kama0111
08.05.11, 16:05
Witaj Wiktorze,
Syn od piątku cierpi na ostry ból ucha. Przesyłam kwestionariusz. Proszę o radę.
1. Opis ogólny pacjenta (dziewczynka/ chłopiec, kobieta/ mężczyzna, wiek, budowa ciała)
Chłopiec, szczupły, raczej drobny, 10 lat
2. Szczegółowy opis dolegliwości.
Choroba zaczęła się w piątek rano od podwyższonej temperatury ciała 37,4, mały ból gardła, ogólnie złe samopoczucie. Rano podałam Ferrum phosphoricum 30ch- 1 kulka, około południa (po rozmowie z homeopatką) podałam lek P1000 1 kulka. Około 17-tej wystąpił ostry, kłujący ból ucha, lekki ból gardła, gorączka 38 – podałam hepar sulfur 30ch 1 kulka, w nocy ferrum 30ch,
- w sobotę rano podałam hepar, wystąpił wyciek z chorego ucha, około 19-tej temp. 37,4 ból ucha kłujący, około 21-tej podałam Belladonna 200ch, ferrum ok. 3-ciej
- niedziela rano ból ucha, lekki ból gardła, temp. 37,7, ok.11-tej podałam ferrum, rano zauważyłam powiększony węzeł chłonny za chorym uchem który w ciągu dnia się powiększa. Dziecko straciło apetyt, jest osłabione, ucho i okolice ucha są bardzo wrażliwe, gdy przestaje działać nurofen występuje ból kłujący
To już trzeci nawrót choroby uszu w ciągu ostatniego miesiąca, lekarz homeo leczyła poprzednie Mercurius sol 1M
3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach?
Tak jak opisałam powyżej z tym, że ból ucha wystąpił gdy dziecko było samo w domu (syn boi się gdy jest sam w domu)
4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.)
Może wysiłek na lekcjach wychowania fizycznego po niedawno przebytej infekcji usznej
5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?)
jest blady, po podaniu nurofenu cały zaczyna się pocić, najbardziej poci się głowa,
6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny
względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.
Wszelkie nietypowe i niepokojące zmiany w wyglądzie, zachowaniu i psychice, które wystąpiły w momencie zachorowania.
Ogólnie jest apatyczny. W piątek usypiał kilka razy w ciągu dnia, pierwszej nocy nie mógł spać, często się budził, źle się czuł, druga noc trochę lepsza ale też miał kłopoty ze snem, źle się czuł
7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie?
Jest rozpalony gdy gorączka, gdy wychodzi z łóżka jest mu raczej zimno
8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka?
Gorączka 38
9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)
Podczas gorączki nogi i ręce bardzo gorące
10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)?
Czuje się lepiej w ciemności, podczas odpoczynku, w ciepłym pokoju, chce ciszy gdy przestaje działać nurofen i zwiększa się gorączka i nasila ból ucha
11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)?
Mniej pije niż normalnie
Czy spożywane płyny mają wpływ na samopoczucie pacjenta (jeśli tak, to jakie)?
12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta?
Nie ma apetytu
13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?
14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.)
nie
15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencjach):