Dodaj do ulubionych

papierosy a waga

28.11.04, 16:09
kazdy kto rzuca palenie tyje-tak? :/ a czy to ile sie palilo ma znaczenie?
powiedzmy ktos uzalezniny od np 10 lat palacy paczke dziennie przytyje tak
samo jak ktos kto pali ok roku 3/4 dziennie?
Obserwuj wątek
    • artur.kalinski Re: papierosy a waga 28.11.04, 22:42
      Osobiście nie znam badań naukowych wskazujących na zależności pomiędzy długością
      i intensywnością palenia a poziomem zmian w ustroju po rzuceniu nałogu.
      A tak na zdrowy rozum: niedawno pisałem, że większość ludzi mniej lub więcej
      przybiera na wadze po rzuceniu palenia, ale zaznaczyłem też, że podobnie jak w
      innych przypadkach, każdy organizm jest inny i każdy reaguje inaczej na różne
      bodźce (tak jak są 90-letni palacze kurzący od 12 roku życia paczkę dziennie i
      25 letni niepalący facet umierający na raka płuc).
      Jest pewne, że nikotyna i inne substancje zawarte w dymie tytoniowym mają wpływ
      na przebieg procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, ale dopiero
      kompleks: uwarunkowania genetyczne, czynniki behawioralne, tryb życia, dieta
      itd. determinuje wrażliwość i "reaktywność" organizmu na szeroko rozumiany
      problem palenia.
      ODP - spróbuj a zobaczysz ;)
      • agat5 Re: papierosy a waga 29.11.04, 00:28
        ODP ?!:/
        • artur.kalinski Re: papierosy a waga 29.11.04, 09:25
          > ODP ?!:/ - nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie - każdy organizm inaczej
          reaguje. Przekonasz się jak to jest u Ciebie tylko wtedy gdy spróbujesz rzucić.
          Teoretyzować możemy sobie do bólu, a tu trzeba działać ;)
          • keepersmaid Re: papierosy a waga 29.11.04, 12:00
            Na moj maly rozum :)
            (rzucilam palenie w maju i przybylo mi 4 kg) przytycie ma sie wielce to
            "zaleznosci mechanicznej" od papierosa, czyli nawyku trzymania czegos w palcach
            i wkladania do buzi. Wiem jak sie czulam siedzac np. przed komputerem w domu i
            lewa reka, gdzie przedtem byly papierosy i popielniczka tak mi zwisala... i
            ciagle mi czegos brakowalo.
            Druga sprawa to poprawa smaku i wechu po pewnym czasie - po prostu wszystko
            lepiej pachnie i smakuje jak sie nie pali.

Wniosek: 4 kg to nie tak duzo i pozbede sie ich, a rzucic palenie warto :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka