just55555
02.01.12, 22:21
podaje dziecku leki przeciwhistaminowe (i jakie) przez cały czas?
Pytam, bo u nas mała miała podawane przeciwhistaminowe Zaditen syrop, od kiedy rozpoznano u niej mastocytozę-jeszcze wtedy była na piersi. Potem trafilismy do Gdańska i zalecono zaprzestanie ciągłego podawania tego leku, tylko w razie podraznienia zmian mieliśmy podawac Zyrtec.
Od kiedy przestaliśmy podawac stale leki przeciwhistaminowe mała ciagle, dosłownie ze 2 razy w miesiacu miała infekcje, głównie zapalenie ucha, zatok i gardła.
W związku z ciągłymi infekcjami (jak wyżej) miała operacje na zatoki, a to wiązało się z narkozą, więc juz na miesiac przed dostawała Xyzal, żeby zabezpieczyc ja przed wstrzasem anafilaktycznym. A poniewaz w tym czasie nie zachorowała ani razu to laryngolog zalecił kontynuowanie podawania Xyzala az do konca października, żeby wszystko ie ładnie osuszyło (operacja była na poczatku marca zeszłego roku). Przez ten czas ani jednej infekcji, nawet kataru! Więc laryngolog zalecił odstawienie leku.
Bylismy przekonani, że "cudowne uleczenie" zawdzięczamy przeprowadzonej operacji, ale od kiedy przestaliśmy podawac Xyzal mala miała 3 razy infekcje i ciągle ma katar, więc własnie wróciliśmy od lekarza-znowu właczamy Xyzal, bo uszy tez się znacznie pogorszyły :/ i jesli Xyzal nie pomoże to w marcu czeka nas drenaż uszu.
Robiliśmy panel testów alergicznych i nic nie wychodzi, nie ma alergii.
Sama nie wiem co mam robić, szkoda mi jej, że ciągle musi łykac to lekastwo, a z drugej strony jak nie dostaje to jest wciąz chora i często kończy sie antybiotykiem.