Dodaj do ulubionych

lewatywa przed operacją

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 14:00
czy jest konieczna przed operacją ortopedyczna, chodzi mi o operacje
kręgosłupa, czy w szpitalach jest to przymus? czy mozna sie nie zgodzić? Nie
jestem do końca osobą sprawna, wiec chciałabym wiedzieć czy można sie na to
nie zgodzić i czy sa tego konsekewncje? z góry dziekuje za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • Gość: Lilka Re: lewatywa przed operacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 20:48
      Zasada jest taka,że na wszystko musisz wyrazić zgodę. Szpital nie może cię do
      niczego zmusić. Na każdy zabieg musisz wyrazić osobną zgodę. Nie obawiaj się
      pytać o wszystko lekarza, bo on jest od tego, żeby rozwiać Twoje wątpliwości.
      Nie będzie to miało żadnych późniejszych konsekwencji. Obecnie nawet przed
      zabiegami brzusznymi np. operacją wyrostka robaczkowego nie używa się lewatywy
      (przynajmniej tam, gdzie pracuję nie wykonuje się tego). Oczywiście pod
      warunkiem, że będziesz wypróżniona, ale zwykle zamiast tego podaje się do
      oczyszczenia organizmu czopek na przeczyszczenie. U Ciebie chyba nie będzie
      takiego problemu, bo zabieg masz zaplanowany, więc i tak będziesz musiała być
      na czczo. Nie jedz na kilka dni przed operacją niczego ciężkostrawnego a będzie
      dobrze. Powodzenia!
      • Gość: karina_s Re: lewatywa przed operacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:20
        dzięki Lilka:)
      • Gość: kalinosia Re: lewatywa przed operacją IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:22
        lewatywa jest dla dobra pacjenta i wierz mi, nie jest to nic starsznego. Sama
        przed operacją najbardziej bałam się właśnie lewatywy i się okazało, że nie
        taki diabeł starszny. Oczywiście nie nalezy to do przyjemności ale to nic
        strasznego :)
      • Gość: doktor Grunstein Re: lewatywe poprosze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:31
        Musisz. Zadne czopki, zioła czy głodówka przed operacja. Musisz być tam czysta.
        Podczas operacji nie kontrolujesz sie, zwieracze puszczaja i zesrasz sie na
        stole operacyjnym. Lewatywa, czy kupa na stole operacyjnym- oto jest pytanie! To
        drugie jest nieestetyczne a i zakłoci przebieg operacji a tego byś nie chciała.
        Będzie dobrze! Ja to przeżyłem raz. Kolega ze szpitala, juz po lewatywie musiał
        ustąpic miejsca na stole operacyjnym ofierze wypadku. Operacje przeniesli mu na
        drugi dzień i znowu lewatywa i ..znowu ofiara z wypadku.Znowu musiał ustąpic
        przywiezionemu z wypadku. Trzy dni był wożony na sale operacyjną. Lewatywa
        wieczorem i rano.3x2=6 lewatyw!
        Będzie dobrze! pupa do góry!
        • Gość: miśka Re: lewatywe poprosze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:40
          Bzdury, pacjent ma swoje prawa... kiedys na porodówce było to obowiazkowe a
          teraz jakos nie! Karino zgadzam sie z lilką, to pewnie bedzie planowana
          operacja więc bez strachu! A jak kogos przywozą z wypadku to co robią
          lewatywę...? Bzdury...
          • Gość: karina_s lewatywa przed operacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:45
            Przede wszystkim chodzi mi o to czy pacjent musi sie zgodzić na lewatywę, a nie
            o plusy i minusy tego zabiegu...
          • Gość: doktor Grunstein Re: jeszczerazlewatywe, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 00:50
            z wypadku..to juz babrzemy sie w tym no...
            trudno- to jest wypadek. Nie ma czasu na kosmetyke.Ale przy tym wszystkim jet
            niebezpieczeństwo infekcji, komplikacji.Wypadek, to zawsze komplikacje...
            A tak bardzo poważnie. Lewatywa koniecznie.
    • Gość: * Re: lewatywa przed operacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 01:16
      wyrażasz zgode na operacje . A to czy chcesz mieć cięcie wzdłuz czy wszerz,
      całkowite znieczulenie, czy częściowe, z pełnym żołądkiem, czy pustym, to nie
      twoja brożka. Wyraziłas zgode na operacje? Masz sie słuchac lekarzy. Z czego
      robisz problem? Z lewatywy?
      • Gość: kasia Re: lewatywa przed operacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 08:35
        Ja przed operacją endoprotezy stawu biodrowego nie miałam robionej lewatywy.
        Dostałam tylko czopki Bisacodyl na przeczyszczenie. Ale pamietam, że jedna
        kobieta nie mogła wypróżnić się, czopki nic nie dawały i tej osobie
        pielęgniarka zrobiła wlew. Poza tym, wszystkim pacjentom przed operacją
        zakładano pampersy. Wierz mi, lepiej zrobić jednak tę lewatywę, bo taki pampers
        po operacji, u tych co się nie dokładnie oczyścili, wygląda.... bleee :)
        Pozdrawiam!
    • Gość: ana Re: lewatywa przed operacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:03
      Lewatywa sie nie martw,naprawde;ja mam od kilku lat problemy z jelitami i
      czasem jestem zmuszona sama zastosowac eneme-zeby nie zaszkodzic organizmowi w
      inny sposob;to nie boli i moze tylko pomoc;zadbaj o przeczyszczenie organizmu
      przed operacja;pozdrawiam i powodzenia
    • Gość: karina_s Re: lewatywa przed operacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 14:57
      Dziekuje za odpowiedzi pokrzepiajace dusze!
      Ale powtarzam raz jeszcze, pytam sie o konieczność i czy personel medyczny
      wymusza na pacjencie ten zabieg (typu: bo jesli nie to nie bedzie operacji)
      Poza tym miałam operacje wykonywane bez lewatywy i jak to twierdził jakis
      doktor nie "zesrałam sie". Wg. niektórych fachowych opinii lewatywa tylko
      wszystko rozlużnia i rozrzedza, wiec wtedy dopiero można... natomiast bez
      lewatywy jeśli sie zdarzy zrobi sie jedna kupę.
      I osmielam sie twierdzić ze bzdura jest twierdzenie ze pacjenci podczas
      operacji robią pod siebie.
      Byłam operowana w 2001 roku i ciekawi mnie czy cos sie zmieniło pod tym
      wzgledem?
      I nie boje sie lewatywy z natury fizycznej typu:ból, strach, tylko tak jak
      zaznaczyłam jestem osobą mniej sprawna i byłaby to dla mnie gehenna
    • Gość: doktor Grunstein Re: lewatywa przed operacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 19:26
      Karino, wszystko bedzie dobrze. Lekarz wybierze optymalne dla Ciebie
      rozwiązanie.Pozdrawiam i pędze bo mam wizyte. Zapisałem przed chwilą niejakiemu
      Szwejkowi ścisłą diete, dwa razy dziennie płukanie żoładka a jak oprzytomnieje
      kazałem mu zrobic jeszcze lewatywe, ale porzadną, żeby wołał wszystkich
      swietych.Der Kerl meint, man wird glauben, er sei ein wirklicher Idiot.
      • Gość: Marta Re: lewatywa przed operacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 19:40
        Zapisałem przed chwilą niejakiemu
        > Szwejkowi ścisłą diete, dwa razy dziennie płukanie żoładka a jak oprzytomnieje
        > kazałem mu zrobic jeszcze lewatywe, ale porzadną, żeby wołał wszystkich
        > swietych.Der Kerl meint, man wird glauben, er sei ein wirklicher Idiot.

Nie myślałeś że cierpisz na ciezką postać schizofrenii, może potrzeba
        psychiatryka? A może to jakies urojenia paranoidalne aladoktorku?
        No każdy jak był mały to pewnie nim chciał być tylko ty jeszcze nie dorosłeś!
        Oh polecam lewatywe mózgu, tylko taką żeby ci po rajtach poleciało...

A ty Karino nie przejmuj sie takimi pojeb... i życze powodzenia! O lewatywę sie
        nie martw nawet jak sie nie zgodzisz to nikt ci nic nie zrobi i przede
        wszystkim porozmawiaj z lekarzem o swoich obawach!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka