Dodaj do ulubionych

Krew u osoby b. starszej

24.03.24, 10:37
Mam problem moja bliska osoba w wieku 93 lat ogólnie jest zdrowa ale słabnie i powoli chudnie . Powodem jak podaje lekarz hematolog w poradni szpitalnej jest za mała produkcja ilości czerwonych i białych krwinek przez szpik kostny. Spada hemoglobina aktualnie już tylko jednostek 9 gdy spadnie w ciągu miesiąca do 8, mam skierowanie na uzupełnienie krwi w szpitalu. Ale co dalej. Nie ma raka złośliwego, chora ma b.dobre żelazo , B12, kwas foliowy, ferrytynę i erytropoetynę. Może ktoś coś podpowie . W życiu w śród ludzi starszych istnieją różne przypadki . Dodam ,że osoba spożywa trzy posiłki dziennie zjada owoce, nie ma cukrzycy, glukoza na czczo 95. Nadkwasota żołądka i 10 lat temu perforacja wewnętrzna wrzodu w żołądku. Dość częste zaparcia.
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: Krew u osoby b. starszej 24.03.24, 13:18
      Z pełnym szacunkiem
      staroś nie radoś
      pozdrowienia dla tej pani
      moja mama zmarłą jak miała 97 lat a wyglądała na 70
    • koziorozka Re: Krew u osoby b. starszej 24.03.24, 13:48
      amityr napisał:
      > mam skierowanie na uzupełnienie krwi w szpitalu. Ale co dalej.
      ------------------------
      Transfuzje to forma leczenia, u starszych ludzi nie tak rzadka.
      Robić badania kontrolne i w razie potrzeby zgłaszać się na przetoczenie krwi.
      Poczytaj
      zdrowie.pap.pl/byc-zdrowym/przetaczanie-krwi-najczesciej-jest-ratunek-dla-przewlekle-chorych
      • amityr Re: Krew u osoby b. starszej 25.03.24, 10:15
        Jakbyś była uprzejma podpowiedzieć , czy np osoba z rodziny idąc oddać krew takiej samej grupy może zażądać jej podania dla np, swojej babci. Gdzie się o tym dowiedzieć, zapytać ?
        • koziorozka krwiodawstwo 25.03.24, 13:14
          amityr napisał:
          > Gdzie się o tym dowiedzieć, zapytać ?
          -------------------
          W punkcie krwiodawstwa.
          Poczytaj
          krwiodawcy.org/zaswiadczenie-koniec-wydawania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka