Dodaj do ulubionych

Wynik Komputerowej Tomografii glowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 00:28
Dziś odebralam wynik tomografii glowy i nie wiem czy jejs niepokojący czy nie.Bardzo proszę o
szybką odpowiedź bo strasznie się denerwuję a do wizty u neurologa jeszcze tydzień.
Opis:
TK mózgu po dożylnym podaniu środka cieniującego.
Układ komorowy prawidlowego ksztautu,bez znieksztauceń i przemieszczeń.
W istocie białej lewego płata czołowego tuż przy jądrze ogonistym ok 5mm drobne ognisko
hypodensyjne.Poza tym nie stwierdza się nieprawidlowych ognisk w taknce mózgowej.
Nie stwierdzam patologicznego gromadzenia podanego dożylnie środka cieniującego.
Do rozważenia MR mózgu.

Katarynka
Obserwuj wątek
    • Gość: glabella Re: Wynik Komputerowej Tomografii glowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 07:34
      Co skłoniło lekarza do zrobienia tomografii?
      Zmiana którą wymieniłaś (tzw. ubo) na ogół o niczym konkretnym nie świadczy.
      • Gość: katarynka Re: Wynik Komputerowej Tomografii glowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 08:53
        Witam.Dostalam skierowanie od neurologa ponieważ mialam jakieś dziwne uczucia jakby zawrotow
        głowy,bóle głowy.
        Dziękuję za odpowiedź!!!
        Co oznacza i co to jest "małe ognisko hypodensyjne"

Katarynka
    • Gość: Ika Re: Wynik Komputerowej Tomografii glowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 11:11
      Miałam dokładnie taką samą zmianę (ognisko hypodensyjne). Zrobiłam MR głowy- wyszło jakieś zwapnienie, więc spoko.
      Na szczęście.
      Jeśli do rozważenie MR- zrób go.
      Ika
      • Gość: katarynka Re: Wynik Komputerowej Tomografii glowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 12:38
        Jak pójdę do neurologa to zobaczymy co powie,jeśli stwierdzi,że trzeba zrobić MR to zrobię!
        Dziękuję za odpowiedzi :)
        Szczerze mówiąc jak przeczytalam wynik to się przerazilam,że to może jakiś góz czy coś(do tej pory
        mam takie obawy :(
        Ale bardzo dziękuję za odpowiedzi bo są pocieszające...

Katarynka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka