różnej postaci szkodzi?
Np. na nerki czy inne narządy?
Obserwuj wątek
    • goodman41 Re: Żywienie 26.09.14, 13:10
      Wszystkie produkty mleczne, oprócz masła, zawierają wapń.
      Jak chcesz zostać wapniakiem w młodym wieku, to pij twardą wodę i spożywaj produkty zawierające wapń.
      • piotr111981 Re: Żywienie 26.09.14, 13:33
        Nie za bardzo rozumiem co znaczy "wapniakiem"?
        Co chcesz przez to powiedzieć?
        • aqua48 Re: Żywienie 26.09.14, 13:46
          Z wiekiem lepiej jadać jogurty lub pić kefir zamiast mleka i ograniczać ilość tłustego nabiału (sery!) w diecie.
          • piotr111981 Re: Żywienie 26.09.14, 13:52
            Mieszam mleko z wodą jogurtem i nic nie było mi po tym.
    • delta661 Re: Żywienie 26.09.14, 13:57
      O ile nie masz problemów związanych z trawieniem nabiału (żadna nietolerancja czy alergia) to nie widzę przeciwwskazań. Nabiał jest głównym źródłem wapnia (są również niemleczne źródła), ale niestety również często alergizuje. A poza tym nabiał też jest źródłem białka, a to jest nam dziennie niezbędne.
      • goodman41 Re: Żywienie 26.09.14, 22:05
        W Finlandii było największe spożycie produktów mlecznych na świecie i najpopularniejsze choroby układu krążenia (zawały, wylewy krwi do mózgu) oraz choroby reumatyczne. Po zmniejszeniu spożycia produktów mlecznych następuje zmniejszenie zachorowalności na te choroby.
        Ciele odżywia się mlekiem swojej matki tylko przez kilka miesięcy, a potem szczypiąc tylko trawę urośnie do wielkiego zwierzęcia. W pokarmie i wodzie ma wystarczająca ilość wapnia do zbudowania wielkiego szkieletu. Z człowiekiem jest podobnie. W pożywieniu jest wystarczająca ilość wapnia i nie są potrzebne żadne suplementy wapienne.
        Swoim składem chemicznym mleko kobyle jest najbardziej zbliżone do mleka kobiecego i dlatego kumys robiony z tego mleka jest leczniczy.
        A mleko krowie jest tylko dla cieląt.
        Pij mleko będziesz kaleką.
        • piotr111981 Re: Żywienie 27.09.14, 04:51
          Pierwsze słyszę takie coś:) Myślałem że nie ma bliżej określonych przyczyn wylewów ew. Nadciśnienie, cholesterol tak i podobnie w przypadku zawału.
        • snajper55 Re: Żywienie 27.09.14, 05:10
          goodman41 napisał:

> W Finlandii było największe spożycie produktów mlecznych na świecie i najpopula
          > rniejsze choroby układu krążenia (zawały, wylewy krwi do mózgu) oraz choroby re
          > umatyczne. Po zmniejszeniu spożycia produktów mlecznych następuje zmniejszenie
          > zachorowalności na te choroby.

A ty znów te swoje kłamstwa powtarzasz. Jak ci nie wstyd...

W Finlandii zwalczano choroby układu krążenia propagując tłuszcze roślinne, starając obniżyć cholesterol, ograniczyć palaenie, wprowadzić do diety więcej ryb i warzyw:

"W wyniku działań profilaktycznych podjętych w ramach programu North Karelia Project w sposób znaczący zmienione zostały nawyki żywieniowe mieszkańców Finlandii. Znacznie zmalało spożycie tłuszczu mlecznego, który został zastąpiony olejami roślinnymi (głównie olejem rzepakowym) i margaryną, wzrosło natomiast spożycie ryb i warzyw. Dzięki tym zmianom w diecie diametralnie zmieniły się statystyki dotyczące zachorowalności na choroby układu sercowo – naczyniowego. W okresie 1969-2006 umieralność na chorobę niedokrwienną serca w skali całej Finlandii spadła o 79% "

pokochajolejrzepakowy.pl/profilaktyka-chorob-sercowo-naczyniowych-north-karelia-project/

S.
          • piotr111981 Re: Żywienie 27.09.14, 08:37
            Jakie kłamstwa?
            Nie wiem czy wiesz, ale wiele zależy od grupy krwi.
            Mój dziadek kilkadziesiąt lat je zupy mleczne z rana choć nie tylko one i dożył 84 lat
            Drugi całe życie wieprzowinę jadł i podobnego wieku dożył, tyle że fizycznie pracował w gospodarstwie.
            • snajper55 Re: Żywienie 27.09.14, 13:41
              piotr111981 napisał(a):

> Jakie kłamstwa?
              > Nie wiem czy wiesz, ale wiele zależy od grupy krwi.

Jeszcze więcej zależy od koloru oczu, imienia i układu gwiazd w momencie urodzenia.

S.
          • goodman41 Re: Żywienie 27.09.14, 11:16
            Czerpiemy informacje z rożnych źródeł, a ty zaraz o kłamstwie i wstydzie.

Na stronie 227 prof.N.G. Druzjak w książce "Кaк прoдлить быcтрoтечнyю жизнь" napisal:
            В недaлекoм прoшлoм Финляндия былa первoй cтрaнoй в мире пo прoизвoдcтвy и
            пoтреблению мoлoкa нa дyшy нacеления. И первoй же пo чacтoте cердечнo-cocyдиcтых зaбoлевaний. Сегoдня Финляндия резкo coкрaтилa пoтребление мoлoкa, и резкo coкрaтилocь в этoй cтрaне чиcлo cердечнo-cocyдиcтых зaбoлевaний. У меня имеетcя блaгoдaрcтвеннoе пиcьмo бывшегo Президентa Финляндии Урхo Кaлевo Кеккoненa зa пoднятyю мнoю прoблемy пo избытoчнoмy пoтреблению кaльция.

Mam nadzieje, ze nie muszę ci tłumaczyć tego tekstu.
            Wg mnie medycyna oficjalna przyswoiła sobie zasługi spadku chorób układu krążenia.
            • piotr111981 Re: Żywienie 27.09.14, 11:22
              Wytłumacz, bo nie znam rosyjskiego
              Ja tylko po polsku.
            • snajper55 Re: Żywienie 27.09.14, 13:40
              goodman41 napisał:

> Czerpiemy informacje z rożnych źródeł, a ty zaraz o kłamstwie i wstydzie.

Ty się powołujesz na jakąś książkę napisaną przez osobę mieniącą się profesorem, ja podaję fakty, na czym polegał North Karelia Project. Ja piszę o projekcie, o którym można poczytać na stronach WHO:

www.who.int/chp/about/integrated_cd/index2.html
              ty piszesz o książce z pseudomedycznymi rewelacjami dla naiwnych, jakich są tysiące i każda przedstawia inną teorię. Taka jest między nami różnica.

S.
              • piotr111981 Re: Żywienie 27.09.14, 14:05
                Jakiej książce? O jakiejś książce mówiłem?
                Narazie pan podaje przykłady piśmiennictwa, od dziecka jestem chowany na nabiale, mleko na wsi piłem za małolata na wakacjach u dziadków tylko to było prawdziwe pełnotłuste mleko.
                Z wypadku komunikacyjnego wyszedłem z kompresyjnym złamaniem kłykcia bocznego piszczeli a nie jego odłamaniem całkowitym, ortopeda lata po wypadku mi powiedział: "ma pan mocne kości...".
                A to co teraz sprzedają np. w jednym ze znanych sklepów osiedlowych, którego jet po całej Polsce w brud to nie mleko, chociaż je udaje.
              • goodman41 Re: Żywienie 27.09.14, 20:49
                snajper55 napisał:

rel="nofollow">www.who.int/chp/about/integrated_cd/index2.html</a>
                > ty piszesz o książce z pseudomedycznymi rewelacjami dla naiwnych, jakich są tys
                > iące i każda przedstawia inną teorię. Taka jest między nami różnica.
                =============================================================
                Spróbuje ci wytłumaczyć jak powstają skrzepy we krwi.
                Erytrocyty niosą na swojej powierzchni ujemny ładunek elektrostatyczny. Jony wapnia maja dodatni ładunek i osiadają na erytrocytach co powoduje agregacje ostatnich w słupki podobne do słupków z monet. Jony wapnia zwiększają ciężar erytrocytów, następuje ich osiadanie i może powstać skrzep. Im wiecej wapnia we krwi tym szybsze opadanie. (Opad Biernackiego popularne OB krwi.)

A oto co pisze autor w.w. książki o swoim dziadku.
                Mieszkaliśmy w Kazachstanie, gdzie bardzo twarda woda pitna, odżywialiśmy się wtedy (1946 rok) tylko mlekiem. Ne było żadnego chleba, było tylko mleko i twaróg zamiast chleba. Mleko i twaróg rano, na obiad i wieczorem i dziadek zmarł w wieku 53 lat na zawal serca.

Zawał serca w wieku 53 lat nie jest dla medycyny oficjalnej rewelacją. To jest normalka.

Ale WHO o tym nie napisze, bo wielu z nich ma udziały w przemyśle mleczarskim.

P.S.
                Jak nie znasz rosyjskiego to skorzystaj z google translatora, a jak nie potrafisz to się dokształć, moderatorze z siedmiu boleści.

• piotr111981 Re: Żywienie 27.09.14, 21:41
                  Tylko bez inwektyw, więcej zdrowia potrafi napsuć złośliwość i te trolowanie w internecie.
                  Nie wiem, moi dziadkowie mają ponad 80 lat, ale nikt nie mówi żeby żywić się tylko nabiałem, podałeś tu przykład z którym nie mam wspólnego.
                  Alkohol ludzie piją a ktoś nie może codziennie nabiału, mleka nie, sera nie to co?
                  Niektórzy twierdzą że mięsa nie wolno jeść.
                • snajper55 Re: Żywienie 28.09.14, 04:04
                  goodman41 napisał:

> Ale WHO o tym nie napisze, bo wielu z nich ma udziały w przemyśle mleczarskim.

Jasne. A negatywnie piszą o paleniu i tłuszczach zwierzęcych gdyż nie mają udziałów w przemyśle tytoniowym i masarskim. ROTFL

S.
                  • piotr111981 Re: Żywienie 30.09.14, 08:04
                    Pij mleko, będziesz wielki. Tylko trochę ten nabiał "Zamula" do południa, trochę depresyjne nastroje ale potem lżej.. ,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka