Dodaj do ulubionych

Rano oddaję mało moczu

27.04.23, 12:19
Od kliku lat mam tak, że rano po wstaniu chce mi się dość mocno siku, a w efekcie oddaję max 150-200 ml. Dlaczego tak się dzieje?W dzień też sikam dość często,czasami ok.300 ml,ale zdarza się ,że mam potrzebę oddania moczu, a wcale nie wysikam dużo tylko ok.150-200 ml a czasami mniej piję max 1,2 l płynów na dobę plus to co w stałych pokarmach. Wiem, że muszę do urologa bo to mimo że trwa długo normalne nie jest.
Dodam, że jestem często zestresowana, mam spięty brzuch, i pewnie mięśnie dna miednicy.
Sikam nieprawidlowo, często wyciskam ,używam mięśnie brzucha, często sikam na malysza (w pracy, i innych miejscach publicznych). Co mi może dolegać?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Rano oddaję mało moczu 27.04.23, 14:09
      Przede wszystkim zrób analizę moczu. Jak chcesz za darmo, to lekarz pierwszego kontaktu da Ci skierowanie, a do urologa idź już z wynikami.
      • milla7605 Re: Rano oddaję mało moczu 27.04.23, 15:07
        2 miesiące temu robiłam badanie moczu. Poza nielicznymi szczawianami wapnia wszystko w normie.
        • horpyna4 Re: Rano oddaję mało moczu 27.04.23, 16:08
          No to masz prawdopodobne wyjaśnienie - kamica nerkowa. Piasek przytyka Ci ujście z pęcherza do cewki.
          • milla7605 Re: Rano oddaję mało moczu 27.04.23, 19:21
            Tylko kamica daje dolegliwości bólowe, a mnie nic nie boli. I te szczawiany są pojedyncze/nieliczne i wg lekarza rodzinnego nie powinny dawać żadnych objawów.
            • horpyna4 Re: Rano oddaję mało moczu 27.04.23, 21:51
              Kamica nie zawsze daje dolegliwości bólowe, przynajmniej na początku. Jak już się robi więcej piasku (nawet nie musi to być jeszcze kamień), to zaczyna on kaleczyć ścianki moczowodów i wtedy pojawiają się bóle. I jeszcze pieczenie w cewce moczowej.

Na pewno warto podziałać profilaktycznie - przynajmniej pić wodę Jana. Dobry jest też Nefro Protect, a jak pojawią się bóle, to jeszcze No-Spa. Aha, jeszcze Fitolizyna lub Debelizyna. Wszystkie te leki są dostępne bez recept.
              • milla7605 Re: Rano oddaję mało moczu 28.04.23, 08:11
                Myślałam, że kamica która blokuje mocz jest na tyle duża, że daje dolegliwości bólowe
                • horpyna4 Re: Rano oddaję mało moczu 28.04.23, 10:57
                  Miałam kamicę i poradziłam sobie z nią. I zanim pojawił się pierwszy atak, nie było żadnych dolegliwości, nawet lekkich bóli.
                  • milla7605 Re: Rano oddaję mało moczu 28.04.23, 12:15
                    Czyli nie miałaś żadnych dolegliwości, normalnie oddawałaś mocz? I gdy zaczęły się bóle wykryto kamicę?
                    U mnie są różne dolegliwości ale bólu nie ma. Więc wątpię żeby to była kamica. Te szczawiany raz są w badaniu a raz nie ma.
                    • horpyna4 Re: Rano oddaję mało moczu 28.04.23, 13:50
                      Ale masz skłonność do pojawiania się ich w moczu, więc chyba warto choćby popijać wodę Jana.

Oczywiście mogą też być inne schorzenia, ale zastosowanie profilaktyki przeciwkamicowej nie zaszkodzi.

Jeszcze jedno sobie przypomniałam - u młodych kobiet często atak kamicy poprzedza miesiączkę. Prawdopodobnie dlatego, że wtedy organizm zatrzymuje wodę i moczowody przez to zwężają się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka