28.09.04, 12:28
Witam serdecznie,od kilku lat/ok.5/zażywam regularnie preparaty zawierające
magnez-lekarka zaleciła go jako naturalny środek korzystnie oddziałujący na
układ nerwowy.Nie wiem,czy przestać,trochę się obawiam,ze organizm mógł się
uzależnić.Co sądzicie,czy takie "długodystansowe" zażywanie suplementów jest
ok,czy wręcz przeciwnie-może spowodować jakieś szkody w organiźmie?
Obserwuj wątek
    • Gość: jesiotr Re: Magnez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 13:24
      Mnie lekarz kazał brać suplementy magnezu i potasu tak dużo dziennie ile tylko
      jestem w stanie.mam niedomykalnośc mitralną,więc chyba mozna brać...
      • vitalia Re: Magnez 28.09.04, 13:32
        Myślę,że jak lekarz zaleci bo ma ku temu podstawy to jest OK..Ale brać nie
        wiadomo po co??i to długodystansowo?? trzeba pamiętać że kij ma dwa
        końce..Jeżeli stwierdzone są niedobory jakiegoś pierwiastka to oczywiście można
        suplementować ale tak w ciemno to raczej jednak nie.
    • Gość: irka Re: Magnez IP: *.weco.com.pl 28.09.04, 16:18
      Witam,

Moim zdaniem magnez + wit B jest świetnym sposobem tonizowania stresu i nie
      powoduje skutkó ubocznych, ani przedawkowania, ponieważ wit B i magnezu ubywa
      cały czas - w czasie nerwów. A życie jak wiemy jest w tej chwili dośc
      stresujące. Mało kto z nas umie odpoczywać i odreagowywać napięcia.
      ja od lat przyjmuję preparat Stress Management B komleks (Kompleks WIT B +
      magnez) i nic mi się dzieje, również dlatego, że jest do produkt naturalny,
      chelatowany, więc jego wchłanialność jest bardzo dobra i nie uszkadza sluzówki
      jelita. jJeśli Wy przyjmujecie zwykłe syntetyczne preparaty to po jakimś czasie
      ślużówka jelita uszkadza się i zaczyna sie wiele innych nieprzyjemnych skutków
      ubocznych.

Pozdrawiam
    • Gość: savoy Re: Magnez IP: *.vc.shawcable.net 28.09.04, 19:16
      Juz ponad 30 lat temu prof.Aleksandrowicz prowadzil badania na temat niedoboru
      wielu pierwiastkow w roslinach w zwiazku z wyjalowieniem gleby.
      Juz wtedy radzil uzywac w kuchni soli SZAREJ (najlepiej klodawskiej albo z
      Wieliczki), bogatej w mikroelementy zamiast bialej oczyszczonej.
      Chyba nikt nie sadzi ze obecnie gleba jest bogatsza w te niezbedne do zdrowia
      elementy??? Przeciez zuzycie nawozow sztucznych ciagle wzrasta, ale watpie czy
      zawieraja one tak wazny magnez czy selen.
      Moze ktos kompetentny sie tu wypowie?
    • Gość: hydrogen Re: Magnez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 20:32
      Mg nie powinien zaszkodzić, szczególnie, że w przeciętnej diecie jest go za
      mało (wyjałowienie gleby+przemysłowa produkcja żywności). Dla pewności warto
      zrobić sobie analizę pierwiastkową włosów, na podstawie której można ustalić
      typ przemiany materii i zapotrzebowanie na mikro i makroelementy. Myślę też że
      warto zmniejszyć ilość suplementowanego Mg i wprowadzić zamiast niego do diety
      migdały, pestki z dyni i słonecznika, figi i rodzynki. Produkty te są nie tylko
      dobrym źródłem Mg ale też innych biopierwiastków. Pozdr
    • wedrowiec2 Re: Magnez 28.09.04, 20:51
      Przedawkowanie magnezu może spowodować spadek ciśnienia krwi, zaburzenia pracy
      serca i zaburzenia oddychania. Nadmiar magenu jest szkodliwy u osób chorych na
      przewlekłą niewydolność nerek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka