eva.milevskayaa 15.01.19, 18:10 Co sądzisz o weganizmie? Czy to naprawdę zdrowy styl życia czy moda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koziorozka Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 15.01.19, 18:14 A ty jak uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
eva.milevskayaa Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 16.01.19, 11:44 koziorozka napisała: > A ty jak uważasz? Jestem zainteresowany w uzdrowienie organizmu. W tej chwili jem żywność pochodzenia zwierzęcego, ale w ograniczonych ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka zdrowa dieta 16.01.19, 13:31 eva.milevskayaa napisała: > Jestem zainteresowany w uzdrowienie organizmu ------------------- Weganie nie jedzą mięsa i nabiału. Wegetarianie unikają tylko mięsa. Stosują te ograniczenia w odżywianiu głównie z powodów etycznych, ekologicznych a nie zdrowotnych. Coś ci dolega? Udowodnione naukowo działanie przeciwmiażdżycowe ma (wegetariańska) dieta Ornisha. www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_alternatywne/111019,dieta-ornisha Rzetelne omówienie innych sposobów odżywiania (diet) znajdziesz tutaj: www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_alternatywne.html Odpowiedz Link Zgłoś
eva.milevskayaa Re: zdrowa dieta 17.01.19, 10:33 Dzięki za rekomendację, przeczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
sp9tcu Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 15.01.19, 22:00 Cholera a ja dzisiaj na kolacje nie zjadłem szyneczki Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 16.01.19, 00:06 eva.milevskayaa napisała: > Co sądzisz o weganizmie? > Czy to naprawdę zdrowy styl życia czy moda? Weganizm to niezdrowy styl życia. Człowiek nie jest roślinożercą. Jest wszystkożercą, jak cały rząd naczelnych, do którego człowiek należy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
sp9tcu Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 16.01.19, 00:54 snajper55 napisał: > eva.milevskayaa napisała: > > > Co sądzisz o weganizmie? > > Czy to naprawdę zdrowy styl życia czy moda? > > Weganizm to niezdrowy styl życia. Człowiek nie jest roślinożercą. Jest wszystko > żercą, jak cały rząd naczelnych, do którego człowiek należy. > > S. Snajper lubię ciebie lubie twoje wypowiedzi jutro na kolacje szyneczka Odpowiedz Link Zgłoś
eva.milevskayaa Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 16.01.19, 11:46 Zgadzam się z tobą, ale jakość produktów jest dziś obrzydliwa. Hormony i antybiotyki w mięsie oczywiście nie przynoszą żadnych korzyści dla naszego zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
zenobek Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 18.01.19, 12:24 eva.milevskayaa napisała: > Hormony i antybiotyki w mięsie oczywiście nie przynoszą żadnych korzyści dla na > szego zdrowia. Natomiast azotany, fosforany i herbicydy i pestycydy zawarte w warzywach są takie smaczne i zdrowe. Nawet nie wiesz jak mi smakują... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zenobek Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 18.01.19, 12:19 snajper55 napisał: > Weganizm to niezdrowy styl życia. Człowiek nie jest roślinożercą. Jest wszystko > żercą, jak cały rząd naczelnych, do którego człowiek należy. > > S. Mało tego!!! Jedzenie to proces nie tylko napełniania brzucha, ale przede wszystkim dostarczania organizmowi wszelkich potrzebnych substancji do sprawnego funkcjonowania. Niestety żarełko roślinne jest ubogie lub wręcz pozbawione wielu z tych substancji. Ewolucja tak nas ukształtowała, że niestety musimy jeść pokarm zwierzęcy. W przeciwnym wypadku robimy sobie samym krzywdę. Odpowiedz Link Zgłoś
patricia_wilsa Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 17.01.19, 16:01 Od pół roku jestem na odżywianiu warzyw. Poczuj się świetnie. Analizy są normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
solwer Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 18.01.19, 06:55 patricia_wilsa 17.01.19, 16:01 napisała : Od pół roku jestem na odżywianiu warzyw. Poczuj się świetnie. Analizy są normalne. Czy ty jesz wyłącznie warzywa? Jeśli tak, to jest to bardzo złe! Jeśli stosujesz także inne produkty roślinne (ziarna zbóż, owoce) to....poczytaj dalej. Miłe złego początki. Może nawet nastąpić okresowy wzrost dobrego samopoczucia, związany z dostawą większej ilości folianów, niektórych witamin i spalenia osadzonych w tkance tłuszczowej trucizn, pozostałości po poprzednim nieracjonalnym żywieniu. Wkrótce wystąpią negatywne objawy, związane z brakami żelaza, wit. B12, niektórych aminokwasów i innych witamin nie dostarczanych z pożywieniem. Tak, tak witamin!! 100g wątróbki czy 2 żółtka zawierają więcej witamin niż "worek" tak uwielbianych przez wegan kiełków. Można tego uniknąć, jeśli doświadczony dietetyk skomponuje zbilansowaną dietę ,a także posiadasz pieniądze i determinację , by jego zalecenia zastosować. Pod rozwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
patricia_wilsa Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 18.01.19, 12:19 Mówię źle napisałа - jestem na żywienie roślinnym. Oczywiście używam nie tylko warzyw. Jem zrównoważonym. Wolne węglowodany, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, nasiona i wiele innych produktów spożywczych. Piję dodatkowo witaminy. Przed taką dietą studiowałem wiele informacji, zdałem testy. Dotyczące witaminy B12, dla wielu ludzi nie jest ona absorbowana z pożywienia, więc nadal musisz pić dodatkowe suplementy. Potrzebuje kontroli nad swoim ciałem. To bardzo długa rozmowa. Myślę, że kiedy ludzie poruszają takie tematy, robią to świadomie. I nie pod wpływem "mody". Odpowiedz Link Zgłoś
zenobek Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 18.01.19, 12:22 solwer napisał: > Wkrótce wystąpią negatywne objawy, związane z brakami żelaza, wit. B > 12, niektórych aminokwasów i innych witamin nie dostarczanych z pożywieniem. T > ak, tak witamin!! 100g wątróbki czy 2 żółtka zawierają więcej witamin niż "wore > k" tak uwielbianych przez wegan kiełków. Na razie organizm korzysta z rezerw. Ale gdy te rezerwy się skończą..... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 18.01.19, 12:03 patricia_wilsa napisała: > Od pół roku jestem na odżywianiu warzyw. Odżywiasz warzywa? To się chyba nazywa nawożenie? S. Odpowiedz Link Zgłoś
sp9tcu Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 18.01.19, 15:47 Na sniadanie marchewka na obiad ziemniak na kolacje jabłko kurcze zaraz mi żoładek do kręgosłupa przylega Odpowiedz Link Zgłoś
eva.milevskayaa Re: Czy weganin jest dobry czy zły? 18.01.19, 12:25 Oczywiście, przestudiowałem informacje. Chciałem tylko posłuchać ludzi, którzy mają doświadczenie w tej dziedzinie. I argumenty tych ludzi, którzy są przeciw. Dziękuję za interesującą dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś