Dodaj do ulubionych

Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia

29.08.06, 18:16
Witam wszystkich przewlekle zmęczonych...

Kochani, wiem z doświadczenia jak trudno jest zdiagnozować lekarzom nasze
prawdopodobne schorzenie. Wiem również z doświadczenia jak ciężko jest nam
męczyć się z tą przypadłością, jakie myśli nas męczą, o jakich chorobach
rozważamy i jak często boimy się o swoje zdrowie i życie. Proponuję zatem
abyśmy popisali tutaj o naszych objawach somatycznych i nie tylko, z którymi
utożsamiamy Syndrom Przewlekłego Zmęczenia. Zróbmy to choćby po to, aby
przekonać się, czy dolegliwość ta jest w miarę jednoznacznie identyfikowalna
po objawach i jak wiele z nich powtarza się u nas wszystkich. Mam nadzieję,
że uspokoi nas trochę choćby to, że gdzieś tam jest ktoś, kto czuje podobnie
do nas, ma podobny problem i zmartwienie no i zrobi wspólnie z nami wszystko
aby znaleźć wyjście i rozwiązanie z naszego wspólnego problemu. Dla nas i dla
naszych rodzin :-)

Mam nadzieję, że znajdzie się tutaj choć parę wpisów a na dobry początek
zacznę od siebie:

- nieuzasadnione wysiłkiem poczucie zakwasów w mięśniach (najczęściej nóg ale
i innych partii ciała)
- zmęczenie mięśni, czasem skrajna niemoc
- uczucie "kasku" na głowie, czucie głowy non stop (najczęściej tył),
mrowienie
- szum w uszach, zatykanie, uczucie "wylewania się" wody z uszu
- luki pamięciowe
- braki koncentracji i możliwości skupienia się
- częste wzdęcia i bóle podbrzusza

i już pewnie nie związane z CFS, choć może:
- mnogie tłuszczaki
- zmętnienie ciała szklistego i bóle oczu

Pozdrawiam
Marcin
Obserwuj wątek
    • geodeta_31 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 29.08.06, 19:07
      Zapomniałem oczywiście o:
      - bólu kręgosłupa lędźwiowego i ostatnio rzadziej szyjnego
      - strzelających i bolacych stawach

Marcin
      • geodeta_31 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 29.08.06, 19:33
        Kłaniają się zaniki pamięci:-)
        - problemy ze snem; wieczorem padam jak ścięty a w nocy kręcę się, wybudzam i
        już nie mogę usnąć, wstaję totalnie zmęczony i nie wypoczęty, śpię czasami po
        2, 3 godziny
        - mam podkrążone, sine oczy (pewnie przez punkt powyżej)
        - kiedyś bardzo częste potwornie szybkie skurcze serca

Marcin
    • mirekczar Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 29.08.06, 22:56
      Potwierdzam piekące oczy, zatkane uszy, bóle głowy, uczucie jakbym miał
      zafoliowany mózg, kłopoty z koncentracją i pamiecią, bolące i strzelające stawy,
      wzdęcia i bóle podbrzusza, nieprzeparta senność, ciężkie, bolące nogi.
      Dodatkowo napady lęku, zimny pot, niska temperatura (35.8 - 36.2), pędzenie
      serca, skrajne stany emocjonalne, nieuzasadnione fale agresji...
      • szukam666 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 18.11.06, 00:56
        A mysleliscie o ziolach?
        Ja mam podobne objawy : szum w uszach ale z innego powodu, klopoty z
        koncentracja i pamiecia rozwiazalem dzieki aminokwasom mysle ze lecytyna sporo
        pomogla.
        Na strzelajace stawy i bolace nie wiem co zrobic. Pije MSM z Glukosamina i
        kolagenem ale wciaz to mam.
        Na lek zimny pot itp biore L72. Mozna pic tez dziurawca, korzen kozlka -
        valeriana szyszka chmielowa, lawenda. Melisa na lepszy sen - wysypianie sie.
        Jesli komus nie szkoda kasy to jeszcze tribulusa moze sobie zalatwic ale tylko
        mezczyzni bo podwyzsza testosteron.
        Co do jedzenia to jjem ryby i ryz. Uprawiam sport obowiazkowo. Przynajmniej
        spacery uwazam ze aktywnosc przy jakiejkolwiek chorobie pomaga.
        Ale nie jest pewne ze mam to co Wy. Mozliwe ze mialem. Moze dieta Kwasniewskiego
        pomoze... Tluszcz daje mi ostrego kopa na dluzej.
    • mildford Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 30.08.06, 11:56
      ja nie bede nic dopisywał, bo oprócz tłuszczaków i zmętnienia ciała szklistego
      mam to samo co Marcin.
    • utumno1 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 31.08.06, 21:16
      Zastanawiam się czy i ja przypadkiem nie cierpię na chroniczne zmęczenie, choć
      moja "dolegliwość" ogranicza się właściwie wyłącznie do jednego objawu-
      zmęczenia. Już od dobrych kilku lat nie budzę się wyspany mimo tego, że spię
      dostatecznie dużo czasu i przesypiam całą noc-wręcz jak niemowlę. Do późnych
      godzin popołudniowych (16,17) czuję się wyjątkowo ospały i nie wyobrażam sobie
      dnia bez dość długiej drzemki (0,5h-1h). A co, według mnie, najciekawsze,
      energię i siłę zyskuję pod wieczór tak, że mógłbym pracować do 2-3 w nocy.
      Oczywiście ze względu na "zdrowy rozsądek" tego nie robię-kładę się koło
      północy. Dodam tylko, że nie sądzę, bym cierpiał na depresję-jestem raczej
      szczęśliwym i pogodnym człowiekiem. Czy ktoś z Was mógłby mi coś poradzić?
      • mildford Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 31.08.06, 23:28
        czesc utumno1. dobrze byloby gdybys powiedzial czy robiles jakies badania? samo
        zmeczenie moze byc objawem wielu chorob. jak zapewne przeczytales ZPZ mozna
        stwierdzic przy braku innych znanych chorob.
        wydaje mi sie, ze musisz sledzic forum i w przypadku gdy terapia ktoregos z nas
        przyniesie pozadany efekt po prostu ja zastosowac.
        jesli dotrzesz do jakis metod leczenia dotad nam nie znanych prosze o relacje :)
        pozdrawiam
      • szukam666 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 18.11.06, 01:05
        Nie jestem lekarzem, ale z tego co wiem jak czlowiek za dlugo lezy to juz mu tak
        zostaje ;). Jestes zmeczony lezeniem ;). Powinno sie spac okolo 10 godzin i
        najlepiej od 22 do 8. A jesli w ciagu dnia jestes zmeczony to musisz sie troszke
        poruszac, isc na spacerek ;). I zwlec sie z lozka po najwyzej 12 godzinach a nie 16
      • balbriggan Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 19.11.08, 16:06
        Ja też tak mama do południa nieprzytomna a pod wieczór świeża jak
        poranek. Mój problem prawdopodobnie to długotrwała deprawacja snu,
        przyczyny zawodowe.
        Zmeczenie i uczucie ciężkości głowy bóle mięśniowe i stawowe i
        ogólna apatia ,w ostatnim czasie dokucza mi to znacznie wzasadzie
        dezorganizuje mnie i ogranicz co jest irytujące.
    • sunnydays1 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 01.09.06, 09:58
      ja mam także wiele z tych objawów: ospałość, ciężka głowa, piekące oczy,
      kłopoty z koncentracją, luki pamięciowe, bolące i strzelające stawy,
      bóle mięśni, bóle lędźwiowe i barkowe, poirytowanie, hipoglikemia, napady
      agresji, zwątpienia lub lęku, niechęć do seksu, zmęczenie w towarzystwie, niska
      temperatura, przyśpieszone walenie serca...
      • szukam666 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 18.11.06, 01:06
        na przyspieszone walenie serca wywolane stresem magnez
    • marta.gora No to na mnie kolej... 01.09.06, 10:55
      Ze względu na kłopoty z pamięcią ;) posłużę się Waszymi wypowiedziami:

-nieuzasadnione wysiłkiem poczucie zakwasów w mięśniach (najczęściej nóg ale
      i innych partii ciała)
      U mnie jest to jakby nogi z waty; po paru schodkach własciwie czuję się, jak po
      wejściu na Giewont. Inne mięśnie- zwłaszcza dłoni i rąk, np. po kilkunastu
      sekundach mycia okien moje dłonie i przedramiona juz nie daja więcej rady-
      jakby po umyciu okien w pałacu. Wrażenie, ze np. woda z czajnikiem zrobiła się
      całkiem ciężka.
      - zmęczenie mięśni, czasem skrajna niemoc

U mnie takie odczucie, jak podczas ciężkiej choroby- wychodzisz wtedy np. do
      ubikacji i robisz to jakby siła woli, a nie siłą mięśni. Kładziesz sie w łózku
      albo siadasz na krzesle opierając się na stole i nie masz siły, aby poprawić
      np. położenie nogi czy tułowia. Na szczęście- ten objaw wystepuje już bardzo
      rzadko- najgorzej było przez pierwsze 1,5 roku.

- uczucie "kasku" na głowie, czucie głowy non stop (najczęściej tył),
      mrowienie

Tak

- szum w uszach, zatykanie, uczucie "wylewania się" wody z uszu

NIE, na szczęście ta wątpliwa przyjemność mnie ominęła :)

- luki pamięciowe
      - braki koncentracji i możliwości skupienia się
      Niestety, tak, ale jak pisałam w innym poscie- to wina krążenia mózgowego.

- częste wzdęcia i bóle podbrzusza

Wzdęcia tak, takie uczucie napakowania brzucha, mimo, ze za duzo w nim nie ma.
      Bóle podbrzusza- NIE.

i już pewnie nie związane z CFS, choć może:
      - mnogie tłuszczaki

Czy taki tłuszczak, to mały, twardy, przesuwalny i bezbolesny w dotyku guzek
      pod skórą? Jeśli tak, to kilka tygodni wynalazłam u siebie jeden taki- na
      podudziu. Ze strachu nie badałam wiekszego obszaru mojego ciała.

- zmętnienie ciała szklistego i bóle oczu

O zmetnieniu nic nie wiem- ze 4 lata nie byłam u okulisty, chociaz by sie
      przydało, bo chyba osłabił mi sie wzrok (jestem krótkowidzem i okularnikiem na
      stałe). Bóle oczu? jak najbardziej- bóle całej gałki ocznej, pieczenie; a tak w
      ogóle to prawie nie wydzielam łez- zespół suchego oka.

Zapomniałem oczywiście o:
      - bólu kręgosłupa lędźwiowego i ostatnio rzadziej szyjnego

Kręgosłup lędźwiowo- krzyzowy to wypadałoby mi wymienić :) Mam tam
      zwyrodnienia, dyskopatie, a ostatnio okazalo sie, ze jakąś wadę pt lumbalizacja
      kręgu S1, czyli pierwszy kręg krzyzowy nie zrósł się z kością krzyzową, tylko
      pozostał wolny, czyli jest bardzo obciążony, a ma czym, bo ja wysoka baba
      jestem, niestety. A ponieważ bóle są silne i niespecyficzne (nie pasuja ani na
      zwyrodnieniowe, ani na dyskopatyczne), to dzisiaj mam prywatny rezonans tej
      okolicy- będę wreszcie wiedziała, co tam mnie boli.

- strzelających i bolacych stawach

Chyba raczje nie, choc okresowo boli mnie staw ... no własnie- jak sie on
      nazywa?.. no w każdym razie ten kciukowo- nadgarstkowy.

- problemy ze snem; wieczorem padam jak ścięty a w nocy kręcę się, wybudzam i
      już nie mogę usnąć, wstaję totalnie zmęczony i nie wypoczęty, śpię czasami po
      2, 3 godziny

O, tez to miałam, z tym, że na poczatku były problemy z zasnięciem. Póxniej
      zasypiałam bez problemu, ale ciągle się wybudzałam i miałam problemy z
      powtórnym zasnięciem. Teraz wybudzam się, ale raczej szybko zasypiam. Sen
      zazwyczaj nie przynosi odpoczynku. Aha,wybudza mnie najczęściej pędzące serce;
      wczesniej obficie przy tym sie pociłam, teraz raczej nie. No i zdarza sie to
      okresowo, po kilka tygodni. Chociaz ostatnio trzyma mnie od konca maja :(

- mam podkrążone, sine oczy (pewnie przez punkt powyżej)

Raczej nie

- kiedyś bardzo częste potwornie szybkie skurcze serca

Kiedys było faktycznie gorzej. Teraz rzadko tętno w spoczynku przekracza 100,
      chociaż równie rzadko jest to 80 i mniej na minutę. Leki blokujące receptory
      beta, które normalnie zwalniają akcję serca, u mnie nie działają. To ponoć może
      mieć związek z nadnerczami (chociaz zaburzeń elektrolitowych nie stwierdzono).

-poirytowanie,

O tak- kiedyś mało co mnie wzruszało- nawet totalna czyjas głupota. Teraz to
      zdecydowanie trudniejsze.

-hipoglikemia,

Mniej więcej w połowie moich napadów osłabienia, które kłada mnie do łózka,
      towarzyszy spadek glukozy do ok. 50 (mam glukometr); hipoglikemia moze mieć
      związek z nadnerczami.

-napady
      agresji, zwątpienia lub lęku,

Chyba raczej nie.

- niechęć do seksu,

czasami tak

-zmęczenie w towarzystwie,

Czasami tak, ale wiążę to z zaburzona koncentracja uwagi- nie jestem w stanie
      wysłuchiwać dłuższych opowieści, bo sie wyłaczam i nad tym nie panuję.

- niska
      temperatura,

Oj, zdecydowanie tak!
      A w ogóle to doszło u mnie do totalnej zmiany odczuwania czy tolerowania
      temperatur. Jak kiedyś, tak i teraz nienawidzę gorąca, upałów, słońca. Lubię
      chłod, ale szybko marznę- od mniej więcej roku. Zwłaszcza w dłonie i stopy.
      Zimą np. kładłam na kołdrę koc na stopy! lub spałam w skarpetkach!
      Wydawało mi sie, że ma to związek z krążeniem, tylko, ze ja akurat do
      niskocisnieniowców nie należę (wręcz odwrotnie- zdarzają się wyskoki
      cisnienia), a poza tym- moja podstawowa temperatura iała, która mierzę sobie
      codziennie z rana, jest niska- i to od ponad 2 lat. Poza tym- nie mam tak jak u
      normalnego człowieka, że po południu czy wieczorem mam wyższą temperature, niz
      rano- jest wręcz odwrotnie.

Więcej grzechów nie pamietam, ale wydaje mi sie, że to raczej cała, kompletna
      lista.
      • marta.gora prostuje o kręgosłupie 01.09.06, 22:51
        Po dzisiejszymrezonansie magnetycznym mam zaskakujace wnioski.
        Otóż w badaniu własciwie nie było sie czego czepić.
        Na rtg widać (ponoc- ja sie na tym nie znam) zwyrodnienia, dyskopatie i wg
        lekarzy muszę energicznie wziąć się za siebie, bo- jednym słowem- grozi mi
        kalectwo :))) No to latałam na rehabilitacje, wyjeżdżałam do sanatoriów, i nic-
        tylko po tych "zabiegach" było zdecydowanie gorzej.
        A rezonans nie wynalazł niczego, co powinno byc zaskoczeniem w moim wieku :)
        Znaczy się- albo wszystko sie cofnęło :)))), albo... to ten opisywany w CFS ból
        kręgosłupa i stawów.
        W kazdym razie wyniki ma obejrzeć jeszcze inna osoba- jej zdanie bedzie dla
        mnie wiążące.
        • geodeta_31 Re: prostuje o kręgosłupie 02.09.06, 08:41
          Cześć

Ciekawi mnie zdanie tej drugiej osoby. Ja z kolei RTG mam w najlepszym
          porządku, ale ból czasami jest nie do zniesienia. Lędźwiowy i szyjny. Rezonansu
          jeszcze nie robiłem, ciekawy jest ten Twój wynik. A w jakim jesteś wieku? To
          apropos tego zaskoczenia, że nic tam nie ma...

Marcin
          • mildford Re: prostuje o kręgosłupie 02.09.06, 11:07
            czesc.
            Marcin mi te mongolki powiedzialy, ze ten bol w okolicach kregoslupa
            ledzwiowego to de facto od nerek a nie kregoslupa.
            za jakis czas przekonamy sie ile w tym prawdy.
            • marta.gora Re: prostuje o kręgosłupie 04.09.06, 18:49
              Gdyby to były nerki, to musiałyby być jakiekolwiek zmiany w moczu.
              Ja ich nie miewam.
              • didi_max Re: prostuje o kręgosłupie 04.09.06, 19:47
                To może być od nerek i nie musi, podkreślam nie musi być, żadnych zmian w
                moczu.Nota bene szumy uszne to też najczęsciej sprawa nerek.

Do Marta.Gory.
                Przyznaję sie.Ostatnio zdaje sie za mocno pojechałem.Miało być zabawnie, a
                wyszło jak wyszło.Jezeli ktoś się poczuł urażony.To są przeprosiny.

Twoje wyksztalcenie zdaje sie sprawia, że lubisz sie wypowiadać o sprawach
                medycznych w sposob kategoryczny jak chociażby w tym wątku.Masz oczywiscie do
                tego prawo jednak to sprawia, że dyskusja rzeczywiscie jest bezcelowa.Wiec tak
                czy inaczej do takowej juz nie będę cie nakłaniał.Spokojnie

Pozdrawiam i powodzenie
                • marta.gora didi, mój drogi :) 04.09.06, 20:29
                  Ja naprawdę nie poczułam się urazona :)
                  Po prostu- uznałam, że nie dojdziemy do porozumienia, bo odczytujesz inaczej
                  moje intencje - choćby wg Ciebie uważam, że medycyna chińska nie jest
                  skuteczna, bo nie jest popularna :) No a ja tak przeciez nie napisałam.

Sama stosuję i eksperymentuję z homeopatia- a ta, zauważ, ma całkiem niewielu
                  zwolenników wśród współczesnych lekarzy, w porównaniu do Twojej metody :)

Jeśli wypowiadam się w sposób kategoryczny (naprawdę??), to tylko dlatego, by
                  cos ustalic- wg mnie najrozsądniej wiedzieć, co dolega, ustalić przy uzyciu
                  najlepszego dostępnego sprzętu czy aparatury, a potem ewentualnie decydowac się
                  na rodzaj terapii.
                  Poza tym- wybacz, ale naprawdę nie mogę nad tym zapanować- kiedy czytam o
                  flegmie, która gdzies tam się odkłada itp. Jeśli się odkłada, to jest szansa,
                  by to unaocznić wykorzystując obecne możliwości. Wg mnie ta flegma, to pewnie
                  inaczej np. zwyrodnienia. Może gdyby med. chińska (i nie tylko) dostosowała
                  swój język to nie byłoby tak straszno i smiszno :) Jak wiesz, mam problemy z
                  krążeniem mózgowym, więc najpewniej trudno mi wyrazić wszystko tak zrozumiale,
                  jak bym chciała, ale proszę- nie uważaj, że sięnabijam z jakiejkolwiek metody
                  leczenia.
                  Poza tym- nawet jeśli metoda jest niemal idealna, to pozostaje jeszcze kwestia
                  idealnego "lekarza", który by ją mógł idealnie zastosować, a z tym jest o wiele
                  trudniej, niz z sama metodą.
                  Sorry, to zboczenie zawodowe- głównie na praktykach studenckich miałam do
                  czynienia z wieloma cudownymi terapiami i podchodze do nich równie ostroznie,
                  jak i do tych, serwowanych przez geniuszy medycznych.
                  tak, że bez urazy- mam nadzieję :)
                  ;-*)
                  • didi_max Re: didi, mój drogi :) 04.09.06, 21:24
                    Nie urażona.To sie cieszę:) Wiesz ostatnio dostało mi sie na forum , ze jestem
                    demonem destrukcji, pomyslałem, cholera , wrażliwcy są wśród nas wiec kto wie?
                    A jako ze moja intencją bylo pomóc , a nie jeszcze dokladać , ot takie moje
                    przeprosiny.Fajnie, ze nie potrzebne i chociarz tu sie rozumiemy:)

Jezeli używam okreslenia flegma, czynie to w kontekście TCM i nie widze powodu
                    aby cokolwiek zmieniać, jezeli cie to śmeszy to świetnie, lubię rozweselać
                    ludzi:)

Twoja kategoryczność.Widzisz już piszesz , że flegma to wedlug ciebie pewnie
                    zwyrodnie ...to cytat.A nie lepiej spytać u źródla zamiast samemu spekulować?
                    No wlasnie wydaje mi sie , że wedlug ciebie nie, poniewaz z góry zalożyleś, ze
                    to i tak jakaś tam tylko "cudowne terapie".Więc?

Wiec wystarczylo napisać...didi to co masz do powiedzenia o tcm po prostu mnie
                    nie interesuje.I nie bylo by niepotrzebnej dysputy.Ale w sumie spoko, nic sie
                    nie stało.Ot posadziliśmy "jałowiec"

papa:)

• marta.gora Re: prostuje o kręgosłupie 04.09.06, 18:56
            geodeta_31 napisał:

>
            > Ciekawi mnie zdanie tej drugiej osoby.

To jeden z naszych najlepszych radiologów. Mam szczęscie być pacjentką jego
            żony, która jest moją rodzinna i to własnie ONA zaproponowała, aby przynieść
            jej mężowi wyniki do opisu. Wybieram się do niej dopiero za tydzień- teraz
            ruszam do endokrynolozki.

Ja z kolei RTG mam w najlepszym
            > porządku, ale ból czasami jest nie do zniesienia.

To widzisz, u mnie były bardzo duże zmiany :))) Poraz pierwszy robiłam RTG 3
            lata temu- wyszły zwyrodnienia jak u starszej osoby. Moja rodzinna sama mi
            pokazywała te dzioby, które są zmianami zwyrodnieniowymi. Po roku dopatrzono
            sie na nowym zdjęciu wielopoziomowej dyskopatii- pokazywał mi to mój ortopeda,
            strasząc kalectwem. Na wiosne w tym roku inny potwierdził to wszystko i
            wynalazł dodatkowy kręg. A w rezonansie ponoć niczego takiego nie mam :)))

A w jakim jesteś wieku? To
            > apropos tego zaskoczenia, że nic tam nie ma...

No młoda nie jestem, ale za starą tez się nie uważam :) Skończyłam 35 lat :(

Tzn. radiolog stwierdził, ze nie ma tam nic, co mogłoby go niepokoić w moim
            wieku. Na opisie nie ma nic o dyskopatii czy zwyrodnieniach, wiec naprawdę
            ciekawa jestem, co się z nimi stało :) O ile ich tam faktycznie nie ma :)
          • szukam666 Re: prostuje o kręgosłupie 18.11.06, 01:19
            na bol plecow powyzej posladkow wzmacniamy prostownik - robimy sklony na
            prostych nogach do podlogi dotykacjac dlonmi i prostujac sie... Najlepiej
            energicznie to wykonywac albo z jakims obciazeniem zeby miesnie rosly i
            podtrzymywaly kregoslup lepiej. Tak to jest jak sie duzo siedzi!!!
      • marta.gora Szum w uszach 04.09.06, 18:58
        Nie miałam szumu w uszach, ale go mam- po Memotropilu :) który jest także
        stosowany w szumach usznych :)))) Normalnie w prawym uchu przelewa się
        regularnie, w seriach własnie taka woda, ew. jakby gdzies w oddali drogowcy
        pracowali młotem pneumatycznym- 1-2 sek i kilka przerwy i od nowa.
        Dzisiaj jestem bez szumu, bo nic nie brałam. Jutro mam badanie tych przepływów,
        wiec niech mije ocenią tak jak są :)
      • marta.gora Prostuję o krążeniu mózgowym... 06.09.06, 08:47
        Po wczorajszym doplerze:
        Wszystko w normie, nie ma się czego czepić. Moje tętnice domózgowe funkcjonują
        na optymalnym poziomie. Nie wiem, jak dalej, wewnątrz czaszki, ale wykluczono,
        aby na tym poziomie była to wina tych tętnic............ Niby powinnam skakać
        do góry i się cieszyc, nie? Ale skoro w EEG są zmiany, to chyba raczej z
        uciechami powinnam poczekac do ostatecznego wyjasnienia sprawy...
        Nie wiem, co dalej- dowiem sie po urlopie mojego neurologa.
        Na razie pobiorę ten memotropil- czepię się każdej deski ratunku, która choć
        trochę usprawni moje funkcje poznawcze i pozwoli na zdanie egzaminu...
      • szukam666 Re: No to na mnie kolej... 18.11.06, 01:16
        > -nieuzasadnione wysiłkiem poczucie zakwasów w mięśniach (najczęściej nóg ale
        > i innych partii ciała)
        > U mnie jest to jakby nogi z waty; po paru schodkach własciwie czuję się, jak po
        >
        > wejściu na Giewont. Inne mięśnie- zwłaszcza dłoni i rąk, np. po kilkunastu
        > sekundach mycia okien moje dłonie i przedramiona juz nie daja więcej rady-
        > jakby po umyciu okien w pałacu. Wrażenie, ze np. woda z czajnikiem zrobiła się
        > całkiem ciężka.
        > - zmęczenie mięśni, czasem skrajna niemoc
        >
        > U mnie takie odczucie, jak podczas ciężkiej choroby- wychodzisz wtedy np. do
        > ubikacji i robisz to jakby siła woli, a nie siłą mięśni. Kładziesz sie w łózku
        > albo siadasz na krzesle opierając się na stole i nie masz siły, aby poprawić
        > np. położenie nogi czy tułowia. Na szczęście- ten objaw wystepuje już bardzo
        > rzadko- najgorzej było przez pierwsze 1,5 roku.
        >

Ja mialem tak ze po jakims wysilku bolaly mnie miesnie. Czasem tak ze malo nie
        plakalem szczegolnie po silowaniu sie na rece na uczelni :). To przemeczenie.
        pomoglo dobre odzywianie - wiecej bialka trzeba jesc.

Ja jadlem w odzywkach w proszku bialko i pomoglo. Ale mozna ogolnie jesc wiecej.
        Rybki najlepsze na parze ;)

Jak sie nie ma ochoty na sex - to w poprzednim poscie to wina braku
        weglowodanow ;) Polecam ryz oczywiscie najlepeij brazowy podopbo ale ja nie
        dostalem to wcinam normalny.

> Zapomniałem oczywiście o:
        > - bólu kręgosłupa lędźwiowego i ostatnio rzadziej szyjnego

oj dokucza mi rowniez. Jesli chodzi o bol w dolnej czesci kregoslupa

Jak jestescie oslabieni. Dieta plus trening ;). Na plecy trzeba cwiczyc miesien
        prostownik.. Na szyje to malo rzeczy mi pomaga. Czasem na jakis czas krotki
        pomagaja krazenia glowy ale wolne i mocne dociskanie glowy do obzerzy...
        prosciej mowiac robiac ruchy okrezne glowa w strone barkow, klatki i plecow
        dociskam mocno w te strony zewnetrzne :) Pozdrawiam.
    • mahatmagandi Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 04.09.06, 00:18
      Witam!

Na CFS choruję od 1,5 roku. Generalnie czuję sie już o niebo lepiej niż na początku, ale do stanu sprzed zachorowania jeszcze mi baaaardzo daleko. W zasadzie moje objawy pokrywają sie z wymienionymi. Co do uszu to czasem czuję jakby mi ktoś w nie wsadził palce i tak trzymał. Ból głowy zlokalizował się u mnie z tyłu. Czasem pojawia się uczucie bolącej i piekącej skóry całej głowy. No i ten cholerny lęk. Czase boję sie sam nie wiem czego. Zaczyna mi walić serce, robi mi się duszno, nie mogę złapać powietrza. Boję się wychodzić z domu i spotykać ze znajomymi bo wiem jaki będę musiał włożycć przeogromny wysiłek aby zrozumieć i słuchać co do mnie mówią. No rozpacz! Alkohol to oddzielna sprawa. Kiedyś lubiłem wypić sobie w weekend piwko i zapalić do niego papierosa. Od początku choroby po najmniejszej ilości alkoholu czuję się jakbym miał zraz zejść z tego świata. Serce wali jak oszalałe, zasycha mi w ustach, zaczyna mi się kręcić w głowie. Także od 1,5 roku jestem totalnym abstynentem. No a z resztą co to ma być za przyjemność z wypicia piwa skoro "dzięki" CFS ciągle jestem zamulony jak po kilku piwach?
      • geodeta_31 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 04.09.06, 09:27
        Cześć Mahatma...

Witamy w klubie. Chciałbym się Ciebie od razu zapytać o parę rzeczy, które
        rzuciły mi się w oczy w Twojej wypowiedzi. Napisałeś, że czujesz się o niebo
        lepiej niż w momencie kiedy zachorowałeś. Czy mógłbyś powiedzieć co zrobiłeś,
        że czujesz się o niebo lepiej? Samo przeszło, czy posiłkowałeś się
        medykamentami? W jaki sposób zdiagnozowano u Ciebie CFS i czy objawiło się od
        razu czy miałeś może takie okresy przejściowe, że czułeś się całkiem dobrze
        przez 2 tygodnie a później tydzień do bani? Będę wdzięczny za odpowiedź i
        serdecznie zapraszam do częstych wypowiedzi :-)
        Taaa, sprawa alkoholu jest oddzielną sprawą w tym schorzeniu. Ja nigdy nie
        mogłem za dużo wypić ale od około roku każda większa ilość alkoholu wywołuje u
        mnie fazy schodzenia z tego świata:-) Po każdym alkoholu dochodzę do siebie
        około 3 dni i nie da się tego uczucia porównać do żadnego innego z moich
        objawów.

Marcin
        • mahatmagandi Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 04.09.06, 22:58
          witam ponownie

bylem juz tu na forum jako spejsik56 i zamiescilem kilka postów, a nick musiałem zmienic bo zapomniałem hasła do logowania (zgadnij z jakiego powodu - czyżby brain fog? :)))))).
          co do samopoczucia to zauważyłem coś takiego: przez pierwsze pół roku nonstop czułem się fatalnie. W zasadzie nie byłem zdolny do robienia czegokolwiek. Na szczęscie zbiegło się to u mnie z przerwą w karierze zawodowej, także miałem ten fart, że byłem w domu, z resztą nie wyobrażam sobie siebie w roli pracownika. POtem zaczęło się coś zmieniać. na kilka dni poprawiało mi się (ale objawy całkiem nie ustępowały - były tylko ciut mniej dokuczliwe), potem znów wracała fala zmęczenia. Stopniowo narastały odstępy między atakami CFS także nawet przez kilkanaście dni czułem się znośnie. I jeszcze jedna ciekawa obserwacja. Będąc w okresach "remisji" nadchodził dzień, że czułem się tak jak w przeziębieniu - uczucie zimna, ból gardła, ból głowy a na drugi dzień pełnoobjawowy CFS. KOlejny atak CFS poprzedza u mnie więc coś takiego. A co do diagnozy CFS to nastapiła ona na zasadzie eliminacji chorób które powodują zmęczenie. CFS zaczął się u mnie po mononukleozie którą podłapałem w maju ubiegłego roku jako 29 letni facet - jako dziecko nie chorowałewm na mono. O próbach leczenia juz pisałem - mam wrażenie że dawały może one krótkotrwałe poprawy, ale generalnie są do d....
          Bardzo nieprzyjemne są dla mnie zaburzenia psychiczne jakie mam (na szczęście już sporadycznie) - te napady lęku - sam nie wiem przed czym i przed kim. Bywało, że w jednym momencie tak się czegoś bałem, że serce chciało mi wyskoczyć z klatki piersiowej, pociły mi się ręce i miałem wrażenie że zaraz wyjdę z siebie, albo zejdę z tego świata. Tłumaczyłem sam sobie, że przecież nic się nie dzieje, ale to nic nie pomagło. Nie wiem czy przez to cholerstwo nie nabawiłem się nerwicy, bo w niej napady lęku są identyczne. Charakterystyczne w CFS jest też coś co stwierdziłem u siebie - mianowicie poczucie obecności ciężkiej choroby somatycznej - najpierw myślałem że mam problemy z sercem, potem była białaczka, nowotwory itd. Wszystko po kolei było eliminowane - także jestem zdrów hehehe.
          Odrębny temat stanowi jazda samochodem. Teraz może już mniej , ale dziwię się że w pierwszym okresie choroby w nic nie wjechałem. A z samochodu wysiadam taki zmęczony tym potwornymn wysiłkiem jaki musiałem włożyć w skupianie się na drodze, że po prostu padam.
          Wkurza mnie jeszcze podejście do CFS rodziny i znajomych. Te rady typu: weź się w garść i będzie dobrze, prześpij się i wstaniesz wypoczęty wywołują już umnie agresje. Przestałem juz tłumaczyć otoczeniu na czym CFS polega bo to nie daje żadnych rezultatów. Jak ktoś mi pitoli, że jest dzisiaj zmęczony i nie narzeka, to mu tylko życzę żeby złapał CFS tak na powiedzmy tydzień to się dopiero przekona co to jest zmęczenie.
          Obniecuję że będę zaglądał tu częściej. Kończę bo ta chwila skupienia potrzebna do napisania tego postu cholernie mnie już zmęczyła. Ło Jezu ja chcę w końcu poczuć się dobrze.

Pozdrawiam - słowo o bardzo dużym wydźwięku na tym forum :))))
          • marta.gora Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 05.09.06, 10:09
            Weź Ty mnie, chłopie, nie załamuj.
            O ile pamiętam, to Ty lekarzem jesteś. No skoro nawet TOBIE nie udało się -
            zakładam, że to tylko chwilowe- nic poradzić na to cholerstwo, to jaką szansę
            mamy my- biedne szaraczki, uzależnione od lekarzy własnie i pomysłów,
            podsuwanych na forach???
            Pół roku pisałes, że jest o niebo lepiej, teraz piszesz to samo. A tak pięknie
            się zapowiadało wiosną tego roku po Twoich postach. Eh, a tu pupa blada!
            SAłuchaj, co do tej jazdy samochodem- dokładnie miałam to samo! Był taki okres,
            że nawet wyhamowac jakoś było trudno, tzn. czasami za szybko, a czasami zbyt
            wolno reagowałam i odległośc między samochodami -jakoś straciłam orientację.
            Teraz jest zdecydowanie lepiej, ale bardzo szybko mnie nuży siedzenie za
            kierownica- to chyba przez te zaburzenia w koncentracji uwagi. A propo- czy
            miałes EEG lub przepływy mózgowe? Może też coś masz nie tak z tętnicami
            domózgowymi. Neurolog stwierdził, że toto lubi sie ujawniać pod wływem nagłych
            zmian ciśnienia i jakichś infekcji wirusowych własnie.

Charakterystyczne w CFS jest też c
            > oś co stwierdziłem u siebie - mianowicie poczucie obecności ciężkiej choroby
            so
            > matycznej - najpierw myślałem że mam problemy z sercem, potem była białaczka,
            n
            > owotwory itd

Jakoś szczęsliwie ominęła mnie ta fobia :)
            Tzn. bardzo się bałam własciwie tylko raz- kiedy rodzinna skierowała mnie do
            neurologa z podejrzeniem SMu.
            Słuchaj, a co sądzisz o leczeniu, które lekarz zafundował geodecie?
            Miałes może ocenianą pracę nadnerczy? Widzisz jakiś ewentualny związek między
            naszym samopoczuciem, a niedomoga nadnerczy, która mogła miec swój poczatek
            własnie w infekcji wirusowej? Wg mnie to sens jakiś ma.
            Pisz tu częściej, tylko nie zapominał hasła :)
            Ja rozwiązałam ten problem w taki sposób, że mając kilka kont w różnych
            miejscach mam jedną kombinację tak loginu, jak i hasła. A poza tym- nie ma to,
            jak karteczki na komputerze :)
            • mahatmagandi Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 05.09.06, 23:21
              Witaj Marta!

Rzeczywiście jak ostanio pisłem było lepiej, ale niestety to była tylko chwilowa poprawa. Potem znów jakbym dostał obuchem w łeb.... Widocznie zapeszyłem. Ale zauważam u siebie częstsze pojawianie się okresów lepszego (ale nie dobrego!!!) samopoczucia. Więc może idzie ku lepszemu.
              Obiecuję, że będę częsciej tu zaglądał. No chyba że zapomnę gdzie podziłay się karteczki z loginami i hasłami. :)))
              • marta.gora Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 06.09.06, 08:42
                Wisoną miałam jakieś 6 tygodni lepszego samopoczucia- takiego, jakiego nie
                miałam odkąd zachorowałam. Normalnie myslałam, ze to już wreszcie zbliża sie
                kres tego beznadziejnego funkcjonowania na poziomie staruszki, że wreszcie będę
                miała mozliwość zrealizowania odkładanych planów... I tak nagle, dosłownie z
                dnia na dzień, przy końcu maja nastapił powrót do mojej "normalnej"
                sprawności... No i trwa to do dziś- z dniami, kiedy jest gorzej...
                Zaglądaj tu i pisz, każda wymiana doświadczeń jest dobra. Choć pewnie ma to coś
                z wzajemnego nakręcania trochę...
          • mildford Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 05.09.06, 11:00
            czesc. mam to samo o czym napisales:
            "Wkurza mnie jeszcze podejście do CFS rodziny i znajomych. Te rady typu: weź
            się w garść i będzie dobrze, prześpij się i wstaniesz wypoczęty wywołują już
            umnie agresje. Przestałem juz tłumaczyć otoczeniu na czym CFS polega bo to nie
            daje żadnych rezultatów. Jak ktoś mi pitoli, że jest dzisiaj zmęczony i nie
            narzeka, to mu tylko życzę żeby złapał CFS tak na powiedzmy tydzień to się
            dopiero przekona co to jest zmęczenie."
            Ja mam matke, do ktorej nie dociera, ze moze byc takie schorzenie. Jako, ze ja
            mam to (CFS??) od okolo 5 roku zycia, wiec po prostu mam etykiete patentowanego
            lenia. Caly czas jednak nie moge pozbyc sie wscieklosci kiedy mama opowiada
            jaka to ona jest zmeczona i ja nie mam do tego prawa w moim wieku. Po prostu
            mam sie wziac w garsc i nie rozczulac nad soba.
            Wydaje mi sie, ze moge miec to schorzenie najdluzej z was. Tak naprawde to
            gdyby nie kilka przypadkow gdy czulem sie "normalnie" przez po okolo 24h po
            lekach to nawet nie wiedzialbym, jak czuja sie zdrowi ludzie. Wzialem procha
            i "kopara mi opadla", ze mozna sie tak czuc. nagle ustapil bol nog, rozjasnil
            sie umysl itp. od razu chcialem leciec na jakas impreze ;) (z wiadomych
            powodow raczej rzadko wychodze:( ). niestety mimo, ze dalej bralem prochy to
            pozytywnego dzialania nie bylo :(
            poza tym ja jestem bardzo wesoly z natury. trudno komukolwiek uwierzyc, ze moze
            byc ze mna "cos nie halo". kto jak kto jednak rodzice powinni wspierac dziecko
            nawet jesli nie widac zewnetrzych objawow niedomagania.
            pozdrawiam

• szukam666 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 18.11.06, 01:40
            > Bardzo nieprzyjemne są dla mnie zaburzenia psychiczne jakie mam (na szczęście j
            > uż sporadycznie) - te napady lęku - sam nie wiem przed czym i przed kim. Bywało
            > , że w jednym momencie tak się czegoś bałem, że serce chciało mi wyskoczyć z kl
            > atki piersiowej, pociły mi się ręce i miałem wrażenie że zaraz wyjdę z siebie,
            > albo zejdę z tego świata. Tłumaczyłem sam sobie, że przecież nic się nie dzieje
            > , ale to nic nie pomagło

bo jak mowi moj kolega lek to strach nieuzasadniony :). Czyli skacze Ci
            adrenalina bez powodu. Poczytaj pisalem co trzeba zrobic.
            > Wkurza mnie jeszcze podejście do CFS rodziny i znajomych. Te rady typu: weź się
            > w garść i będzie dobrze, prześpij się i wstaniesz wypoczęty wywołują już umnie
            > agresje

aresja z powodu podniesionej adrenaliny tez mialem. Adrenalina to hormon
            odpowiadajacy za postawe "walcz lub uciekaj" wiec czasem robisz sie agresywny i
            chcesz wszystkich grysc a czasem sie boisz niewiadomo czemu -> lek

Ja czuje sie juz lepiej chociaz jeszcze nie jest super. Nie to co bylo kiedy to
            bylem wesoly non stop hehehe. Zadko wychodze do znajomych chociaz socjoterapia
            czyli przebywanie z ludzmi pomaga. Gorzej sie czuje teraz, gdyz 2 tygodnie temu
            bylem na imprezce i przez tydzien przed imprezka nie bralem lekow. A na imprezce
            duzo pilem. Od tej pory dlugo dochodze do siebie. Na dniach ejst lepiej ale nie
            to co bylo dzieki treningom w pazdzierniku. Ostatnio tez biegam. potem mam sporo
            energii. Tylko jak ktos moze przebiec 20 minut to niech biegnie 15. Zapas
            energii sie powieli i to sporo. Nie nalezy cwiczyc do samego konca zeby jezykiem
            zamiatac asfalt
      • szukam666 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 18.11.06, 01:30
        . Czasem pojawia się uczucie bolącej i piekącej skóry całej głowy. No i ten cho
        > lerny lęk. Czase boję sie sam nie wiem czego. Zaczyna mi walić serce, robi mi s
        > ię duszno, nie mogę złapać powietrza. Boję się wychodzić z domu i spotykać ze z
        > najomymi bo wiem jaki będę musiał włożycć przeogromny wysiłek aby zrozumieć i s
        > łuchać co do mnie mówią.

Wg mnie objawy stresu. Stres jest powodem tzw Syndromu chronicznego zmeczenia
        jak gdzies wyczytalem. Na walace serce magnez, potas lub wapn lub oba :). Magnez
        na bank. Do tego polecam ziolka. jesli nie to nalewki. Najlepszy lek to L72 jaki
        ja pilem. Mozesz tez samej waleriany sprobowac na nerwy ale mi nie pomogla
        sama... Dopiero z innymi specyfuikami opisanymi wczesniej.
        Stres podnosi ccisnienie, alkohol i papierosy tez. Odstaw fajki. Obnizy C sie
        cisnienie. Przez papierosy sie nie wysypiasz. Gdyz masz podwyzszone cisnienie i
        nie wchodzisz w pelni w faze snu REM, bez ktorej nie wypoczniesz. Oczywiscie
        spac klasc sie musisz okolo 21 zeby o 22 juz ladnie spac ;). Z Papierosami serio
        koniec. Ja rzucilem z dnia na dzien. Jak mi po nich skoczylo 3 razy cisnienie i
        nie miale m watpliwosci ze to po nich ;). Potem juz tylko sport jakis. Spacery
        co dzien po 40 minut i zmiany pojawia sie szybko.

Pozdro

Ja rowniez nie pije
    • marta.gora Sprawa lęku 04.09.06, 20:35
      Niektórzy piszą o odczuwanym nagle pojawiającym się lęku.
      Ja tego nie zauważyłam u siebie. Chyba, że ten lek to takie odczucie, które
      pojawia się wraz zniemiarowa czynnością serca. Miewam takie milisekundowe
      zatrzymania pracy serca, a potem nagłe i czesto nieregularne bicia serca- i
      wtedy jakby na ułamek sekundy brakło mi powietrza i czuję coś dziwnego. Na
      holterze nie wyszło nic niepokojącego- cały czas przyspieszone tętno- mimo
      naszprycowania wtedy lekami- i kilkaset w ciągu doby dodatkowych pobudzeń to
      dla odczytującego legalne objawy nerwicy :))))
      W ciagu ostatniego pł roku znacznie mi się to pogorszyło, ale naprawdę mam już
      dosyć medyków i całego tego stanu, więc odpuszczam to sobie. Ja chcę
      normalności!!!!!!!!!!!!!!!
      • didi_max Re: Sprawa lęku 04.09.06, 21:54
        A Marta.Goro.
        Jeszcze jeden drobiazg gwoli uścislenia.
        No tcm szczyci się tym , że wykrywa zaburzenia organizmu zanim dojdzie do
        fizycznego uszkodzenia nażądu, bądź też istotnych zmian zauwazalnych np we
        krwi.Stąd mozesz mieć dobre wyniki badań np; wątroby, czy nerek, a lekaż tcm
        moze orzec w tych organach juz istotne zaburzenia.

Hm...to ja spadam:)
      • szukam666 Re: Sprawa lęku 18.11.06, 01:44
        brak magnezu powoduje rozlegulowanie pracy serca. Brak magnezu wywoluje stres
    • asia-zab Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 08.09.06, 09:59
      WITAM

DOKŁADNIE MAM BARDZO PODOBNE OBJAWY A NAJGORSZE JEST TO ŻE TA CHOROBA SIĘ
      NASILA Z ROKU NA ROK JESTEM W CORAZ TO GORSZYM STANIE NIE WIEM CO MNIE CZEKA ZA
      PARĘ LAT? BOJĘ SIĘ ŻE STRACĘ PARTNERA BO CIĄGLE NARZEKA NA MOJE ZMĘCZENIE, NIE
      PROWADZĘ LENIWEGO TRYBU ŻYCIA ANI LENIWA NIE JESTEM ALE BOŻE NIE WIEM CO SIĘ
      DZIEJE ZEMNĄ OD PARU LAT PŁAKAĆ MI SIĘ CHCE ! A NAJGORSZE ŻE NIE WIEM DO
      JAKIEGO LEKARZA Z TYM IŚĆ CO MU POWIEDZIEĆ? CORAZ ŻADZIEJ SPOTYKAM SIE ZE
      ZNAJOMYMI NIE MAM OCHOTY ROZMAWIAĆ W PRACY LEDWO WYTRZYMUJĘ 8 H JAK TYLKO RANO
      WSTAJĘ CZUJE PO GODZ JUŻ ZMĘCZENIE JAKBYM NIE SPAŁA CAŁĄ NOC? RĘCE MI SIĘ CZESĄ
      SCHUDŁAM BARDZO DUŻO NIE MOGĘ NA SIEBIE PATRZEĆ. ZACZYNA MI SIĘ SKLEROZA I
      WZROK MI SIĘ PSUJE . MAM WIELE ZAJĘĆ ALE ZACZYNA MI BRAKOWAC SIŁ CZUJĘ SIE
      JAKBY COŚ ODBIERAŁO MI DUCHA ŻYCIA I MOJE DZIENNE MARZENIE TO SPAĆ I SPAĆ:(
      RATUNKU JEŻELI KTOŚ JEST W STANIE MI POMÓC
      • iwotlen Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 08.09.06, 10:17
        Witaj, nie jestem ekspertem w tym temacie, ale doradzalabym szybkie rozpoczecie
        podstawowej dignostyki u lekarza pierwszego kontaktu - przede wszystkim nalezy
        wykluczyc niedoczynnosc tarczycy (badanie TSH)- bo opisane objawy sa rowniez
        charakterystyczne dla schorzeń tarczycy. Pozdr. IWO (wylacz caps lock, bo wydaje
        sie ze caly czas krzyczysz)
      • geodeta_31 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 08.09.06, 11:45
        Cześć Asiu...

Widzisz rzecz wygląda tak, że wszyscy tutaj już tak naprawdę powoli
        wyczerpujemy możliwości wszelkich lekarzy ogólnie dostępnych :-) Hmmm, z tym
        partnerem, podejrzewam że równiez wielu z nas ma takowe problemy. Ja na
        przykład jestem z żoną już około 10 lat, "zmęczony" byłem od kiedy pamiętam i
        wiem że jest jej ciężko czasami. Ale mamy od dwóch lat synka, który dodaje tyle
        sił że szkoda gadać :-) Wiesz, potrafię je przy nim wydobyć, nie wiem skąd ale
        tak jest. Może jeśli ja potrafię to Ty również? Iwo ma rację z tą tarczycą. Nie
        wiemy jakie badania już robiłaś i czy robiłaś jakiekolwiek?! Napisz bez paniki
        troche więcej o sobie, wtedy może coś poradzimy wspólnie; parę sztuk nas tu
        jest :-) Ależ mnie dziś wali serce!
        Na koniec tego posta:
        Ciesz się Asiu, że możesz spać! Nie wiesz jak Ci zazdroszczę :-) Nie wyspałem
        się już ładnych parę miesięcy. Wiesz jak wyglądają moje oczy? Jak u członków
        rodziny Adamsów heh :-)

Ze zmęczonym pozdrowieniem
        Marcin
        • szukam666 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 18.11.06, 10:20
          > sił że szkoda gadać :-) Wiesz, potrafię je przy nim wydobyć, nie wiem skąd ale
          > tak jest. Może jeśli ja potrafię to Ty również

oczywiscie to dzieki psychice. Przez nia glownie wywolane jest chroniczne
          zmeczenie chyba. Dlatego trzeba zastosowac moje wskazowki i zaczac myslec
          pozytywnie ;).
          Chyba ze namieszalem a niektorzy czuja sie urazeni...
      • mirekczar Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 08.09.06, 13:16
        Jeśli to byoby pocieszające, że ktoś Ci czegoś zazdrości to ja bym Ci
        zazdrościł, że schudłaś :) Ale faktycznie zacznij od lekarza do którego masz
        zaufanie. Jeśli masz jakieś wyniki badań z przeszłości to odszukaj je
        koniecznie. Pewnie przydadzą się do porównania z obecnymi. Niestety jest tak,
        że podobne objawy mogą wynikać z różnych przyczyn. Życzę Ci znalezienia
        właściwych... Trzymaj się :)
        • mildford Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 08.09.06, 23:53
          mirekczar jesli naprawde chcesz schudnac to zastosuj diete rozdzielna i jedz
          malo weglowodanow przez kilka miesiecy. ja zrobilem to gdy przechodzilem przez
          faze candidy. daje rewelacyjne efekty. dla mnie to byl efekt uboczny i
          calkowicie zbedny, chociaz po utracie wagi czulem sie troszke lepiej.
          fakt - wymaga to wyrzeczen, ale jesli naprawde chcesz schudnac to jest dobra
          metoda. potem nie ma blyskawicznego efektu jojo. trzeba sie niezle nameczyc
          zeby przytyc ;)
          pozdrawiam
          • geodeta_31 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 09.09.06, 10:29
            Potwierdzam Tomku Twoje spostrzeżenia.
            Ja po diecie na candidę schudłem 8 kilo przez 2,5 miesiąca i nie sposób teraz
            wrócić do poprzedniej wagi. Także nie jedzenie wysoko przetworzonych rzeczy,
            cukrów, białego chleba etc. przynosi efekty niespodziewane. Tyle że teraz
            absolutnie wystrzegam się fast foodów i nie słodzę tyle co kiedyś. Efekt
            murowany! Dieta na grzybki i parę kilo do dołu bez efektu jojo.

Marcin.

Ps: Na marginesie Tomku; nie byłeś czasem na Łuckiej wczoraj z dziewczyną?
            Około 14.30?
            • mildford Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 09.09.06, 10:59
              czesc. tak to bylem ja w "bojowkach". nie przypominam sobie jednak zadnego
              mlodego czlowieka :( ze mna na sali lezala mama z synem. jak lezalem to wszedl
              mezczyzna o "mlodym" glosie, a jak wychodzilem to na kanapie siedzialo starsze
              malzenstwo. tyle z moich spostrzezen. widocznie bylem rozkojarzony.
              bede w poniedzialek. mozemy sie umowic tam ktoregos dnia jak masz ochote.
              pozdrawiam
              • mildford Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 09.09.06, 11:01
                piszac umowic mialem oczywiscie na mysli zsynchronizowaine godzin naszych
                wizyt, o ile oczywiscie bedziesz sie co jakis czas pojawial na Łuckiej :)
          • mirekczar Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 09.09.06, 14:23
            Dzięki. Macie rację - dieta rozłączna jest efektywna. W moim przypadku chyba
            dzięki niej nie tyje bez końca. Nie jadam fastfoodów, prawie nie jem słodyczy.
            Częściowo mam spadek po leczeniu sterydami. Będę dalej pracował nad dieta ale
            chyba bez wiekszej dawki ruchu niewiele to da. Synek zapewnia mi ruch :)
            Pozdrawiam. A co robicie na Łuckiej ? że się tak zapytam obcesowo :o)
      • szukam666 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 18.11.06, 01:46
        zwolnij w zyciu... Nie spiesz sie, nie stresuj. Zrelaksuj sie. Teraz moze nie
        ale latem wyjedz na wies, dzialke itp i nie mysl o niczym innym.
      • agat-ka33 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 26.02.09, 15:59
        brałas juz magnez na ta sennosc? Ja budzilam sie i bylam bardzo
        senna i zmeczona ale bralam przez dwa miesiace filomag po kilka
        tabletek. Potas tez jest polecany przy zmeczeniu. Mnie wyniki nie
        pokazaly braku tych mineralow ale jednak mialam objawy.
    • mahatmagandi 2 dni poprawy!!!!! 12.09.06, 22:16
      Hej wszystkim wyczerpanym!

Oznajmiam wszem i wobec, że od wczoraj rana łeb mnie nie boli, spać cały dzień mi się nie chce, pamietam co robiłem godzinę, ba nawet 3 godziny temu, pamiętam gdzie położyłem klucze od domu i komórkę, oglądając film pamiętam co było na początku i wiem o co wogóle w nim chodzi, pół godziny rozmawiałem ze znajomym przez telefon i nie wykończyło mnie to na resztę dnia, baaa nawet jadąc samochodem włączyłem sobie radio którego do tej pory unikałem bo zaburzało to moją i tak znikomą percepcję otoczenia, poamiętam PIN do karty bankomatowej i do komórki no kurka wodna czuję się jak młody bóg, oby tylko nie do jutra rana :)))))))) Trzynajcie się i myślcie pozytywnie. Kiedyś nadejdą nasze normalne dni!!!! Pozdrawiam.
      • marta.gora Re: 2 dni poprawy!!!!! 13.09.06, 09:17
        Mahatma, a ćpałeś co?
        ;)
        No pochwal się, czy stosujesz jakieś farmaceutyki czy coś takiego :0)

Ale wiesz co? Nic w przyrodzie nie ginie- przelazło na mnie. Od wczoraj jest
        znaczne pogorszenie- głowa to już mnie tak dawno nie bolała; po pyralginie
        tylko godzinkę było nieco lepiej. A do tego mam jakiegoś cholernego doła-
        ryczałabym z byle powodu, tzn. każdy jest dobrym pretekstem. Wczoraj spotkałam
        dziewczyne, która leżała ze mną w szpitalu- jej ciąża była starsza o tydzień od
        mojej. U niej wszystko pieknie się rozwija. No i chyba to wywołało u mnie takie
        doły. W dodatku chyba przechodzę ze stanu okołociążowego na "czysty", bo to mi
        wygląda na jakieś zmiany nastroju związane z hormonami :0(
        Przez 2 dni miałam wykłady przed południem, więc aż tak źle nie było. Od
        dzisiaj mam seminaria popołudniowe, które kończę po 18-tej. Nie wiem, jak to
        przezyję, a raczej na ile poprowadzę je sprawnie. Nie dośc, że mam pogorszenie,
        to od południa jest i tak zawsze gorzej :0(

Mąż na wyjeździe, więc nawet nie mam się komu wypłakać....

Mahatma, napisz słów parę o tym, czy bierzesz jakies leki na stałe i czy możesz
        z czymś powiązać aktualną (życzę, aby była trwała) poprawę.

Zmęczona, zdołowana Marta
        • hemingwey MAM TO SAMO ! 16.09.06, 22:00
          Juz rok czasu i nie wiem jak sobie z tym poradzic . LUDZIE POMOZCIE BO SE W LEB
          STRZELE NORMALNIE.

najgorsze jest to uczucie "kasku" o ktorym autor powiedzial..i te bolace oczy
          przekrwione..

• mildford Re: MAM TO SAMO ! 16.09.06, 23:31
            czesc hemingwey. jak wiesz sami borykamy sie z tymi problemami bez rezultatow.
            napisz czy robiles(as?) jakies badania? moze lekarz medycyny konwencjonalnej
            cos zdiagnozowal, zasugerowal?
            na razie mozemy wesprzec Cie dobrym slowem :) mam nadzieje, ze wkrotce to sie
            zmieni.
            pozdrawiam
          • geodeta_31 Re: MAM TO SAMO ! 17.09.06, 10:30
            Cześć.

Poprę tutaj Tomka i poproszę abyś napisał więcej o swoim przypadku. Im nas
            więcej i różnych opisów więcej, tym większe szanse że któryś z nich w końcu
            zaowocuje pozytywną reakcją ze strony jakiegoś lekarza. Każdy z nas próbuje na
            swój sposób i opisuje go tutaj. Napisz co Ty robiłeś do tej pory i jakie są
            skutki Twoich prób.

Pozdrawiam
            Marcin
            • anula36 Re: MAM TO SAMO ! 20.09.06, 22:18
              zaczynam sie zastanawiac czy mnie takze nie dopadlo, na razie wrocilam z urlopu
              i ide badac tarczyce.
              najbardziej przybija mnie ciagle uczucie zmeczenia, uczucie jak w czasie
              infekcji wirusowej ( bole miesni, stawow przy braku innych objawow) i
              notoryczne zapadanie w sen w sytuacjach publicznych ( konferencje, srodki
              transportu)bez wzgledu na to ile bym nie przespala w nocy.
              Choc z drugiej strony sypiam niezbyt krotko i bardzo dobrze - padam na lozko,
              zasypiam nie wiem kiedy,nie budze sie- wiec moze to nie to?
              Zaczne od tej tarczycy i zobacze co dalej.
              • pia.ed Ciekawi mnie .... 01.10.06, 03:20
                W jakim wieku jestescie majac syndrom permanentnego zmeczenia?

Ja otrzymalam taka diagnoze po piecdziesiatce, kiedy nie dosc
                ze bolaly mnie wszystkie miesnie i kosci (wlacznie z zebami),
                glowa byla ciezka jak po knock-aut, potrafilam zemdlec, to jeszcze zaczelam
                tracic pamiec!
                Skomplikowane badanie mozgu - nie pamietam jak sie nazywalo - wykazalo
                ze mam bardzo slaba cyrkulacje krwi w przedniej czesci mozgu,
                na zdjeciu mialam czarna plame zamiast czerwonej!
                Przepisano mi Efexor bez ktorego nie moge sie obejsc, bo poprawia mi
                cyrkulacje krwi w mozgu.
                Poprawe widac bylo na zdjeciu po roku: czarna plama w czesci czolowej mozgu
                zostala niemal calkowicie zastapiona czerwona.

Pamiec wrocila, choc daleko jej do dobrej ...

Niestety ostatnimi czasy mialam duzo stresu i znow sie bardzo zle czuje:
                mam zaburzenia pamieci i wzroku, nie moge sie niczego nowego nauczyc
                mimo wkladanego wysilku, stale zmeczone ramiona i plecy, dretwienie dloni,
                ciagly bol tylniej czesci czaszki - jednym slowem jestem do niczego!
                • mildford Re: Ciekawi mnie .... 01.10.06, 07:10
                  witaj. rzeczywiscie nie jest z Toba tak zle, skoro piszesz posta po 3 w nocy ;)
                  zartuje, pewnie mieszkasz za wielka woda.
                  co do naszego wieku to jest post: lista obecnosci i mozesz tam przeczytac
                  zdawkowe info na nasz temat. jestesmy mlodsi od Ciebie o cale pokolenie :P
                  Badanie jakie robilas to byla pewnie tomografia albo rezonans magnetyczny.
                  Ja takze robilem i u mnie nic nie wykazalo :D
                  Dzieki, ze zwrocilas uwage na mozliwosc wystapienia takiej dolegliwosci.
                  pozdrawiam
          • tenzwarszawy Re: MAM TO SAMO ! 20.03.09, 14:26
            JA nie mam kasku, ale po prostu zasypiam w każdych możliwuch
            okolicznościach, jakoś tak bezwarunkowo, wystarczy że przysiądę, a
            już najgorzej jak się położę. Czy ktoś znalazł już jakieś
            rozpoznanie tych objawów?

hemingwey napisał:

> Juz rok czasu i nie wiem jak sobie z tym poradzic . LUDZIE
            POMOZCIE BO SE W LEB
            >
            > STRZELE NORMALNIE.
            >
            > najgorsze jest to uczucie "kasku" o ktorym autor powiedzial..i te
            bolace oczy
            > przekrwione..
            >

• tenzwarszawy Re: 2 dni poprawy!!!!! 20.03.09, 14:23
        Matko jak ja ci zazdroszczę! Ja mam jakieś bezwarunkowe zaypianie w
        każdych okolicznościach. Jestem już po prostu wykończony - mimo że
        śpię. Właściwie, dlaczego sen powoduje zmęczenie? A co ci pomogło?
        Strasznie przydałaby mi się jakaś diagnoza, albo podpowiedź.
        pozdrawiam
    • aska9910 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 28.10.06, 19:19
      geodeta_31 napisał:

> Witam wszystkich przewlekle zmęczonych...
      >
      Mam nadzieję,
      > że uspokoi nas trochę choćby to, że gdzieś tam jest ktoś, kto czuje podobnie
      > do nas, ma podobny problem i zmartwienie no i zrobi wspólnie z nami wszystko
      > aby znaleźć wyjście i rozwiązanie z naszego wspólnego problemu.

chyba wreszcie znalazłam odpowiedź, co mi jest, ale co mam z tym fantem zrobić,zanim wykończę się fizycznie i psychicznie. Kilka wizyt u lekarza nie dało rezultatu, odnisłam wrażenie że chcą powiedzieć ...daj spokój kobieto, nie histeryzuj. A mnie się to wszystko coraz bardziej nasila, najgorszy ten kask na głowie, wstaję już zmęczona, a koło 12 mój organizm funkcjonuje już siłą woli, coraz gorzej z głową( Ten kask!!!), nie mogę się skoncentrować, kiedyś nigdy nie sypiałam za dnia, teraz muszę poleżeć, reszta objawów prawie taka sama jak w opisach, a wyniki badań zupełnie przyzwoite, do tego zaczynają mi sie jakieś stany depresyjne, bo nie mogę zrealizować tego,co zaplanowałam.
      Do jakiego lekarza się zwrócić???

>
      >
      • mirekczar Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 28.10.06, 21:26
        hej, trzymaj się. Prawi każdy z nas ('zmęczonych') ma lepsze i gorsze okresy.
        Mogę sobie wyobrazić jak się czujesz... Niestety nie można jednoznacznie Cię
        skierować do konkretnego specjalisty. Za to z naszych dotychczasowych
        doświadczeń wynika, że jest kilka tropów - wybór należy do Ciebie. Może masz
        zaburzenia funkcjonowania tarczycy albo nadnerczy - wtedy endokrynolog. Może
        żyjesz w wyjątkowym stresie, napięciu albo zabójczym tempie - wtedy psycholog.
        Może masz problemy z krążeniem mózgowym albo przewodzeniem nerwów - wtedy
        neurolog. Może masz kłopoty z trawieniem albo przyswajaniem substancji z
        pokarmów - wtedy gastrolog albo tybetanki. Jeśli jesteś całkowicie zdrowa a mimo
        to chroniczne zmęczenie nie pozwala Ci się cieszyć z życia - zostań z nami. Jak
        znajdziemy przyczynę i sposób jej leczenia to o tym przeczytasz... W moim
        przyadku okazało sie właśnie, ze standardowa morfologia to za mało. Natomiast
        badanie CK i mikroelementów pokazało coś czego wcześniej nie diagnozowano.
        Niestety każdy z nas to inny przypadek. Nie lansujemy żadnego cudownego
        rozwiązania. Jesteśmy na etapie poszukiwań - przyczyn i lekarza. Mam nadzieję,
        że niedługo zajrzy tu Marta i czymś Cię pokrzepi. Pozdrowienia
        • marta.gora Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 30.10.06, 12:06
          mirekczar napisał:

> Mam nadzieję,
          > że niedługo zajrzy tu Marta i czymś Cię pokrzepi.

Ciekawe, czym?
          :-)))
          Niestety, nie mam dobrych wieści- no dobra, przyjmuję, że na razie :)
          Zagłębiłam się w literaturę dotycząca oksydantów i odporności i... na razie
          codziennie raczę się wit. C w ilości 1000 mg (jak geodeta, bodajże :) i większą
          ilościa magnezu z wit. B6 i wapnem, zamówiłam sobie dobrego propolisu u
          znajomego pszczelarza i liczę dni, kiedy zacznę znowu normalnie spać
          (niedospanie to wg mnie jedna z przyczyn kiepskiego samopoczucia- wróciły poty
          i świrowanie serca). Kask póki co gdzieś zniknął, ale i tak niewiele to dało...

Zamiast pokrzepić, to pewnie zdołowałam- no cóż- takie jest życie z CFS :-(((
          • didi_max Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 30.10.06, 12:55
            Działasz troszeczkę po omacku.
            1g witaminy C moze na jedno pomóc , na drugie zaszkodzić, zaszkodzić przede
            wszystkim tzw "zimnym" typom.
            Chcialem tylko przypomniec, że zawsze mozesz zdobyc jak Mildford alternatywną
            diagnozę, abstrachujac od tego czy podejmiesz terapie, czy tez nie, a o
            potencjalnych skutkach oczywiscie nie wyrokuje, przynajmniej nie bedziesz
            walczyć z wiatrakami.

Tak czy inaczej w tak powaznych sprawach zazwyczaj trzeba oprzec sie o jakiś
            system.Jezeli nie akademicki, to jakis inny.Ja nie wyrokuję jaki.
            • marta.gora Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 30.10.06, 14:40
              Didi, ja działam po omacku, bo nie mam innego wyjścia. W naszym zapyziałym
              Lublinie nie znalazłam nikogo, kto by się znał np. na medycynie chińskiej czy
              tybetańskiej, a do Wawy nie bardzo mi sie uśmiecha jeździć, bo pomijając
              koszty, to ja przeciez pracuję i nikt mi nie da urlopu na taka okazję. Tu, u
              nas, znalazłam jakąś panią doktor, która ponoć zajmuje się akupunkturą- nikt
              jej nie zna, więc nie wiem, czego sie spodziewać, aczkolwiek w następnym
              tygodniu jednak się do niej wybiorę- w końcu coś trzeba z tym robić.
              Akurat akupunkturą jestem bardzo, bardzo zainteresowana, zielarstwo na razie
              jakby mniej mnie interesowało, bo testuję nową homeopatkę (mam u niej być za 2
              tygodnie- jeśli po miesiącu nie będzie poprawy, to sie pożegnamy). Homeopatia
              trochę kłóci się z ziołami, więc poczekam.
              Gdybys mógł co podpowiedzieć, to byłabym wdzięczna :)
              • didi_max Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 30.10.06, 15:31
                marta.gora napisała:
                Homeopatia
                > trochę kłóci się z ziołami, więc poczekam.

Pytałem o to moją koleżankę, wymieniła jedynie miętę, co do reszty stwierdziła,
                że nie ma przeciwskazań.Ja przyznaje, że sie na tym nie znam. Jesteś tego Marto
                pewna, że kolidują?

Homeo, to dla mnie czarna magia, ale to juz coś.Spokojnie, nie napiszę , że
                tylko , tylko tcm ! :)

> Akurat akupunkturą jestem bardzo, bardzo zainteresowana, zielarstwo na razie
                > jakby mniej mnie interesowało

Jedno uzupełnia drugie.Czasem wystarczy jedno.

>do Wawy nie bardzo mi sie uśmiecha jeździć

Krakow nie jest blizej? Diagnoza to jeden wypad, leczenie, to wizyta co
                miesiąc, ale fakt to i tak dużo.

> Gdybys mógł co podpowiedzieć, to byłabym wdzięczna :)

Hm.poleję wodę :P
                Ja jedynie interpretuje objawy o ktorych piszesz w kontekscie tcm.To w sumie
                proste, poniewaz podejmujesz dzialanie na zasadzie przeciwieństw.Dzisiaj np
                na "moim" forum CFS-owa kolezanka napisala o swojej diagnozie.Podawalem tez
                linki gdzie sprawa tez jest przedstawiona wydaje mi sie dość przejżyście.
                Nie chce przez to powiedzieć, ze jest to łatwe do leczenia.Oczywiscie najlepiej
                mieć w tej dziedzinie dobrego lekarza.Taka wiedza jednak nawet bez niego może
                byc przyczynkiem do tego , aby na poczatek sobie nie szkodzić (menu ,
                suplementy) a w miare nabywania doswiadczania można sobie bardzo pomoc.Np
                ten "kask " to pewnie sprawa watrobowa, łagodna kuracja ziolowa mogla by tu
                pewnie wiele- odblokować zastój.Analogcznie, klopoty ze snem więc wyczerpanie
                krwi serca- uzupełnić yin serca Itd..

Ok.Ale skoro:
                >testuję nową homeopatkę

To nie jest , az tak po omacku:) Kto wie moze w twoim przypadku to będzie to:)

Jak coś , slużę drobiazgami :)
                • marta.gora Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 30.10.06, 15:48
                  didi_max napisał:

Ja przyznaje, że sie na tym nie znam. Jesteś tego Marto
                  >
                  > pewna, że kolidują?

Mieta, rumianek i każde intensywnie pachnące ziele, a do tego niektóre zioła
                  moga być antidotum na kulkę, niestety :-((( Jesli ktoś zleciłby mi kurację
                  ziołową, to zapewne byłaby ona jakoś ze sobą związana, tzn. składniki
                  mieszanki, więc nie wiem, czy brak jakiegos składnika miałby znaczenie czy nie,
                  a poza tym- ja nie znam się na tym antydotowaniu by stwierdzić, że dane zioło
                  to na pewno nie zaszkodzi.

>
                  > Jedno uzupełnia drugie.Czasem wystarczy jedno.

Wiem, choć naprzykładzie Mildforda widać, że najlepiej działac kompleksowo.
                  Akupunktura nie kłóci sie z homeopatia- stąd mój pomysł na nią.

>
                  > Krakow nie jest blizej? Diagnoza to jeden wypad, leczenie, to wizyta co
                  > miesiąc, ale fakt to i tak dużo.

No cos Ty :) Do Wawy mam 2,5 godz. busem, a do Krakowa- dwa pociagi dziennie i
                  pewnie ze 2 busy, ale podróż to wycieczka na całą dobę :) Poza tym- pewnie
                  akupunktura byłaby częściej- i w tym problem. Bo na wizyty raz w miesiącu nic
                  bym nie narzekała :)

>
                  > > Gdybys mógł co podpowiedzieć, to byłabym wdzięczna :)
                  >
                  > Hm.poleję wodę :P

Hihi!
                  Miałam nadzieje, że masz jakies wieści o osobach, które zajmują się tą "czarną
                  magią" po tej stronie Wisly :-))

> Nie chce przez to powiedzieć, ze jest to łatwe do leczenia.Oczywiscie
                  najlepiej
                  >
                  > mieć w tej dziedzinie dobrego lekarza.

No i to jest podstawowy dla mnie problem :-(((

> Ok.Ale skoro:
                  > >testuję nową homeopatkę
                  >
                  > To nie jest , az tak po omacku:) Kto wie moze w twoim przypadku to będzie to:)

E, już nie bardzo w to wierzę. Testuje ja od końca lipca i jakos nic się nie
                  zmienia. Co prawda, po wreśniowej wizycie jakby serce wreszcie zwolniło i
                  wzrosła moja temperatura ciała, ale teraz wszystko sie popsuło (oprócz
                  temperatury). Dlatego daje jej jeszcze tylko miesiąc- przez ten cały okres
                  leczenia przynajmniej powinna już z lekiem trafići wreszcie cos sie powinno
                  zacząć zmieniać.Ten ostatni parotygodniowy kask jakoś dziwnie się zbiegł z
                  ostatnia wizyta u niej. Tzn. wiem, że na poczatku może byc pogorszenie, ale nie
                  tak długie!

>
                  > Jak coś , slużę drobiazgami :)

No to rzuć rzuć, kogo byś polecił w najbliższym otoczeniu Lublina :-)
                  • didi_max Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 30.10.06, 16:23
                    Ok:)
                    Komentarz krótki, bo zgadzam sie ze wszystkim co napisalaś.
                    Az musialem wrzucić mapkę w google, rzeczywiscie, upchnąlem Lublin gdzies koło
                    Rzeszowa, sorki :P
                    Co prawda sa dostepne w internetowej sprzedaży chińskie kulki, ale są
                    beznadziejnie drogie :(

> No to rzuć rzuć, kogo byś polecił w najbliższym otoczeniu Lublina :-)

Niestety to nie do mnie pytanie, ale może Mildford by zagaił swoje skośnookie
                    kumpele przy następnej wizycie? Mysle, że one mogą posiadać takie info.

Dobra, nie proponuje zabawy w zielarke, chociaz w książkach sa gotowe recepty,
                    wiec to ani takie trudne, ani ryzykowne.Jak coś możesz sprobować o ile zwatpisz
                    w homeo zielska w wersji rodzimej, poszukasz ,popytasz , moze macie tam jakichś
                    uznanych znachorów :P

Gdybym kogoś namierzył.Dam znać.
                    • marta.gora Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 30.10.06, 16:48
                      Dzięki :)
                      > Az musialem wrzucić mapkę w google, rzeczywiscie, upchnąlem Lublin gdzies
                      koło
                      > Rzeszowa, sorki :P
                      No, niechby przeczytali to z forum regionalnego Lublin czy Rzeszów :)
                      Wywołałbyś kolejne starcie ogniowe w nieustającej wojnie między tymi miastami :-
                      DDD
                      Rodzimi, znajomi znachorzy? Nie słyszałam o takich, niestety. Tzn. słyszałam,
                      ale juz pomarli :p
                    • mildford Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 31.10.06, 10:10
                      czesc.

> Niestety to nie do mnie pytanie, ale może Mildford by zagaił swoje skośnookie
                      > kumpele przy następnej wizycie? Mysle, że one mogą posiadać takie info.

Dzisiaj u nich bede, wiec zapytam o skosnooka brac z Lublina (tego blizej
                      wawki ;) ).
                      Pozdrawiam
                      • marta.gora Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 08.11.06, 10:41
                        mildford napisał:

>
                        > Dzisiaj u nich bede, wiec zapytam o skosnooka brac z Lublina (tego blizej
                        > wawki ;) ).

No i jak? czegos się dowiedzialeś? kogoś mają tutaj godnego polecenia?
                        • mildford Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 08.11.06, 11:50
                          sorki Marta, ale zapomnialem ;( jak widac moja pamiec pozostala na poprzednim
                          poziomie :/ wlasnie zapisuje przypomnienie w telefonie i bedzie piszczalo
                          podczas wizyty. jutro napiszcze czy czegos sie dowiedzialem.
                        • mildford Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 09.11.06, 15:42
                          bylem i dowiedzialem sie, ze... nikogo w Lublinie nie znaja :( wiem, ze jedna z
                          mongolek przyjmuje co jakis czas pod Lublinem. nie wiem co i jak. jesli kiedys
                          chcialabys skorzystac to musisz zadzwonic.
                          o specach od akupunktury nic nie wiedza.
                          • marta.gora Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 13.11.06, 11:31
                            No to kicha :-(
                            jakaś lekarka od akupunktury u nas jest- znalazłam przypadkowo, nie wiem nic o
                            jej możliwościach, podejściu i w ogóle. Ale przeciez cos robić trzeba.
                            Przyjmuje tylko w soboty, a w ostatnia nie, bo to święto było. Może uda mi sie
                            w tym tygodniu.
                            • axel40 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 03.12.06, 08:36
                              Zróbcie sobie badanie tarczycy np.TSH
                              Nie macie pojęcia co od niej zależy.
                              • geodeta_31 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 03.12.06, 15:03
                                Yhmmm.
                                Nie wiem jak inni, ale ja ze 3 razy badałem...
                                i mam książkowe wyniki :-)

Marcin
                              • marta.gora Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 03.12.06, 19:33
                                axel40 napisała:

> Zróbcie sobie badanie tarczycy np.TSH
                                > Nie macie pojęcia co od niej zależy.

:-D
                                Nie masz pojęcia, ale my mamy to pojęcie :-))
                                Jest o tym w paru wątkach.
                              • mildford Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 03.12.06, 22:33
                                ooo to bardzo odkrywcze stwierdzenie ;>
                                sorki, ale nie moglem sie powstrzymac od sarkazmu :D
                                • ariachne Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 21.05.07, 10:38
                                  Widzę, że mam to samo. Rano jak nie muszę iść do pracy, wstaje wcześnie, zjem
                                  śniadanie i nie mam siły iść po zakupy i nie bawią mnie ksiązki.
                                  Kiedy pójdę do pracy i siadam przed kompem (jestem grafikiem) czuje, ze mam
                                  jakby zakwasy, nogi mnie bolą, plecy również. Mam problemy z oczami, w nocy
                                  czasem jak się obudzę, czuję że (jedno zazwyczaj) oko mam wyschniete na pieprz.
                                  Poza tym śmieszne ale mam luki w pamięci a i czasm iedy ktoś coś do mnie mówi,
                                  nie potrafię wszystkiego usłyszeć. Mam juz trochę siwych włosów i chyba
                                  henoroidy. Muszę zacząć magnez łykać, bo i kawę żłopię nagminnie siedząc przy
                                  projektach cały dzień. Ech..
                                  A mam 28 lat..
                                  • sherion261 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 15.09.08, 17:28
                                    Niektórzy piszą, że śpią po 2-3 godziny... ja śpię po 7-9 a rano
                                    wstaję i czuję się jakbym pracowała w kamieniołomach. Mam fioletowe
                                    worki pod oczami, a spać poszłabym już po 2 godzinach od wstania z
                                    łóżka.
                                    Wzdęcia i bolące podbrzusze, zdecydowanie tak.
                                    Uczucie kasku na głowie, ból tylnej części głowy, ból oczu i nerwów
                                    wzrokowych.
                                    Czasami z bólami karku nie idzie wytrzymać.
                                    Mieszkam na 3 piętrze i po dotarciu do domu nogi mam jak z waty.
                                    Po odłożeniu słuchawki telefonu nie mam pojęcia o czym rozmawiałam z
                                    drugą osobą, nie mogę na niczym się skoncentrować, gdy kogoś słucham
                                    dłuższą chwilę, po prostu się wyłanczam, choć nie mam takiego
                                    zamiaru, ciężko mi później wrócić do rzeczywistości.
                                    Często wybucham gniewem bez powodu.
                                    Dwa lata temu przeszłam ciężką grypę i od tamtej pozy mam
                                    temperaturę 37,2-37,6*C oraz powyższe obiawy.
                                    Jestem przeziębiona przynajmniej raz w miesiącu, a moje więzy
                                    chłonne są od niepamiętnych czasów prawie wielkośći piłeczek do
                                    pingponga. Gdy w pomieszczeniu jest trochę chłodniej z zimna mam
                                    fioletowe paznokcie i wypieki na twarzy.
                                    Jak wspomniałam to już trwa dwa lata, nie wiem co mam robić, bo ile
                                    można brać tabletki przeciwbólowe? Lekarz powiedział mi żebym
                                    zignorowała obiawy, że to przejdzie z czasem.
                                    Ale ja mam 17 lat i chciałabym mieć siłę pojeździć na rowerze...
                                    czekam na waszą odpowiedź... pozdrawiam
                                    • myalgan Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 30.09.08, 17:08
                                      przejrzyj przyjazne fora
                                      fibromialgia
                                      borelioza
                                      i nie daj sie zwiesc lekarzowi ze przejdzie moze tak moze nie jak to
                                      trwa 2 lata to nie jest to do ignorowania
                                      powodzenia
                                      an
    • kjana Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 15.03.09, 16:55
      Drogi geodeto mam nadzieje ze jeszcze korzystasz z tgo forum.
      Tak jak pisalam wczesniej moj chlopak jest na to chory?
      Jak postepowac w takich pzypadkach?I czy ta choroba jest w ogole wyleczalna
      jesli tak to jak?
      Prosze pomoz mi
      • abovetheaverage Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 18.03.09, 14:58
        Hej, piszę pinieważ też Cierpię na syndrom chronicznego zmęczenia, jednak znalazłam na to rozwiązanie(z resztą pomocne nie tylko w tym przypadku).
        Kluczem na rozwiązanie naszego problemu i innych problemów ze zdrowiem jest odpowiednia dieta dopasowana do grupy krwi.
        Dietę zgodną z grupą krwi opracowała dr Peter J. D'Adamo. Na podstawie przeprowadzonych przez siebie badań doszedł do wniosku, że wystąpienie niektórych chorób jest ściśle powiązane nie tylko ze sposobem odżywiania, ale także z grupą krwi.
        Dr Peter J. D' Adamo uważa, że grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. Decyduje o podatności na choroby, upodobaniu do żywności, a nawet o rodzaju wykonywanych ćwiczeń.
        Grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. Decyduje o podatności na choroby, o upodobaniu do żywności i nawet o rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Jest jednym z głównych czynników wpływających na twój bilans energetyczny, na skuteczność, z jaką spalasz kalorie, na reakcje na stres i może nawet ma wpływ na osobowość. Dieta do grup krwi tłumaczy dlaczego niektórzy ludzie tracą na wadze stosując konkretne diety, podczas gdy inni nie, dlaczego niektórzy ludzie pozostają witalni przez cale życie, podczas gdy u innych następuje pogorszenie intelektu i stanu psychicznego. Wyjaśnia, dlaczego dieta np. wegetariańska powoduje rozkwit zdrowotny ludzi z grupą krwi "A", natomiast osoby posiadające grupę krwi "0" stosując dietę pozbawioną protein zwierzęcych z dnia na dzień czują się coraz gorzej.

Praca dr D'Adamo jest rozszerzeniem ostatnich przełomowych odkryć dotyczących ludzkiego DNA. Nasze rozumienie grupy krwi przesuwa naukę genetyki znacznie do przodu poprzez jednoznaczne stwierdzenie, że każdy byt ludzki jest całkowicie unikatowy. Nie ma właściwego lub złego stylu życia lub diety; są tylko właściwe lub niewłaściwe wybory, których dokonujemy w zależności od indywidualnych kodów genetycznych.
        W swojej książce dr D'Adamo prosi o zrobienie trzech rzeczy: " ... porozmawiaj najpierw ze swoim lekarzem, dowiedz się, jaką masz grupę krwi, jeśli jeszcze tego nie wiesz, i wypróbuj dietę dla swojej grupy krwi przez co najmniej dwa tygodnie". Informacje dotyczące diety dr D'Adamo oparte są na jego książce "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi".

www.faceci.com.pl/dieta.html
        www.faceci.com.pl/dieta.html
    • tenzwarszawy Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 20.03.09, 14:16
      Ja mam podobny problem. Potworne zmęczenie, niekończąca się senność.
      Szukałem wielu odpowiedzi, ale jakoś nic mnie znalazłem ogólnego. Czy
      jest jakiś zdjagnozowany zespoł syndromow zmęczenia. Coś jakby
      narkolepsja, czy takie usypianie bezwarunkowe.
      Będe wdzięczny z apodpowiedzi.
    • anton1977 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 20.04.09, 14:33
      Znam pewnego lekarza w Bułgarii który wskazuje na autoimmunologiczny
      charakter tej choroby. Miałem do niego jechac ale dam sobie spokój z
      powodu braku środków.

Jak ktos mysli że może spróbowac to moj mail
      amiklowicz@googlemail.com

Zyczę sił
    • cashek01 Re: Lux Vitale 17.06.09, 21:12
      Zazywam to od miesiaca i jest poprawa. Mam troche wiecej energii i sily. A
      objawy mam takie same :/
      • jolaijo Re: Lux Vitale 21.07.09, 19:38
        witam
        a co zazywasz bo chyba nie napisales.
        • cashek01 Re: Lux Vitale 02.08.09, 15:14
          Lux Vitale. To suplement diety.
          • ewaryst7 Re: Lux Vitale 18.09.09, 14:37
            Witam.Od dawna już szukalam , podobnego forum , i wreszcie
            znalazlam... Jestem zmęczona , już od kilku ładnych lat.zaczęło się
            stanami podgorączkowymi , ktore ( o zgrozo)męczyly mnie 3 lata.Potem
            mialam problmy życiowe ( dlugi , i bolesny rozwód) , i niby wszystko
            wracało do normy , aż nagle bum!Stracilam siłę , energie.I tak jest
            do dzisiaj.Bóle mięsni , glównie uda,słabość nog, otępinie ,
            skleroza, czarne dziury w pamięci , dzonienie w uszach..Oj dużo jest
            tego , aż pisać się nie chce...Leczę " depresję" od prawie dwoch
            lat, a piekielne zmęcznie nie mija.JAK żyć z tym dalej???
    • hashi-tess Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 26.09.09, 16:57
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,87234310,,Nowy_prosi_o_interpretacje_wynikow_.html?v=2
      hi, geodeta!

nie dokończyłeś diagnozy, szkoda bo niepotrzebnie
      cierpisz.
    • gramaz66 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 10.10.09, 11:32
      Witam
      mam dokładnie wszystkie objawy opisane wcześniej. Najgorsze jest to, że człowiek rano wstaje w takim stanie, jakby w nocy przerzucił parę ton węgla.
      Do tej pory lekarze wmawiali mi, że moje dolegliwości bólowe mają ścisły związek ze zwyrodnieniami kręgosłupa lędźwiowego (potwierdzone rezonansem). W tzw. międzyczasie zdiagnozowano u mnie makrogruczolaka przysadki, jestem rok po operacji, i miałam nadzieję, że może to była przyczyna, ale nic z tego. Po operacji byłam pod opieką endokrynologa przez pół roku po operacji, więc gdyby było coś z tarczycą, to by wyszło w wynikach. Szukałam więc uparcie innych przyczyn na własną rekę. I trafiłam w internecie na to forum. Myślałam też o fibromialgii. Problem tkwi w tym, że nie wiem, jak przekonać lekarzy do moich teorii na temat mojego samopoczucia. Przecież pacjent nie może być mądrzejszy od lekarza.
      Jeżeli ktoś ma jakieś rady, to proszę o odzew.
    • awacss Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 18.11.09, 01:57
      Nie wiem jak w waszym przypadku ale u mnie to cholerne CFS pojawiło się po
      jakieś infekcji grypopodobnej- co ciekawe było to o nietypowej porze , bo w
      sierpniu.Z początku czułem się tak fatalnie, ze myślałem iz pewnie niedlugo
      zejdę.Żadne badania niczego nie wykryły i lekarz patrzyl na mnie jakoś dziwnie.
      Potem przystosowalem sie troche lepiej do tego stanu ale w zalezności od pogody
      czasami przychodzi takie cierpienie, jak na poczatku.Przede wszystkim dokuczliwe
      bóle mięśni nóg (uda) i rąk.Zakwasy nie uzasadnione wysilkiem.Mięśnie mdleja i
      bolą już po krótkim wysiłku.Wychodzę na lenia i hipochondryka a przed choroba
      praca i wysiłek sprawiały mi przyjemność. Ciągle się pocę. Pocenie jest tak
      intensywne, że przestałem nosic zegarki naręczne poniewać tak zachodzą potem, że
      sa do wyrzucenia.Mieśnie mnie bolą tak jak bybyły zakwaszone ale czuje dziwny
      dyskomfort, polegajacy na tym, że czuję jakby piach w mięśniach, jakby coś w
      nich było. To wszystko odzdzaiłuje na mnie także psychicznie.Biorę
      antydepresanty typu alwenta i to trochę pomaga. Ten stan trwa juz ponad 10 lat i
      nic mi na razie nie pomogło.opisałem to wszystko, ponieważ oczekuje jakiejs
      porady czy wskazówki. Mam przede wszystkim takie pytanie czy problemem zajmują
      się homeopaci, bo na alopatów nie ma co liczyć o czym sie przekonałem.prosze o
      informacje , jezeli ktoś cos wie.
      • myalgan Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 29.11.09, 03:13

jak zawsze pierwsze co piszemy to zrobic badanie czy nie masz
        boreliozy a potem dalej szukac
        taki mamy system pokolei wykluczac az sie dojdzie do prawdziwej
        przyczyny zmeczenia
        wiesz ja bylam tez zmeczona 10 no moze dzis juz 12 lat i ktoregos
        dnia no nie powiem ze calkowicie ale zmeczenie odeszlo powoli
        odchodzi calkiem chociaz czasami wraca jeszcze bardziej odczuwalne
        niz kiedys
        i nareszcie sama doszlam do tego ze to (tak przypuszczam)gdzies tam
        wyczytalam ze to od krwawiacych nadzerek w zoladku nie
        przypuszczalam ze mam wrzody bo zadnych wiekrzych dolegliwosci ze
        strony ukladu pokarmowego nie mialam
        poszlam na kolonoskopie i przy okazji przy jednym uspieniu zajzeli
        do przelyku i dalej i okazalo sie ze zoladek i caly uklad do niego
        ciezko zapalony i z przepuklina i masz poszlam z dolem (na szczescie
        ok)ale gora cala do leczenia i juz po pierwszych dawkach lekow
        rozkurczowych i na wrzody poprawily moj stan zwiazany ze zmeczeniem--

Czasem trzeba dlugo isc, zeby dojsc do siebie.
    • marta.gora Geodeta i ja mamy boreliozę! 10.01.10, 22:50
      Dlatego tu już nie piszemy...

Zróbcie koniecznie badania, jeśli rozłożyło Was po przeziebieniu,
      grypie- zwłaszcza w okresach letnich...

Tutaj można poczytać więcej:

kleszcze.edu.pl/
      • ewaryst7 Re: Geodeta i ja mamy boreliozę! 17.02.10, 10:08
        Ratunku..Ja już nie mogę tak żyć.Jestem chora .Zmęczona , a raczej
        wyczerpana.Co robić???
        • polankalesna Re: Geodeta i ja mamy boreliozę! 13.03.11, 14:35
          didi_max zaglądasz tu jeszcze?
          Prosze Cie o kontakt :) chciałabym porozmawiać
          gg- 4710578
      • dondoktoro Re: Geodeta i ja mamy boreliozę! 07.07.11, 20:04
        jeśli tu jeszcze zaglądasz... jakie robiliście badania?
    • moniiiia Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 27.09.11, 00:09
      radzę wprowadzić w swoje życie wiecej ruchu, fitness, spacery, może taniec, mogę polecić na zmęczone nogi fajną pianke ja czesto ćwiczę i żywam, veno spray, leko chłodzi i łagodzi ból, super nadaj sie do szybiego masażu po zajeciach:)
      • mildford Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 27.09.11, 17:40
        Ja przez ostatnich kilka miesięcy chodziłem po kilka razy w tygodniu na fitness-siłownię tzn. trochę bieżni, trochę przyrządów siłowych. Codziennie jeżdżę na rowerze do pracy po kilkanaście km w jedną stronę. Raz w tyg. gram w piłkę nożną po 2h. Czasem basen. Wydolność organizmu na niezłym poziomie. Mimo to za każdym razem zmuszam się do wysiłku i czuję się zmęczony. Nie sprawia mi to przyjemności. Niestety to zmęczenie jest stanem umysłu, na który niestety nie pomagają psychotropy :/
    • cfs.ropuch Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 02.01.12, 22:43
      Piszecie o cfs, chronicznym zmęczeniu, przewlekłym zmęczeniu, lecz nie chwalicie się skąd taka diagnoza.
      Borykam się z tą dolegliwością od dzieciństwa czyli ok. 40 lat i żaden lekarz nie postawił mi diagnozy. Do kogo się udać, kto może stwierdzić że mam przewlekłe zmęczenie?

Na co dzień posiłkuję się suplementami diety i okresowo odżywkami anabolicznymi niesteroidowymi. Bez wspomagaczy nie mogę żyć.
      Był okres że nie miałem siły wpisać tu posta, jedynie czytałem i dziwiłem się że jednak macie siłę pisać to co narzekacie.
      Jeśli w najbliższych dniach mnie nie zamuli to szerzej podzielę się swoimi doświadczeniami.

Wydaje mi się że nie ma wyłącznego forum dotkniętych przewlekłym zmęczeniem, bo to na gazecie w formie drzewka jest męczące. Żartuję.. nie koniecznie.
      • mildford Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 03.01.12, 11:34
        Cześć,

> Piszecie o cfs, chronicznym zmęczeniu, przewlekłym zmęczeniu, lecz nie chwalici
        > e się skąd taka diagnoza.
        > Borykam się z tą dolegliwością od dzieciństwa czyli ok. 40 lat i żaden lekarz n
        > ie postawił mi diagnozy. Do kogo się udać, kto może stwierdzić że mam przewlekł
        > e zmęczenie?

Obstawiam, że powodem jest brak zarejestrowanej jednostki chorobowej o nazwie Zespół Chronicznego Zmęczenia. W związku z tym żaden lekarz nie zdiagnozuje zespołu objawów jako jednostki chorobowej. Kiedy powiedziałem lekarzowi o CFS kilkanaście lat temu, zrobiła wielkie oczy i stwierdziła, że jestem bardziej wyedukowany od niej na tej płaszczyźnie.
        Zazwyczaj na początku dostajesz skierowanie na wykonanie badań podstawowych. Jeśli wszystko jest w normie i nie ma problemu somatycznego to wysyłają Cię do psychiatry.
        Zresztą w większości przypadków jest to słuszna sugestia, bo za ten stan odpowiada głównie stan neuroprzekaźników. Mi np. bardzo pomaga miłość ;) Chociaż myślę, że coś na noradrenalinę byłoby skuteczniejsze, ale szefowa nie pozawala ;p

> Na co dzień posiłkuję się suplementami diety i okresowo odżywkami anabolicznymi
        > niesteroidowymi. Bez wspomagaczy nie mogę żyć.
        > Był okres że nie miałem siły wpisać tu posta, jedynie czytałem i dziwiłem się ż
        > e jednak macie siłę pisać to co narzekacie.
        > Jeśli w najbliższych dniach mnie nie zamuli to szerzej podzielę się swoimi dośw
        > iadczeniami.

Wobec tego zdrowia i energii życzę. Jak będziesz miał siłę to pisz.

> Wydaje mi się że nie ma wyłącznego forum dotkniętych przewlekłym zmęczeniem, bo
        > to na gazecie w formie drzewka jest męczące. Żartuję.. nie koniecznie.

Też nie lubię takiej formuły forum, ale trudno. I tak nie działa ono zbyt prężnie, więc można się pomęczyć czytając posta raz na pół roku ;)

Pozdrawiam
        Mildford
      • gretel23 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 02.06.12, 11:18
        a jakie suplementy i niesteroidowe anaboliczne odżywki zażywasz? Bardzo proszę o odpowiedź. Ja niestety nawet pracować nie mogę, taka jestem ciągle zmęczona.
        • biofilipinka Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 05.06.12, 19:45

Moi drodzy zmęczeni!

Przeczytałam w miarę dokładnie wasze wpisy. Dla mnie wasze objawy pasują jak ulał do symptomów duchowego przebudzenia. Jest taka strona internetowa - Rose of Scharon.
          www.vismaya-maitreya.pl Tam jest skarbnica wiedzy odnośnie tego tematu. Wasze dolegliwości całkowicie pokrywają się z opisanymi w dziale Świat energii objawami.

www.vismaya-maitreya.pl/swiat_energii_symptomy_duchowego_przebudzenia_cz6.html
          Lekarze nie są w stanie wam pomóc. Leki przyjmowane w tym stanie są bardzo szkodliwe dla ciała jak i ducha (psychiki). Nie bagatelizujcie tej informacji, proszę poczytajcie, a otworzą wam się oczy na zupełnie inny świat, świat o którym niewielu ma wiedzę.
          Osoby prowadzące tą stronę same doświadczyły przebudzenia duchowego i dzielą się tą wiedzą z potrzebującymi, by ulżyć im w cierpieniu i pomóc zrozumieć co się dzieje.

Pozdrawiam
        • cfs.ropuch Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 07.06.12, 22:00
          Możesz spróbować coś z boosterów azotowych, L-karnityna, L-arginina, ale oferta jest tak obszerna że nie wiem już co jest najlepsze. Trzeba na bieżąco aktualizować wiedzę w tym zakresie. Trzeba potestować, ale efekt lepszy niż po psychotropach i w moim przypadku mniej szkodzą oraz nie więcej kosztują.
          Psychiatra po zdiagnozowaniu neurastenii teraz mi zapisał Edronex ale jeszcze nie spróbowałem, może ktoś ma doświadczenie i się podzieli.
    • unhappy Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 29.04.13, 11:34
      mcpz napisał(a):

> W Małopolskim Centrum Promocji Zdrowia można zbadać przyczynę przewlekłego zmęc
      > zenia, zapraszam na strony:

Ale dlaczego tam zapraszasz? Przecież to szarlatani żerujący na ludzkiej naiwności oferujacy im nalepianie hologramów na kark czy pseudobadnie tzw. metodą volla.
    • tomasz371212 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 13.02.18, 12:24
      Najpierw ustaw sobie kręgosłup u dobrego kręglarza lub fizjoterapeuty, nie każdy to potrafi zrobić, (polecam Pawła Płoszaja z Studio Sante mi akurat pomógł w ciągu 3 wizyt wszystko ustawił) i powinno wszystko ustąpić gdy powróci prawidłowe krążenie i dotlenienie oraz oczywiści wysypiaj się, dobrze by było pojechać gdzieś na wycieczkę by dobrze wypocząć oraz poprawić jakość pożywienia. Wszystko to razem powinno pomóc, ale najpewniej problem tkwi w zaburzeniach krążenia i niedotlenienia tym samym. Jest to spowodowane róznymi skrzywieniami, które należy nastawić.
      • xanonymous Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 15.04.18, 21:12
        Do mildford - z tego co czytałem u ciebie było coś nie tak z górnymi drogami oddechowymi - i po po operacji kiedy ustąpił Ci bezdech senny odzyskałeś siły. Zresztą jak czytałem że pracujesz to pomyślałem że to niemozliwe że masz CFS , nie zaczeło Ci sie od infekcji ani nie miewałeś przewlełych stanów podgorączkowych.
        • xanonymous Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 21.04.18, 23:28
          Ani nie miałeś niedociśnienia ortosatycznego i innych objawów które są niezbędne aby zdiagnozować CFS/SEID
      • malamikaa Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 26.07.18, 10:09
        Słyszałam właśnie, że może pomagać terapia kręgosłupa. Żeby rozluźnić i mięśnie i siebie. Warto próbować wszystkiego chyba. Ja chodziłam z kręgosłupem swoim na Słomczyńskiego w Krakowie rehabilitacje.org i byłam zadowolona, tanio, skutecznie, obsługa bardzo miła i wyrozumiała. Tak jak powinno być.
    • lukikmita87 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 23.09.18, 12:10
      Ja jestem chroniczne zmęczony przez przewlekła migrenę. . Bardzo boli mnie głowa od 9 lat.. Co polecicie, aby przestało boleć? Byłem nawet 2 razy z tym problem w szpitalu na neurologii , w 2015 r. Przez 2 tygodnie i w tym roku od lutego przez 5 tygodni, robili mi wiele badań, np. Eeg, krwi, serca, tomografie , rezonans (na wynik któregp czekałem w marcu ponad 3 tygodnie i nie mogłem przez ten czas opuścić szpitala), wszystkie wyniki ok, czyli to nie sprawa neurologiczna, przepisywali mi różne leki, nie pomagało na ból, tylko nasenne zadziałały i biorę do tej pory tritico i dobrze sypiam, chociaż tyle ...
      • sylwia678 Re: Objawy Syndromu Chronicznego Zmęczenia 04.10.18, 10:21
        A próbowałeś zabiegów w komorze hiperbarycznej? Poczytaj sobie o nich coś więcej bo mają bardzo dobre efekty nie tylko przy migrenach ale też przy innych dolegliwościach. Bardzo często bóle głowy i ogólne zmęczenie jest spowodowane pasożytami, które goszczą w naszych organizmach :) Zatem polecam także detoks jak np. Medical City Detoks
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka