yo_anka
19.07.16, 12:51
Piszę w poszukiwaniu pomocy.
Może ktoś ma coś podobnego, przeszedł, miał trafna diagnozę?
Będę wdzięczna za sugestie.
U mnie zaczęło się ze 3 m-ce temu
Opuchły mi ramiona.
Najpierw myślałam że to po prostu tłuszczyk, ostatnio trochę przybrałam na wadze :\
Ale kosmetyczka zwróciła uwagę, że to "opuchlizna wodna" i by pójść do fizjoterapeuty na masaże.
Poszłam. Miałam serię masaży limfatycznych i drenujących. chodziłam do dwóch rożnych fizjoterapeutów.
Pomagało niewiele i na krótko, po mniej więcej godzinie cała opuchlizna wracała.
Ręce nie bolały, nie schodziło po śnie, po nocy, ani w pozycji leżącej.
Niby nie przeszkadza, ale opuchlizna wygląda nieładnie :(
Poza tym, że nagle nie mogę zmieścić się w kilka bluzek, jak ma się ramiona jak baleron :(
Opuchnięta jest zwłaszcza prawa cała ręka: ramię i przedramię.
Byłam u lekarza rodzinnego:
badania krwi, moczu, RTG płuc, USG brzucha (nerki OK) - wszytko OK
Hormony tarczycy i markery stanu zapalanego, zwłaszcza reumatologiczne - OK
Następnie wizyty w kardiologa, reumatologa, chirurga naczyniowego (Doppler żył ramion) - wszytko OK
Nawet poszłam do Ginekologa, bo pojawiały mi się bolesne zgrubienia pod pachami (nieznacznie powiększone węzły chłonne)
Miałam USG piersi i dołów pachowych dwa razy, ale węzełki są niewielkie i wg lekarzy jest OK, Mammografia OK.
Ręce puchną tylko do nadgarstków, ponad nimi zaczynają się dopiero baloniki, same dłonie i palce tylko sporadycznie kiedy np spaceruje, albo w dużym upale.
D-Dimery, Prokalcytonina i CRP w normie.
Byłam też u zielarza (stwierdził, ze to zatrzymanie wody w organizmie, żeby brać Hydrominium) i się nie przejmować. Zjadłam dwa opakowania, ale brak poprawy :(
Rodzinna zaleciał też Vessel Due F usprawniające krążenie limfy i przeciwzakrzepowy (tez bez zmian) Mam jeszcze Cyclo 3 Fort
Poza tym puchnie bardziej jedna ręka
Byłam też u osteopaty: pomasował, pouciskał, podejrzewał jakiś zator naczyń limfatycznych w klatce piersiowej, ale nic nie pomógł :(
Poza tym to miękki obrzęk, limfatyczne są raczej twarde i inne, jak mówił lekarz.
No i ta prawa ręka szersza od lewej o 2 cm - co co chodzi?!?
No i niestety mijają 3 m-ce, a odpowiedzi o to jest nadal brak.
Niestety ale ostatnio zaczynają mrowić, drętwieć, prawa też pobolewa (pewnie przez to stałe opuchniecie) :(
Co to może być, jakie badania jeszcze zrobić?
Do kogo się udać?
Będę wdzięczna za pomoc!