Dodaj do ulubionych

Refluks pomocy

08.11.25, 12:23
Witam, czy ktoś miał coś podobnego, podobne objawy refluksu?
Najpierw zaczęło się od kwaśnego posmaku w ustach który utrzymywał się przez miesiąc, nic mi nie dolegało poza tym smakiem, więc jadłam dalej tak samo, praktycznie wszystko nigdy nie miałam zgagi ani żadnych dolegliwości po jedzeniu.
Poszłam do lekarza z tą kwaśnością w ustach - lekarz przepisał IPP.
No i się zaczęło, zaczęłam brać lek - refluks się pogorszył doszła zgaga, pieczenie PO KAŻDYM, nawet najmniejszym posiłku. Ból w mostku itp, ciągłe uczucie najedzenia, przepełnienia. Po miesiącu brania i żadnej poprawy odstawiłam IPP.
Teraz objawy się zmniejszyły ale nadal nie do zera. Ciągle czuje siarczysty/ostry posmak, a raczej niesmak w ustach (między posiłkami oraz wieczorem i po nocy), natomiast po jedzeniu z nawet najmniejszym kęsie czegokolwiek czuje jak zbiera mi się kwaśna flegma z tyłu gardła i wchodzi aż na język powodując osad i jeszcze większą kwaśność.
Dodam że moja dieta wcześniej nie należała do rozsądnych - dużo cukru, węglowodanów, nieregularnego jedzenia, kawy i słodyczy na pusty żołądek oraz jeden posilek dziennie jedzony "pod korek". Wszystko co niezdrowe to moje ulubione. Plus oczywiście nieraz jakieś piwo i przekąski.
Od miesiąca można powiedzieć że drastycznie zmieniłam dietę jak na mnie, bo całkowicie wykluczyłam cukier (z małymi wyjątkami raz na kiedy), nie pije kawy, herbaty, ograniczyłam sery, w miarę możliwości tłuszcz, alkohol całkowicie, żadnych gazowanych napoi. Jem regularnie normalne posiłki typu owsianka na owsianym, jakieś gotowane ziemniaki, nawet już pierś na parze. Piję dużo rumianku i dużo wody. Kupiłam jeszcze L-glutaminę z aloesem bo niby gdzieś przeczytalam że pomaga. Schudłam 5 kilo w ciągu tego miesiąca, bo jem też o wiele mniej niż wczesniej i mniej kcal i mniej objętościowo. Mało co odczuwam w ogóle głód, częstotliwość wypróżniania też się drastycznie zmieniła, zaczęłam mieć z tym problem gdzie zawsze miałam bardzo dobrą przemianę materii, teraz non stop zatwardzenia.
Za miesiąc dopiero mam gastroskopię, helicobacter pylori ujemny.
Czy ktoś coś może doradzić, pomóc, podpowiedzieć? Czy ten stan kiedyś przejdzie jak będę dalej utrzymywać dobre nawyki czy raczej będzie to coś poważniejszego, ciągle myślę tylko o tym, już nie daje mi to spokoju....
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Refluks pomocy 09.11.25, 10:34
      To widziałaś?
      forum.gazeta.pl/forum/w,22,178266480,178266480,refluks.html?so=1

• sp9tcu Re: Refluks pomocy 10.11.25, 06:49
        Ja nie powiem co brak słów co ty robisz tak się nie robi nie piję herbaty nie piję kawy dietuje no nie Nie tędy droga i jeszcze rumianek moje bez flaki zaraz wyleciały w

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka