Dodaj do ulubionych

Novothyral

06.07.07, 17:11
Czy miałyście może styczność z tym lekiem? Moja endo zamieniła mi euthyrox
własnie na novothyral ze względu na niskie FT3, kiepską skórę i tłuszcz tongue_out.
Wiem, że każdy reaguje na lek inaczej, ale może macie jakieś wnioski? smile
Obserwuj wątek
    • zajacowna Re: Novothyral 06.07.07, 17:22
      jestem na novo od 2 tygodni.. czyje sie super.... a jakie beda wyniki? dowiemy
      sie za 2 tygodnie...

na jakiej dawce tyroksyny bylas? jaka mas zteraz dawke novo?
      • kiciucha-hashi Re: Novothyral 06.07.07, 17:24
        Euthyrox brałam 100/125 na przemian. Novothyral mam brać 1 tabletke przez 10
        dni, a potem na przemian 1/1,5. Ciekawe jak ja sie będę czuła... pal licho
        wyniki, samopoczucie najważniejsze wink
        • kiciucha-hashi Re: Novothyral 06.07.07, 17:25
          i z tego co na recepcie było to seteczka...
          • zajacowna Re: Novothyral 06.07.07, 17:29
            uffff no w seteczce to bedziesz miala 20 mg ft3... sporo...
            wiesz u mnie bylo tak ze przez pierwsze dni brania non stop latalam siusiu..
            co 15 minut!!! teraz sie uspokoilo... czuje sie ok.....
            napisz jak jest u ciebie... ciekawa jestem.
            • kiciucha-hashi Re: Novothyral 06.07.07, 17:33
              o kurcze... ja dużo piję, więc się chyba do toalety przeprowadzę wink. Od jutra
              powinnam zacząć brac ten specyfik, bo mają sprowadzic go z hurtowni. Jakieś
              tepe te apteki w moim miescie są... byłam w kilku i zadna nigdy tego leku nie
              miała. Nie moge sie doczekac... moze brzuszysko i dupsko mi zmaleje... ostatnio
              przytyłam, pomijajac fakt, ze sporo jem.
              • zajacowna Re: Novothyral 06.07.07, 18:50
                ja tysad
                u mnie w aptekach jest novo...
                75 mg 33 zl... 100 mg 42 zl.... nieco drozej niz tyroksynawink
                • kiciucha-hashi Re: Novothyral 06.07.07, 21:51
                  oj i to bardzo nieco... a mi jeszcze kupa euthyroxu rozmaitego została...
                  • malc14 Re: Novothyral 06.07.07, 22:16
                    Ale numer, to w polskich aptekach jest już novothyral?
                    • kiciucha-hashi Re: Novothyral 06.07.07, 22:27
                      wygląda na to, że tak smile ... chociaż w tych aptekach co byłam to mówili, że
                      nigdy tego nie mieli, ale mogą sprowadzić smile
                      • zajacowna Re: Novothyral 07.07.07, 09:15
                        co do eutxyrexu...... ja tyz mamsmile nie wywalaj.. a noz widelec wrocimy do tego
                        cukiereczka?wink
                        • ankab29 Re: Novothyral 07.07.07, 16:59
                          Mój endo zamierza mi zmienic Euthyrox na inny lek. Stwierdził, że to
                          niespodziankasmile i że będę się po nim czuła z n a k o m i c i e! Może to własnie
                          novo? Dowiem się niedługo- 11go wizytasmile Napiszcie jak samopoczucie po tym leku.
                          • kiciucha-hashi Re: Novothyral 07.07.07, 22:02
                            się okaże jak to będzie... ja dopiero zaczynam brać smile
                            • ankab29 Re: Novothyral 11.07.07, 22:34
                              od jutra dołączam do biorców novo. Zaczynam od 1/2 75 przez 3 dni a potem 75.
                              FT3 niech rośnie zdrowosmile
                              • kiciucha-hashi Re: Novothyral 11.07.07, 22:39
                                Hehe... ja u siebie spodziwam się sporej huśtawy... a potem się okaże... eh...
                                uwiebliam takie coś uncertain. Też czasem macie okropne lęki?
                                • ankab29 Re: Novothyral 11.07.07, 23:00
                                  ja mialam przy nadczynnosci dziwne lęki...Bałam się ognia i migających latarni
                                  jadąc samochodem. Głupie to ale np wzdrygało mną jak zapalałam zapałkę...smile A
                                  Ty masz na myśli jakieś konkretne lęki czy takie bardziej irracjonalne "nie
                                  wiadomo skąd"? Miewałaś je wcześniej, czy zaczęło się przy novo?
                                  • rosteda Re: Novothyral 11.07.07, 23:33
                                    Witaj Ankab29
                                    Dobrze ze lekarz kazal Ci zaczac od mniejszej dawki. Tak jest lepiej bo organizm
                                    pomalu sie przyzwyczai.
                                    Tylko wiedz o tym ze do tej polowy Novothyralu powinnas dolozyc przez pare dni
                                    tyroksyne (Euthyrox, Letrox) tyle zeby tyroksyny T4 bylo tak jak bralas przed
                                    Novothyralem.
                                    Masle ze o tym tez powiedzial Ci lekarz.
                                    Inaczej, nawet przez te kilka dni mozesz tez sie troche rozchwiac z hormonami.
                                    Bo w polowce tabletki Novothyralu75 jest tylko 37,5µg tyroksyny.
                                    Pozdrawiam Rosteda

Ps.Dajcie znac prosze jak bedzie sie zmienialo wasze samopoczucie po Novothyralu.
                                    • ankab29 Re: Novothyral 12.07.07, 13:39
                                      hmm...o tym, że mam brać novo z euthyroxem na początek lekarz nie wspomniał ani
                                      słowem...(?) Do tej pory byłam na Euthyroxie 75 i skoro porcja FT4 jest w mojej
                                      dawce novo taka jak napisałaś, to wypadałoby wziąć dodatkowo 1/2 Euthyroxu
                                      75...żeby zachować dotychczasową dawkę FT4 w fazie "przejścia"? No sama nie
                                      wiem, czy dobrze liczęsmile? W sumie lekarz dał mi dosyć krótki okres wejścia w
                                      dawkę "docelową". 3 dni 1/2 novo 75 a potem całość więc może dlatego nie kazał
                                      dobierać Euthyroxu?Za 2 mies do kontroli- no chyba, że coś będzie "nie tak"...
                                      U mnie chyba sugestia na "nowość" zadziałała bo właśnie wypucowałam całyyy dom
                                      (jakieś 200m2) i mam jeszcze ochotę samochód wypucowaćsmile))Ale powersmile
                                      • zajacowna no to sie przyznam.... 12.07.07, 21:38
                                        ja biore 75 mg novo i 25 tyroksyny- euthyrexu.... i jest naprawde git..... ale
                                        wy bierzcie jak wam lekarz namieszal... nie mieszjacie nic..
                                        • ankab29 Re: no to sie przyznam.... 13.07.07, 13:27
                                          Hahasmile Specjaliści tacy jak Ty wiedzą ile "cukiereczków" potrzebująsmile U mnie
                                          drugi dzień na novo jak lekarz przykazał 1/2 75 i ręce mi "chodzą".Napisałam Ci
                                          na gazetową - jak masz chwilkę to zerknijsmile
                                          Pozdrawiam
                                          Anka
      • stefan701 Re: Novothyral 13.07.07, 20:44
        Jak ja namowilas ???
        • kiciucha-hashi Re: Novothyral 13.07.07, 22:43
          Nie musiałam namawiać smile. Sama doszła do tego wniosku. I to dość błyskawicznie
          jak zobaczyła wyniki i stan skóry oraz wagi.
          • zajacowna Re: Novothyral 14.07.07, 09:13
            > Nie musiałam namawiać smile. Sama doszła do tego wniosku. I to dość
            błyskawicznie
            >
            > jak zobaczyła wyniki i stan skóry oraz wagi.

to mialas szczescie... ja musialam rodzinnego "przekonac" ...
            • alfa36 Re: Novothyral 02.08.07, 23:57
              Czytam i czytam... i nie wierzę. Trzeba lekarza przekonywać do tego leku? Dzis odebralam wyniki i już wiem (dzięki ada), że prawdopodobnie będę musiała to brać. Nigdy nie mialam tak niskiego ft3.
              Moje ostatnie wyniki:
              30 maja TSH 1,02 (0,25-5,0); ft3 3,88 (4-8,3) ft4 9,24 i wtedy zwiększylam dawkę z 50 do 75 i po miesiącu ft3 3,90 ft4 11,90 i wtedy znow zwiekszylam dawkę do 100 i dzis wyniki : ft4 17,51 a ft3 <0,70
              Ja od 15-ej, jak tylko zobaczylam wyniki jestem w wielkim szoku.
              • hashi-tess Re: Novothyral 03.08.07, 08:22
                Ciekawa jestem jak zareaguje Twój endo.
                Czy bez problemów dostaniesz receptę?

Nie wszyscy lekarze znają ten lek.
                O dawkowaniu też nie mają pojęcia.
                • ankab29 I jak Wasze samopoczucie po novo? 09.08.07, 17:18
                  ja sie zorientowałam, że to początkowe trzęsienie rąk to nie od tego
                  leku tylko nadmiaru kawysmile)) Ograniczyłam mój ukochany napój i jest
                  w porządku. A co do pozytywów jakie zaobserwowałam po novothyralu (u
                  mnie dawka 75) :
                  - skóra mi pięknieje
                  - wyładniały włosy, są mniej łamliwe i wyglądają zdrowiej

Efekt negatywny:
                  - mam większy apetyt - ale waga stoi w miejscu uffsmile
                  - i ostatnio mam wrażenie, że to 75 to trochę jednak dla mnie mało.
                  Nadal szybko się męczę i jestem senna już ok 20.
                  Za miesiąc mam zrobic badania to zobaczymy na ile się "nasyciłam"
                  podwójnymi hormonami.
                  A jak u Was?
                  Pozdrawiam,
                  Anka.
                  • zajacowna Re: I jak Wasze samopoczucie po novo? 09.08.07, 20:15
                    u mnie po 2 miesiacach jest tak
                    waga spadla i stoi w miejscu
                    czuje sie lepiej
                    wlosy mniej sie przetluszczaja.
                    mam sile.
                    jestem zadowolona
    • kiciucha-hashi Re: Novothyral- Do dziewczyn bioracych T3 12.07.07, 10:25
      Kurka... ja mam dofasolną dużą dawkę jednego i drugiego. Narazie biorę jedną
      tabletkę "na przyzwyczajenie" przez 10 dni, a potem na zmianę: 1 z 1/5...

A co do moich lęków to są one na maxa irracjonalne... taka ciągła niepewność,
      napięcie... boję się, że coś złego się stanie, ciemności. Ale już umiem sobie z
      tym radzić, wyzywam się od idiotek, bo wiem, że nic się nie stanie smile.
    • kiciucha-hashi Re: no to sie przyznam.... do Ankab29 14.07.07, 10:38
      A mnie tam nic nie chodzi a mam dużą dawke...
    • ankab29 Re: no to sie przyznam.... do Ankab29 14.07.07, 10:58
      tak przypuszczam...Bo moje FT3 cały czas było do tej pory przy granicy dolnej
      normy i jak dostałam nagłą dokładkę z zewnatrz to tak zareagowałam...Ale dziś
      już OKsmile Mam delikatne kołatania i jst mi jakby gorąco ale traktuję to jako
      dostrajanie się do lekusmile
    • kiciucha-hashi Re: Novothyral 13.08.07, 14:20
      Chyba dawke mam za dużą. Nosi mnie jak nie wiem. Wszystko mnie
      drażni i irytuje. Pomijam już fakt, że nie pozbyłam się deprechy :-
      (. Bolą mnie jelita albo jajniki (ciężko zweryfikować co dokładnie).
      Chce mi się płakać i odechciewa żyć. Chyba powoli umieram sad
      Sorry za tego posta, ale mam już dosyć...
      • zajacowna Re: Novothyral 23.08.07, 22:30
        ty na 100 jedziesz???
        moze warto przedzieli 100 na pol.. i reszte dobic eutxyrexem????
        w 100 jest cholernie duzo ft3... i to cie tak dobija.
        • ankab29 moje wyniki po 100 novo 30.08.07, 14:18
          witajcie, przez miesiąc byłam na dawce novo 75. Potem endo kazal
          stopniowo podnosic do 100 bo sie nadal kiepskawo czulam (jednak o
          niebo lepiej niz na poczatku choroby).
          Moje wyniki po paru tygodniach na 100ce :
          TSH 0,052 (0,25-4,0)
          FT3 5,28 (2,76-8,00)
          FT4 23,4 (10,3-24,45)
          I wreszcie czuje sie bosssko!smile Ostatnio endo dał mi znowu
          skierowanie tylko na TSH (oszczedzaja chyba czy co...?) wiec
          zrobilam komplet na wlasna reke. To TSH nie za nisko spadlo
          przypadkiem? Zadnych przykrych objawow nadczynnosciowych nie mam.
          Waga stanela w miejscu i ani drgnie. Ale WITALNOSC umyslowa jest
          jakby wieksza. Napiszcie jak u Was, jak sie czujecie przy novo?
          • zajacowna Re: moje wyniki po 100 novo 30.08.07, 18:21
            No no no .. ładnie Aniu.
            ft4 wyyyyyyyyyysko..

u mnie waga tez sie zatrzymala.. kreci sie -+2 kg...ale juz na
            przywoitrzym poziomie.
            Czuje sie spokojowo.. bo maly mi choruje.
            Ogolne jest koooooosmicznie lepiej niz przed poltora roku...

Ciumki
            • kiciucha-hashi Re: moje wyniki po 100 novo 30.08.07, 19:38
              Ja odstawilam na kilka dni leki, bo myslalam, ze umre... za duzą
              dawke mialam. Teraz powoli wchodze na FT4 i pozniej wdroze powoli
              FT3 smile. Poki co czuje sie dobrze smile
              • zajacowna Re: moje wyniki po 100 novo 30.08.07, 21:13
                umieralas od za duzej dawki ft3..... pewno tez musisy mieszac ft3
                +ft4....
                • kiciucha-hashi Re: moje wyniki po 100 novo 30.08.07, 21:43
                  Ano muszę... mam tylko nadzieje, że będzie dobrze smile
                  • ankab29 podpinam sie pod watek z krotkim uzaleniem... 09.09.07, 18:04
                    jasny gwint, no to sie nacieszylam krotko zdrowotnoscia. Wyniki mam
                    doskonale. A od paru dni patrze i oczom nie wierze. Wlosy znowu
                    wypadaja, coraz wiecej ich na grzebieniu (nie farbowalam ani nic z
                    tych rzeczy), skora sucha ze az piecze mimo wklepywania balsamow,
                    oliwki itp, 3 kilo na plus...Spalabym wszedzie i o kazdej porze,
                    powieki ciezkie, pieka mnie oczy - jak przy niewyspaniu.I jakies
                    doly psychiczne lapie. Do tej pory na psychice mi sie hashi nie
                    wpychalo, ale czuje, ze zaczelo. Czy tak sie zaczyna rzut choroby?
                    Ide za pare tygodni do endo i powtorze wyniki.Ale chyba nie mozna
                    tak sie czuc przy TSH 0,052 (0,25-4,00) FT3 5,28(2,76-8,00), FT4
                    23,4 (10,3-24.45)- to wyniki z 28.08.07.Jestem na 100 novo.Tyle
                    miesiecy dochodzenia do zdrowotnosci, coraz fajniej sie czulam a
                    ostatni miesiac to pelna szczesliwosc. I trach, znowu!
                    • kiciucha-hashi Re: podpinam sie pod watek z krotkim uzaleniem... 09.09.07, 20:58
                      O kurka... faktycznie cos nie tak jest. Wyniki idealne wręcz... Moze
                      antyciałka atakują...
                      Ja odstawilam novo i wrocilam do euthyroxu, bo mialam byczą dawke, u
                      czulam sie umierająco uncertain. Wiem, ze mam zła przemiane, wiec za jakis
                      czas wejde na 5mg ft3. Poki co dochodze do siebie po nadczynnosci.
                    • rosteda Re: podpinam sie pod watek z krotkim uzaleniem... 09.09.07, 22:17
                      Witaj Ankab29
                      Na Novothyralu poczulas sie lepiej bo na samej tyroksynie gdy nie mialas
                      przemiany to fT3 bylo calkiem niskie.
                      Ale nie mozesz sie czuc na Novothyralu bardzo dobrze bo niestety na tej dawce
                      100µg fT4 masz juz calkiem na gornej granicy normy a fT3 jest jeszcze dosc
                      daleko z tylu (przelicz najlepiej na procenty zeby to widziec).
                      Wlasnie po tych Twoich wynikach widac dlaczego Thybon + tyroksyna ma przewage
                      nad Novothyralem.
                      Teraz potrzebowalabys niewielka dawke dodatkowa trojjodotyroniny (Thybonu) zeby
                      fT3 moglo wzrosnac tak jak fT4.
                      Jesli zwiekszysz dawke novothyralu to fT3 pojdzie do gory, ale niestety fT4 tez
                      pojdzie do gory i to ponad norme.
                      Tak ze wlasnie z tego powodu nie radzilabym zwiekszac dawki Novothyralu bo z
                      powodu nadmiaru fT4 wpadniesz (albo juz jestes w niewielkiej)nadczynnosc.
                      Jesli zmniejszysz dawke zeby obnizyc fT4 to rownoczesnie spadnie fT3 jeszcze nizej.
                      Wlasnie takie pomieszane objawy z powodu nadmiaru jednego hormonu (fT4) i
                      niedoboru drugiego (fT3) sa bardzo dokuczliwe.
                      Moze postaraj sie jednak o Thybon.
                      Te dolegliwosci o ktorych tutaj napisalas lacznie z psychicznymi to wlasnie
                      niedobor fT3.
                      Rosteda
                      • ankab29 Re: podpinam sie pod watek z krotkim uzaleniem... 09.09.07, 22:42
                        Ogromne dzieki. Racja z tym ft3, ono u mnie caly czas bylo niskie
                        lub w najlepszym wypadku srednie...A o thybon zapytam mojego endo
                        choc podejrzewam, ze novo to jego idol i byc moze nie pojdzie na to.
                        Ide dzis spac w dresie tak mnie trzesie z zimna.Ech jak dobrze, ze
                        jestesciesmile))
                        Kolorowychsmile
    • liloo7 Re: Novothyral 15.09.07, 13:48
      Witam Was serdecznie po długiej nieobecności i mam pytanie. Biorę 125
      euthyroksu, a moje wyniki przedstawiają się następująco:
      TSH 0.095 (0.4-4.0)
      T3 119 (70.0 - 170.0)
      T4 91.4 (45-125)
      FT3 3.29 (1.8-4.2)
      FT4 1.81 (0.8-1.9)

Czy według Was jestem pacjentką na novothyral??? Moje problemy: waga, skóra i
      niestety ostatnio duszenie...
      • hashi-tess Re: Novothyral 15.09.07, 22:54
        liloo7 napisała:

> Witam Was serdecznie po długiej nieobecności i mam pytanie. Biorę 125
        > euthyroksu, a moje wyniki przedstawiają się następująco:
        > TSH 0.095 (0.4-4.0)
        > T3 119 (70.0 - 170.0)
        > T4 91.4 (45-125)

Moim zdaniem Twoja przemiana T4 w T3 przebiega prawidłowo.
        Dlatego nie zalecam novothyralu.

> FT3 3.29 (1.8-4.2)
        > FT4 1.81 (0.8-1.9)

Na Twoim miejscu spróbowałabym obniżyć dawkę do 112,5 euthyroxu.

Po miesiącu lub 6 tygodniach zrobiłabym badanie poziomu FT4 i FT3.

Tess
        >
        > Czy według Was jestem pacjentką na novothyral??? Moje problemy: waga, skóra i
        > niestety ostatnio duszenie...
      • rosteda Re: Novothyral 15.09.07, 23:17
        Witaj Liloo7

liloo7 napisała:

> Witam Was serdecznie po długiej nieobecności i mam pytanie.

Piszesz - po dlugiej nieobecnosci - ale ja Ciebie nie znam, moze cos
        przeoczylam. Dlatego bede miala do Ciebie kilka pytan.

> Biorę 125
        > euthyroksu, a moje wyniki przedstawiają się następująco:

Od jak dawna jestes na tej dawce?
        Jak wygladaly wyniki na nizszych dawkach?

> TSH 0.095 (0.4-4.0)
        > T3 119 (70.0 - 170.0)
        > T4 91.4 (45-125)
        > FT3 3.29 (1.8-4.2)
        > FT4 1.81 (0.8-1.9)

Niepotrzebnie robisz badania T3 i T4, to jest tylko wyrzucony pieniadz bo one i
        tak nic nie wnosza. A z tego co wiem to w niemieckich laboratoriach zostaly one
        juz wycofane.

> Czy według Was jestem pacjentką na novothyral???

Patrzac na te wyniki (zakladam ze robilas je przed polknieciem tabletki)to nie
        potrzebujesz Novothyralu. Zebys sama mogla to widziec to poczytaj watek
        "Przeliczanie wynikow na procenty" i przelicz te wyniki fT3 i fT4.
        Moze pomocny by byl dla Ciebie selen. Probowalas?

> Moje problemy: waga, skóra i

Co jest z ta waga? Rosnie z podnoszeniem dawki tyroksyny?
        Czy nie wracasz do swojej wagi pierwotnej?
        Ile wazysz i ile wazylas przed leczeniem?
        A jakie klopoty masz ze skora?
        Przy tych problemach moze to byc inna przyczyna niz tarczyca.
        Bylas badana w kierunku PCO i insulinoopornosci?

> niestety ostatnio duszenie...

Tez nie bardzo jasno to napisalas.
        Masz uczucie kluski w gardle? Astme? A moze wrazenie ucisku na mostek?
        Jesli sie przedobrzy i podniesie fT3 (u Ciebie nie jest ono za niskie) to
        nadczynnosc z powodu za wysokiego fT3 to nic dobrego. Zapytaj Kiciuche-Hashi.
        Pozdrawiam Rosteda
        • mary_lu Rostedo, 17.09.07, 13:38
          Możesz mi przybliżyć kwestię wzrostu wagi przy podniesieniu dawki
          tyroksyny? Coś mi się zdaje, że mam z tym problem...
          • mary_lu Re: Rostedo, 17.09.07, 13:43
            Gapa ze mnie, już trochę doczytałam w "Hashi a tycie". Jakbyś miała
            coś jeszcze, to poproszę.
    • liloo7 Re: Novothyral 20.09.07, 18:04
      Dzieki za wszystkie odpowiedz itd. Od początku leczenia czyli od 7 lat przytylam
      bardzo duzo, bo jakies 12-13 kg. Z b. malej wagi 49 kg do 61-62kg. Czuje sie z
      tym zle i nawet na leczeniu farmakologicznym Meridia 10 i 15 przez poltora
      miesiaca moja waga nie drgnela ni grama w dol. Ale to nic - najgorsza jest ta
      kluska w gardle!
      Ostatnio poznalam (towarzysko) Pania endokrynolog, która zasugerowała, źe
      Novothyral byłby dla mnie rozwiązaniem. Mam juz Novothyral 100 i zastanawiam sie
      czy jenak nie sprobowac. Podobno przy suplementacji trojjodotyronną mozna bardzo
      ograniczyc dawke lewotyrksyny...
    • chochlikm Re: Novothyral 21.09.07, 17:33
      Właśnie wóciłam od endo . Dostałam receptę na Novothyralem 100 ale
      mam brać 2 azy w tygodniu a 5 azy Euthrox 100. Podobno ma się
      popawić samopoczucie. No moje pytanie o selen Pani powiedziała że na
      pewno go mam za mało albo wcale ale ona nie doadzi mi czy i ile
      brać. Mam spytać w aptece !!?? no to juto spytam...
      • hashi-tess Re: Novothyral 21.09.07, 19:51
        chochlikm napisała:

> Właśnie wóciłam od endo . Dostałam receptę na Novothyralem 100 ale
        > mam brać 2 azy w tygodniu a 5 azy Euthrox 100. Podobno ma się
        > popawić samopoczucie. No moje pytanie o selen Pani powiedziała że na
        > pewno go mam za mało albo wcale ale ona nie doadzi mi czy i ile
        > brać. Mam spytać w aptece !!??

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=59968720&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=37170355&a=37170355

no to juto spytam...
        • rosteda Re: Novothyral 21.09.07, 21:02
          Witaj Chochlikm
          Linki na temat selenu juz dostalas.
          Podaje Ci jeszcze link na temat Novothyralu.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=64532499
          Mysle ze bedzie rowniez pomocny jak caly ten watek od poczatku.
          Jesli po przeczytaniu tego bedziesz miala nadal pytania to napisz.
          Pozdrawiam Rosteda
          • liloo7 Re: Novothyral 22.09.07, 10:20
            A ja mam najnowsze wyniki badan:
            TSH 1.26 (0.4-4.0)
            FT3 4.29 (1.8-4.2)
            FT4 1.60 (0.8-1.9)
            P. ciala anty TG 2524 (do 40)
            P. ciała anty TPO 981 (do 35) ciekawe... co? Czy któraś z Was miała takie
            wysokie przeciwciała???
            • ankab29 oj tak:( 22.09.07, 16:03
              napiszę nie w celu "licytacji" oczywiście tylko dla Twojej
              orientacji. Ilość przeciwciał może być baardzo wysoka. U mnie było
              max 17500 (anty TPO) a średnia to jakieś 13000 z paru badań, które
              mi zlecali endo. Badania na przeciwciała służą do postawienia
              diagnozy i nie warto ich powtarzac wielokrotnie.Pozdrawiam.
              anka
          • chochlikm Re: Novothyral 22.09.07, 10:31
            Dziękuje Ci za wiadomość smile
            Tak, mam pytanie: Czy na selen , tak jak na Euthyrox,jesteśmy
            skazane codziennie do końca życia ? Czy raczej to powinna być
            kuracja jednorazowa , czy też może raz na jakiś czas ? No i
            oczywiście co z dawką? Jak tak czytam to forumkowiczki biorą od 50
            do 300 i jedynym wyznacznikiem wydaje się być ból głowy. Czyli
            jednym słowem : czy i jak można kontrolować dawkę selenu żeby
            pomogło i żeby nie przedobrzyć?
            dziś jest piękny dzień , więc życzę Tobie Rostedo i wszystkim
            Forumkom naładowania akumulatorów przed jesienią , która już jutro
            się zacznie
            • racja-ltd Re: Novothyral 11.10.07, 21:02
              Witam, czy któraś z Was zna lekarza w okolicach Gdańska, który leczy przy
              pomocy Novothyralu? Byłam u dwóch z nfz. Ich ft3 nie interesuje. Boję się że
              nawet jeśli będzie potrzeba wprowadzenia tego leku nikt mi go nie zaleci...bo
              się nie zna. Biorę 150 mg eutyroxu od maja. jestem dość otłuszczona, źle mi z
              tym, ale proponowanego przez lekarzy leku meridia nie chcę brać bo mam po nim
              wysoki puls. A być może przyczyna otyłości tkwi w złym ft3. I jeśli ktoś by
              się nim zajął moznaby je wyprostować.Pomóżcie mi, proszę. Może słyszałyście o
              patrzącym "horyzontalnie" endo na pomorzu.Pozdrawiam - bardzo na was liczę
    • ankab29 Re: podpinam sie pod watek z krotkim uzaleniem... 03.10.07, 21:59
      ech to z żebraniem o skierowanie na badanie brzmi tak
      swojsko...Znajdziesz mądrego endo, ja nadal wierzę, a nawet wiem, że
      tacy istniejąsmile Mój jest mądry, ale skierowania ma "punktowane" bo
      to NFZ i raz daje a raz "oszczędza" więc płacę. Ale wiesz,
      pocieszająca jest już sama świadomośc, że jako pacjentka masz
      wiedzę, czego potrzebujesz i jakich badań powinnaś wymagać. To już
      też cośsmile Wyobraź sobie, że nie wiesz co się z Tobą dzieje i nie
      słyszałas o badaniach tarczycy ...To by dopiero było niefajnie.
    • syla40 Re: Novothyral 17.10.07, 23:38
      A mnie interesuje cena tego leku i jak długo trzeba go brać, żeby
      pojawiły się efekty, typu poprawa samopoczucia i chudnięcie. Biorę
      Euthyrox 100 i 75 na zmianę, czuję się cała spuchnięta, dostałam
      okrągły brzuch itp, dodam że od jakiegoś czasu zrezygnowałam ze
      słodyczy, pilnuję się, ćwiczę - chodzę na aerobik, i co? i
      nic...Może ten lek o nazwie Novothyral to dla mnie jakaś szansa?
      Która z Was ma z nim doświadczenia?
      • rosteda Re: Novothyral 18.10.07, 00:11
        Witaj Syla40
        Jestes pewna ze ten lek bedzie dla ciebie dobry...?
        Przeliczylas swoje wyniki na procenty i widac ze przemiane masz niezla.
        Moze raczej nie masz jeszcze wysyconych komorek przez tyroksyne i dlatego te
        Twoje problemy.
        Przeczytaj prosze jeszcze raz dokladnie co Ci wczoraj odpisalam, to jest tez
        bardzo wazne.
        Ja tez nie biore Novothyralu bo mam dobra przemiane T4 w T3, a przy niedoborze
        tyroksyny obrzeki i duzy brzuch sa czesto. Nawet przy dobrze dobranej dawce tez
        moga byc czasem obrzeki.
        Rosteda
    • no_sense Czy Novothyral jest już dostępny w Polsce?? 20.10.07, 13:11
      • zajacowna Re: Czy Novothyral jest już dostępny w Polsce?? 20.10.07, 20:02
        tak
        jest w polskich aptekach
        cena za 75 mg 100 table to ok 34 zl
        za 100 mg 100 tablet ok 42 zl.
        • hashi-tess Re: Czy Novothyral jest już dostępny w Polsce?? 20.10.07, 20:03
          Z refundacją czy bez?

Jak malutki Leo?
          Pzdr
          Tess
          • zajacowna Re: Czy Novothyral jest już dostępny w Polsce?? 21.10.07, 10:29
            100% płatne , nie ma refundacji
    • ambr-ela Re: Rostedo, czy Novothyral jest dla mnie? pleas 20.10.07, 22:52
      Rostedo, proszę Cię o pomoc w różnych wątkach.
      Powiedz mi tylko czy powinnam szukać lekarza, który stosuje w
      leczeniu Novothyral ?? (większość endokrynologów w ogóle nie
      słyszała o tym leku)
      TSH 0,476 norma 0,27- 4,2
      ft4 19,52 norma 12,0 - 22,0 (75,2%)
      ft3 4,68 norma 3,1 - 6,8 (42,7 %)
      Odpowidałaś mi już na wątku zbanowanaxxxxx, ale miałam potem awarie
      internetu. Nie chcę Cię zanudzać swoimi problemami tylo czy w
      moim przypadku wg Ciebie Novothyral pomógłby mi w poprawie
      nastroju, koncentracji czy zmniejszeniu wagi. Pozdrawiam ambrela
    • rosteda Re: Rostedo, czy Novothyral jest dla mnie? pleas 21.10.07, 00:26
      Ambr-ela
      Za wczesnie jeszcze na myslenie o Novothyralu.
      Jeszcze za krotko bierzesz tyroksyne, a przemiane T4 w T3 masz tylko jeszcze nie
      cala para.
      Dziewczyny ktore biora Novothyral mialy fT3 prawie na dolnej granicy normy i nic
      nie ruszalo do gory. Poczytaj posty Zajacowna i Duzooka.
      Postaraj sie teraz pomoc selenem i sprawdz ferrytyne.
      Niedobor zelaza i selenu tez maja wplyw na zla przemiane.
      Jak duza masz nadwage?
      Jesli bardzo duza to zrob krzywa cukrowa i insulinowa zeby sprawdzic czy to nie
      insulinoopornosc.
      A hormony tarczycy sprawdz znowu za miesiac bo one moga jeszcze u Ciebie spadac.
      Rosteda

• ambr-ela Re: Rostedo, czy Novothyral jest dla mnie? pleas 21.10.07, 18:18
        Witaj Rostedo, za wcześnie? Leczę się półtora roku.Od kwietnia do września
        byłam na dawce 150. Wcześniej na dawce 100 od października 2006. Zaczynałam od
        50 euthyroxu, poprzez 75. I ważę 80kg a powinnam 60. Ale to nie najgorsze.
        Najbardziej dokucza mi trudność w skupianiu uwagi na czytanej treści.Faktem jest
        że pierwszy raz teraz - 17 października zbadałam ft3, wcześniej nikt nie chciał
        znać jego wartości. Ambrela
        • ambr-ela Re: Rostedo, czy Novothyral jest dla mnie? pleas 21.10.07, 18:58
          Ok kwietnia 2007 biorę cynk i żelazo (robiłam badania i to zalecenie
          dermatologa)bo wypadały mi włosy. Ale poprawę widać już "gołym okiem". Selen
          też już włączyłam do diety.
          • zajacowna Re: Rostedo, czy Novothyral jest dla mnie? pleas 21.10.07, 20:38
            Moge sie wtracic?
            moim zdaniem masz ładne wyniki i przytakiej ilosci ft4 masz bardzo
            ladne ft3.
            ja biore novothral od paru miesiacy.Wczesniej rok walczylam
            euthrexem.Zawsze mialam ft2 na granicy nadczynnosci a ft3 max max
            36% a najczesciej 6% zdazylo sie tez 2%.
            Jesli nawet chcialabys sprobowac novotral to nie moglabys go brac
            samego i cedziennie.To na bank.
            Jak teraz masz 45% ft3 to jakbys sobie walnela 75 mg novothralu to
            by ci serce chyba wybuchlo a poty zalaly.
            Ewentualnie ewentualnie wchodziw gre novotral+ euthryx lub novotral
            iloesc tam razy w tygodniu a reszta euthrox.Choc nie wiem po co te
            kombinacje.. bo widac ze przemiana jest!
            • ambr-ela Re: Rostedo, czy Novothyral jest dla mnie? pleas 21.10.07, 21:00
              Witaj Zającówno! Dziękuję. Przeglądając wątki na forum rzucił mi
              się w oczy ten Novothyral, a że nie czuję się nadal dorze,
              pomyślałam, że może wniósłby on coś w moje zdrowie i samopoczucie.
              Dlatego pierwszy raz w życiu zbadałam ft3smile Znani mi endo w ogóle
              o Novothyralu nie słyszeli, a ft 3 ich nie interesuje(w ogóle jakaś
              paranoja z tymi endo).Wydawało mi się,że 42,7%- ft3 to jest małosmile
              Wiesz, tak bardzo miałam nadzieję, ze wreszcie znalazłam przyczynę
              swojego nieciekawego samopoczucia. Ale skoro tak to poprzestanę na
              dawce jaką przyjmuję obecnie tzn 125 euthyroxu i za miesiąc zrobię
              tsh od rodzinnego, a ft4 i ft3 dorobię sobie sama i zasilać się
              będę selenem. Bardzo Ci jestem wdzieczna, że ze mną pogadałaś i
              trochę mi sprawę novothyralu wyjaśniłaś. pozdrawiam CIę serdecznie
              Ambr-ela
              • ambr-ela Do Zającówny 21.10.07, 21:04
                Słuchaj, a może to moje samopoczucie jest spowodowane tym niskim
                jak na mnie tsh?? ja jeszcze nigdy w życiu tak niskiego tsh nie
                miałam.
                • zajacowna Re: Do Zającówny 22.10.07, 13:40
                  nie nie nie nie... nie patrz na tsh.Masz mniec łądne ft4 i masz.
                  masz miec ładne ft3 i masz.
                  To nie jest takie proste ze wyniki musza byc ok aby dobrze sie czuc.
                  To nie jest tak ze jak sie czuje zle to to selen wziac? moze
                  novotrahl? tu problem jest za skomplikowany.
                  Moze po dluzszym czasie jesli utrzymasz takie wyniki poczujesz sie
                  lepiej? moze twoj problem zlego samopoczucia lezy gdzies inczej niz
                  hashi?
                  moze masz anemie? moze niedobory magnezu? moze witaminy b12?
                  mozliwosci jest nnnnnnnnnnnnnaprawde dluzo.
                  Jesli chcialabym ci pomoc to najpierw musialanbym sama sobie umiec
                  pomoc.Przez rok sie mordowalam i szukalam rozwiazania gdzie jest
                  powodu mojego zlego sapomoczucia i pierzonego ft3 ktore nijak nie
                  chcialo drgnac do gory...
                  Przykro mi nie umiem Ci pomoc...
    • no_sense bardzo proszę o pomoc.... 24.10.07, 21:20
      jestem PEWNA, że czegos mi brakuje
      jestem słaba, śpiąca i mam bardzo suchą skórę zwłaszcza wewnątrz
      dłoni i aż napuszone suche włosy. wydaje mi się, że gromadzę więcej
      wody niż powinnam.
      mam dawke 75 letroxu ponad 2 lata i dalej bardzo często wysycha mi
      ta skóra. samopoczucie sprzed i podczas leczenia - bez zmian. swego
      czasu byłam na jeszcze wyzszych dawkach tyroksyny i wtedy zrobilam
      ft3 i... o dziwo bylo ponizej normy.
      sypiam do godziny 11 lub 10 w południe, jak wstaje o 6 to jestem
      doslownie w innym wymiarze(jak pracowałam to był koszmar) czuje sie
      zmeczona i mam wzzystkiego dosc.

myślałam, że brakuje żelaza... ale teraz biorę biofer folic, 3
      tabletki(z desperacji...) od miesiąca... i nic mnie nie wzmacnia.

zaczelam sie zastanawiac, bo np sucha skóra i slabosc moze wynikac
      nie tylko z anemii-ale własnie z niedoczynnosci.

Obecnie mam:
      TSH = 1.82 [0.4-4.0]
      FT4 = 1.69 [0.8-1.9]
      P.ciała anty-TPO = poniżej 10.0 [0-35]

A w 2005 roku miałam:
      TSH = 1.22 [0.27-4.2]
      FT3 = 3.82 [3.95-6.80] - czyli tylko to było trochę poniżej normy

A skoro obecnie mam wyższe TSH niż wtedy, to FT3 może być jeszcze
      niższe... Chyba trzeba powtórzyc badane - ale czy samo FT3 ma sens??
      (chodzi o oszczędnośćwink, bo TSH bez zmian od roku.
      I co jesli lekarz zbagatelizuje wynik? Bo nie zlecał mi nigdy ft3...
      • zajacowna Re: bardzo proszę o pomoc.... 26.10.07, 13:28
        zrob tylko ft3 i ft4...
        i bedziesz wszystko wiedziec
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka