06.07.18, 19:42
Zastanawia mnie jedno i nie ukrywam, zę temat wrócił pod wpływem działu na forum praca w UK (w skrócie). Wszyscy w Polsce narzekają na służbę zdrowia (nie oceniam czy słusznie czy nie). Nie mniej jak się tak poobserwuje, a praktycznie każdy ma jakiegoś znajomego czy kogoś z bliższej czy dlszej rodziny mieszka i pracuje za granicą, to wszyscy ci pracujący legalnie i ubezpieczeni powiedzmy w Wielkiej Brytanii, latają leczyć się w Polsce. To ja nie rozumiem, ta nasza służba zdrowia jest "tak zła", ze opłaca się powiedzmy lecieć z 1700 km czy 2000 km do tej "złej służby zdrowia"?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Leczenie 06.07.18, 22:20
      "Zła" jest pod względem logistycznym głównie, ale jeśli pominąć kolejki i brak spójnego systemu, to nie jest najgorzej. Moja synowa w UK, krwawiąca obficie do połowy ciąży nie mogła dostać się do ginekologa, co w Polsce jest nie do pomyślenia.
      Chodziła prywatnie, a i wtedy usłyszała, że "po co Ci zwolnienie, z ciążą jest ok", i zwolnienie dostawała z łaski.
      Nie spotkałam się z tym w Polsce, bo czego, jak czego, ale krwawiącej ciężarnej nikt zwolnienia nie odmawia, i nie lekceważy krwawienia. Z tego prostego powodu Polacy z wysp, tacy, których na to stać, przylatują do Polski do lekarza. U nas na ogół każda droga wizyta prywatna będzie tańsza niż tam. I syn i synowa zęby leczą w Polsce. Dobrze, że dzieci im nie chorują, tfutfu, na psa urok.
      • dinustrex Re: Leczenie 20.01.19, 17:03
        Jednak, jak się tak patrzy na opinie, to ogólnie są narzekania. I tego nie rozumiem. Nie chodzi mi o wizyty prywatne, ale o leczenie na tzw. NFZ Wszędzie kolejki, wszędzie problemy, ale z drugiej strony nikt nie patrzy, ze jak ma skierowanie do chirurga, to zapisuje się w 20 "kolejkach" automatycznie samemu powodując zatory. To tylko tak dla przykładu.
        • koziorozka Re: Leczenie 20.01.19, 17:54
          Pacjenci powodują kolejki?
          Przyczyną jest słaba organizacja, ale przede wszystkim mała liczba lekarzy i pielęgniarek.
          Wg OECD w Polsce liczba praktykujących lekarzy na 1000 mieszkańców jest najmniejsza w całej Europie. Wydajemy też mało (5 miejsce od końca)
          www.oecd.org/els/health-systems/Country-Health-Profiles-2017-POLAND-Media-Briefing.pdf
          • snajper55 Re: Leczenie 20.01.19, 19:33
            koziorozka napisała:

> Pacjenci powodują kolejki?
            > Przyczyną jest słaba organizacja, ale przede wszystkim mała liczba lekarzy i pi
            > elęgniarek.

Przede wszystkim powodem kolejek jest zbyt mała ilość pieniędzy przeznaczanych na służbę zdrowia. Jeśli Fundusz wykupuje rocznie w przychodni 60 jakichś zabiegów, to przychodnia w miesiącu będzie wydawać 5 numerków, resztę chętnych zapisując na dalsze terminy. I choćby w przychodni było dwustu lekarzy i tysiąc pielęgniarek, to miesięcznie będzie wydawanych 5 numerków.

S.
    • kociaczek456 Re: Leczenie 21.01.19, 10:52
      Za granica podobno jeszcze gorzej się żyje pod tym względem. Tam jest przecież opieka zdrowotna płatna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka