akseinga1975 29.05.25, 11:06 Polećcie proszę dobrze przyswajalny magnez oraz omega 3 z dobrym składem. Ja mam teraz omega 369 firmy Solgar, ale są drogie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasnoklarowna Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 11:15 Może zamiast sztuczny preparat po łyżeczkę oleju rydzowego czyli z lnianki siewnej? Tylko w lodówce trzeba go trzymać. Ewentualnie lnianego oleju? Przyswajają się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 17:15 Rydzowy jest do przełknięcia? A z lnianki to nie to samo, co lniany? Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 18:18 olej z lnianki siewnej, to właśnie rydzowy, olej jak olej, nie trzeba go przecież pić, można dodać do sałatki, surówki, twarożku Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 18:47 Do przełknięcia, i lniany i rydzowy, nie ma mocnego zapachu czy smaku. Jedynie nie można na nim smażyć pamiętaj. Wyłącznie na zimno Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Magnez i omega 3 30.05.25, 05:33 Lniany ma więcej omega 3 od rydzowego Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_dog123 Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 11:24 Coś o twoim Omega 3: www.rynekzdrowia.pl/Neurologia/Suplement-masowo-kupowany-w-Polsce-zwieksza-ryzyko-udaru-u-zdrowych-osob,263430,208.htmlX www.poradnikzdrowie.pl/aktualnosci/ten-popularny-suplement-moze-byc-grozny-wyzsze-ryzyko-udaru-i-zawalu-serca-aa-nD7a-Kh4G-zB1s.html Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 11:48 😕 nie jem ryb to myslalam żeby suplementowac Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 16:52 Suplementów z omegą nie łykałam. Ja olej rydzowy jak wyżej pisałam. Albo poszukaj sobie innego ktory ci smakowo odpowiada a duzo omegi zawiera. Magnez natomiast kupuj w aptece, proś o ten rejestrowany jako lek. Mają przebadaną i dobrą wchłanialność. Ja pije duuuuużo kawy i mam czasem skakające powieki czyli objaw braku magnezu. Wtedy magne b6 kupuję w aptece. Są też fajne żele magnezowe, wchłaniają się przez skórę. Naprawdę działają, ja czasem przy skurczach stóp smaruje to momentalnie skurcz puszcza. Ja stosowałam żel Hebda, są na allegro albo na stronie Hebdy. Jeszcze orzechy różne. Też dobrze przyswajalne magnezy mają. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 20:08 akseinga1975 napisała: > 😕 nie jem ryb to myslalam żeby suplementowac Nie martw się, te ryby ludzie jedzą na gorąco, a omega3 jest wrażliwe na temperaturę. Nie masz go mniej niż przeciętny Polak. Możesz pogryzać siemię lniane, to wystarczająca suplementacja. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 20:09 ardzuna napisała: > akseinga1975 napisała: > > > 😕 nie jem ryb to myslalam żeby suplementowac > > Nie martw się, te ryby ludzie jedzą na gorąco W surowych i nigdy niepoddanych obróbce cieplnej powinny być omega3. Niektórzy takie jedzą regularnie, ale w Polsce jednak większość nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 12:09 Imho najlepiej wszystkiego po trochu, trochę ryb, trochę kapsułek, trochę tranu, trochę omegi z alg, trochę oleju lnianego świeżego, trochę orzechów wloskich Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 13:37 tez stosuje te metode ze wszystkim - dywesryfikacje. Jak po jakims czasie wyjdzie szkodliwosc ktoregos elementu, to nie bede miec kumulacji Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 15:41 Dokładnie I może co drugi produkt działa. (ma wartościowe składniki itp). Robię to też z oliwą, nabiałem, czasami z kosmetykami i pewnie innymi rzeczami, których teraz nie pamiętam, też. Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 15:45 Omega 3 masz w nasionach chia, siemie lniane i wodorosty - te ktorych uzywa sie do sushi. Nie ma lepiej przyswajalnego omega3 niz naturalna forma. Magnez kakao czarne , orzechy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 17:22 Tylko ze z siemienia lnianego i lnu to niestety ciezko cos uzyskac i wychodzi cale dolem. Olej z nich. I to sie bardzo szybko utlenia wiec prasa do oleju albo kupowac swiezy i zużywac w ciagu tygodnia trzymajac w cimnym miejscu w lodowce w czarnej butelce Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 18:10 Ja jem z jogurtem. Pozwalam im lekko postac. Nie wszystko organizm wydala, wiekszosc trawia nasze jelita. Jestesmy roslinozercami wiec len nasiona naszym jelitom nie straszny. Jestem wegetarianka a obecnie weganka od 7 lat . Wszystkie wyniki z krwi mam idealne. Nawet hemoglobina ktora miala zazwyczaj ponizej normy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 19:54 No z lnem obawiam sie ze wydala nasiona. Poczytaj o tym Jestem wegetarianka od '91 roku ale nie mam pojecia co to ma do rzeczy. Mloda jestes to nie chorujesz poczekaj troche Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 20:10 princesswhitewolf napisała: > Tylko ze z siemienia lnianego i lnu to niestety ciezko cos uzyskac i wychodzi c > ale dolem. Ja gryzę siemię, nie łykam. I nie widzę exodusu, o którym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Magnez i omega 3 30.05.25, 00:20 Nie wyobrazam sobie gryzienia tego ale to i tak niewiele daje. Naprawde warto poczytac dlaczego olej z tego sie wyciska Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 17:21 Omega 3 z alg. A to dlatego ze to jest omega 3 minus rtec jaka masz w wielu rybach. Ryby tez zawierają omega 3 wlasnie dzieki pochodzeniu z alg. Z magnezem to rozny magnez ma rozny efekt dzialania. Ja biore suplement mieszanke roznych magnezow. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 18:49 Warto też napisać, że algi to trównież bomba mikroelementów zdrowych. Szczególnie tych substancji morskich, np jodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Magnez i omega 3 29.05.25, 20:07 akseinga1975 napisała: > Polećcie proszę dobrze przyswajalny magnez oraz omega 3 z dobrym składem. > Ja mam teraz omega 369 firmy Solgar, ale są drogie. Tanie omega3 to siemię lniane. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Magnez i omega 3 30.05.25, 00:20 Ale gorzej przyswajalne niestety Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Magnez i omega 3 30.05.25, 05:22 princesswhitewolf napisała: > Ale gorzej przyswajalne niestety Najlepiej przyswajalne bo naturalne. Powtorze:jestesmy roslinozercami, nasz uklad pokarmowy jest przystosowany ewolucyjnie do trawienia pokarmu roslinnego. Dajemy rade trawic nasiona lnu i inne. Odpowiedz Link Zgłoś