Dodaj do ulubionych

wynik RM głowy i lęk przed SM

20.08.15, 16:39
odebrałem wynik:
Dyskretne drobne zmiany o charakterze uszkodzenia istoty białej w półkuli lewej w płacie ciemieniowym bez cech restrykcji dyfuzji wolnej wody.
Cech nieprawidłowego wzmocnienia kontrastowego nie uwidoczniono.
Ciało modzelowate i struktury tylnojamowe bez istotnych zmian.
Układ komorowy w normie szerokości, bez przemieszczeń i ucisku. Przestrzeń podpajęczynówkowa nieposzerzona.
Od roku mam pieczenie i mrowienie w dłoniach i stopach oraz widoczne poruszanie się małych mięśni w stopach. W także zaszłym roku czułem się paskudnie, podejrzewałem boreliozę.
W tym roku czuję się świetnie i jedynie to pieczenie przeszkadza, także twarzy w okolicach policzków przy nosie.
Parę lat cierpiałem na depresję, teraz zostały niewielkie objawy nerwicy.
Wizytę u neurologa mam we wrześniu.
Obserwuj wątek
    • margolcia_63 Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 20.08.15, 17:07
      Pieczenia i mrowienia mogą sugerować Bartonellę, a raczej BLO a tego nie badałeś?
    • kyrob Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 20.08.15, 21:14
      choroby odkleszczowe odpuściłem z jednej zasadniczej przyczyny, przy obecnym poziomie medycyny są praktycznie niewyleczalne. Jeśli da się z nimi żyć to niech sobie będą.
      Natomiast martwi mnie SM bo nie chcę komuś zepsuć życia a bardzo mi na niej zależy :(
      W tym roku jestem w życiowej formie a biorąc pod uwagę, że jestem trochę po 40 to niezły wynik. Ruszam się, mam kupę siły, schudłem dzięki ruchowi i MŻ sporo kilogramów. Uwielbiam slońce bo przebywanie na nim dodaje mi sił.
      Dodam, że podczas leczenia depresji miałem przygodę z neuroleptykiem i po jego odstawieniu praktycznie nie spałem przez dwa miesiące. Może to spowodowało ślady.
    • kyrob Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 21.08.15, 20:49
      i to co zaobserwowałem od jakiegoś czasu, to pieczenie stóp i dłoni i twarzy zawsze zwiększa mi się w czasie stresu. Już nawet się przyzwyczaiłem do myśli, że to nerwica, tylko ten RM teraz :( . W posumowaniu jako zalecenie mam ponowienie badania za rok.
      Ktoś tu ma wiedzę, czy tak opisane uszkodzenie w moim opisie równa się demineralizacji?
      • kyrob Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 22.08.15, 09:00
        demielinizacji oczywiście
    • margolcia_63 Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 22.08.15, 11:48
      Myślę, że źle kombinujesz. To, że gruźlica jest niewyleczalna to nie powód by jej nie leczyć. Podobnie jest z odkleszczówkami,
      Osobiście uważam, że dają się leczyć i należy je leczyć, Zdanie odmienne mają ci którzy mają za cel czerpanie korzyści z chorych, im dłużej tym lepiej. Mam na myśli wszelkiej maści cudotwórców.
      Zresztą nie ma tak dobrze, że jak nie można wyleczyć cukrzycy to leczymy się na coś innego, najlepiej takiego co się wyleczyć da.
      Ale to twoja decyzja.
      • kyrob Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 22.08.15, 17:37
        tylko Margi leczenie borelki i pochodnych też nie jest obojętne dla zdrowia. Parę miesięcy analizowałem za i przeciw i doszedłem do tego, że lepiej dać sobie z tym spokój. Mam objawy a że nie bardzo podoba mi się klasyfikowanie pod hipochondryka to je ignoruję do kiedy się da. Obraz RM mnie zmartwił ale jest prawdopodobieństwo, że ja tak mam i to nic strasznego.
        Na coś trzeba i tak umrzeć i nie ma się co przejmować na zapas.... a przynajmniej do czasu jak mnie nie złamie
    • spector1 Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 22.08.15, 11:58
      Jestes zwyklym hipohondrykiem. Wyniki RM nie usprawiedliwiaja zadnej paniki.
      Ogranicz internet do 1godz dziennie. Idz na spacer. Jezeli nie masz zadnego hobby poza internetem
      to bedzie ci trudno.
      Podobi do ciebie hipohondrycy jedynie podkrecaja tutaj spirale strachu.

Spector
      • kyrob Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 22.08.15, 17:28
        czy masz wiedzę by twierdzić, że nie ma powodu do paniki?
        Trochę poszukałem i taki RM raczej o niczym nie świadczy ale jednak chciałbym potwierdzenia tego
        • fionka21 Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 22.08.15, 18:17
          Idź do neurologa, ale kumatego w odkleszczówkach!
          • kyrob Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 22.08.15, 19:58
            takich to ze świecą :(
            Jedynie wynik rezonansu mnie martwi bo objawy da się przeżyć.
            No i antybiotyków nie mam zamiaru łykać bez noża na gardle i to przez parę lat
    • margolcia_63 Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 23.08.15, 01:21
      No jak nie zamierzasz się leczyć antybiotykami to może zastosuj maść na szczury lub olejki nemo.
      • kyrob Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 23.08.15, 09:25
        wiem, że nic innego poza antybiotykami nie ma. Czekam na lepsze metody diagnostyczne i nowe leki bo po długim przebywaniu na forum borelkowym doszedłem do wniosku, że obecne metody są nieskuteczne a tym co antybiotyki pomagają to tylko chwilowo. Wyjątki pewnie są ale to mnie nie przekonuje.
        • fionka21 Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 23.08.15, 16:46
          Zacytuję swojego kolegę, który podobnie jak ja, sporo wie o niestandardowym leczeniu boreliozy: "To leczenie nie jest dla wszystkich".
          I ty najwyraźniej należysz do tych, którzy do takiego leczenia nie dojrzeli!
    • margolcia_63 Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 23.08.15, 11:50
      Ja jestem takim wyjątkiem i wiem, że innej drogi nie ma.
      Jednak jak wolisz leczyć SM i wszystko inne..... to masz do tego prawo. Nie ma takiej mocy prawnej i poza prawnej by człowieka zmusić do życia,
      A forum borelkowe to porażka, tam są już sami handlarze i garstka całkowicie pogubionych chorych z przewagą tych pierwszych.
      • kyrob Re: wynik RM głowy i lęk przed SM 24.08.15, 08:59
        na pewno zacznę od boreliozy mając podejrzenie SM. Mam już odpowiednią wiedzę by tak od razu nie dać się SM. No a na razie, to czekam na wizytę u neurologa a i poza powyższymi przyczynami to może być coś całkiem innego. Bo i depresja zostawia swoje ślady w mózgu, w dzieciństwie otarłem się o polio a i po tym wszystkim co przeżyłem to nerwica może sobie u mnie hulać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka