IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 18:42
Czy ktoś mógłby mi napisać o działaniu tego leku i jego ewentualnych skutkach
ubocznych. Mam lekki nadciśnienie i mam zacząć go brać i chciałbym wiedziec
czego mogę sie spodziewać po tym leku. Dzieki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • morgana_le_fay Re: Co-diovan 03.03.05, 22:21
      Co-diovan jest bodajże nową (daj Boże tańszą!) wersją leku o nazwie Diovan. Przy ostatniej wizycie wspomniał o nim mój lekarz jako o leku, który lada chwila ma się pojawić na rynku. Diovan jest lekiem zawierającym substancję czynną walsartan i jak opisuje to ulotka należy do nowej grupy leków - antagonistów receptora angiotensynyII, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi.

Dla mnie osobiście jedyną wadą Diovanu jest jego cena. Z istniejących na rynku leków nadciśnieniowych wypróbowano na mnie wszystkie, łącznie z lekami o podobnym lub IDENTYCZNYM do Diovanu składzie chemicznym (m.in. Cozaar)i wszystkie wywoływały niepożądane skutki. Co zrozumiałe wielbię ten lek i choć płaczę to płacę (i tak ostatnio trochę staniał niebożę).

Nie mam pojęcia jak to będzie w przypadku co - diovanu, ale jego poprzednik jest lekiem bardzo rzadko stosowanym, do tego stopnia, że nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby panie w aptece wiedziały o jego istnieniu. Oczywiście kupuje się na zamówienie.

pozdrowienia i miłego łykania!
      m.
      • Gość: glabella Re: Co-diovan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 17:16
        Co-diovan to inaczej diovan + (popularny) hydrochlorotiazyd.
        Diovan należy do grupy leków p-nadciśnieniowych zwanych sartanami, większość z
        nich to leki oryginalne, b.drogie. Mają najmniej działań ubocznych spośród
        wszystkich leków p-nadciśnieniowych (wszystkie działania uboczne znajdziesz w
        ulotce, jednakże opisuje się że w zaszadzie nie mają działań ubocznych przy
        normalnym dawkowaniu). Wszystkie sartany sprzedaje się jako lek samodzielny
        oraz z dodatkiem hydrochlorotiazydu (wzmaga działanie, ale dodaje swoje objawy
        uboczne).
        Co-diovan jest jeszcze droższy od diovanu - prościej jest kupić diovan i osobno
        hydrochlorotiazyd jeśli już musimy koniecznie brać ten drogi lek.
        • Gość: Piotr Re: Co-diovan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 12:46
          Dziękuje bardzo za udzielone informacje. Przez 3 miesiące lek dostaje za darmo
          ponieważ biore udział w badaniu klinicznym i co 2 tygodnie mam badaną krew i
          robione EKG. Dowiedziałem sie również że lek ten ma staniec i kosztować około
          40-50zł za miesięczną kuracje (1 tabletka dziennie). Badania te są
          przeprowadzane w Szpitalu w Szczecinie na ul. Arkońskiej przez doc. Widecką i
          ma jescze wolne miejsca.
          • morgana_le_fay Re: Co-diovan 05.03.05, 21:21
            Gość portalu: Piotr napisał(a):
            lek ten ma staniec i kosztować około
            > 40-50zł za miesięczną kuracje

Bogu niech będą dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka