Dodaj do ulubionych

prosze o odczytanie mr

28.10.11, 20:41
Rodzaj badania: MR odcinka C kręgosłupaOpis badania:Badanie wykonano w sekwencjach T1 i T2 TSE, T2 me2d .Niewielka kifoza w odcinku C5-C7.Sygnał i wysokość trzonów kręgów w normie, drobne osteofity na ich krawędziach.Na poziomach C3/C4/C5/C6/C7 nieduże tylno prawoboczne uwypuklenia tarcz międzykręgowych, na poziomach C5-C7 uwypuklenia te powodują niewielki ucisk korzeni nerwów rdzeniowych po stronie prawej.Na poziomie C5/C6 niewielkie uwypuklenie również do lewego otworu m-k , bez cech ucisku korzeni.Szerokość kanału kręgowego i sygnał rdzenia w normie
Obserwuj wątek
    • tadek1110 Re: prosze o odczytanie mr 30.10.11, 18:37
      Proszę o pomoc i nterpretację wyniku
    • aiiw Re: prosze o odczytanie mr 20.11.11, 22:52
      osteofity to inaczej dzioby - czyli zwyrodnienia.niewielkie dyskopatie , nie ma dramatu ale na pewno musisz coś z tym robić bo ramiona i głowa daja pewnie o sobie znać. może nawet oczy Cię bolą .czyli zacznij od wizyty u lekarza i rehabilitacji.mój lekarz zanim wyznaczył mi termin operacji kazał sie rehabilitować i to powstrzymało dalsze degradację kręgów.
    • grzegorz2506 Re: prosze o odczytanie mr 21.12.11, 11:06
      Witam
      Ja również proszę o wyłożenie mi mojego wyniku. Oto on:
      Przestrzeń międzykręgowa na poziomie VL5/VS1 jest węższa i sygnały z krążka międzykręgowego są nieco obniżone w obrazach T2 zależnych na skutek umiarkowanego procesu degeneracyjnego. Na poziomie VL5/VS1 obecna jest płaska, szeroka przepuklina jądra miażdżystego z lateralizacją w lewo. Na poziomie VL4/VL5 niewielka płaska podwięzadłowa wypuklina krążka.
      • tigerness Re: prosze o odczytanie mr 27.12.11, 11:19
        Wąska przestrzeń międzykręgowa oraz przepukliny jąder miażdżystych krążków międzykręgowych są skutkiem choroby zwyrodnieniowej krążka / krążków międzykręgowych. Poniżej 2 odpowiedzi na podobne do Twojego pytania:

dooktor.pl/forum/index,9446,wypuklina_krazka_miedzykregowego.html
        abcbadania.pl/pytania/czy-operacja-przepukliny-krazka-miedzykregowego-l4-l5-jest-konieczna
        Ponadto przykładowe linki opisujące proces degeneracyjny kręgosłupa, czyli dyskopatię:

www.dyskopatia.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=30
        pl.wikipedia.org/wiki/Dyskopatia
        www.info-med.pl/katalog/choroby/indeks/dyskopatia_ledzwiowa.html
        www.kregoslup-ortopedia.pl/1,48,Przepuklina-jadra-miazdzystego.html
        • grzegorz2506 Re: prosze o odczytanie mr 27.12.11, 14:52
          no to mam porobione. 38 lat i już po mnie...
          • tigerness Re: prosze o odczytanie mr 27.12.11, 21:21
            abcbadania.pl/pytania/jak-leczyc-przepukline-w-kregoslupie
            abcbadania.pl/pytania/zmiany-zwyrodnieniowe-na-wielu-poziomach-kregoslupa-ledzwiowego
            A czemu tak uważasz? W najgorszym wypadku czeka Ciebie operacja - wiele osób, nawet znacznie młodszych od Ciebie jest po różnych zabiegach neurochirurgicznych, często kilku i to bardzo poważnych, dotyczących nie tylko kręgosłupa, ale i mózgu i ich nastawienie jest pozytywne - żyją, pracują, rehabilitują się jak potrzeba...

"Jednak wraz z upływem czasu zmiany zwyrodnieniowe mają tendencję do narastania, więc nie należy zwlekać z podjęciem leczenia. Leczenie w przypadku zmian zwyrodnieniowych kręgosłupa obejmuje dwie metody: rehabilitację i leczenie operacyjne. Zazwyczaj, dopóki występują jedynie objawy bólowe, a nie ma istotnych odchyleń w badaniu neurologicznym czy widocznego w badaniu obrazowym kręgosłupa ucisku na rdzeń kręgowy, leczeniem pierwszego wyboru pozostaje rehabilitacja. Decyzję o leczeniu operacyjnym podejmuje zawsze lekarz neurochirurg".
    • tadek1110 Re: prosze o odczytanie mr i pytanie 22.01.12, 20:33
      tadek1110 napisał:

> Rodzaj badania: MR odcinka C kręgosłupaOpis badania:Badanie wykonano w sekwencj
      > ach T1 i T2 TSE, T2 me2d .Niewielka kifoza w odcinku C5-C7.Sygnał i wysokość tr
      > zonów kręgów w normie, drobne osteofity na ich krawędziach.Na poziomach C3/C4/C
      > 5/C6/C7 nieduże tylno prawoboczne uwypuklenia tarcz międzykręgowych, na pozioma
      > ch C5-C7 uwypuklenia te powodują niewielki ucisk korzeni nerwów rdzeniowych po
      > stronie prawej.Na poziomie C5/C6 niewielkie uwypuklenie również do lewego otwor
      > u m-k , bez cech ucisku korzeni.Szerokość kanału kręgowego i sygnał rdzenia w n
      > ormie
      jestem po urazie kilka lat i mam zniesienie ruchomości w odcinku szyjnym ,czy mam uszkodzone nerwy obwodowe?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka