Dodaj do ulubionych

Ostry ból ucha u dziecka

08.05.11, 16:05
Witaj Wiktorze,
Syn od piątku cierpi na ostry ból ucha. Przesyłam kwestionariusz. Proszę o radę.
1. Opis ogólny pacjenta (dziewczynka/ chłopiec, kobieta/ mężczyzna, wiek, budowa ciała)
Chłopiec, szczupły, raczej drobny, 10 lat

2. Szczegółowy opis dolegliwości.
Choroba zaczęła się w piątek rano od podwyższonej temperatury ciała 37,4, mały ból gardła, ogólnie złe samopoczucie. Rano podałam Ferrum phosphoricum 30ch- 1 kulka, około południa (po rozmowie z homeopatką) podałam lek P1000 1 kulka. Około 17-tej wystąpił ostry, kłujący ból ucha, lekki ból gardła, gorączka 38 – podałam hepar sulfur 30ch 1 kulka, w nocy ferrum 30ch,
- w sobotę rano podałam hepar, wystąpił wyciek z chorego ucha, około 19-tej temp. 37,4 ból ucha kłujący, około 21-tej podałam Belladonna 200ch, ferrum ok. 3-ciej
- niedziela rano ból ucha, lekki ból gardła, temp. 37,7, ok.11-tej podałam ferrum, rano zauważyłam powiększony węzeł chłonny za chorym uchem który w ciągu dnia się powiększa. Dziecko straciło apetyt, jest osłabione, ucho i okolice ucha są bardzo wrażliwe, gdy przestaje działać nurofen występuje ból kłujący

To już trzeci nawrót choroby uszu w ciągu ostatniego miesiąca, lekarz homeo leczyła poprzednie Mercurius sol 1M

3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach?
Tak jak opisałam powyżej z tym, że ból ucha wystąpił gdy dziecko było samo w domu (syn boi się gdy jest sam w domu)

4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.)
Może wysiłek na lekcjach wychowania fizycznego po niedawno przebytej infekcji usznej

5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?)
jest blady, po podaniu nurofenu cały zaczyna się pocić, najbardziej poci się głowa,

6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny
względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.
Wszelkie nietypowe i niepokojące zmiany w wyglądzie, zachowaniu i psychice, które wystąpiły w momencie zachorowania.
Ogólnie jest apatyczny. W piątek usypiał kilka razy w ciągu dnia, pierwszej nocy nie mógł spać, często się budził, źle się czuł, druga noc trochę lepsza ale też miał kłopoty ze snem, źle się czuł
7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie?
Jest rozpalony gdy gorączka, gdy wychodzi z łóżka jest mu raczej zimno
8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka?
Gorączka 38
9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)
Podczas gorączki nogi i ręce bardzo gorące

10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)?
Czuje się lepiej w ciemności, podczas odpoczynku, w ciepłym pokoju, chce ciszy gdy przestaje działać nurofen i zwiększa się gorączka i nasila ból ucha
11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)?
Mniej pije niż normalnie
Czy spożywane płyny mają wpływ na samopoczucie pacjenta (jeśli tak, to jakie)?
12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta?
Nie ma apetytu
13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?

14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.)
nie
15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencjach):

Obserwuj wątek
    • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 08.05.11, 16:32
      Doszły jeszcze bóle brzucha
      • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 08.05.11, 17:40
        Twoja homeopatka kazala dawac dziecku Nurofen?
        • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 08.05.11, 17:45
          Nie, ale nie miałam i nie mam z nią kontaktu a ból był taki, że dziecko płakało. Teraz też podaję mu co 8 godzin, bo gorączka rośnie do ponad 38 i bardzo boli ucho
          • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 08.05.11, 18:02
            Do kazdego ucha po 3 kropli cieplego oleju slonecznikowego i zakryc ucho wacikiem

Pulsatilla 30CH, 3 kulki rozpusc w 200 ml wody i daj z tego 25-30 ml. Wiecej nie powtarzaj, pisz za 2-3 godziny i napisz jakie masz w domu leki homeopatyczne
            • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 08.05.11, 18:29
              Niestety nie mam Pulsatilli. Co w tej sytuacji?
              Mam następujące leki:
              - belladonna 200ch i 15ch
              - arnica montana 200ch
              - hepar sulfur 30ch
              - gelsemium sempervirens 30ch i 9ch
              - ferrum phosphoricum 30ch
              - mercurius solubilis 200ch
              - rhus toxicodendron 200ch
              - aconitum napellus 200ch
              - agnus castus 5ch
              - thymuline 9ch
              - ferrum metallicum 5ch
              - phosphoricum acidum 9ch
              - arnica montana 9ch
              - argentum nitricum 15ch
              - china rubra 200ch
              • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 08.05.11, 19:31
                Niestety nic z tego nie odpowiada

Kup jutro

Calcarea carbonica
                Chamomilla
                Pulsatilla
                Sulphur
                Silicea

Wszystko w 30 (lub 15) CH

Dzisiaj na noc tylko krople do ucha
                Jak teraz?
                • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 08.05.11, 19:41
                  Teraz jest jeszcze pod wpływem nurofenu więc boli go tylko trochę. Leki pewnie kupię w potencji 15CH bo nie wiem czy lekarz w przychodni wypisze mi receptę na 30CH. Bardzo Ci dziękuję, odezwę się jutro.
                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 09.05.11, 07:54
                    Witaj, W nocy dziecko lepiej spało, rano ma 37,2 - mniej niż wczoraj o tej porze, mniejszy ból ucha. Czy trzeba zakroplić ponownie olej?
                    • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 09.05.11, 08:26
                      Tak, 2 razy, rano i wieczorem. Mozesz dodac do tego krople jodyny

Kup leki, co napisalem
                      • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 09.05.11, 21:42
                        Gorączka 37, ból ucha się zmiejsza, ma zatkany nos (wcześniej nie miał), obiecali w aptece że jutro dowiozą leki dla nas. Gdy je odbiorę to dam znać.
                        • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 10.05.11, 11:19
                          Dzień dobry Wiktorze. Mam już potrzebne leki, wszystkie w potencji 30ch, dziecko ok. 1-szej w nocy miało gorączkę 38 i mocny ból ucha, podałam nurofen po którym bardzo się pocił do rana. Teraz ma temp. 36,2, słaby ból ucha, rano drapało w gardle. Zakraplam w dalszym ciągu olej 2x dziennie. Co podać?
                          • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 13.05.11, 15:21
                            W dalszym ciągu syn ma bóle uszu. We wtorek byliśmy u homeopatki, zaleciła następujące leczenie, wtorek wieczorem Pyrogenium 9ch 5 kulek, po 2 godz. hepar 9ch 5 kulek, środa rano (po 12-tu godz.), Pyrogenium 9ch 5 kulek, po 2 godz. hepar 15ch 5 kulek, w ciągu dnia na przemian co 2 godz. capsicum anum 9ch i belladonna 9ch (po 5 granulek). Czwartek rano Pyrogenium 9ch 5 kulek, po 2 godz. hepar 15ch 5 kulek, w ciągu dnia na przemian co 2 godz. capsicum anum 9ch i belladonna 9ch (po 5 granulek). Piątek Pyrogenium 9ch 5 kulek, po 2 godz. hepar 30ch 5 kulek, w ciągu dnia na przemian co 2 godz. capsicum anum 9ch i belladonna 9ch (po 5 granulek). Sytuacja się wczoraj poprawiała już ucho nie bolało i nie miał podwyższonej temperatury, raczej osłabienie 36,4, po południu napił się parę łyków b.zimnej wody, dziś o 2-giej w nocy ból ucha, gorączka 37,6, podałam nurofen. W tym momencie bolą oba uszy, gorączka 37,2, źle się czuje, od paru dni jest osłabiony, leży w łóżko, ma mniejszy apetyt. Mam wszystkie leki, które zaleciłeś, czy możesz nam pomóc? Jeżeli nie to pozostaje nam już tylko antybiotyk. Proszę napisz czy możemy liczyć na pomoc od Ciebie.
                            • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 13.05.11, 16:25
                              to nie homeopatka i takie "leczenie" tylko szkodzi, co widac

jeszcze gorzej nurofeny i antybiotyki

opisz stan na teraz wedlug ostrego kwestionariusza
                              • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 13.05.11, 17:44
                                Dziękuję Wiktorze, opisałam objawy, które dziecko ma na ten moment.

1. Opis ogólny pacjenta (dziewczynka/ chłopiec, kobieta/ mężczyzna, wiek, budowa ciała)
                                Chłopiec, szczupły, raczej drobny, 10 lat
                                2. Szczegółowy opis dolegliwości.
                                Dziś (2 godz. temu) bolały oba uszy (dopiero dziś wystąpił ból drugiego ucha), w tym momencie boli tylko prawe ucho – to, które boli od początku choroby, boli też pod uchem, gorączka 38,1, gorzej słyszy, od niedzieli ma powiększony węzeł chłonny za prawym uchem (to ucho bolało go przez wszystkie ostatnie dni,) w sobotę wystąpił wyciek z prawego ucha, codziennie rano drapie w gardle (lekarz stwierdził, że ma rozpulchnione), codziennie wieczorem częściowo zatkany nos, wczoraj wieczorem był zupełnie zatkany, w tym momencie nie jest zatkany. Spał przez ostatnie 1,5 godz. co rzadko mu się zdarza w ciągu dnia.
                                Od lat dziecko ma duże migdały i powiększony trzeci migdał. Najczęściej infekcje zaczynają się od zatkanego nosa, co w efekcie prowadzi w dniach następnych do pogorszenia słuchu i bólu ucha

3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach?
                                4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.)

5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?) w tym momencie ma zaczerwienione uszy

6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.
                                Wszelkie nietypowe i niepokojące zmiany w wyglądzie, zachowaniu i psychice, które wystąpiły w momencie zachorowania.
                                Ogólnie apatyczny, brak energii, osłabiony,
                                7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie?
                                Gdy występuje gorączka zaczyna marznąć, gdy spada np. po nurofenie zaczyna się bardzo pocić
                                8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka?
                                38,1
                                9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)
                                w tym momencie ręce, nogi, czoło – przy dotknięciu odczuwa się podwyższoną ciepłotę ciała ale nie jest rozpalony

10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)?
                                Podczas odpoczynku, ciszy, w ciemności
                                11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)?
                                Czy spożywane płyny mają wpływ na samopoczucie pacjenta (jeśli tak, to jakie)?
                                Pije mniej niż normalnie
                                12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta?
                                Mniejszy apetyt, zmusza się do jedzenia, ale je więcej niż przez pierwsze dni choroby
                                13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?
                                14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.)
                                nie
                                15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencjach):

• kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 13.05.11, 18:02
                                  Nie wiem na ile to ważne ale doszły jeszcze wzdęcia, bez bólu brzucha
                                  • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 13.05.11, 18:40
                                    Pulsatilla 30C, 3 kulki rozpusc na okolo 100 ml wody, daj teraz wypic polowe tego i za 3-4 godziny napisz o zmianach. Krople oleju do ucha powtorz po 2 krople do kazdego ucha

Kup jutro jeszcze Lycopodium 30CH i jesli beda w aptece to kup swiece Hopi i zrob jemu zadieg z nimi
                                    • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 13.05.11, 20:12
                                      Minęła ponad godzina od podania leku, dziecko coraz bardziej boli ucho, płacze z bólu, jest to ból kłujący, nie wiem co robić. Gorączka 37,9, uszy i twarz jest blada
                                      • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 13.05.11, 21:04
                                        Belladonna 200CH, podaj 3 kulki na wodzie, pisz za 1-2 godziny

• kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 13.05.11, 23:02
                                          Po podaniu Belladonny usnął. Czy można coś mu podać gdyby obudził się w nocy z bólem?
                                          • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 13.05.11, 23:18
                                            Tak, powtorz Belladonne jesli sie obudzi

Juz rzuc 3 kulki do 100 ml wody i niech stoi, w nocy jesli obudzi sie, to podasz 25-30 ml z tego

• kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 14.05.11, 08:47
                                              W o 2-giej w nocy podałam 30ml Belladonny, jednak w dalszym ciągu ból się utrzymywał i dziecko b.cierpiało, więc o 3-ciej podałam 30ml Belladonny, teraz bolą oba uszy (na razie nie mocno), ból kłujący, gorzej słyszy, gorączka 37. Czy zakraplać olej, czy podać w ciągu dnia Belladonnę gdyby ból się nasilił?
                                              • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 14.05.11, 09:11
                                                Zakraplaj olej ale Beladonny juz nie podawaj. Nurofenu tez. Bo, jak widzisz i tak to wylazi wczesniej czy pozdniej

Jak bedzie bolalo opisuj znowu wedlug ostrego kwestionariusza

Swiece Hopi szukaliscie? Nie ma?
                                                • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 14.05.11, 09:55
                                                  Świec hopi nie ma w aptekach, mogę zamówić takie świece
                                                  www.doz.pl/apteka/p9550-Fytofontana_Aurecon_plus_swiece_do_uszu_2_szt
                                                  będą na poniedziałek ale raczej na wtorek. Nie można ich stosować przy wycieku z ucha i dziurze w błonie bębenkowej. Zamówić te świece Aurecon? Dziś kupię Lycopodium 30ch.
                                                  • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 14.05.11, 11:35
                                                    Tak, kup te swiece. Po tym, jak wszystko sie uspokoi, to mozna bedzie ich stosowac
                                                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 14.05.11, 15:04
                                                    Piszę bo z synem wydaje się, że jest lepiej, dziecko do tej pory w lepszej kondycji niż w poprzednich dniach, nie leży w łóżku, apetyt nienajlepszy ale przejada coś w ciągu dnia, ból uszu niezbyt duży (nie na tyle żeby w tym momencie interweniować), temperatura 37, jest pogodniejszy, aktywniejszy, z tym że nie słyszy dobrze. Czy w tej sytuacji trzeba powtórzyć lek, czy czekać? Świece zamówiłam
                                                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 14.05.11, 17:03
                                                    Zaczyna się nasilać ból tym razem lewego ucha, prawe boli trochę mniej, ból kłujący, bardziej boli przy zamykaniu (zaciskaniu) powiek i przy ziewaniu, uszy zatkane, gorzej słyszy, gorączka 37,4, przy dotyku nie jest gorący, pragnienie nieduże, zmniejszona aktywność, leży w łóżku, widać że zaczyna się gorzej czuć. Co podać w przypadku gdy ból będzie trudny do wytrzymania? Czy zakroplić olej wieczorem?
                                                  • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 14.05.11, 18:19
                                                    Juz podawaj Belladonna 30CH, 3 kulki na wodzie i pisz wieczorem jak bedzie
                                                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 14.05.11, 21:14
                                                    Teraz prawe ucho nie boli, lewe boli - kłuje przez kilkanaście minut, później przez kilka minut nie boli, potem znów kłuje, i tak cały czas, lewe boli bardziej przy zaciskaniu powiek, ziewaniu, nie bolą oba uszy przy nacisku (dziś po południu jeszcze bolały), słabo słyszy, temp. 37,2. Czy w przypadku gdy wystąpi mocny ból ucha w nocy podać Belladonnę?
                                                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 15.05.11, 10:22
                                                    Witaj Wiktorze, sytuacja z uszami wygłąda w ten sposób, że prawe ucho kłuje czasami przez krótki okres czasu, z lewym jest gorzej, bo kłuje przez dłuższy czas, przerwy bez bólu są krótkie, na razie nie bolą na tyle żeby podawać coś na uśmierzenie bólu, przez całą noc nie podawałam Belladonny, rano bolało trochę gardło, nos zatkany - obie dziurki, temp. 36,9, zdarzy mu się zakaszleć, słabo słyszy
                                                  • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 15.05.11, 12:53
                                                    Ostra sytuacje zmniejszylismy. To wazne. Obserwuj dalej
                                                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 15.05.11, 14:41
                                                    Zaczyna coraz bardziej się nasilać ból lewego ucha, ból kłujący, prawe nie boli, nos zatkany, słabo słyszy, temp. 37. Czy będzie można coś mu podać na uśmierzenie bólu, czy jakiś inny lek?
                                                  • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 15.05.11, 15:15
                                                    Pulsatilla 30CH, 3 kulki daj na ok.100 ml wody
                                                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 16.05.11, 11:46
                                                    Witaj Wiktorze, Na razie uszy nie bolą, ma zatkany nos (i to mnie niepokoi bo od tego u nas najczęściej zaczyna się ból uszu), rano trochę boli gardło (tak jest od kilku dni), później przestaje, rano miał chrypkę, nad ranem miał 37,2, po obudzeniu temp. normalana, słabo słyszy. Znalazłam w sprzedaży internetowej świece Hopi (są nawet specjalne dla dzieci), z tym że na sztuki, ile sztuk trzeba zamówić?
                                                  • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 16.05.11, 12:50
                                                    Witam

Zamow 20 szt.

Na jedna procedure trzeba 2 szt.
                                                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 16.05.11, 15:15
                                                    Od godziny boli (kłuje) lewe ucho, na razie nie jest to mocny ból, czy coś podać jak się nasili? Poza tym dziecko w miarę w dobrej kondycji, nie ma gorączki
                                                  • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 16.05.11, 16:19
                                                    Pulsatille powtorz, jak ostatnio
                                                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 17.05.11, 16:02
                                                    Do południa uszy nie bolały, później zaczęło boleć lewe ucho (ból kłujący), do tej pory przez pewien czas boli, przez pewien nie, temp. 37,4. Jak do tej pory nie boli bardzo mocno. Czy coś mu podać?
                                                  • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 17.05.11, 18:05
                                                    Nie, narazie nic nie dawaj
                                                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 18.05.11, 15:20
                                                    Witaj Wiktorze, w dniu dzisiejszym do tej pory uszy nie bolały, teraz trochę boli prawe, ale nie mocno, nos częściowo zatkany, nie słyszy zbyt dobrze. Najbardziej niepokoi mnie to, że z dnia na dzień rośnie mu temperatura, przez ostatnie dni ciągle miał około 37 i trochę więcej, a wczoraj wieczorem miał 37,6 teraz ma 37,8, dziś rano miał 37,1. Ogólnie jest w dobrej formie, aktywny, ma apetyt tylko co z rosnącą temperaturą? Czy coś mu podać? Czy w dalszym ciągu zakraplać olej do uszu?
                                                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 18.05.11, 16:54
                                                    Uszy bolą raz jedno raz drugie, niezbyt mocno, temp. 37,8
                                                  • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 18.05.11, 17:14
                                                    Goraczka i leki homeopatyczne teraz lecza twoje dziecko

Nie trzeba im przeszkadzac
                                                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 20.05.11, 13:19
                                                    Byliśmy wczoraj u laryngologa, stwierdził że nie ma stanu zapalnego w uszach, jest tylko woskowina. Syn jeszcze wczoraj miał stan podgorączkowy i przez krótki okres bolało go słabo ucho. Dziś na razie bez podwyższonej temperatury i uszy nie bolą, nie słyszy jeszcze zupełnie dobrze. Mam już świece, jak sądzisz kiedy zrobić mu świecowanie?
                                                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 27.05.11, 13:47
                                                    Witaj Wiktorze. Dziękuję za pomoc w leczeniu syna, tylko dzięki Twoim zaleceniom syn wyzdrowiał i uniknął antybiotyku. Jesteśmy bardzo wdzięczni za pomoc.
                                                    Wczoraj zgodnie z zaleceniem laryngologa ponownie byliśmy na kontroli. Uszy bez stanu zapalnego, jest tylko woskowina, którą zalecił usunąć - przed badaniem słuchu - przez zakraplanie do uszu jakiś kropli (nie mam przy sobie nazwy tego leku, jeżeli trzeba mogę napisać później). Mam pytanie czy możemy zacząć świecowanie uszu, jak często i ile zabiegów wykonać (dziecku już nic nie dolega oprócz tego, że zdaży mu się 1-2 razy dziennie wydmuchać nos, wydzielina gęsta jasnozielona)? Czy zakraplać dziecku krople, które przepisał laryngolog czy świecowanie usunie mu woskowinę? Będę wdzięczna za radę w tej kwestii.
                                                  • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 27.05.11, 14:47
                                                    Tak, kama0111 teraz wlasnie dobrze bylo bym zrobic to swiecowanie i ono usunie woskowine i to co pozostalo po procesie zapalnym
                                                    Co drugi dzien, 5 raz, kazde ucho, czyli w sumie 10 dni, 10 swiecy
                                                  • kama0111 Re: Ostry ból ucha u dziecka 05.07.11, 12:01
                                                    Witaj Wiktorze, minął miesiąc od kiedy skończyliśmy świecowanie uszu (zrobiliśmy 5 razy co drugi dzień). W trakcie świecowania i przez ok. 10 dni po nim syn nie miał żadnych problemów z katarem czy infekcjami. Teraz od jakiś dwóch tygodni ma nawracające katary, chrypki, ogólnie ma słabą odporność, zażywa rutinoscorbin. Czy powtórzyć teraz świecowanie (kupiliśmy tak jak zalecałeś 20 świec, czyli zostało nam 10szt. na następną serię), jeżeli nie to kiedy wykonać kolejną serię? Dodam, że od ostatniego zapalenia ucha, dziecko nie ma problemów z uszami.
                                                  • wiktor.online Re: Ostry ból ucha u dziecka 05.07.11, 12:07
                                                    Powtarzac swiecowanie nie trzeba. Jak beda problemy z uszami to powtorzysz. A moze i nie bedzie potrzeby, zobaczysz
    • sofija2004 Re: Ostry ból ucha u dziecka 02.06.11, 14:37
      Witam Wiktorze,

Córka lat 7 ma bolące ucho prawe mów ze szumi, jak dotykam boli, ja węzły powiekszone gardlo czyste, ,migadly tez. Katar jest nos lekko zapchany maly kaszel. Goraczka od wczoraj wysoka 39 stopni apatyczna nie je malo pije jak jest goraczka rozpalona cala płaczliwa. Podaje jej belladonne c 200 od wczoraj i narazie efektu nie widac prosze o porade.
      Katar i kaszel zaczal sie pon maly we wtorek gile jane lecialy, w srode bol ucha po poludniu wieczorem goraczka, dzis w czwartek goraczka wysoka, wraca mimo podawania ibufenu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka