Dodaj do ulubionych

Gastroskopia - Proszę o interpretację wyniku....

18.12.15, 19:17
Proszę o interpretację wyniku

Wejście antrum kształtne. Gra perystaltyczna odźwiernika zachowana. Opuszka i 12nica bz. W żołądku stwierdza się treść żółciową. Śluzuwka żołądka zaczerwieniona. W żołądku stwierdza się treść żółciową. Wpust słabo obukrczajacy się. W czasie odruchu wymiotnego widoczne jest wpuklanie się ściany żołądka do przełyku. Przełyk bz. Dgn. Gastroskopia rumieniowa. Cofanie się treści dwunastniczej do żołądka. Przepuklina roztworu przełykowego przepony. Test Urazowy -

Czy tutaj może być przyczna ucisku??? Że czuję senny oslabiony w głowie( pisk uszny wzrok zamglony), odczuwam ucisk ktory mnie meczy?? ograniczone oddychanie..
Obserwuj wątek
    • jantoni.jajcorz Re: Gastroskopia - Proszę o interpretację wyniku. 18.12.15, 19:47
      rege1231 napisał:
      > ... Test Urazowy -????

No właśnie, jaki jest wynik testu ureazowego?
      Test ureazowy jest szybką i prostą metodą wykrywania obecności bakterii Helicobacter pylori w błonie śluzowej żołądka.
      www.google.pl/search?q=test+ureazowy&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=RlN0VvWjNaTLyAPG-aDQBQ
      Ta cholerna bakteria może utrudnić wchłanianie vit. B12 i w końcowym efekcie doprowadzić do anemii [to mój przypadek]

Podaj ten wynik, to może jakiś forumowy fachowiec dokona interpretacji ...
    • aid.al Re: Gastroskopia - Proszę o interpretację wyniku. 07.01.16, 15:33
      Zawsze bawią mnie takie posty, po to są specjaliści, żeby interpretowali wyniki w gabinecie. Zdaje się, że żaden gastrolog nie opiekuje się tym forum, a może by się przydało. Tak czy inaczej polecam wizytę w gabinecie u gastrologa. Jeśli jesteś z Warszawy mogę polecić dobrego specjalistę.
    • ewcia238 Re: Gastroskopia - Proszę o interpretację wyniku. 06.08.16, 10:31
      Witam serdecznie kobieta 35 lat gastroskopia robiona z powodu strasznych wymiotów i biegunek. Przełyk prawidłowy .linia Z na górnej granicy fadow żołądka. wpust nie obejmuje szczelnie instrumentu. Błona sluzowa dna trzonu żołądka prawidłowa . W antrum niewielki rumień wokół odźwiernika. sciany podatne na insulfacje powietrzem . odźwiernik sprawny. Opuszka dwunastnicy prawidłowa. nie pobrano wycinka na test ureazowy. proszę mi powiedzieć co wynika z badan.
      • koziorozka Re: Gastroskopia 06.08.16, 13:25
        Wpust to miejsce, gdzie przełyk "wchodzi" do żołądka.
        Masz c h y b a jakąś niewydolności wpustu co powoduje zazwyczaj wracanie treści żołądkowej do przełyku
        gastrologia.mp.pl/lista/91961,niewydolnosc-wpustu-zoladka
        portal.abczdrowie.pl/pytania/niedomoga-wpustu-zoladka-powodujaca-refluks
        • ewcia238 Re: Gastroskopia 06.08.16, 15:11
          Lekarz dziś powiedział że reflux choruje też na nerwice lękową.
          • ewcia238 Re: Gastroskopia 06.08.16, 15:13
            Bardziej mnie martwi ten rumień. Dostałam lek mesopral ale po nim nasilają się lęki :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka