Dodaj do ulubionych

zapalenie trzustki? srk? testy są dobre

13.08.24, 17:49
Krzyk duszy.
Byłam u czterech lekarzy.
Dziewczyna, 160 cm wzrostu.

Wszystko zaczęło się 8 miesięcy temu, pojawiły się okresowe bóle po lewej stronie od pępka i nieuformowany stolec przypominający postrzępione płatki.
Przez pół roku te bóle po lewej stronie od pępka, po prostu jakieś nieprzyjemne uczucie wewnątrz, ignorowałam, bo praca, życie w pełnym biegu. Waga wynosiła 48,7 kg i miałam bardzo dobry apetyt.

Zrezygnowałam z pracy. Postanowiłam zająć się bólem i odwiedziłam lekarza. Lekarz zapytał, gdzie boli, i powiedział, że to zapalenie trzustki. Przepisano mi enzymy i dietę. Jak tylko przyjęłam pierwszą tabletkę enzymów podczas śniadania, pojawił się ból pod żebrem po lewej stronie i po środku, około 7 centymetrów powyżej pępka. Przestraszyłam się i więcej nie zażywałam żadnych leków. Nieprzyjemny ból pozostał, więc poszłam do gastroenterologa.

Lekarz zlecił mi badania:
Biochemia krwi - wszystko w normie, białko w normie
Białko C-reaktywne w normie
Morfologia krwi - w normie
Ferrytyna - w normie
Amylaza, lipaza, elastaza w kale - w normie (elastaza 271)
Celiakia - wynik negatywny
Test na obecność pasożytów we krwi - wynik negatywny
Witamina D - 25 (norma od 50)
Krew utajona w kale - wynik negatywny
Kalprotektyna - 14 (norma do 40)
Badanie kału na dysbiozę - nieznacznie podwyższona Candida
Koprogram - nieznacznie podwyższona ilość niestrawionego błonnika, włókien, trochę tłuszczu, śluz (jeden +), flora jodofilna
USG trzykrotnie - wszystkie narządy w normie, brak nawet podwyższonej echogeniczności
Gastroskopia - niewielkie zapalenie błony śluzowej części antralnej
Helicobacter brak
Nie jestem pewna, czy badano dwunastnicę
Hormony tarczycy - wszystko w normie

Lekarz stwierdził, że mam zespół jelita drażliwego i przepisał mi Duspatalin oraz inhibitory pompy protonowej. Po inhibitorze czułam się źle, bardzo wzdęty brzuch i szalone wiatry co pięć minut od rana do nocy. Powiedzieli, żeby na razie nie jeść smażonego i pić De-Nol na żołądek.

Leczyłam się tak przez miesiąc, bóle nie przeszły nigdzie poza tymi, które były po lewej stronie od pępka.
Stolec stał się uformowany, nawet po raz pierwszy w życiu pojawiły się czasem zaparcia (raz na tydzień-dwa).

Znowu udałam się do lekarza prywatnie. Ból pod lewym żebrem i ból po lewej stronie od pępka, jeśli nie biorę Duspatalinu. I w centrum brzucha (żołądek?)

Przepisano mi już 2 tabletki Duspatalinu, lek Alugastrin (po nim żołądek zdaje się nie boli), który obniża kwasowość, jak rozumiem. Dodano leki przeciwgrzybicze na jelita oraz probiotyki. Piję od około 3 tygodni i ból pod lewym żebrem, który promieniuje do pleców, wciąż jest obecny, ale inne bóle jakby przestały dokuczać.
Pytałam wszystkich lekarzy, czy to nie trzustka, wszyscy odpowiadają, że nie... bo wszystkie badania i USG są w normie.

Sama piję w domu pankreatynę 8000 i ból przechodzi. Nie jem już smażonego od około 2 miesięcy, prawie nie jem słodyczy. Obecnie ważę 46,9 kg (3 miesiące temu ważyłam 48,7). Nie wiem, co robić dalej. Tyle badań i boję się diagnozy zapalenia trzustki. Nie wiem, do kogo się jeszcze zwrócić, ponieważ wszyscy mówią, że to zespół jelita drażliwego i że powinnam leczyć się u psychiatry.
Obserwuj wątek
    • chocolate_dog123 Re: zapalenie trzustki? srk? testy są dobre 13.08.24, 18:03
      Może warto wykonać tomografie czy rezonans jamy brzusznej. USG bywa ponoć zawodne. Może lamblie?
    • koziorozka drażliwe jelito 13.08.24, 18:12
      Jak ci pomaga pankreatyna, toją bierz
      Zespół jelita drażliwego to przykra przypadłość.
      Mam znajomego, który do tego ma dodatkowo SIBO (robiłaś test?) i od pół roku stara się przestrzegać diety FODMAP.
      A i tak jak go stres dopadnie, to ból i biegunka wraca.
      Tak wiec nie lekceważ, nie doszukuj się trzustki tylko dbaj o żołądek (antrum) i jelita
      • nutella1111 Re: drażliwe jelito 13.08.24, 18:38
        Czy jesteś pewien, że jeśli wszystkie wyniki badań trzustki są w normie, ale to miejsce boli i promieniuje do pleców, to na pewno nie trzustka? Czy u wszystkich, którzy mają bóle trzustki, wyniki badań są złe? Boję się nawet jeść.
        • koziorozka Re: drażliwe jelito czy trzustka 13.08.24, 18:46
          Amylaza i lipaza w normie.
          Jak masz mieć niepotrzebne schizy, to zrób na szelki wypadek badanie na antygen CA 19-9 (stany zapalne i nowotworowe)
          • nutella1111 Re: drażliwe jelito czy trzustka 13.08.24, 21:14
            Dziękuję. To po prostu zadziwiające, dlaczego pomaga mi lek z enzymami trzustkowymi. W takim razie wezmę je w pełnym cyklu na własną rękę.
            • chocolate_dog123 Re: drażliwe jelito czy trzustka 14.08.24, 00:25
              Na przyczyny przewlekłego zapalenia trzustki składają się: alkoholizm, palenie tytoniu, hiperkalcemia, hipertriglicerydemia, stosowanie niektórych leków, mutacje genetyczne, wady wrodzone, podłoże autoimmunologiczne, uszkodzenia i niedrożności przewodu trzustkowego i inne.

diag.pl/pacjent/artykuly/objawy-zapalenia-trzustki-ktorych-nie-mozesz-zignorowac/
            • krystyna2-k3 Re: drażliwe jelito czy trzustka 23.09.24, 21:28
              Elastaza u zdrowego człowieka powyżej 500
    • sp9tcu Re: zapalenie trzustki? srk? testy są dobre 14.08.24, 23:57
      Hm
      Ja bym zrobiła badanie moczu pod katem kamicy nerkowej lub piasku ( sprawy nowotworowe wykluczone )
      Sprubój wypić coś takiego
      Tak zwany zestaw przeciw wstząsowy ( nazwa własna ) opracowany przez profesorów z uj Kraków

Controloc 20 jedna tabletka przez dwa tygodnie potem można pić dwie na dzień
      ( zgaga ,żołądek , przełyk )
      Nospa forte ( działanie rozkurczowe ) lek nie toksyczny lek
      Dwa razy po dwie tabletki dużo pić
      Sirimarol 70 odtruwa wąntrobe i trzustke
      Podaje się do nawet jak jest zatrucie muchomorem sromotnikowym
      Dwa razy dwa dobrze tolerowany
      To co do picia przewlekłego
      Zasada ja k się lepiej czujemy zchodzimy z dawką

Pije się to też jak się przejedzenie duże kłopoty przewodu pokarmowego
      Ja pije jak są kłopoty
      Controloc20 dwie tabletki
      Nospa forte 2 tabletki
      Sirimarol 70 mg 2 tabletki

Zaznaczam taki zestaw tylko doraxnie

Aha i trilac 1 raz dziennie
      Druga sprawa zespół jelta drażliwego
      Jak zmieniłęm lekarza domowego
      Pani doktor zaczęła mnie diagnozować
      Flaki jelita bolą przy ucisku
      Położyłem się i pani w 10 sekund rozpoznała zespół jelita drażliwego
      Potwierdził to muj najlepszy przyjaciel
      Lekarz
      Sprawy nowotworowe wykluczone
      Żadnych kolonoskopi itd.
      Nabrałem spokoju przeszło

I tu koniec dobrych wiadomości
      Poczytaj
      Sp9tcu Zespół jelita drażliwego
      W skrucie choroba nie uleczalna
      Nie wyniszcza oraganizmu
      To jest choroba układu nerwowego
      Wiec leki na układ pokarmowy nie pomogą
      Pomogą leki na nerwy uspakajające
      Dobry lekarz
      I zaufanie lekarzowi
      Chyba zrobie live na tem temat
      Jak pomogłem daj na kawe utrzymuje się tylko z renty
    • krystyna2-k3 Re: zapalenie trzustki? srk? testy są dobre 23.09.24, 21:47
      Od lat zmagam się z podobnymi dolegliwościami. Wszystkie wyniki były w normie a ja ciągle chudłam i miałam te bóle, o których piszesz. Oczywiście każdy kolejny lekarz próbował wmówić mi zespół jelita drażliwego. Nikt nie zlecił mi badania elastazy. Przed 3 laty znalazłam w necie opracowanie naukowe na temat PZT i sama wykonałam te badanie. Elastaza wyszła 311, czyli jeszcze w normie. Wejście na dietę bez smażonego, cukru i białej mąki przyniosło mi znaczną poprawę i ulgę. Do tego tabletki ziołowe przeciw niestrawnosci w razie potrzeby, sylimarol, rapacholin. I tak było przez 3 lata. Schudłam 17 kg po przejściu na dietę i waga się zatrzymała. Niestety od 2 miesięcy znowu zaczęłam chudnąć. Zrobiłam elastaze i wyszła 75. Trochę mnie przeraził ten wynik ale już teraz wiem, że to nie jest jelito drażliwe tylko najpewniej przewlekle zapalenie trzustki, które trwa od lat. Lipaza i amylaza wzorcowa w połowie normy, tylko D3 poniżej 30 i wapń podwyzszony. Sama musiałam postawić sobie diagnozę i dopiero teraz gastrolog dała mi skierowanie na rezonans. Ponoć lipaza i amylaza wychodzą źle jak trzustka już nie Pozdrawiam
      • sp9tcu Re: zapalenie trzustki? srk? testy są dobre 27.10.24, 21:15
        I właśnie jeśli taki ktoś pisze i truje to i to to po prostu nie dziwić się że potem ludzie szukają pomocy sama sobie stwierdziła zapalenie tego przewlekłe zapalenie trzustki Gratuluję głupoty Gratuluję głupoty zapalenie trzustki jest to skomplikowana choroba i niebezpieczna ale można ją bardzo łatwo bardzo łatwo zdiagnozować jak badaniami krwi tak badaniami krwi wszelkimi próbami wątrobowymi również próbami trzustkowymi i i to oraz CRP właśnie pytanie zasadnicze jakie masz CRP jakie masz CRP jeśli CRP jest dobre nie masz przewlekłego zapalenia trzustki można jeszcze wykonać wykonać USG jamy brzusznej mam jeszcze pytania czy miałaś robioną kiedyś gastroskopię i jak wyszło czy miałaś robioną kolonoskopię i jak wyszło co do zespołu co do twojej co do twojej diety Zasada jest prosta jeść Co można tylko unikać tłustego tłuszczów czyli na przykład mięsa schabowego itd itd oraz słodkich rzeczy bo to też szkodzi inne rzeczy można jeść chleb można jeść co do lekarstw które pijesz Pijesz na raz Sylimarol i Rapacholin Kobiet Co ty robisz ty rozwalasz sobie system Sylimarol jest to podstawowe lekarstwo do odtruwania wątroby a Rapacholin działa przeciwnie też odtruwa wątrobę ale porapacholinie pora pacholinie ma się większy apetyt dlatego jara po rapacholiny nie pije tylko piję Sylimarol co do leczenia zespołu jelita drażliwego zespół jelita drażliwego i wszystkie jego objawy to są choroby nerwowe na tle nerwowym Jeszcze raz powtarzam na tle nerwowym to znaczy nie ma tam w jelitach żadnego stanu zapalnego nie ma No jakby się tam czasami mogą być flora bakteryjna nie ma i błędem Ludzie robią że stosują różne świństwa na jelita to szkodzi na zespół jelita drażliwego jedynym lekarstwem jest leki uspokajające leki na depresję i jeśli już to psycholog natomiast lekarstwa typu jakieś tam coś tam tylko pogarszają sprawę można stosować też Nospę Pytanie jest czy Piłaś kiedyś Nospę ale uwaga jak będziesz piła dużo Nospy jelita będą trochę mniej leniwe i co się stanie i po prostu możesz mieć zaparcia napisałaś ponoć lipaza i amylaza wychodzą źle jak trzustka już nie nie dokończyłaś o co chodzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka