x1x 12.01.20, 08:02 Witam, macie jakieś domowe, sprawdzone sposoby na przywrócenie głosu? Wczoraj byłam na imprezie, dużo śpiewałam i nie mogę mówić, pozdrawiam i życzę udanej niedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: zapalenie krtani 12.01.20, 09:18 Kiedyś zalecano picie gorącego mleka z dodatkiem miodu i masła. Podobno skuteczne, ale dla mnie obrzydliwe; niektórym smakuje. No i należy zadbać o nawilżenie powietrza w mieszkaniu. Ewentualne palenie też trzeba ograniczyć do minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
x1x Re: zapalenie krtani 13.01.20, 09:44 Piję mleko z miodem i masłem, pomaga, już trochę odpuściło, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zapalenie krtani 14.01.20, 08:42 Nawzajem. Jak się okazuje, bardzo stare sposoby bywają skuteczne. Ten jest przynajmniej z XIX wieku, a podejrzewam, że może być dużo wcześniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zapalenie krtani 14.01.20, 10:18 Tak naprawdę ten przepis może pochodzić ze średniowiecza, albo nawet starożytności - przecież składniki były dostępne od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: zapalenie krtani 14.01.20, 11:13 pierwiastki chemiczne są jeszcze starsze, ale dopiero Mendelejew zaprowadził porządek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
x1x Re: zapalenie krtani 14.01.20, 12:35 Uczyłam kiedyś chemii:-) Bardzo lubię miód, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: zapalenie krtani 15.01.20, 13:17 a ja uczyłem kiedyś niemieckiego i też bardzo lubię miód ;) Odpowiedz Link Zgłoś
x1x Re: zapalenie krtani 15.01.20, 14:36 Ja dziś "kupiłam" dwa słoiki miodu, ale nie miałam kasy. Pszczelarz powiedział, że może być w naturze. Faceci mają specyficzne poczucie humoru:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: zapalenie krtani 15.01.20, 19:58 x1x napisała: > Ja dziś "kupiłam" dwa słoiki miodu, ale nie miałam kasy. Pszczelarz powiedział, > że może być w naturze. Faceci mają specyficzne poczucie humoru:-) Pozdrawiam Może już mu tak płacono? S. Odpowiedz Link Zgłoś