Dodaj do ulubionych

Antybiotyk a alkohol

IP: 213.206.148.* 31.12.04, 09:20
Biorę antybiotyk (Ceklor) na zapalenie krtani i tchawicy), co w obliczu
zbliżającej sie imprezy Sylwestrowej nie jest zjawiskiem korzystnym, gdyż
ogólnie uważa się, że nie wolno pić alkoholu, gdy się bierze antybiotyk.
Skąd się wzięło takie stwierdzenie ?
Przeczytałam całą ulotkę od lekarstwa i o alkoholu nie ma żadnego słowa.

Pozdrawiam,
Pola
Obserwuj wątek
    • Gość: siedem urban legend IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 09:39
      kapusie i konfidenci nigdy nie pija by na trzezwo zapamietywac a potem
      kablowac. potrzebowali wymyslec jakas baje i padło na antybiotyk

5040
    • Gość: Jola Re: Antybiotyk a alkohol IP: *.penkom.pl 31.12.04, 15:49
      Jesli nie bedzie mozna inaczej to i tak sobie popijesz (jesli bedziesz sluchac
      takich inteligentnych osob, jak ta wczesniej...) ja tylko ostrzegam- po
      alkoholu gorzej sie kojarzy i mniej informacji sie przyswaja, a jak do tego
      dojda antybiotyki, to jakby sie nacpac= malo sie pamieta a czasem mozna stracic
      przytomnosc- niestety moga tez byc tego powiklania. Jednym slowem mowiac nie
      polecam- nie warto ryzykowac...
    • Gość: Kaja Re: Antybiotyk a alkohol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 16:06
      Na twoim miejscu wypiłabym tylko lampkę szampana , bo nigdy nie wiedomo jak
      zareaguje twój organizm...i jak będziesz sie czuła.
      • szept_ciszy Re: Antybiotyk a alkohol 31.12.04, 16:27
        pozwólcie że opisze swój przypadek podczas picia alkoholu w czasie brania
        antybiotyku. Poszłam na dyskotekę... no i jak tu się nie napić? :D wypiłam
        dosłownie niecałe jedno piwo i zcięło mnie z nóg, byłam pijana jak po 5 piwach
        albo i lepiej (zalezy komu ile trzeba). Momentalnie zbladłam, poleciałam do
        ubikacji; myślałam że nie dolece. Wymiotowałam pół nocy. Kolega zaniósł mnie na
        rękach do domu bo nie dałam rady iść. Poza tym żadnych skutków ubocznych,
        hehe :)
    • Gość: lekarz Re: Antybiotyk a alkohol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 19:31
      Nie ma żadnych dowodów na to,że nie można pić alkoholu przy braniu
      antybiotyków!!! ( Poza niektórymi wyjątkami-np. metronidazol)Ktoś kiedyś tak
      powiedział, ale nkigdy tego nie potwierdzono!!!!! Co nie znaczy, że polecam pić
      alkohol, ale to już zupełnie inna sprawa.
      • Gość: elle Re: Antybiotyk a alkohol IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 01.01.05, 21:27
        zakazu nie ma, ale łączenie np. tetracyklin z alkoholem bardzo zwiększa ryzyko
        uszkodzenia wątroby. oczywiście dotyczy to też innych leków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka