Dodaj do ulubionych

Wieloletni problem z żołądkiem

13.03.22, 13:08
Witam mam 49 lat i od 15stu lat meczę się z problemami gastrologicznymi. Objawy nietypowe i nawet gastrolog nie potrafił ich zdiagnozować. Czyli regularne biegunki, coś zjem np bułkę i na drugi dzień do kibelka latam. Na dodatek ręce nogi mi sie trzęsą osłabienie potworne, pocenie się nawet jak nie mam biegunki. Ssania głodowe nieziemskie jedynie zjedzenie czegoś słodkiego pomaga. Po zjedzeniu jogurta zaczynam podwójnie widzieć! A na dodatek kolorowe pajęczynki mam przed oczami. Warzyw nie mogę bo biegunka, pieczywa tak samo. Po smażonym mam na drugi dzień okropne bóle głowy. Nie jest to jelito drażliwe, bo biegunka jest na drugi dzień nie po godzinie jak to jest przy jelicie drażliwym. Czasem żołądek mnie zaboli. Kiedyś zjadłem zimną pizze i z bólu prawie zemdlałem. Jestem już tak skrajnie wycieńczony że ledwo włażę po schodach do domu. Wczoraj zjadłem borówki a dzisiaj ledwo żyje, biorę laremid od 4 miesięcy ale poprawy kondycji nie ma.
Obserwuj wątek
    • marian.piastowski Re: Wieloletni problem z żołądkiem 13.03.22, 13:11
      Niech ktoś mi coś doradzi bo jeszcze trochę a się przekręcę.
      • snajper55 Re: Wieloletni problem z żołądkiem 14.03.22, 15:12
        marian.piastowski napisał(a):

> Niech ktoś mi coś doradzi bo jeszcze trochę a się przekręcę.

Idź do psychiatry. Po zjedzonej bułce na drugi dzień nie ma już w organizmie śladu, więc nie może ona wywoływać biegunki. To nie twój przewód pokarmowy jest chory, tylko głowa.

S.
        • sp9tcu Re: Wieloletni problem z żołądkiem 14.03.22, 16:50
          Snajper masz racje
          nerwica
          zespół jelita drazliwego
          a nawet anoreksja

• horpyna4 Re: Wieloletni problem z żołądkiem 13.03.22, 16:28
      Żołądek dawałby objawy natychmiast, a nie na drugi dzień. Gastroskopię pewnie robiłeś, a czy kolonoskopię też? Bo może być coś nie w porządku z jelitami, nie tylko jelito drażliwe powoduje uciążliwe dolegliwości. Badałeś kał na krew utajoną?

Następna sprawa - czy istnieje potrawa, którą możesz jeść? Próbowałeś np. kaszy jaglanej?

No i jeszcze coś - ciężkie przypadki nerwicy miewają duży wpływ na działanie przewodu pokarmowego.
      • marian.piastowski Re: Wieloletni problem z żołądkiem 13.03.22, 22:15
        Właśnie zjadłem odrobinkę zupki kwaśno słodkiej chińskiej z żabki i już mam mgłe przed oczami. Kolonoskopi nie robiłem. Gastrolog nie mogę bo mam odruch wymiotny a wiadomo że jak rurę pakuję gastrolog a w tym czasie treść żołądkowa zarzuci to leci prosto do płuc. Ale dalej to już sam wiesz. A przy okazji jak coś zjem nie tego to nie tylko astygmatyzm mi sie włącza ale dysleksja również. Co mogę jeśc to białe gotowane mięso. Jelita ale te ssania głodowe? I trzęsawka? Co mi pomaga po zjedzeniu czegoś czego nie mogę to jabłko albo rzodkiewka. Objawy mijają. Lekarz sam nie wiedział i stwierdził że może to reakcja alergiczna jest.
        • koziorozka Re: Wieloletni problem z żołądkiem 18.03.22, 17:49
          > Kolonoskopi nie robiłem. Gastrolog nie mogę bo mam odruch wymiotny
          -----------------
          Kilka lat się męczysz bez badań? Bez sensu!
          Tak jak Horpyna: gastroskopia i kolonoskopia to podstawa. Płytka narkoza i po kłopocie.
      • marian.piastowski Re: Wieloletni problem z żołądkiem 13.03.22, 22:17
        Na wszelakie witaminy jestem uczulony i sraczkę okrutną mam. Żelazo odpada z kibelka nie mogę wstać jak wezmę. Za dziecka lekarz stwierdził że mam głęboko ukryte krwinki czerwone że to niedokrwistość. Nie mylić z anemią. Ja do roboty nie mogę juz nawet iść bo ledwo człapię.
        • horpyna4 Re: Wieloletni problem z żołądkiem 13.03.22, 22:46
          Zrób gastroskopię i kolonoskopię pod płytką narkozą. Jeżeli nie ma możliwości takiego zrobienia na NFZ, to odżałuj trochę forsy i zrób prywatnie. Dowiedz się, gdzie w Twojej okolicy jest możliwość robienia prywatnie badań endoskopowych. To naprawdę podstawowa diagnostyka w takich przypadkach.

I na pewno nie powinieneś jeść żadnych zupek chińskich, czy innych z torebki. Jedz gotowane białe mięso i przegryzaj jabłkiem, żeby Ci się organizm trochę uspokoił. Nie eksperymentuj.

Istnieją różne choroby przewodu pokarmowego, w tym alergie pokarmowe. Niektóre choroby są tak rzadkie, że mało lekarzy o nich wie.
          • sp9tcu Re: Wieloletni problem z żołądkiem 14.03.22, 22:32
            boże zupki chińskie
            no bez jaj
            psychitra odział zamkniety
    • sp9tcu Re: Wieloletni problem z żołądkiem 14.03.22, 02:25
      A po co kolonoskopia i gastroskopia
      zaawansowana na maksa alergia pokarmowa
      alergia krzyżowa
      powikłania alergiczne
      co crobić
      testy na alergie rózmne rodzaje zywności
      są pakiety
      za 600 do 800 zrobisz wszystkie
      co potem
      jesli nic nie wykaze to juz trzeba się bać
      jak wykaże
      dobry areolog i trudne kilku letnie leczenie
      nie bedzie łatwo
      pamietam jak zjadłem na obiad sałatę do za kilak godzin pękała mi głowa
      ja też mam alergie i to od urodzenia
      umię sobie radzić
      nie prawdą jest ze alergia to tylko katar
      alergia pokarmowa moze nawet zabić
      wujek gogle sp9tcu alergia
      sp9tcu alergia pokarmowa
      • horpyna4 Re: Wieloletni problem z żołądkiem 14.03.22, 10:29
        Badania endoskopowe pozwalają poznać stan nabłonka w jelitach, a to może mieć znaczenie przy nietolerancji pokarmowej. Poza tym jeżeli wynik pokaże, że z przełykiem, żołądkiem i jelitami wszystko w porządku, to lekarz skupi się na leczeniu alergii z pełnym przekonaniem. Inaczej może mieć z tyłu głowy, że przyczyną nie musi być alergia.

Podstawą diagnostyki w trudnych przypadkach jest wykluczenie jak największej ilości możliwych schorzeń i skupienie się na tych, co pozostały. A skoro jest możliwość przeprowadzenia uciążliwych badań pod płytką narkozą, to warto z tego skorzystać. Zero dyskomfortu dla pacjenta.
        • sp9tcu Re: Wieloletni problem z żołądkiem 14.03.22, 13:29
          Dokładnie
          można zrobić badania endoskopowe
          ale alergia jest pewna
          a leczenie jest tru
      • marian.piastowski Re: Wieloletni problem z żołądkiem 15.03.22, 22:45
        Też tak myślę. Przed chwilą zjadłem parę listków Bazylii i kręci mi sie okrutnie w głowie po niej. Jest jeszcze coś o czym nie pisałem. Zjadałem kiedyś olbrzymie ilości środków przeciwbólowych. Może one trwale uszkodziły mi błonę śluzową żołądka. jak biorę tabletki PP na ochronę żołasa to kręćka w głowie mam okrutnego. Bóle głowy to norma zwłaszcza jak zjem coś cięższego wieczorem to na drugi dzień mordęga.
        • marian.piastowski Re: Wieloletni problem z żołądkiem 15.03.22, 22:50
          Tych problemów nabawiłem się 16 lat temu i w tym czasie żarłem tablety jak szalony bo miałem pewne dolegliwości. Czasem wezmę ibuprom bo łeb boli.
          • horpyna4 Re: Wieloletni problem z żołądkiem 16.03.22, 09:18
            Ibuprom brany w nadmiarze może spowodować krwawienie w przewodzie pokarmowym.

Jak widać, gastroskopia i kolonoskopia są konieczne, bo rozwaliłeś się wewnątrz. A wieczorem nie należy jeść nic ciężkiego, to zasada uniwersalna (również w przypadku osób zdrowych, bo i u nich potrafi się pojawić refluks w środku nocy, a to jest prawdziwy koszmar).

No i warto wreszcie zadbać o zdrowie psychiczne.
      • marian.piastowski Re: Wieloletni problem z żołądkiem 18.04.22, 12:58
        wiem o tym wczoraj zjadłem twardy troche nie dogotowany makaron i zaczęło kręcić mi się w głowie i to jak! To nie jest alergia to zapalenie błony śluzowej żołądka.
        • sp9tcu Re: Wieloletni problem z żołądkiem 19.04.22, 02:24
          jeśli zapalenie polecam controloc 20
          i tak nie pomoze
          dziś byłem u rodziny
          13 latka zjadła sałake jarzynową i zaczeła sienieć
          wezwali pogotowie
          kazali pić elektrolity
          od żoładka alergia pokarmowa
        • snajper55 Re: Wieloletni problem z żołądkiem 21.04.22, 04:54

> wiem o tym wczoraj zjadłem twardy troche nie dogotowany makaron i zaczęło kręci
          > ć mi się w głowie i to jak! To nie jest alergia to zapalenie błony śluzowej żoł
          > ądka.

Zwróć się ze swoimi problemami do psychiatry. Tylko psychiatra jest w stanie ci pomóc.

S.
          • horpyna4 Re: Wieloletni problem z żołądkiem 21.04.22, 08:58
            Nie potrafię zrozumieć ludzi, którzy sami niszczą sobie zdrowie, a potem narzekają.

Tabletki przeciwbólowe bez ograniczeń, chińskie zupki, zimna pizza i niedogotowany makaron? Najzdrowszy organizm można w ten sposób doprowadzić do ruiny. A będąca skutkiem tego nerwica wzmaga dolegliwości, wywołując dodatnie sprzężenie zwrotne. Czyli objawy somatyczne nakręcają psychiczne, a te z kolei znów somatyczne, i tak w kółko.

Niektórzy ludzie zupełnie stracili instynkt samozachowawczy; widać ewolucja nie najlepiej służy rodzajowi ludzkiemu. Bo przeciętne zwierzę nie weźmie do pyska czegoś, co może mu zaszkodzić.
            • snajper55 Re: Wieloletni problem z żołądkiem 21.04.22, 15:58
              horpyna4 napisała:

> Bo przeciętne zwierzę nie weźmie do pyska czegoś, co może mu zaszkodzić.

Bo żadne zwierzę go do tego nie namawia. 🙂

S.
              • sp9tcu Re: Wieloletni problem z żołądkiem 21.04.22, 22:58
                snajper55 napisał:

> horpyna4 napisała:
                >
                > > Bo przeciętne zwierzę nie weźmie do pyska czegoś, co może mu zaszkodzić.
                >
                > Bo żadne zwierzę go do tego nie namawia. 🙂
                >
                > S.

Zadzwoniłem do swojego lekarza
                Przed wszystkim pisałem na szybko
                Odwodnienie ludze pijcie nawadniajcie się
                Zaczynam nowy temat

• waga170 Re: Wieloletni problem z żołądkiem 28.04.22, 08:22
      Och jak ja bym chcial tak miec! Zamiast jednej bulki to ja musze przez dwa dni chlac i sie najebywac.
    • mmie20 Re: Wieloletni problem z żołądkiem 28.04.22, 12:42
      Zmien nawyki zywieniowe, to twoj problem. Odstaw slodzycze, alkohol, gazowane, ostre i kwasne. Jogurty potrafia zawierac 18g cukru!! Zrzuc nadwage. Dieta fodmaps pozwoli na znalezienie produktow ktore szkodza. Przejdz na keto jedz jaja, ryby i zielone czesci warzyw. Lekarz magiczna pigulka nie wyleczy paskudnych nawykow zywieniowych zwlaszcza ze nie zdiagnozowal namacalnego problemu.
    • sp9tcu Re: Wieloletni problem z żołądkiem 25.05.22, 22:46
      kolejna pseudo dieta
      już zgłoszono
    • marian.piastowski Re: Wieloletni problem z żołądkiem 28.05.23, 23:51
      Po roku zero odpowiedzi chuj z wami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka