Dodaj do ulubionych

stan przedcukrzycowy

27.03.23, 10:57
Proszę o radę tych osób co pokonali stan przed cukrzycowy w jaki sposób, czy poziom cukru wrócił do normy.U mnie herbatka z morwy nie pomga, tabletki , insulimed też nie. Cukier poniżej 100 nie spada.
.
Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: stan przedcukrzycowy 27.03.23, 12:31
      To dobrze przecież. Jak ja się kiedyś zagapiłem i spadł mi do 50 to czym prędzej coś wpierniczałem.
    • horpyna4 Re: stan przedcukrzycowy 27.03.23, 14:12
      Dieta niskowęglowodanowa pomaga.

Ograniczyć do minimum pieczywo, ziemniaki, kasze i kluchy; cukier oczywiście też. Np. na obiad można jeść mięso lub rybę tylko z surówką, bez ziemniaków. Podczas śniadania lub kolacji tylko jedna kromka chleba. Sery dają się jeść bez pieczywa. Wykluczyć napoje słodzone, lepsza jest woda (może być mineralna).
    • sp9tcu Re: stan przedcukrzycowy 28.03.23, 18:16
      Podaj pomiary przez kilka dni
      czy sa na czczo czy po jedzeniu
      godzina ile w jakich warunkach
    • nataania Re: stan przedcukrzycowy 17.05.23, 21:24
      Zgadzam się z horpyna4. Dieta niskowęglowodanowa pomaga, a najbardziej to dieta keto. Wycofują choroby metaboliczne. Warto spróbować, a najlepiej to po prostu zmienić zwoje nawyki i potraktować to, jak sposób żywienia, a nie, jak dietę, którą się skończy, gdy będzie lepiej.
      • horpyna4 Re: stan przedcukrzycowy 18.05.23, 11:45
        Z ilością tłuszczu lepiej nie przesadzać, zwłaszcza przy niezbyt zdrowej wątrobie. Owszem, tłuszcze należy jeść w takiej ilości, na jaką ma się apetyt, ale nie na siłę. Warto też sprawdzać poziom cholesterolu, bo metabolizm jest sprawą indywidualną i to, co zrobiło dobrze stu osobom może być nieodpowiednie dla sto pierwszej.

Przy diecie niskowęglowodanowej tłuszcz trzeba jeść, żeby go spalać zamiast węglowodanów; trzeba co pewien czas robić badanie krwi, żeby ustalić optymalny jadłospis. I rzeczywiście nie należy go potem takiego jedzenia traktować jak diety, tylko jak stały sposób odżywiania. Zresztą organizm sam się do tego przyzwyczaja i człowiek ma apetyt właśnie na takie potrawy i taką ich ilość.

Ciekawostką jest to, że podobno człowiek uzależnia się od cukru i słodkiego smaku. U mnie okazało się to nieprawdą, bo po dość krótkim czasie zaczęło mnie wręcz odrzucać od słodyczy i przestały mi smakować słodkie potrawy. To znaczy jem, ale w bardzo umiarkowanych ilościach i nieprzesłodzone.
        • koziorozka Re: stan przedcukrzycowy 18.05.23, 16:17
          horpyna4 napisała:
          > człowiek uzależnia się od cukru i słodkiego smaku. U mnie okazało się to nieprawdą,
          ------------------------
          I to jest dowód na prawdziwość twojego zdania, że "to, co zrobiło dobrze stu osobom może być nieodpowiednie dla sto pierwszej" :)
          Cukier wywołuje uzależnienie, pobudza wydzielanie w mózgu opioidów :)))
          Sporo badań było, tu omówienie po polsku:
          naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C80312%2Ccukier-blyskawicznie-zmienia-chemie-mozgu.html

• horpyna4 Re: stan przedcukrzycowy 18.05.23, 20:09
            Fakt, chyba jestem mocno nietypowa, bo nie uzależniam się.

W durnej młodości postanowiłam przeprowadzić eksperyment - przez dłuższy czas codziennie piłam alkohol i mocno paliłam, a potem odstawiłam z dnia na dzień. Okazało się to zupełnie bezproblemowe. Czyli pewnie mam coś nie tak z mózgiem, ale jakoś mnie to nie martwi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka