agat5 28.11.04, 16:09 kazdy kto rzuca palenie tyje-tak? :/ a czy to ile sie palilo ma znaczenie? powiedzmy ktos uzalezniny od np 10 lat palacy paczke dziennie przytyje tak samo jak ktos kto pali ok roku 3/4 dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artur.kalinski Re: papierosy a waga 28.11.04, 22:42 Osobiście nie znam badań naukowych wskazujących na zależności pomiędzy długością i intensywnością palenia a poziomem zmian w ustroju po rzuceniu nałogu. A tak na zdrowy rozum: niedawno pisałem, że większość ludzi mniej lub więcej przybiera na wadze po rzuceniu palenia, ale zaznaczyłem też, że podobnie jak w innych przypadkach, każdy organizm jest inny i każdy reaguje inaczej na różne bodźce (tak jak są 90-letni palacze kurzący od 12 roku życia paczkę dziennie i 25 letni niepalący facet umierający na raka płuc). Jest pewne, że nikotyna i inne substancje zawarte w dymie tytoniowym mają wpływ na przebieg procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, ale dopiero kompleks: uwarunkowania genetyczne, czynniki behawioralne, tryb życia, dieta itd. determinuje wrażliwość i "reaktywność" organizmu na szeroko rozumiany problem palenia. ODP - spróbuj a zobaczysz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
artur.kalinski Re: papierosy a waga 29.11.04, 09:25 > ODP ?!:/ - nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie - każdy organizm inaczej reaguje. Przekonasz się jak to jest u Ciebie tylko wtedy gdy spróbujesz rzucić. Teoretyzować możemy sobie do bólu, a tu trzeba działać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: papierosy a waga 29.11.04, 12:00 Na moj maly rozum :) (rzucilam palenie w maju i przybylo mi 4 kg) przytycie ma sie wielce to "zaleznosci mechanicznej" od papierosa, czyli nawyku trzymania czegos w palcach i wkladania do buzi. Wiem jak sie czulam siedzac np. przed komputerem w domu i lewa reka, gdzie przedtem byly papierosy i popielniczka tak mi zwisala... i ciagle mi czegos brakowalo. Druga sprawa to poprawa smaku i wechu po pewnym czasie - po prostu wszystko lepiej pachnie i smakuje jak sie nie pali. Wniosek: 4 kg to nie tak duzo i pozbede sie ich, a rzucic palenie warto :) Odpowiedz Link Zgłoś