Dodaj do ulubionych

Problem z trawieniem

05.07.25, 16:05
Witam, po ponad roku męczarni postanowiłem tu w końcu napisać i zapytać o rady.
Z trawieniem zaczęło się u mnie pogarszać jakoś w styczniu 2024 roku. Do tego czasu było wszystko dobrze, jadłem dużo i często, nawet udało mi się przytyć 8 kg. Jadłem dość dużo słodyczy, miałem ochotę na słodkie, piłem piwko często, pracowałem na kilka zmian, do tego dochodziło trochę stresu. W lutym 2024 roku zjadłem coś na mieście, wieczorem dostałem drgawek i biegunkę. Biegunka trwała gdzieś koło tygodnia, że cokolwiek zjem, mijało 15 minut i na toaletę. Przepisano mi ipp ale po tym jeszcze gorzej mi było, odbijało mi się strasznie.
Mijały kolejne miesiące, jadłem co raz mniej, zdarzało się już nie zjeść obiadu, a dopiero w pracy coś jadłem np. Nie miałem normalnych stolców, zawsze były to luźne. Miewałem też stany podgorączkowe. Nie zwracałem na to uwagi, aż przyszedł wrzesień i objawy się zaostrzyły tak że nie dałem rady pracować. Potrafiłem zjeść np. tylko jednego banana przez cały dzień. Strasznie mi się odbijało, miałem wzdęcia, gazy, nudności. To wszystko przechodziło po jakiś 3 godzinach po jedzeniu, jak już wszystko się poodbijało i powietrze ze mnie wyszło, albo skorzystałem z toalety.
Zrobiłem dużo badań, gastroskopia podejrzewam że była wykonana byle jak, stwierdzono tylko GERD, gdzie nie mam ani zgagi, ani mnie nie piecze nic. Z wyników jeszcze wyszło że mam niski poziom wit. B12 i kwasu foliowego. Z krwi na lamblię podwyższone IgG prawie 3krotnie, z kału natomiast ujemne. W kale wykryto liczne ziarna skrobi i włókien mięsnych prążkowanych. Tłuszczu oraz krwi brak. Kalprotektyna w normie. Celiakii też nie mam. USG brzucha idealne, żadnych zmian.
Leczyłem się dwa razy Xifaxanem, brałem Nystatynę na grzybicę jelit, ostatnio metronidazol. Biorę teraz probiotyki. Nie wiem już co robić, bo cokolwiek teraz zjem to czuję ciężkość w środku, odbija mi się strasznie. Podejrzewam może za mało kwasu w żołądku, albo za mało enzymów trawiennych.
Możecie coś doradzić, bo na gastrologów już nie mam co liczyć. Byłem u 3 i żaden nie pomógł.
Obserwuj wątek
    • keriss7aman12 Re: Problem z trawieniem 05.07.25, 20:56
      Z ciekawości spytam, w jakim mieście mieszkasz i co zjadłeś z jakiego sklepu w 2024 r.
      Pozdrawiam
      • arczixonn Re: Problem z trawieniem 06.07.25, 08:27
        Białystok, zjadłem jakiegoś kebaba w galerii
    • sp9tcu Re: Problem z trawieniem 06.07.25, 04:28
      Rozumiem, że jesteś już zmęczony i sfrustrowany, ale nie rezygnuj. Twój organizm wysyła wyraźne sygnały, że coś jest nie tak, i warto jeszcze raz spokojnie podejść do diagnostyki – krok po kroku. Na początek sugeruję zacząć od podstawowych badań, które wiele mogą powiedzieć.

Zrób koniecznie:

morfologię z rozmazem,

próby wątrobowe (ALT, AST, ALP, bilirubina),

amylazę i lipazę trzustkową,

ogólne badanie kału (na obecność resztek, pasożytów, krwi utajonej),

test na Helicobacter pylori (np. z kału lub oddechowy).

Te badania pomogą ocenić stan narządów, których praca jest kluczowa przy trawieniu. Czasem problem leży tam, gdzie się go nie spodziewamy.

Wyniki mogą dać jasność i pomóc ustalić konkretny kierunek dalszego działania. Dopiero na tej podstawie warto myśleć o suplementacji czy leczeniu. Trzymam za Ciebie kciuki – nie jesteś sam, wiele osób miało podobną drogę i znalazło w końcu rozwiązanie.
      • arczixonn Re: Problem z trawieniem 06.07.25, 11:22
        Wszystkie wyniki z krwi w normie, oprócz IgG na lamblię z listopada 24r. W kale resztki obecne skrobi i mięsa. Testy na helicobacter ujemne. Próby wątrobowe też w normie.
        • koziorozka Re: Problem z trawieniem 06.07.25, 11:50
          Podwyższone IgG we krwi - miałeś jakieś leczenie i powtórzone badanie, żeby sprawdzić jego skuteczność?
          Poziom elastazy w normie?
          Próbowałeś brać jakieś enzymy? Z jakim skutkiem? Masz w normie, ale może potrzebujesz więcej?
          Stres i przyspieszony pasaż jelitowy?
          Jeśli to zespół jelita drażliwego, to łatwo nie będzie...
          • sp9tcu Re: Problem z trawieniem 06.07.25, 21:11
            dokładnie
          • arczixonn Re: Problem z trawieniem 07.07.25, 08:58
            Tak, leczyłem się dwukrotnie metronidazolem, raz w grudniu i teraz 2 tygodnie temu. Przez 7 dni brałem metronidazol 3x dziennie po 250mg.
            Nie sprawdzałem poziomu elastazy, trzustka na usg wyglądała w porządku, z krwi amylaza i lipaza też w normie jak i wszystkie próby wątrobowe.
            Enzymów na razie żadnych nie brałem, za to w ciągu tych 8 miesięcy brałem jakieś 2 antybiotyki bo zachorowałem, więc dużo tych tabletek się nałykałem.
            • koziorozka Re: Problem z trawieniem 07.07.25, 16:07
              arczixonn napisał:
              > Tak, leczyłem się dwukrotnie metronidazolem, raz w grudniu i teraz 2 tygodnie temu.
              -------------------------
              Pytałam o skuteczność tego leczenia, czy była sprawdzana.
              Inaczej. Przeciwciała IgG mogą utrzymywać się w organizmie długo po infekcji. Czy lekarz radzi powtórnie sprawdzić ich poziom?
              Jeżeli brałeś kiedyś siarę (colostrum, laktoferyna) to z jakim skutkiem?
              • arczixonn Re: Problem z trawieniem 07.07.25, 18:24
                Nie brałem żadnej siary ani nie sprawdzałem czy mam jeszcze podwyższony wynik igg
              • arczixonn Re: Problem z trawieniem 07.07.25, 18:42
                Nie chcę już też wydawać pieniędzy na płatne badania, chyba że są na NFZ. Bo za dużo już i tak wydałem na lekarzy którzy mi wgl nie pomogli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka