Dodaj do ulubionych

Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona!!!

26.05.18, 17:27
Witajcie od miesiąca mam powiekszone wezly chłonne pod pachą i w pachwinie. Nie bolą mnie sa ruchome. Nie mam.zadnych innych objawów. Byłam na wizycie prywatnie u onkologa ( niby bardzo dobrego z opinie na necie) nic nie powiedział jedynie pytał o zwierzęta, leki itp. Nie miałam raczej kontaktu ze zwierzętami ani lekami ani nic co by mogło powiedzieć dlaczego wezly nagle się powiększyły. Robil usg wezlow + piersi Stwierdził że raczej nie jest to nic poważnego ale z drugiej strony może być to wszystko. Na karcie która mi dał w rubryce " wezly chłonne patologiczne tak , Nie zaznaczone mam nie. Wiec troszke sie uspokoilam. Kazał zrobić biopsjae. Miałam robiona w tym tyg w szpitalu. Tam natomiast kazał pielęgniarkce napisać na opisie biopsja że robi patologiczne wezly chłonne A na usg przy pobierniu miał problem że te wezly chłonne tak się znikąd wzięły i mnie na nowo nastraszyl..jestem zdruzgotana teraz 3 tyg czekania a ja mam w głowie tylko nowotwór . Czy ktoś tak.mial czy możecie mi coś mądrego na tentemat powiedzieć. Bo trzęsą się jak galareta od miesiąca :(((
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Biopsja węzła chlonnego 26.05.18, 17:45
      > biopsjae. Miałam robiona w tym tyg w szpitalu. Tam natomiast kazał pie
      > lęgniarkce napisać na opisie biopsja że robi patologiczne wezly chłonne

A co miał powiedzieć? Że przyjmuje prywatną pacjentkę w państwowym szpitalu?
      Czy się denerwujesz, czy nie, to twój wybór.
      Nikt z góry nie zapewni, że jesteś zdrowa albo że jutro nie spadnie ci cegła na głowę.
    • sp9tcu Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 26.05.18, 23:19
      Czy te węzłt są pakietowe
      to bardzo wazne
      przepis wynik usg ?
      • sarenkamagda1991 Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 27.05.18, 07:06
        Raczej nie nic takiego nie mówił.
        • sp9tcu Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 27.05.18, 10:31
          to jaki powód jest tych węzłow
          czy są zwapnione
          • sarenkamagda1991 Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 27.05.18, 10:55
            Za powiekszone pod pachą i w pachwinie wyczuwalne palcami i nie wiadomo skąd się wzięło to powiększenie nagle
            • sp9tcu Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 27.05.18, 20:01
              Ale kobieto zrozum
              w usg pach i persi
              musi być napisane rodzaj tych węzów
              czy w ogóle miałaś usg piersi i pach
              napisz wynik albo nie truj
              • sarenkamagda1991 Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 27.05.18, 21:32
                Ok. Pisze tak :
                Piersi o budowie - gruczołówo tluszczowej
                Stwierdzono zmiany ogniskowa - nie
                Patologiczne wezly chłonne - nie

Tyle Pisze!
                • tatarenka Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 29.05.18, 10:21
                  Ja węzły chłonne pod pachami i w pachwinach miałam przez rok powiększone po przebytej (bezobjawowo) mononukleozie.

W USG zawsze wskazywano, że są odczynowe, maks. 15 mm. Bolesne, ruchome, nie w pakietach.

USG robiłam 4 razy, bo też drżałam i diagnozowałam sobie sto różnych chorób.
                  Zrób badania krwi, morfo, LDH, OB, CRP.

Skoro nie są patologiczne, krew ok, żadnych innych objawów - to po co biopsja?
                  • sarenkamagda1991 Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 29.05.18, 13:57
                    Właśnie nie wiem. Może dlatego że poszłam prywatnie do onkologa
                    • tatarenka Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 29.05.18, 16:29
                      Nie bardzo rozumiem. Biopsja po "poszłaś prywatnie" do onkologa? Gdybyś poszła na NFZ do hematologa, biopsji by nie było?
                      Nie dociekałaś dlaczego biopsja??? Tak ot, kazali to poszłam?
                      Na USG żadnych wymiarów węzłów, żadnego opisu typu?
                      Krew robiłaś?
                      Węzły do 1 cm są uznawane za normę i u chudych osób (takich jak ja) można je śmiało wyczuć w niektórych miejscach.
                      • sarenkamagda1991 Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 29.05.18, 16:41
                        Na usg mam tyle napisane. On mi powiedział że nie wywrozy mi skąd wezly się powiększyły i trzeba zrobić biopsje. Krew ok.
                        • tatarenka Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 30.05.18, 08:19
                          Ale można było jeszcze kilka innych badań przeprowadzić. Mononukleoza, borelioza, toksoplazmoza, chlamydia na przykład.
                          W każdym razie bądź spokojna, to z pewnością nic poważnego.
                          Czekam na twoje wiadomości, daj znak o wynikach biopsji! Będę tu zaglądała.
                          • sarenkamagda1991 Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 30.05.18, 09:49
                            Dziękuję..napewno się odezwe
                            • tatarenka Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 12.06.18, 11:00
                              Daj znak co u Ciebie :)
                              • sarenkamagda1991 Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 12.06.18, 12:45
                                Jutro mam wyniki
                                • sp9tcu Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 13.06.18, 02:04
                                  Załoze się że jak bedą dobre to się nie odezwie
                                  lub sobie coś wymyśli
                                  ale taka jest hipohondria

• tatarenka Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 13.06.18, 08:35
                                    A ja współczuję dziewczynie. Sama "walczyłam" z węzłami (pachy i pachwiny) przez prawie rok. Zdiagnozowałam sobie sto typów raka, pani od wypisywania recept (bo lekarką jej nie nazwę) wysyłała na biopsję. A to tylko była mononukleoza (zdiagnozowana przez pediatrę mojego syna).
                                    A co się strachu najadłam...
                                    • sarenkamagda1991 Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 13.06.18, 10:40
                                      Biopsja wykazała stan zapalny
                                      • tatarenka Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 13.06.18, 10:44
                                        Czyli nic groźnego :-) Teraz tylko musisz się dowiedzieć co to za stan zapalny. Leć do lekarza po skierowanie. Mononukleoza, toskoplazmoza, chlamydia, borelioza. Szukaj.
                                        I wypij dzisiaj dużą lampkę wina ;)
                                        • sarenkamagda1991 Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 13.06.18, 10:48
                                          Kochana wiesz co dostałam skierowanie do hematologia ale onkolog powiedział mi że on na moim miejscu dał by sobie już spokój z chodzeniem po lekarzach. Sam pokazywal mi swój wezel chłonny nad obojczykiem którego ma juz kupę lat. Więc chyba go posłucham i narazie dam sobie spokoj
                                          • tatarenka Re: Biopsja węzła chlonnego!!! Jestem przerażona! 13.06.18, 10:57
                                            Zrób sobie badania , o których piszę. To zwykłe pociągnięcie krwi, a może odpowie Ci na Twoje pytania.
                                            Ja "latałam po lekarzach" przez prawie rok. Naczytałam się w internecie… aż wstyd. I poczułam wielką ulgę dowiadując się, że to tylko mononukleoza.
    • sp9tcu SP9TCU nadaje 13.06.18, 20:47
      Witam
      A na sranie hematolog do stanu zapalnego
      sama pisałaś ze cię bolą zatoki

masz stan zapalny
      TEMAT NOWOTWOROWY ZAKOŃCZONY

Teraz trzeba się skupić nad stanem zapalnym

stan zapalny węzła chłonnego oznacza
      stan zapalny w okolicy
      ja często z uwagi na moje alergie mam czasami węzły chłonne
      raz tylko robiłem usg w tym kierunku
      wykazało kilka zwapionych
      i jeden powiększony

teraz pytanie
      gdzie się dokładnie znajduje tem węzeł chłonny
      pisałaś chyba ze na szyjii
      to moze oznaczać
      stan zapalny
      gardła ,tchawicy ,jamy ustnej ,od jakiś zębów oraz zatok

w tym kierunku mozna iść i leczyć
      pytanie jest czy jest sens

jeśli ci to denerwuje to tak
      zakładając ze to nie stan nowotworowy
      odczekałbym 3 miesiace
      i wtedy powturzył usg

w tym czasie polecam dobrego laryngologa

Pozdrawiam
      • sarenkamagda1991 Re: SP9TCU nadaje 14.06.18, 06:54
        Akurat wezly mam na szyi pod pachą i w pachwinie. Raczej obstawialabym infekcje ogólną typy mononukleoza itp. Narazie nic z tym.nie robię jedynie obserwuje czy rośnie. A mam jeszcze pytanie. Wezly chłonne są powiekszone w trakcie infekcji czy po przebytej infekcji czy i tak i tak i dopiero badania krwi w danym kierunku to pokażą. Bo co jeśli by mi te wezly rosły ? Bo teraz mi nie przeszkadza to i gdyby to tak zostało to ok ale co jeśli będzie rosnąć.
        • sp9tcu Re: SP9TCU nadaje 14.06.18, 14:51
          Witam nie jestem lekarzem

Według tego co wiem to
          w trakcie i po

powiększenie wezła chłonnego oznacza
          stan zapalny w tym miejscu lub obok
          po prostu zaczyna się stan zapalny
          i organizm się broni

inaczej
          na pewno pani się skaleczyła w rękę
          ja tak i po kilku dniach stwierdziłęm powiekszone pod pachą wezeł chłonny tak się to nazywa
          przestraszony i głupi poszedłem do doktorki
          doktorka mi wytłumaczyła
          ze powstała rana
          do rany dostały się baterie
          baterie spowodowały stan zapalny
          organizm zaczął się bronic
          powiększyły się wezły chłonne
          i koniec tematu
          nie potrzebnie pani robiła punckje
          po prostu lekarz chciał wydoić z pani pieniądrze
          ja nie zwracam uwagi na powiekszone weżły chłonne

alarm jest gdy są tak zwane pakietówki

pozdrawiam
          • sp9tcu Re: SP9TCU nadaje 21.02.23, 01:22
            decyduje badanie crp
            ja mam zawsze ponizej 5
            i temat zamykam
            mam sporo no kilka powiekszonych wezłów chłonnych
            na szyji odczynowych
            temat zamykam

a teraz sprawdzimy co wiecie w tym temacie
            tylko niech admin na razie nie pisze

Co oznaczają wezły chłonne odczynowe na szyji

1- ziarnice
            2- nowotwór
            3- aids
            4- przebyty lub trwajacy stan zapalny gardła zatok itd
        • dawidek-1120 Re: SP9TCU nadaje 21.02.23, 00:01
          Czy mógłbym Pani zadać kilka pytań o węzły ?
          • sp9tcu Re: SP9TCU nadaje 21.02.23, 01:22
            ja mogę odpowiedzieć
            • sp9tcu Re: SP9TCU nadaje 15.06.25, 04:43
              ot wychodowałem sobie węzełek chłonny w okolicach odbytu
              w związku z tym ze miałem kilka innych spraw udałem się do lekarza z Krakowa
              który pracuje na NFZ , danych nie podam b o na dobrych lekarzy czeba zasłużyć ,poza tym trudno ich znaleź , wizyta udana to był protolog no wiecie co , i co wszystko ok poza malutkim odczynowym ech

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka