sister1 17.03.24, 23:10 Mam pytanie robilam usg watroby i co to znaczy Dyskretne niejednorodnosc miazszu wyodrebniajacym sie hipoegenicznym obszarem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sister1 Re: Usg watroby 18.03.24, 12:16 Watroba nie powiekszona o prawidlowej echogenucznosci . W seg 7 .....to co napisalam wyzej zmiana ogniskowa? Zaburzenie stluszczenia? W seg 5 watroby hiperegoniczne zmiany srednica 3 mm i 6,5 mm o cechach naczyniakow . Juz sie boje Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Usg watroby 18.03.24, 12:32 sister1 napisała: > Watroba nie powiekszona o prawidlowej echogenucznosci . W seg 7 .....to co > napisalam wyzej zmiana ogniskowa? Zaburzenie stluszczenia? > W seg 5 watroby hiperegoniczne zmiany srednica 3 mm i 6,5 mm o cechach naczyniakow . ----------------------------- Naczyniak wątroby? Jeżeli tak, to ma to jakieś 4% ludzi i nawet o tym nie wiedzą. Zwykle nic groźnego. Z jakiegoś powody USG został zlecone, lekarz zna twoje objawy i inne wyniki badać. Z nim rozmawiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
sister1 Re: Usg watroby 18.03.24, 12:39 Tak tylko chcialam sie dowiedziec wiecej Wyniki krwi sa bdb nawet pruba watribowa Bolal mnie brzuch i wyslal mnie na usg gdyz po badaniu nnic nie stwierdzil Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Usg watroby 18.03.24, 10:35 Miąższ wątroby w USG może wykazywać: obniżoną echogeniczność – hipoechogeniczność podwyższoną echogeniczność czyli hyperechogeniczność. Hipoechogeniczność wykazują struktury miękkie (np. tkanka tłuszczowa) o zwiększonym ukrwieniu hyperechogeniczność – twarde i zbite, takie jak kości, zwapnienia, zwłóknienia czy lite guzy. Tu doczytaj www.recepta.pl/artykuly/watroba-hyperechogeniczna-czyli-jaka-co-to-znaczy Odpowiedz Link Zgłoś