Gość: jenny IP: *.chello.pl 26.02.05, 17:15 icznej nawet jak wszystkie inne wyniki są ok??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jenny Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.chello.pl 26.02.05, 17:17 skacze mi on miałąm 40 20 i teraz 26-----mialam wszystkie badania reumatyczne ,przeciwciala przeciwjądrowe---wyszły Ana 80[typ świecenia drobnoziarnisty] Ena brak .Dlatego pytam czy latex zawsze świadczy o uszkodzniu/chorobie tkanki łącznej?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 26.02.05, 17:53 Test lateksowy wykrywa czynnik reumatoidalny- przeciwcialo, ktore jest obecne u zdecydowanej wiekszosci osob chorych na choroby reumatoidalne. Przeciwciala przeciwjadrowe to troche inna bajka. Same dodatnie wyniki nie swiadcza o uszkodzeniu tkanek, ale wskazuja na ryzyko, ze do takiego uszkodzenia kiedys (ale kiedy?) dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.chello.pl 26.02.05, 18:11 Ale Doki chodzi Ci o choroby z grupy kolagenoz[tkanki łącznej]czy konkretnie rzs??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.chello.pl 26.02.05, 18:16 Doki to znaczy że ja będę chora ?????mam niecałe 24 lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 26.02.05, 18:21 Gość portalu: jenny napisał(a): > Doki to znaczy że ja będę chora Powoli. Zdazylas juz zrobic test lateksowy i kilkukrotnie przeciwciala przeciwjadrowe. To chyba nie stalo sie bez powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.chello.pl 26.02.05, 18:16 W rodzinie brak chorób autoimmunologicznch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 26.02.05, 18:19 > Ale Doki chodzi Ci o choroby z grupy kolagenoz[tkanki łącznej]czy konkretnie > rzs??????? rzs to tez choroba tkanki lacznej. RF jest stosowany przede wszystkim w diagnosty rzs. RF bywa obcny u osob zdrowych, a z chorob tkanki lacznej takze w zespole Sjoegrena i w roznych kolagenozach (toczen, twardzina). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.chello.pl 26.02.05, 21:32 Doki sprawa wygląda tak ,Ty mi jeszcze nie odpisywałeś a więc prawda wygląda tak [Artur już mi radził ale ciakawa Twej opinii jestem] Tak naprawdę to ja JAGA vel Gosia [ta od Roaccutanu] Wszystkie problemy jakie mam zaczęły się w czasie przyjmowania i po Roaccutanowym zaprzestaniu ,najpierw mialam deficyt łez przez rok a potem mnie wydusiło i od zeszlego roku mam zespół suchego oka przez ponad 4 miesiące nie mialam łez potem wróciły mialam test u Szaflika łzowy w zeszłym roku i wyniósł 20mm teraz 0,3mm Po poszukiwaniach bo oczywiście dermatolodzy kolejni zaprzeczali jako byłoby to po Roaccutanie znalałzam jak sie domyslasz wszystkie te fora i stowarzyszenia przeciwko temu leku i zobaczyłam w co sie wpieprzyłam .Generlanie dowiedzialam się chociażby z książek NOSZCZYK że retinoidy podawane ogólnie dzialaja uszkadzająco na tkankę łączną---cudownie. Z miesiaca na miesiąc czuje się coraz gorzej,stopniowo zaczęła sie strasznie skóra wysuszać ,oczy siadły na amen włosy wypadaja ,sa suche ,połamane ,ścieńczyły się , skóra jest gorsza niz była ,tadzik powrócił i jest inny niż był ,mało elastyczna skora [twarzy]sucha jak i całe cialo przy okazji doszła tarczyca zaczęłam mieć przeciwciala przeciwko tyreoglobulinie i przy TSH 2,45 chcieli mi wcisnąć hormon ale nie zgodziłam się[tzn dali mirecepte a jej nie zrealizowałam i dobrze] Anti TG mialam w kwietniu 132 w październiku 152 a teraz 112 [biore selen olej z rekina i pije polecona przez dr Różańskiego CZARNUSzke siewna] TSH 1,54 .Anti TPO w normie fT3 2,73[norma 1,45 do 3,48] fT40,83[norma 0,71 do 1,85] badania moczu w ciągu roku ok glukoza ok ASO 3 norma [od 5 do 200] OB 6 żelazo 105 norma[od 50 do 170] wapń 9,7 [8,4 do 10,5] proteinogram albuminy% 60,10 [53,00 do 66,00] alfa-1globuliny% 5,30 [2 do 5,50] alfa-2globuliny% 9,5[6 do 12] beta-globuliny%14%[od 8 do 15] gamma globuliny%11,20 [11,00 do 21,00] prolaktyna 10,3[3,4 do 24,1] Ck 56 [26 do 130] IgA 0,28 norma[0,90 do 4,50]czyli obniżone!!!!!!!!! IgM 0,94 [0,70 do 2,80] IgG 9,08[8 do 18] IgE 25,8[norma ponizej 100] Ob 6 CRP 0,2 raz było w grudniu 2004 1,9 norma od 0,0 do 6 Sód 136 [norma 135 do 145] Potas 4,4 [norma 3,5 do 5,5] chlorki 99 [95 do 108] glukoza 73[65 do 110] Kreatynina 0,4 [norma0,6 do 1,1] bilirubina 0,3[0,2 do 1,2] kwas moczowy 3,6[2,6 do 6] TRANSAMINAZA GOT 24[5 do 34] transaminaza GPT 20[5 do 38] latex w grudniu 21,9 [norma o,o do 20] latex w pażdzierniku 23,4 i latex w lutym 26 Waleery Rose ujemny fosfotaza alkaliczna 116 [norma od 35 do 123]w grudniu teraz 129 morfologia WBC 6,0[4,1 do 10] LYM% 35,8[25 do 40] MID% 4,8 [0,0do 11] GRAN% 59,4[40 do 75] LYM 2,1 [1,5 do 4] MID 0,3 [0,0 do 0,7] GRAN 3,60 [1,8 do 7,7] RBC 4,65[4,04 do 5,48] HGB 13,6[12do 16] HCT 40,5[36 do 46] MCV 87,1 [83 do 97] MCH 29,2 [28 do 34] MCHC 33,6[32 do 36] RDW 12,8 [11,6 do 14,8 PLT 353 [140 do 440] Rozmaz ręczny Pałeczki% 0 norma ponizej 5 segmenty% 63[norma 40 do 70] eozynofile %0 norma [o do 5] bazofile 0 [norma 0 do 1] monocyty 5 [2 do 8] limfocyty 32 [25 do 40] RTG klatki piersiowej prawidłowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.chello.pl 26.02.05, 21:36 c.d usg ślinianek ślinianki podżuchwowe i przyuszne prawidłowej wielkości i o prawidłowej echostrukturze.Bez cech złogów i bez poszerzeń przewodów wyprowadzających.W obrębie obu ślinianek przyusznych pojedyńcze obszary hypoechogeniczne po ok 5mm ,mogące odpowiadać węzłom chłonnym Okoliczne węzły chłonne niepowiekszone USG TARczcy niepowiekszona ,bez zmian ognisjkowych o prawidłowej echogeniczności.Płat prawy 14x16x52mm ,lewy 11x15x50,okoliczne węzły chłonne niepowiekszone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.chello.pl 26.02.05, 21:44 RTG rąk ręce w rzucie grzbietowo --dłoniowym Cechy zaniku kostnego w obrębie kości obu nadgarstków oraz niewielki zanik kostny okołostawowy w obu rękach ,poza tym części kostne obu rak prawidłowe RTG kręgosłupa lędźwiowego ok RTG STÓP Stopy w rzutach grzbietowo--podeszwowym i bocznych Niewielki zanik kostny w kościach stępu ,poza tym części kostne obu stóp prawidłowe. I teraz tak ponieważ radiolog miał napisane choroba ukladowa to jak to orzekł mój internista szukal dziury w całym byłam u reumatologa nie było wg niej nieprawidłowości na rtg[byłam u dr ze Spartanskiej] Jak się czuje do dupy ale trzymam się , jestem zestresowana to chyba zrozumiala oczy nieziemsko bolą stosowałam juz wszystko co mozliwe do oczy VISMED ,TEARS NATURALLE II ,TEARS NATURALLE FREE,VIDISIC, Cornele gel,Oculotheet fluid oraz jego wersję bez konserwantów,Systane,HYLOCOMOD, Oftagel,teraz BIOLAN za tydz mam zamykanie kanalików łzowych zatyczkami termokurczliwymi SMART PLUG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.chello.pl 26.02.05, 21:54 Zatyczki jak wiesz nie rozwiązują problemów oczywiście u nas nie ma RESTASIS zarejestrowali to dopiero w USA ,trwają próby w Europie nad wprowadzeniem tego na starym kontynencie u nas oczywiście nie będzie bo za mały rynek tak orzekł dr Różycki[okulista] Aha przeciwciała przeciwjądrowe W badanej surowicy krwi WYKRYTO przeciwciala przeciwjądrowe ANA o typie świecenia drobnoziarnistym i mianie 80 Badania wykonano metoda pśrednią immunofluorescencji /IF] na przełyku małpy,świnki morskiej i komórkach HEp-2 W metodzie immunodyfuzji ,wobec ekstraktów grasicy ,NIE WYKRYTO przeciwciał przeciw antygenom z grupy ENA[ Sm, RNP, La, Ro,PM-Scl , Scl-70 , Jo1, rybosomalne] Aha palce odpadną mi zaraz od pisania I co TY o tym sądzisz ,mam 23 lata ,w rodzinie brak chorób auto i doskonale wiem że to po tym gó..e Roaccutanie---tak na marginesie wiem że nie jestem jedyna dlaczego nikt z tym nic nie robi?Przecież to cholerstwo rozwala immunologie kaj to może być na rynku???// Stosuję to co zalecił dr Różański zobacz stronke on sie na tym zna --jedyny mi uwierzył że to po R www.rozanski.gower.pl/detoretin.html Oczywiście Doki poradnictwo przez neta nie jest zobowiązujące ale napisz co myslisz i czy ja mam szansę na to żeby kiedykolwiek wrócic do normy[jak napiszesz że nie to nie mart się i tak spróbuje coś wykombinować] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 26.02.05, 21:59 Jak juz napisalem, wcale Twojej przyszlosci nie widze czarno. > tak na marginesie wiem że nie jestem > jedyna dlaczego nikt z tym nic nie robi?Przecież to cholerstwo rozwala > immunologie kaj to może być na rynku???// A to jest inna rozmowa. Przypomnij sobie, jak to bylo z Toba- MUSIALAS cos wymyslic, bo przeszkadzal Ci tradzik, no nie? No i wymyslilas, i na pewno nie jestes jedyna. Roaccutane jest niestety nadal szeroko stosowany takze z tak blahych wskazan jak tradzik i nic nie mozna na to poradzic, bo ludzie sa jacy sa. Trzymaj sie, miej odwage i cierpliwosc, a pozbierasz sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jenny Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.chello.pl 26.02.05, 22:11 Doki ja miałam 21/22 lata jak to brałam leczyłam się u tzw sławy wcześniej chodziłam do niej 2 lata z różnym skutkiem mnie leczyła tetracyklinami itp .Propo niej to tez inna sprawa bo ta ignorantka leczy każdego tak samo bnawet te same dawki R,nie sprawdzilam tego leku mialam do niej ogromne zaufanie ,polecałam koleżankom[jak o tym pomyślę to resztka włosów mi się jeży],powiedziala że jestem histeryczką ,ona ma doktorat itp malo to przyjemne było poczułam się mala głupia i przewrażliwiona.To był czas kiedy wierzyłam w autorytety [za takowy ja mialam]i leki to było panaceum na całe zło. Cóż przeszło mi .Teraz dużo się mówi na temat tego leku ale wtedy posucha.........Bardzo Ci za wszystko dziękuję ,postaram się wyluzować bo wierz mi gehennę przeżywam i te parę tyg czekania na ENA I ANA WYNIKI kosztowało mnie conajmniej 10lat życia,ściskam i dużo zdrowia,naprawdę z całego serca dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 26.02.05, 21:48 No to powiem tylko tyle, ze niepotrzebnie potraktowalas wynik odczynu jako dodatni. > latex w grudniu 21,9 [norma o,o do 20] > latex w pażdzierniku 23,4 i latex w lutym 26 Dodajac do tego ujemny Waaler- Rose nie martwilbym sie tym tak bardzo. Pewnie, gdyby dalo sie to jeszcze potwierdzic jakas czulsza metoda (np ELISA w kierunku RF), toby bylo fajnie, ale i tak nie jest zle. Zdziwilem sie, gdy przeczytalem: > przy TSH 2,45 chcieli mi wcisnąć hormon ale nie zgodziłam się A przy tym piszesz: > Z miesiaca na miesiąc czuje się coraz gorzej,stopniowo zaczęła sie strasznie > skóra wysuszać ,oczy siadły na amen włosy wypadaja ,sa > suche ,połamane ,ścieńczyły się , skóra jest gorsza niz była ,tadzik powrócił i jest inny niż był ,mało elastyczna skora [twarzy]sucha jak i całe cialo Mysle, ze odmowa zgody na leczenie niedoczynnosci tarczycy (a Twoj opis sugeruje, ze tak wlasnie bylo) nie byla zbyt rozsadna. Na szczescie jakos sie czesciowo pozbieralas. Mysle, ze w tej chwili po prostu nie panikuj i rob swoje. Nie masz podstaw, by rozpoznawac jakies straszne rzeczy. Miejmy nadzieje, ze polekowe uszkodzenia skory z czasem sie cofna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jenny Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.chello.pl 26.02.05, 22:05 Doki jeszcze jedno czy badanie przeciwcial przeciwko cyklicznemu cytrulinowanemu peptydowi [aCCP]rozwiązałoby ostatecznie sprawę rzs???? A propo tego hormonu tarczcy to wiesz doskonale że te na rynku polskim to dna ,mamy raptem jeden który łączy w sobie T3 + T4 poczytałam sobie że wcale skóra itp nie wraca do normy po tych hormonach i są jeszcze inne przyjemności po tym.] Nie obraź się ale po tym jak załatwił mnie Roaccutan i dr CHLEBUS jestem teraz cholernie ostrożna co do leków,poczytałam sobie to i owo nie chę brać póki nie muszę tych sztucznych dziadostw.Łatwo wciskać hormon nawet nie spr mi ft3 i ft4 pozatym wg światowych badań selenem w dawce 200 400mg mozna znacznie obniżyć przeciwciala ,czasami same wygasają, askórę mialam nieziemsko sucha po R.Lekarka powiedizal że przy takiej ilości przeciwcial niemożliwe jest aby takie cuda działy sie ze skórą .Byłam u 3 endo ,cięzko trafić na kogoś dobrego serio ,ja wiem że nie wszyscy lekarze są tacy ale rozumiesz że po tym jak dermatolog mnie załatwiła mam problemy z zaufaniem a do cholery to że wypytuję lekarza o różne rzeczy to chyba nie przestępstwo???? Dziwi mnie troche zawsze w sumie jestem miła itp a dr powala mnie gadką że przeceniam rolę tarczcy i to nie jest ważny narząd,sorry ale gdyby był to byśmy się bez niego rodzili albo w toku rozwoju osobniczego byłaby mozliwa jego samoistna dystrofia,uffff ulżyłam sobie pozdrawiam Cię i dzięki za odpis Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.chello.pl 26.02.05, 22:19 dla zainteresowanych www.rozanski.gower.pl/detoxretin.html---odtruwanie po R i w czasie kuracji LUDZISKA KOCHANI NIE dajcie tego swoim dzieciom to taką krzywdę robi żeby miały krosty jak Mount EVEREST nie warto !!!!polecam serwis dr Różańskiego naprawdę mądry facet [na dole tej stronki co podałam jest link do jego stronki całego serwisu].Wszystkim dużo zdrowia.Lekarze nie maja pojęcia o tym leku a jak mają to jak moga zastosować nikomu nie życze takiej krzywdy jak moja ,naprawdę ,więcej niż 1/2 skutkow ubocznych nie jest opisana w ulotce,serio ,poszukajcie na str internetowych post Roaccutan syndrome lub side effects Roaccutan ,ściskam Gocha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin do Dokiego IP: *.makow-maz.sdi.tpnet.pl 26.02.05, 23:43 czy Ty tu prowadzisz jakąś poradnie?? Poza tym wypowiadasz sie autorytatywnie w wielu kwestiach czasami bardzo od siebie odleglych. Albo jestes bardzo madry albo bardzo nieostrożny. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re: do Dokiego IP: *.chello.pl 26.02.05, 23:49 Z tego co pamiętam Doki jest lekarzem pozatym powiedzialm niezobowi,azująco to traktuję-----i tak musialam badania sama sobie zlecac bo lekarze nawet palcem nie kiwnęli,mialam możliwość zrobienia tych badań żeby potem nie było zaniedbania z mojej strony bo lekarze różni są .Chyba każdy ma swój rozum i wie że net nie rozwiązuje problemu takze nie czepiaj sie go.On tylko radzi /sugeruje jak każe Ci obciąć palec to to zrobisz???????/Daj mu spokój nie pisze ani nie zachowuje sie jak omnibus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: do Dokiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 00:42 po pierwsze nie twierdze ze zachowuje sie ( Doki) jak omnibus tylko nieostroznie. Bo wbrew temu co piszesz ludzie czesto biorą to co wyczytaja w necie dosłownie i bezkrytycznie. Wystarczy poczytac posty na tym forum. poza tym nie odnosiłem sie konkretnie do twojego przypadku , Doki jest aktywny takze w innych sprawach. Nie umniejszam jego wiedzy ani fachowości ale na podstawie ogolnego opisu i badań dodatkowych , nawet najbardziej specjalistycznych, nie odwazył bym sie na stawianie diagnozy a juz napewno na prognozowanie o przebiegu choroby. A to ze doradza to nie widze w tym nic złego. warto jednak pamietac ze sa to tylko rady a nie leczenie prze internet. Nic nie zastapi kontaktu osobistego z łapiduchem :-) ps tak dla jasnosci, tez jestem lekarzem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re: do Dokiego IP: *.chello.pl 27.02.05, 00:55 Sorka , zgadzam sie z Tobą myślę że Doki też liczy na przytomność umysłu forumowiczów!!Jestem wymęczona tym wszystkim a większośc lekarzy do których chodziłam kręci głową itp że to nie po R że zawsze tak było itd.Coś jak rozmowa ze ślepym o kolorach.Nie wiem ja to mam pecha ciężko mi na fachową osobę trafić .No nic lecę spać i olewam kompa bo mi oczy siadły.Pozdrawiam Marcinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki deklaracja IP: *.222-200-80.adsl.skynet.be 27.02.05, 10:46 Witaj, Marcinie, na tym forum. Zakladam, ze odwiedzasz je od niedawna, bo gdyby bylo inaczej, wiedzialbys, ze podjety przez Ciebie temat okresowo wraca, zwykle za sprawa kolegi- lekarza, ktoremu, jak Tobie, nie podoba sie moje pisanie. To jest fajne forum i na pewno bedziesz mogl wielu osobom pomoc. Jaki jest moj cel obecnosci na tym forum? 1. wyjasniam to, co tak naprawde powinien wyjasnic lekarz prowadzacy, ale tego nie zrobil, z jakich powodow- to juz mniej istotne. Zauwaz, ze wiekszosc pytan dotyczy spraw dosc podstawowych- na czym polega badanie, co oznacza rozpoznanie po lacinie itp. Pacjent ma prawo to wiedziec, a do wyjasnienia nie potrzeba wcale specjalistycznej wiedzy. Odpowiedzi zwykle kazdy moglby sam wyszukac w internecie, ale moze kosztowaloby to zbyt wiele czasu, moze nie staje znajomosci obcych jezykow, moze nie wie gdzie szukac, a moze nie potrafi odroznic informacji od reklamy. Dla mnie to nie problem- umiem wyszukac szybko, pare jezykow znam, wiem gdzie warto szukac- ale jestem tylko rodzajem posrednika. Teraz zreszta juz rzadziej odpowiadam na tego typu pytania- po paru latach wiekszosc odpowiedzi jest juz na forum, a i wolnego czasu coraz mniej. 2. forum to "rozbojnik" z medycyny. Ludzie pytaja o wszystko. Moja praktyka wyglada podobnie- dziele moj czas pomiedzy blok, intensywna i izbe i tam tez musze cos tam wiedziec (albo przynajmniej wiedziec z grubsza o co chodzi) o kazdej patologii znanej czlowiekowi. Forum pomaga utrzymac wiedze na swiezo, sklania do doczytania. Niedawno opublikowano wyniki badan, ktore wskazuja, ze tylko przez pierwsze 15 lat praktyki przecietny lekarz nadaza za stanem wiedzy medycznej, pozniej juz jest coraz trudniej. Poniewaz moja 15 rocznica uzyskania dyplomow jest coraz blizej, warto dbac o odswiezenie szczegolnie tej malo uzywanej wiedzy. Czy jestem omnibusem- chyba nie, ale na pewno staram sie dazyc w tym kierunku. Uwazam, ze nie ma nic gorszego niz "single organ doctor". Ale to juz osobny temat. 3. walka z szarlataneria. Pleni sie wokol mnostwo homeopatii, hydrokolonopatii, ssaczy oleju itp. Warto zwracac uwage na co bardziej nonsensowne posty, zanim szarlatani narobia szkody. Nie prowadze poradni. Nie wiem gdzie wyczytales, ze stawiam rozpoznania. Poza oczywistymi przypadkami nie pisze, jakie jest moim zdaniem rozpoznanie. Zwykle, jesli sie odwazam cos takiego napisac, obwarowuje to roznymi zastrzezeniami. W tym watku, gdzie pisalem o niedoczynnosci tarczycy, pisalem do osoby, ktora swoj stan zdrowia omawiala juz w kilku watkach i nie sa to dla niej zadne wielkie nowiny- mowiac prosciej, wiem, z kim rozmawiam (na ile to mozliwe przez internet). Co do rokowania, to obaj wiemy jakie to trudne, ale zdaje sie, ze w jednym punkcie sie roznimy. Podczas gdy Ty zdajesz sie podchodzic do rokowania z namaszczeniem, dla mnie to tylko "educated guess". Tak naprawde stawianie rokowania NIGDY nie jest bardziej dokladne niz prognoza pogody na ten sam okres. Roznych narzedzi prognostycznych jest pelno w Medlinie i sa cale strony internetowe na ten temat, do niektorych linki podawalem w przeszlosci, jednak one zawsze daja odpowiedz probabilistyczna, a nie przepowiednie jak bedzie w danym przypadku. W watku o raku oskrzela, do ktorego sie dopisales, sprawa byla raczej oczywista i moze nawet myle sie w strone nadmiernego optymizmu, ale nie widziawszy chorego na oczy, nie moge inaczej- co zreszta rowniez tam zaznaczylem. Natomiast gdy w tym watku odpisuje, ze uwazam, ze polekowe zmiany skorne u 23- letniej dziewczyny z czasem sie poprawia, to dlatego, ze takie jest moje przekonanie, podparte moim skromnym doswiadczeniem co do zmian polekowych w ogole. Masz inne zdanie- podyskutujmy, chetnie dowiem sie czegos nowego. Czy jestem nieostrozny? Uwazam, ze nie nadmiernie. Ostroznosc nie moze mnie paralizowac. Gdybym tylko dbal o bezpieczenstwo swojego tylka, to w ogole nic bym nie mogl zrobic jako lekarz. Byc moze dobrze, ze jakis kolega regularnie przypomina mi o potrzebie ostroznego formulowania mysli. Pozdrawiam i licze na wspolprace- internetowa lub kazda inna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: deklaracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 14:22 Pewnie masz słuszność podszedłem do twojej tu działalności zbyt emocjonalnie, wybacz. Na moje usprawiedliwienie moge tylko powiedziec ze faktycznei bywam tu od niedawna i znam tylko wyrywkowo twoją działalność.Poza tym to nie prawda ze nie podoba mi sie twoje pisanie, wrecz przeciwnie przypomniało mi się dzieki Tobie kilka zapomnianych faktów medycznych. Ze smutkiem potwierdzam ze mimo ze do 15 lat troche mi jeszcze brakuje to moja wiedza ogólno medyczna blednie coraz bardziej. Co do rokowania to wcale nie podchodze do niego z namaszczeniem, wiem natomiast ze chorzy przywiazyuja do neigo ogromną wagę i czasami przez nierozważną wypowiedz mozna pozbawić nadziei lub wprowadzi fałszywy optymizm.Staram sie nie pocieszać i nie "dobijać" po prostu informować. Popieram w pełni walkę z szrlatanerią. Panoszy sie ona na tym forum ze strach. Co do zmian polekowych to moim skromnym zdaniem masz racje. A tak przy okazji, czy to nie dziwne ze na takim forum najłatwiej spotkać anestezjologa? Czyzbysmy mieli najwiecej wolnego czasu?? :-) Co do ostrożności to nie miałem na mysli ochrony własnego tyłka , w Naszym Kraju nie da sie pracować w anestezjologii dbajac stale o własny tyłek. pozdrawiam marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re: deklaracja IP: *.chello.pl 27.02.05, 14:57 HEJ chłopaki powiedzcie mi bo znaleźć nie mogę czym się rózni odczyn WAALERA ROSSEGO ilościowy i jakościowy oprócz ceny ilościowo 62 zł jakościowo 18zł ten pierwszy dokładniejszy?/oraz RF półilościowo [56zł i RF jakościowo 26zł ]??/ Marcin jeśli jesteś z Warszawy to może wiesz gdzie zrobić ten cholerny RF metoda ELISA--wiem marudzę ale chcialabym mieć możliwie klarowna sytuację--- chyba jak się nie wyluzuję to nie musze się martwić o stawy tylko o serce!!?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Waaler- Rose IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 27.02.05, 16:48 Jakosciowy daje odpowiedz jest- nie ma, przy czym stezenia odczynnikow sa tak dobrane, zeby te odpowiedzi cos znaczyly (znalazlem jako wartosc odcziecia: 6 IU/ml). Polilosciowy uzywa seryjnych rozcienczen i poda jakie jest najwieksze rozcienczenie, w ktorym RF jest jeszcze wykrywalny. Ilosciowy mierzy poziom RF w IU/ml. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: deklaracja IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 27.02.05, 16:39 > A tak przy okazji, czy to nie dziwne ze na takim forum najłatwiej spotkać > anestezjologa? Gdzies wyczytalem, ze praca anestezjologa to 90% nudy i 10% paniki. Moze to przez te nude? ;-))) Ale nie jest tak zle. Mamy tu neurochirurga, neurologa, troche kardiologow... sa pewnie i inni, nieujawnieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re:Doki ,Marcin IP: *.chello.pl 27.02.05, 23:38 Bo cały problem w tym że dr okulista nie pozostawił mi zadnej nadzie ,skoro jestem na całym ciele sucha to mam pewnie uszkodzenie gruczołów łojowych na to wsazywałoby Ana wynik pozytywny---jak spytałam o latex to gościu powiedział że leczy się choroby nie wyniki. Powiem WAM szczerze do okulisty nic nie mam,był zmęczony cały dzień pracy.przynajmniej zatyczki mi założy,ból oczu jest nieziemski na Boga ja mam 23 lata i tak wyszło jakby zasugerował że jeszcze jakas autoimmunologiczna mnie czeka a ponieważ jestem tak niemiłosiernie zestresowana i ciągle o tym myślę to boję się najnormalniej w świecie że wywołam wilka z lasu.Nie weim co robić ,mam dziwny trądzik ,skóra nie rogowacieje mi normalnie,wszystko jest w opłakanym stanie .Czy to znaczy że ja już NIGDY nie będę zdrowa? Na razie stosuje to odtruwanie i regenerację Różańskiego.N a str jego jest m.in napisane że Retinoidy Roaccutan]są hepatoksyczne,nefrotoksyczne,neurotoksyczne [co to znaczy uszkadzaja komórki/neurony jak ALZHAIMER??] oraz oftalmotoksyczne [moje oczy].Chłopaki czy ja moge jakoś zaskarżyc tę dermatolog co mnie wytruła? Ja normalnie nie funkcjonuję ,przeciez to koszmar ,byłam całkiem zdrowa zanim wzięłam Roaccutan,czy to sie może dobrze skończyć,cały czas wytrzymuje ten ból bo liczyłam że przejdzie ,musialam zacząć nosic okulary /przed R nosilam przez 6 lat soczewki przez co jeszcze gorzej czuję się psychicznie ale cieszę sie że widze bo przez pewien czas nic a nic nawet łez nie maiąłm potem wróciły po 4 miesiącach ,czy to może się wyrównać ??Z drugiej str może powinnam "przycisnąć "okulistęczy wyzdrowieję czy nie????A jak powie że nie to ja z takim bólem nie wyrobię dożywotnio!!! U nas nie ma RESTASIS czyli cyklosporyny A do oczu [on mi to zalecał]i co ja mam zrobić --z bólu łaże po scianach.To gó.. załatwiło mi też immunoglobulinę A mam obniżone 0,28 norma jest od 0,94?Co robić ,help Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E. Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 17:14 free4web.pl/3/?9347 Przy tych wszystkich objawach - chyba jest(odpowiadam na twoje pytanie w tytule). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.chello.pl 28.02.05, 18:59 nie rób sobie jaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do E Re: czy latex zawsze jest wstępem do choroby immu IP: *.chello.pl 28.02.05, 21:28 jak by Ci to powiedzieć od podejrzeń jest SB a chyba to jednego jestem pewna że jak się kiedyś urodzilam to i umrę a reszta.............chybkuj komu innemu Odpowiedz Link Zgłoś