Dodaj do ulubionych

Wzrost podczas dojrzewania

14.02.25, 14:04
Witam, mam pytanie odnośnie wzrostu podczas dojrzewania. Czy jeśli będę spała 10 godzin, a nie 5-6 godzin podczas dojrzewania, to mam większe szanse na urośnięcie? Jeśli tak, to czy spanie przez 5-6 godzin spowalnia wzrost, przez co po prostu będziemy dłużej rosnąć, czy go hamuje?
Obserwuj wątek
    • koziorozka sen a wzrost 14.02.25, 20:28
      Uważasz, że sen - jego długość - ma wpływ na wzrost?
      Skąd takie info? Chętnie się dowiem
    • koziorozka Re: Wzrost a sen 15.02.25, 14:14
      Podkształciłam się :)
      W głębokiej fazie snu organizm intensyfikuje wydzielanie somatotropiny, która odpowiada m.in. za: przyrost masy mięśniowej, procesy stymulujące wzrost kości oraz regenerację uszkodzonych tkanek.
      Głęboka faza snu to nie jest to samo, co sen.
      I ważniejsze. Zachwianie proporcji między snem a czuwaniem jest bardzo szkodliwe. Przebadano to dokładnie, m.in. na przykładzie ludzi pracujących zmianowo.

Wzrost jest w 90% kontrolowany przez geny. Pozostałe 10% to np. jakość odżywiania. Sprawdzono to na przykładzie bliźniąt jednojajowych (identyczne geny) rozdzielonych zaraz po urodzeniu. Te wychowane w biednych rodzinach były niższe, ale różnice nie wychodziły poza 10%

• medykzawodowiec15 Re: Wzrost podczas dojrzewania 20.02.25, 12:11
      Nie wiem czy da się to tak bezpośrednio przełożyć, ale generalnie spanie 5-6 godzin u nastolatka wiąże się z ciągłym niedoborem snu i może spowalniać prawidłowy rozwój organizmu. Nie chodzi tu o rośnięcie, ale funkcje poznawcze i całościowy rozwój młodego organizmu. Ja raczej rekomendowałbym sen na takim poziomie na jakim jest Ci to potrzebne, żeby się dobrze czuć. Jeśli masz poczucie wyspania, nie ma potrzeb drzemki w dzień i ten sen jest reguralny tj.codziennie jest go tyle samo to na pewno pomoże w rośnięciu i w ogóle poprawi jakość Twojego życia. Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka