Dodaj do ulubionych

Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU...

26.01.05, 19:23
Jest coraz gorzej z moimi jelitkami. Prawie codziennie mam rozwolnienie, cały czas uczucie pełnego brzycha, jelita i żołądek bola tak, jakby były poobijane od środka:( Do tego czasem gazy, burczenie, przelewanie się, nudności. Zauwazyłam, że po niektórych potrawach jest gorzej. Mam nawracajacą grzybice pochwy, może czandida zaatakował tez przewód pokarmowy? Moze to wrzody? Rak? :(( Mam duzo stresów i raczej nie odżywiałam się super racjonalnie. Co to moze być? Planuję ciążę, więc musze z tym zrobić porzadek. Postanowiłam zrobić badanie kału:posiew, pasożyty, krew utajona. I z tym plikiem wyników dopiero iść do gastrologa. Czy jest badanie, które jeszcze warto zrobić? Co mi jest!?:(
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 23:20
      Witam :)
      Mialam ostatnio podobne objawy:
      >cały czas uczucie pełnego brzycha, jelita i żołądek bola tak, jakby były
      >poobijane od środka:( Do tego czasem gazy, burczenie, przelewanie się,
      >nudności. Zauwazyłam że po niektórych potrawach jest gorzej.

bylam u lekarza i ten stwierdzil, ze ostatnio panuje jakis wirus, ktory to
      powoduje takowe objawy. Niektorzy moga miec goraczke nawet do 40 stopni.
      Lekarz przepisal mi takie lekarstwa:Polprazol, Scopolan i musze przyznac, ze
      pomaga :)
      Pozdrawiam,

Magda

• pelegrino Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... 27.01.05, 11:46
        Może ja tez mam tego wirusa... Chociaz u mnie problemy ciagna się już zbyt długo. Mogło się nałożyc kilka spraw. Zaraz idę z próbkami kału do badania, a potem z wynikami do lekarza, napiszę jak cała sprawa sie skończyła:) Pozdrawiam!
    • to_jaaa Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... 27.01.05, 11:57
      wirusa,czyli grypę żołądkową, byś poczuła
      koszmar

zapewne szaleje u ciebie zespół jelita wrazliwego
      idz najpierw do gastrologa, on powie jakie badania masz zrobic
      po co masz robic w ciemno?
      • pelegrino Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... 27.01.05, 15:04
        To na pewno nie jest grypa żołądkowa. Moje dolegliwości są umiarkowane, ale trwaja juz bardzo długo. Podejrzewam zespół jelita wrażliwego i dodatkowo wrzody i grzybicę:( Do lekarza wolę iść z jakims wynikiem badania, bo wolę zapłacic za badania, niz po kilka razy latać do lekarza(leczę się prywatnie) i płacic niepotrzebnie za wizyty. Boję się tez przepisywania leków w ciemno, niestety troche już poznałam nasza służbe zdrowia z punktu widzenia osoby chorej:( Mam nadzieję, że trafię na dobrego gastrologa. Zamierzam wybrać się do Bonifratrów, czy ktos tam się leczył? A może ktos mi poleci dobrego gastrologa w W-wie?
        • to_jaaa Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... 27.01.05, 15:31
          no toż pisze, ze to jelito
          w tym przypadku to nawet nie potrzebujesz badań ;-)
          choć oczywiście zawsze można zrobić gastroskopie, ot na wszelki wypadek

ja z moimi zwariowanymi jelitami chodzę do PFESO
          www.pfeso.edu.pl/index_b.htm
          (proszę sie nie sugerować tym jednym słowem)
          • pelegrino Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... 27.01.05, 15:49
            Czuję tez duzy dyskomfort w okolicach żołądka:( A gastroskopia wykaze, czy ma się wrzody, albo, nie daj Boże, raka:/?
            A Ty masz ten zespół jelita wr.? Czy to łatwo wyleczyć? jesteś zadowolona z lekarza w PFESO?
            • to_jaaa Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... 27.01.05, 16:02
              zespołu jelita własciwie nie mozna wyleczyć ;-(
              to cholerstwo zwiazane jest z nerwami i u mnie pojawia sie i znika wlasnie
              wtedy, gdy popadam w nerwicę
              ostatnio opuściło moje jelita i zaczęlo szaleć w żoładku ;-)
              leczy sie objawowo - rózne mile lekarstwa na wzdęcia, gazy itp.
              nawet działa ;-)
              gastroskopia pokaże wszystko
              a z Pfeso jestem bardzo zadowolona (z lekarzy paru specjalności)

poczytaj sobie na deser
              www.resmedica.pl/ffxart12994.htmlpasuje?
              • pelegrino Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... 27.01.05, 21:23
                ojojoj, to mnie zmartwiłaś:( ja mam nerwicę na bank!!! To pewnie ten zespół. Rety, czy nie mozna przestać się stresować? Ja czuję się zestresowana nawet, kiedy własciwie nie dzieje się nic złego:(
                A nie wiesz, jak ta dolegliwość i leczenie jej ma się do ciązy? Ide za tydzień do gastrologa( na razie zapisałam się do Bonifratrów, bo tam jest chyba stosunkowo niedrogo i chcę tez spróbować ich kuracji ziołami) i lekarz na pewno wszystko mi wyjaśni, ale tak z ciekawości, nie wiesz, czy ta choroba ma jakiś wływ na ciążę, a leki?
                Pozdrawiam!
              • Gość: koziołekmatołek Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 10.02.05, 13:40
                powiedz mi co pomaga na gazy i wzdęcia bo to bardzo ważne dla mnie :-)
                • pelegrino Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... 10.02.05, 16:23
                  Ja ostatnio miałam trochę inne dolegliwości, ale mnie na gazy pomaga herbatka z rumianku i unikanie "wzdymających" potraw (np. cebula, fasola, bigos itp).
    • pelegrino Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... 27.01.05, 21:51
      Napisałam, mam nadzieje, że dostałaś tego maila. W razie czego mój adres to pelegrino@gazeta.pl Dzięki!
    • pelegrino Re: Uwaga akwizytorka ! 28.01.05, 10:35
      Dzięki za ostrzeżenie:)
      P.
      苦海无边, 回头是岸
      • Gość: -_- info po angielsku IP: *.dyn.optonline.net 31.01.05, 04:29
        www.aboutibs.org/index.html
        tutaj jesdt duzo info na temat wrazliwego jelita tyle ze po angielsku
        ta choroba nie jest grozna a jedynie powaznie dokucza.jesli sa krwawienia i
        utrata wagi to wtedy to jest co innego.

tez mam ten problem od paru lat.moje objawy sa silne i strasznie mi dokuczaja.
        sam nie wiem co juz robic.lekarz rozklada rece.
        • Gość: Majka drażliwe jelita IP: *.wroclaw.mm.pl 31.01.05, 07:41
          Ja czasami łykam KALMS. Są to ziołowe tabletki na uspokojenie. Nie usypiają,
          nie otumaniają a wyjątkowo dobrze działają w przypadkach takiej "nerwicy układu
          pokarmowego". Nie są drogie.
          • pelegrino Re: drażliwe jelita 31.01.05, 11:56
            dzięki, że mi przypomniałaś o kalmsie, kiedyś go brałam i bylam bardzo zadowolona z rezultatów... Mam już część wyników, na razie wiem, że mam wrzody:/ Najgorsze jest to, że po lekach na wrzody zżółkłam! lekarz podejrzewa żółtaczkę... Dziś mam odebrać wyniki. Koszmar:/
            • pelegrino Re: drażliwe jelita 31.01.05, 20:42
              he, he, nie mam żółtaczki, badania w porządku, to widocznie wina tych zupek dla niemowląt, które ostatnio jadłam, były z marchwią:/
              Pozdrawiam wszystkich panikujących;)
          • rhea1 Re: drażliwe jelita 01.03.14, 09:05
            Ja nabawiłam się jelita drażliwego po ataku helikobakter. Z jelitem drażliwym bawię się już drugi rok i niewiele mi pomagało w trawieniu pokarmów nawet tych dozwolonych. Dopiero za radą koleżanki, bo w internecie jakoś nigdy na to nie trafiłam kupiłam tabletki Mastika. Mastika pomaga głównie w walce z bakterią helikobakter, ale poprawia trawienie i ogólną pracę układu trawiennego. Co najważniejsze są to tabletki ziołowe więc mało szkodliwe.
            Piszę o tym bo w moim przypadku bardzo mi pomogło to lekarstwo w trawieniu właśnie. Już od pierwszego dnia poczułam znaczną porpawę. Po połknięciu przez kilka minut odczuwam lekki dyskomfort w żołądku a potem wszystko się poprawia. Nie pojawiają się wzdęcia, nadmierne odbijanie, zgaga.
            Pisze o tym bo ja jestem bardzo zadowolona i doradzam spróbowanie tego leku. Nie trzeba go kupować w internecie, można w aptece lub sklepie zielarskim. W aptece są droższe.
            • snajper55 Re: drażliwe jelita 01.03.14, 12:57
              rhea1 napisał(a):

> Co najważniejsze są to tabletki ziołowe więc mało szkodliwe.

Zabawne. Więc twierdzisz, że produkty ziołowe, na przykład cykuta czy blekot, są mało szkodliwe?

S.
    • Gość: gość:iga Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... IP: *.icpnet.pl 31.01.05, 21:09
      Magda! Mam dla Ciebie radę-przestań jeść scopolan,widzę,że lekarz Tobie nie
      powiedział,że powoduje on zwiotczenie mięśni gładkich.Ja jadłam go przez bardzo
      długi okres czasu bo faktycznie czułam się lepiej i mogłam po nim wszystko
      zjeść.Zażywałam go profilaktycznie przed prawie każdym cięższym jedzeniem typu
      rosołek czy bigosik.I kiedyś przypadkowo wygadałam się przy znajomym lekarzu i
      On wtedy mi uświadomił jak działa scopolan.Było już za późno bo zjadłam go
      sporo ale z tymi mięśniami gładkimi to chyba prawda bo już nawet nic nie
      zaśpiewam(choć wcześniej byłam solistką w chórze.Pozdrawiam!Dużo zdrówka!
      • pelegrino Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... 05.02.05, 18:32
        byłam u gastrologa, powiedział, że to mu nie wygląda na wrzody, i że niepotrzebnie internista mi ten antybiotyk przepisał, przyczynę moich problemów widzi w nerwicy, będe leczona objawowo, przepisał mi Enterol.
        • Gość: natasza Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... IP: *.motor.taninet.pl 06.02.05, 14:26
          Muszę Cię zmartwić, ale takie objawy wskazują na grzybicę jelitową.
          Burczenie w brzuchu, gazy, przelewanie, ssanie - to niektóre z objawów.
          Radzę wizytę u dobrego homeoapty, naturopaty. Wyleczy Cie, bo to choroba
          przewlekła i lubiąca nawracać.

• Gość: Maria Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... IP: *.flatrate.dk 06.02.05, 14:43
          Czy robilas badania na lamblie?
          Poza tym moze sprobuj choc na 2 tyg. wykluczyc mleko i jego pochodne, produkty
          (pieczywo, makarony, ciasta) zawierajace gluten i cukier.
          Flore bakteryjna reguluja bakterie kwasu mlekowego, polecam dojelitowe ale dla
          tych co nie toleruja mleka, powinny juz byc dostepne w aptekach.
          Jesli wrzucisz na wyszukiwarke (2004 r. ) hasla lamblie, laktoza, celiakia u
          doroslych moze cos znajdziesz dla siebie.
          Zycze zdrowia.
          • pelegrino Re: Moje jelita!!!!!!!-RATUNKU... 06.02.05, 15:15
            Kochani, dzięki za wszystkie rady! Tak, mam candida albicans w jelitach (robiłam w tym kierunku posiew), dowiedziałam się o tym właśnie teraz, już wiem, czemu mój ginekolog nie dawał sobie rady z infekcjami... (zmieniłam też gina)Dostałam leki na tego grzybka, ale, że mój brzuch automatycznie reaguje na stres, to też fakt:(
            Robiłam badanie na posiew, na pasożyty, test enzymatyczny na lamblie, na krew utajoną... I tylko w tym posiewie wyszły grzyby. Robiłam też test na helicobacter, wyszło, że mam przeciwciała, ale to nie musi oznaczać wrzodów, gastrolog stwierdził, że objawy na nie nie wskazują.
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka