Dodaj do ulubionych

Opieka pielęgnacyjna na osobą starszą

10.09.04, 15:37
Mam 83 letnią babcię, która złamała biodro, miała niby operację, ale nie jest
w stanie chodzic, a z braku miejsc wypisano ją do domu. Babcia lezy, nie może
sama siadac i absolutnie narazie chodzić. Narazie w nocy jest sama, a w ciagu
dnia na zmiane jezdximy do niej ( tzn syn babci, ciocie i ja, reszta rodziny
nie żyje). Karmimy, przewijamy, myjemy etc.Ale łatwo sie domyslec,ze długo
tak nie pociągniemy. Ktoś doradził nam,żebysmy załatwili babci profesjonalna
opiekunkę. Ponieważ nie stac nas na prywatną jestesmy w trakcie kompletowania
dokumentów, które pomogą nam taką opiekunkę z Opieki Społecznej załatwić. Ale
ja mam wrażenie,że to cały czas za mało. Załatwiliśmy też refundację na
pamparsy. Jesli babcia będzie chodzić, to tylko przy balkoniku, tu też
wywiedziałam się o wypożyczeniu ewentualnie refundacji.
Czy Ktoś może z Was ma doświadczenia w opiece nad osoba starszą i mógłby mi
podpowiedzieć co jeszcze mogę zrobić?
Dodam może,że babcia, oprócz tzw sklerozy starczej ma depresje po smierci
dwóch synów i ciezko wychodzi z tej choroby, bo mówi,że nie chce już zyc,
wiecopieka jest tym trudniejsza.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
kammma
Obserwuj wątek
    • magosiaa Re: Opieka pielęgnacyjna na osobą starszą 10.09.04, 18:36
      Kamo przede wszystkim nie po to robi się operację jak mniemam było to
      wstawienie endoprotezy żeby Babcia leżała. Jest to zabieg drogi i wykonywany w
      celu umożliwienia pacjentowi chodzenia. Po takimzabiegu konieczna jest
      rehabilitacja, inaczej mimo najlepszej opieki nie będziecie w stanie pomóc. I
      tu zaczyna się problem z naszym systemem opieki zdrowotnej zwłaszcza ludzi
      starych. Babcia powinna znajdowac się na oddziale rehabilitacyjnym bo tylko tam
      będą w stanie postawić ją na nogi. Jednak jak widzę z twojego postu nikt tam
      Babci nie skierował, ani nie dał zlecenia na rehabilitację w domu, która jednak
      i tak nie byłaby tak efektywna jak na oddziale, gdzie jest możliwość różnych
      zabiegów i masaży. Wiem jednak z doświadczenia, że ludzi w takim wieku jak
      twoja babcia wypycha się poza system. Powodem są koszty, a pieniędzy jest mało
      więc starych ludzi niechętnie się leczy, uważając, że pieniądze bardziej są
      potrzebne na leczenie ludzi młodych. Jedno co mogę ci doradzić to szukanie
      oddziału rehebilitacyjnego lub opiekuńczego który dysponuje bazą
      rehabilitacyjną.
      • anula36 Re: Opieka pielęgnacyjna na osobą starszą 10.09.04, 19:33
        zupelnie inaczej to zrozumialam- babcia miala wypadek,zlamala biodro i po tym
        byla operowana.
        Przedmowczyni ma racje-ludzi starych bardzo zle traktuje nasza sluzba zdrowia,
        babcia powinna byc spionizowana ( nauczona chodzenia z balkonikiem) przed
        wypisaniem ze szpitala!!
        Wydaje mi sie,ze robicie wszystko co mozna,trzeba dbac przed wszystkim o
        czystosc(mozliowsc odlezyn) oklepywac plecy ( zeby unikanc zapalenia pluc).
        Zajmuje sie zawodow starszymi ludzmi- z jakiego miasta jestes?
        Uwazam,ze w tym momencie babci bardziej potrzebna bylaby rehabilitacja w domu,
        nie ma co jej wsadzac do szpitala znowu bo i tak nikt sie nia tam nie zajmie
        oprocz tej rehabilitacji. Moze uadalo by wam sie znalzc jakiegos rehabilitanta
        ktory by sie zgodzil przychodzic dod omu. nawet jesli babci nei postawi na
        nogi,gimnastyka zahamuje zanik miesni.
        Jesli chesz pisz na priv-Anula36@gazeta.pl
    • Gość: Aneri Re: Opieka pielęgnacyjna na osobą starszą IP: *.gress.com.pl / 80.55.200.* 10.09.04, 20:05
      Mialam podobna sytuacje z mama, zlamala szyjke kosci udowej i miala operacje. Niestety rehabilitacja w szpitalu prawie zadna, wypisano mame do domu. Niewiem skad jestes, ale mozesz starac sie o rehabilitantke z NFZ. Udaj sie do lekarza rodzinnego babci wez skierowanie do przychodni chirurgicznej, zabierz wypisy babci ze szpitala i popros chirurga o skierowanie dla babci na zabiegi rehabilitacyjne w domu i napisz do swojewgo NFZ "jako babcia" o przydzial zabiegow rehabilitacyjnych w warunkach domowych. Ale najwazniejsze jest zebys w okolicy znalazla przychodnie co robi zabiegi w domu, bo ja niestety mialam wszystko i zgode NFZ, ale nie znalazlam przychodni co robi zabiegi w domu, a prywatnie 1 zabieg to prawie 30-35 zl. Moze w okolicy jest Zaklad Opiekunczo-Leczniczy gdzie babcia moglaby byc jakis czas zeby miala rehabilitacje i postawiono ja na nogi. Opiekunka z opieki nie rozwiazuje sprawy bo z opisu wynika, ze babcia wymaga stalej opieki a one przychodza na jakies 2-3 godziny. Ja mialam opiekunke do mamy , na czas mojej pracy, , moze w poblizu babci mieszka jakas pani, ktora by sie nia zajela za nieiwelka oplata. Pozdrawiam
      • kammma Do Anuli 16.09.04, 12:57
        Wysłałam Ci dziś maila
        kammma
        • Gość: nina Re: Do Anuli IP: 212.160.172.* 16.09.04, 14:27
          ja także zajmuję się starszą osobą - ciocią. Ma tylko mnie i mojego męża, nie
          mieszka z nami - ma własne mieszkanie. Po upadku nie chodzi tylko leży. Właśnie
          się dowiedziałam, iż jutro jest wypisywana z nefrologii..Poza tym także ma
          derpesję i zespół psychoorganiczny, który objawia się agresją i krzykiem na
          wszystkich i na wszystko - pewnie dlatego tak szybko ją wypisują. Właśnie
          odmówiła dializ, gdyż lekarzę ją podobno oszukują. Z powodu jej charakteru
          bardzo ciężko nam znaleźć opiekunkę - pielerniarkę - a trzeba podawać insulinę.
          Smaruję ją sudokremem, aby nie było odleżyn. Postaram się też załatwić
          dofinansowanie na materac przecidodleżynowy. Generalnie już przestaję nad tym
          wszystki panować...A dodatkowo jest jeszcze ten cięzki charakter. Poza tym nie
          chodzi, gdyż nie będzie u już - siniaki po upadku się już wygoiły, był
          neurolog, neurochirurg, ortopeda, rehabilitant i nic nie ma, wszystko ok. Nie
          wiem co zrobić by było lepiej, przynajmnje aby podnieść jej nastrój. Leków
          przecidepresyjnych nie chce brać, mam wrażenie iz czasem kultuwuje swoje
          niesczęście i tak naprawdę nie chce podnieśc swojego nastroju (?)
          • kammma trochę się zorganizowalismy 20.09.04, 10:48
            Trochę się zorganizowalismy. Do babci przychodzi opiekunka społeczna. 3 razy
            dziennie.Ktos codziennie wpada z nas w ciągu dnia, i robimy zakupy i sprzątamy.
            Ponieważ babci zrobiły sie w szpitalu odleżyny, to była lekarka, ale podobno
            powiedziała,ze ona wytrzymała krótko ze swoją mamą i MUSIAŁA ją oddać do domu
            opieki. My uwazamy to za ostatecznosc. Moja ciocia zaczęła sie zastanawiac, czy
            lekarka nie chce nam udowodnic,że nie damy rady. Powiedziała (lekarka), do
            stryja i jego zony,że nie damy rady finansowo i psychicznie. Narazie dowaliła
            mnóstwo lekarswt. Zapłacilismy około 350 zł. I to na choroby przewlekłe. Nie
            wiem, czy to nie jest specjalnie.
            Jutro ma przyjsc chirurg zobaczyć jak jest z tymi odlezynami. Ale za miesiąc
            babcia ma wizyte kontrolną w szpitalu.Po operacji, ale obawiam się,że nie
            bedzie jak jej zawiesc, bo lekarka powiedziała,że w przychodni nie ma karetek
            do dowozu chorych. Mysle,że to nie prawda, musze poszukac. Jakby Ktos wiedział,
            to prosze o podpowiedzi.( Mieszkamy w Warszawie)
            Współczuję wszystkim, którzy opiekują sie chorymi starszymi osobami, w dodatku
            agresywnymi. Taka jest własnie moja babcia, choć po tym szpitalu trochę sie
            wyciszyła, ale boimy sie,ze to cisza przed burzą.
            Wiem jednak,że tak trzeba, nikogo nie życzę złego traktowania na starosc.
            Dlatego , mimo,że babcia jest bardzo uciązliwa staramy sie jej pomóc.
            Pozdrawiam
            kammma
            • Gość: Ja Re: trochę się zorganizowalismy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 17:54
              W jakich okolicznosciach babcia miala ten wypadek, czy jest jakas mozliwosc
              uzyskania odszkodowania, wtedy pokryloby wszystkie koszyty lacznie z opieka ?
              Pewno jakby byla taka szansa to juz byscie to zrobili. Tak tylko pytam. Nie mam
              doswiadczen ktore moglyby pomoc. Pozdrawiam.
            • Gość: Aneri Re: trochę się zorganizowalismy IP: *.gress.com.pl / 80.55.200.* 20.09.04, 21:29
              Podaj sposob kontaktu to podpowiem ci wiecej praktycznych porad, moze byc na gg.
    • Gość: Aneri Re: Opieka pielęgnacyjna na osobą starszą IP: *.gress.com.pl / 80.55.200.* 20.09.04, 21:27
      Lekarz rodzinny powinien wydac skierowanie na karetke na przewoz osoby niepelnosprawnej, wiem , ze przychodnie oszczedzaja i nie chca wydawac skierowan, ja nie ustapilam i takie skierowanie na przewoz mojej mamy otrzymalam. Czy babcia ma ustalona grupe inwalidzka czy stopien niepelnosprawnosci?
      • kammma Do Aneri 22.09.04, 11:17
        Bardzo chętnie nawiąże kontakt na GG, jesli mogłabys do mnie napisac na email
        kammma@gazeta.pl to podam Ci mój numer.
        kammma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka