Dodaj do ulubionych

Dawka leku

22.11.12, 09:21
Witam
proszę o pomoc dotyczącą odpowiedniej dawki leku.
Zaczęłam leczyć się na niedoczynność z powodu złych wyników i tycia (10 kg)
zaczęłam od najmniejszej dawki potem zwiększano aż do 75 i w rezultacie był to taki wynik :

Trijodotyronina całkowita 0,92 min-0,58max-1,59
Tyroksyna 6,49 min-4,87max-11,72
FT3 2,91 min-1,8max-4,6
FT4 1,33 min-0,93max-1,7
TSH-3-generacja 0,084 min-0,27max4,2
Badania krwi dobre, mocz również oraz krzywa cukrowa.

Endokrynolog zaleciła przestanie na 3 tygodni brania jakichkolwiek leków po czym wykonanie kolejnych badań , wynik po odstawieniu leków po 3 tygodniach wyszedł taki :

TSH 3 -generacja 2,73 norma min0.27 max4.2
FT4 0.807 norma min.0.93 max1,7

Przy kolejnej wizycie endokrynolog zapisała mi dawkę 25mg po czym przyjść dopiero po 5 tygodniach. Czy w ogóle to coś mi da , taka dawka czy jej nie podnieść , już sama nie wiem co mam robić chciałabym w końcu normalnie wyglądać widzę ciągle że waga stoi mimo zdrowej diety złożonej i wysiłku fizycznego.
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Dawka leku 22.11.12, 10:36
      rozumiem że endo patrzy tylko na TSH?
      bo na jakiej podstawie kazała ci odstawic leki?!

przeliczaj wyniki na % wtedy łatwiej porównywać i na pierwszy rzut oka widac tendencje wzrostowe czy spadkowe

FT4 51.95% [wynik 1.33, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 39.64% [wynik 2.91, norma (1.8 - 4.6)]

na E75 miałaś ledwie przyzwoite wyniki, jeśli nadal przy takich miałaś objawy niedoczynności to powinnaś była podnieść dawkę a nie odstawiać leki!
      dowodem na głupotę zalecenia lekarza jest efekt po ledwie 3 tygodniach
      wyniki poleciały ci na łeb
      TSH wzrosło do poziomu nieakceptowanego u chorego LECZONEGO
      a FT4 -15.97% [wynik 0.807, norma (0.93 - 1.7)]na minusie!!!
      ciekawe jakie ft3 - zawsze badaj obydwa

podziękuj pani doktor, i może spytaj czemu ci krzywdę robi? może lepszy lekarz by się znalazł?

waga to chyba nie jedyny objaw jaki masz?
      zwiększaj dawkę stopniowo jeśli dobrze to znosisz i i rób kontrolne badania ft4 i ft3 co 4-6 tygodni, prędzej daruj sobie tsh niż te dwa badania
      myślę że chwilowo powrót do dawki 75 jest celem a potem w zależności od wyników i samopoczucia trzeba rozważyć czy więcej brać, poprzednie wyniki wcale wysokie nie były i być może przy dawce 100 lepiej byś sie czuła
      • hashi-tess Re: Dawka leku 22.11.12, 11:00
        jakaś nowa moda nastała u lekarzy, aby odstawiać l-tyroksynę
        osobom, które ten hormon uzupełniają.
        Ciągle jestem zaskoczona i zdumiona dlaczego to robią!!!
        Dlaczego tak krzywdzą swoich pacjentów????!!!

Ciekawa jestem czy z innymi lekami podtrzymującymi życie
        też tak postępują inni medycy, czy tylko endokrynolodzy są tacy mądrzy.

Procesor już wszystko napisała.
        Ja tylko chciałabym zwrócić Ci uwagę na niedokrwistość
        chorób przewlekłych bo po wspaniałej decyzji odstawienia
        hormonu możesz mieć z nią problem.
        Dlatego proponuję badania
        wit. B12
        ferrytyny.
        Przyjrzyj się również wit. D3.
        Napisz z jakiego powodu masz niedoczynność, czy to hashimoto?
        • bocian-owa163 Re: Dawka leku 22.11.12, 12:02
          Żadna z pań endokrynolog nie wie co mi jest, bo nie ma żadnej choroby Hasimoto czy inne tak stwierdziły, więc nie wiem sama i już mnie to denerwuje , trwa to rok i sama zaczynam wertować i szukać. Czasami zastanawiam się czy nie przesadzam z tym dociekaniem ale mam wrażenie że nic się nie zmienia, powtarzam badania na własną rękę i ciągle jest coś nie tak .
          • bocian-owa163 Re: Dawka leku 22.11.12, 12:06
            Czy podwyższanie dawki może spowodować tycie i złe samopoczucie ? Bo o tym przeczytałam, moja endo mówiła że przy dawce 75 zaraz bym wpadła w nadczynność i bym miała kołatanie serca, schudła bym ale bym była ciągle zdenerwowana, zanim przytyłam i zaczełam mieć problemy z niedoczynnością byłam szczupła wręcz chuda i mogłam jeść co chciałam, byłam może bardziej nadpobudliwa ale wcale nie aż tak jak opisuje endokrynolog no i o wiele lepiej się czułam. Teraz opuchnięta, gruba, zmęczona.
          • bocian-owa163 Re: Dawka leku 22.11.12, 13:56
            a może ktoś zna dobrego Endokrynologa w Szczecinie ?
            • devilyn Re: Dawka leku 22.11.12, 16:16
              Przede wszystkim zrób aktualne badania bez wzięcia tabletki ft3, ft4, tsh, warto oznaczyć b12 i ferrytynę. Hmm sama lecze się w szczecinie od 9 lat...i nie liczę że znajdę dobrego endo. U kogo byłaś do tej pory? Miałaś kiedykolwiek oznaczanie Anty TPO i Anty TG? Usg tarczycy?
              • bocian-owa163 Re: Dawka leku 22.11.12, 18:43
                Na razie nie stać mnie na kolejne badania poza tym robiłam je prawie tydzień temu , teraz przyjmuje połówkę tabletki 50,0 ,a endo twierdzi że powinnam jeszcze mniej podała 25mg czy to nie to samo co branie 50 na pół ?
                te badania były robione podczas leczenia 17-OHP 0,73 ,kortyzol 18,26 norma przed południem min 6,2-max19,4,po południu min2,3-max11,9. tarczyca usg ostatnio też badana jest ok.
                nic nie jest zle poza hormonami. Jak mam teraz zwiększać dawkę ? I czy rzeczywiście leczyć się na własną rękę ?
              • bocian-owa163 Re: Dawka leku 22.11.12, 18:52
                Byłam u Pani Sowińskiej i Adrianny Dubińskiej obie miały bardzo dobre opinie.
                • devilyn Re: Dawka leku 23.11.12, 09:26
                  Ja też bywalam u pani nr 2 i jeden plus dla niej że zawsze interesowała się samopoczuciem i nie olewała niskiej ferrytyny i dawała żelazo.

Dawka 25 mg to Cię nawet nie popieści.

Próbowałaś na Arkońskiej dr Kurek?
      • bocian-owa163 Re: Dawka leku 22.11.12, 11:07
        Hmm teraz to zupełnie nie wiem co robić , umówię się chyba 3 z kolei endokrynologiem i zapytam. Nie chce mieszać sobie w organizmie. Czyli teraz mam powracać do 75 ? w jakich odstępach jak to zrobić ? no i czy mi nie zaszkodzi tak duża dawka i takie mieszanie raz mało później wcale teraz duża dawka. ? i czy przy braniu tak dłużej dawki jest nadzieja że wyjdę z tego i nie będę musiała brać ich do końca życia ? Dodam ,że wszystko ze względu na jakieś guzki, wole i nadnercza, oraz kortyzol jest ok.
        • procesor Re: Dawka leku 22.11.12, 23:01
          czy miałaś jakiekolwiek objawy nadczynności?
          z tego co piszesz nie, z wynikwó na dawce 75 - też nie
          dawka 75 NIE jest duża
          taką to ja dostałam na dzień dobry przy diagnozie - nawiasem mówiąc była za duża, więc brałam po ćwiartce najpierw, potem pół, potem 3/4 i dopiero całą

czy ty masz diagnozę? niedoczynność czy Hashimoto?
          i czy miałaś diagnostykę - przeciwciała aTG i aTPO oraz USG tarczycy czy tak cię leczą na oko?

robiłaś internetowy test objawów? jeśli nie - zrób koniecznie
          • bocian-owa163 Re: Dawka leku 23.11.12, 07:36
            Tak maiłam objawy nadczynności : senność, ciągłe zmęczenie, brak energii do ćwiczeń szybkie przytycie w ciągu 3 miesięcy dziesięć kilo. Opuchnięcie. Mimo zdrowej żywności , częstego wysiłku nie ustępowało , nawet miałam dietę pierwszy raz w życiu i za wiele też nie pomogła. Szukałam ciągle co jest przyczyną i poszłam do endo. Miałam od razu przepisaną dawkę 25 i skierowanie na badania , hormony wyszły zle (mówiła że właśnie widzi wynik hormonu który jest odpowiedzialny za tycie) zwiększyła dawkę do 50 potem badania przeciwciał, krzywą cukrową, i usg u ginekologa wyszły ok. i tak poprzestała na 50 , ja sama dalej widziałam że za dużo się nie zmienia więc po wypowiedziach na forum innych pań stwierdziłam że sama podniosę dawkę do brania 50 i pół 50 czyli 75 wyszło. Robiłam test na forum i wyszła niedoczynność. Zrobiłam badania takie jak na początku umieściłam w wypowiedzi po czym inna endo mówiła ze mam przestać na 3 tygodnie i teraz znów 25. Dodam że robiłam też badania kortyzolu i też dobre tzn patrząc na normy, bo Panie jakoś przeliczają w % ale to tylko chyba hormony. I teraz mam pytanie jak dojść do tej mojej dawki 75? czy po tygodniu 25 mogę przejść na 50 ?Czyli kolejnym razem patrzeć bardziej na wyniki tych hormonów?
            • agcerz Re: Dawka leku 23.11.12, 08:03
              Nie miałaś żadnych objawów nadczynności! Opisujesz niedoczynność.
              • bocian-owa163 Re: Dawka leku 23.11.12, 08:11
                PZEPRASZAM TAK chodziło mi o NIEDOCZYNNOŚĆ !!
              • bocian-owa163 Re: Dawka leku 23.11.12, 08:26
                Pomysliło mi się , z postem wcześniejszym gdy "procesor" pytała czy miałam objawy nadczynności przy braniu 75 , nie miałam. bez zmian w sumie czy brałam 25 czy 75
            • procesor Re: Dawka leku 23.11.12, 10:06
              wiesz co, jeśli nie masz objawów złego samopoczucia przy zwiększaniu dawki - to dokładaj co tydzień kawałek np. 12,5 i obserwuj jak sie czujesz

myślę że powinnaś wrócić na dawkę 75 bo przy niej miałaś nie za wysokie wyniki i po 4 tygodniach na tej dawce trzeba zrobić ft4 i ft3 oraz tsh
              i wtedy będzie widać czy zwiększać dalej czy nie
              • bocian-owa163 Re: Dawka leku 23.11.12, 10:18
                Dziękuje Bardzo za odp. smile biore teraz pół 50 , czyli 25 wychodzi na to,a zwiększać mam co pół 25 tak ? bo niemmam pojęcia jak to dizelić. I jeszcze mam pytanie komu zalecane jest branie zmienne 50 i 75 ? czy to też w ramach takiego wolnego wprowadzania większej dawki?
                • pies_z_laki_2 Re: Dawka leku 23.11.12, 13:08
                  NIKOMU nie jest zalecane branie naprzemienne!
                  Tzn kiepski endokrynolog zaleca np. raz 100, a raz 150, ale mądry pacjent nie będzie sobie robił takiego kuku!
                  Znasz kogokolwiek, komu tarczyca jednego dnia działa na 100% a drugiego na 150% i następnego znowu na 100%? Ja nie znam... Takie wahania wpychają Hashimotki w rzut choroby...

O matko jedyna, strasznie mi przykro, że tak cię pani endo potraktowała... co więcej piszesz o dwóch paniach endo... a już miałam nadzieję, że takich lekarzy nie ma... że nie odstawia się hormonów bez powodu...

Wchodź powoli na dawkę wyjściową czyli E75, a w tzw. między czasie poczytaj o nadczynności, o dawkowaniu, o niedoborach, no wiesz, świadomego pacjenta trudniej zrobić w konia...
                  • bocian-owa163 Re: Dawka leku 23.11.12, 13:37
                    Dobrze więc zwiększam dawke do 75 potem 3-4 tygodnie badania FT3, FT4 I TSH i ewentualnie zwiększenie dawki. Ale czy jest szansa że nie bede musiała brać ich do końca życia? Czy zbyt szybkie przejście na dawke 75 jest kompletnym błędem , chodzi mi o to czy np teraz po tygodniu brania 25, moge przejść na 5o potem po kolejnym tygodniu na 75 dbając oczywiście o Witaminy by dostarczyć teraz ewentualny niedobór ?
                    • pies_z_laki_2 Re: Dawka leku 24.11.12, 11:15
                      > Ale czy jest szansa że nie bede musiała brać ich do końca życia?

Jeśli masz Hashi, to nie ma takiej szansy, czasem zdarza się, ze obniża sę dawkę do minimum, ale nadal się tabletki łyka. Tarczyca w zaniku nie odrośnie i nie będzie znowu 100% sprawna...

> Czy zbyt szybkie przejście na dawke 75 jest kompletnym błędem ,
                      > chodzi mi o to czy np teraz po tygodniu brania 25, moge przejść na 5o potem po
                      > kolejnym tygodniu na 75 dbając oczywiście o Witaminy by dostarczyć teraz ewent
                      > ualny niedobór ?

To zależy jak znosisz zmiany dawki. Po odstawieniu całkiem teraz możesz mieć niezłe zawirowania, na życzenie endo zresztą. Ale może wskakiwanie będzie lekkie i przyjemne, kto wie... Ja bym podnosiła co kilka dni o 12,5, nie za szybko.
                      • bocian-owa163 Re: Dawka leku 24.11.12, 23:28
                        Nie stwierdzono u mnie Hasi ani żadnej innej więc mam nadzieje ,że kiedyś mi to wszystko przejdzie. Co do dawek leku to wcześniej nie było żadnych odczuć ,ale masz racje teraz po takim zawirowaniu nie wiem co będzie, dziś jestem na 50 na razie jest ok zobaczymy przez resztę tygodnia potem może znów podniosę. I jeszcze raz serdecznie DZIEKUJE za od. smile
                        • managr Re: Dawka leku 25.11.12, 01:20
                          Hej
                          Ja chorowałam na nadczynnośc przez 17 lat. Byłabym bardzo ostrozna w zwiekszaniu sobie dawek leku. tym bardziej, ze pierwsze badania które napisałas to TSH było za niskie- takie jak przy nadczynności i endo bardzo dobrze zrobiła zmniejszając ci hormon. Jak teraz bedziesz go zwiekszała to wpadniesz w nadczynność. A ja wiem co to za choroba i powiem ci, ze teraz po operacji jestem w niedoczynności i jest to o wiele lepsze. Nadczynność uszkadza sece. ja mam teraz z nim problemy, kardiolog powiedziła, ze dla człowieka bezpieczniejsza jest niedoczynnosc. Ustawienie hormonów nie jest rzecza prosta. Ja teraz od sierpnia biore eutyrox bo nie mam tarczycy. Doszłam do dawki 125mg, ale podkreslam, ze ja nie mam tarczycy, a Ty ja masz. jak mozna radzic takie rzeczy na forum, zeby dodawac sobie leki, czy wy jesteście lekarzami. Z tego co czytam to forum i z tego co kiedys mi powiedziłayście to uwazam, ze wcale nie jesteście takie madre. U wszystkich widzicie niedoczynnosc i u mnie tez to zdiagnozowałyscie, nie wiem tylko na jakiej podstawie. A moje objawy to była nadczynnosc i jestem ciekawa jak bym na tym wyszła, słuchajac waszych rad. nie zapominajmy, ze lekarzami nie jestesmy. Wiem, ze wielu endo jest do niczego, zgadzam sie z tym, ale uwazam równiez, ze twoja endo dosc madrze dała ci leki. Nie zwiekszaj dawki , poobserwuj siebie na tej dawce i zobaczysz. znapisłas, ze tsh było 0,087 to jest nadczynnosć, a kolezanki z forum poobliczły procenty i wyszło, ze masz niedoczynnosc. Dosc ciekawe.
                          • bocian-owa163 Re: Dawka leku 25.11.12, 15:07
                            Mała poprawka : endo nie zmniejszyła mi dawki , tylko CAŁKOWICIE ODSTAWIŁA !!! ,
                            Nie chcę stawać po żadnej ze stron bo sama jestem zielona ale bardziej mnie przekonuje wypowiedz dziewczyn. Poza tym mam koleżankę której o mały włos nie wycięto tarczycy, i jest bardzo zadowolona bo łatwiej jest leczyć gdy się ją ma niż jak już jest jej brak, a przynajmniej w młodym wieku. Nie mam pojęcia jak jest u Ciebie ale ja przez całe życie do tej pory byłam szczupła , może bardziej nerwowa ale lepiej mi się żyło niż teraz o 100 razy lepiej .I może wtedy też miałam nadczynność nie wiem bo nigdy tego nie badałam. Zgadzam się ,że niskie TSH świadczyć może o nadczynności ale dlaczego jedna z endokrynologów przy samej pierwszej wizycie po zobaczeniu podobnych wyników oraz wyników z hormonami FT3,FT4 stwierdziła ,że jeden z nich odpowiedzialny jest za tycie i dlatego też od razu dawała mi tabletki , więc można stwierdzić ,że nie tylko TSH jest aż tak ważne , może to procentowe wyliczenie jest lepsze , bo wyśrodkowuje w jakim stanie jest pacjent , sama nie wiem ale można tak pomyśleć.
                            • managr Re: Dawka leku 25.11.12, 18:31
                              Myslisz, ze lepiej leczyc tarczyce niz ja wyciąc? pewnie jesli tarczyca daje sie leczyc i nie ma guzów. Powiem Ci jedno, ze nadczynnosc uszkadza serce, doprowadza do nadcisnienia. Dla mnie wazniejsze sa wzgledy zdrowotne, niz waga. Tez jestem młoda, i bardzo tarczyca zrujnowała mi zdrowie. Ciezko sie leczy nadczynnosc. Wiesz co jest odpowiedzialne za tycie, własnie tsh. jak jest za wysokie to tyjesz, ja teraz jestem bez tarczycy i nie badaja mi juz pozostałych hormonów tylko tsh. i jak było bardzo wysokie to tylam, a jak spadło to schudłam. ja tez zawsze byłam szczupła, wręcz chuda, teraz troszke przytyłam, ale nie to jst najwazniejsze. odpisałam na to co one napisały, bo mnie tak poradziły, ze gdybym sie posłuchała to nie byłoby ze mna dobrze. miałam podobnie z hormonami jak ty te pierwsze, moze tsh tylko miałam wyzsze. I gdybym pobrała wtedy eutyrox to wpadłabym w duza nadczynnośc , to pogorszyłoby znacznie moje serce. takze wybór nalezy do ciebie. Ale lekarz to lekarz, a kolezanki z forum to inna sprawa. nie powinny leczyc bo nie maja kwalifikacji i tyle. A co zrobisz to twoja sprawa.
                              • hashi-tess managr! 25.11.12, 18:43
                                przychodzisz znikąd i idź tam sobie.
                                Powołujesz się na jakieś wcześniejsze posty,
                                a gdzie linki do nich???

Poza tym mylisz objawy i wyniki niedoczynności
                                z nadczynnością. Pisząc nieprawdę powodujesz
                                zamęt na forum.
                                Idź tam gdzie chcą słuchać/czytać ułożonych przez ciebie literek.

Straszysz ludzi, a to forum ma być pomocne, a nie straszydłem.
      • managr Re: Dawka leku 25.11.12, 01:28
        procesor napisała:

> rozumiem że endo patrzy tylko na TSH?
        > bo na jakiej podstawie kazała ci odstawic leki?!
        >

>
        > FT4 51.95% [wynik 1.33, norma (0.93 - 1.7)]
        > FT3 39.64% [wynik 2.91, norma (1.8 - 4.6)]
        >
        > na E75 miałaś ledwie przyzwoite wyniki, jeśli nadal przy takich miałaś objawy n
        > iedoczynności to powinnaś była podnieść dawkę a nie odstawiać leki!
        A to ciekawe, ledwo przyzwoite. Wiesz co hormony miała bardzo dobre, za wyjątkiem tsh. Jakby nadal brała eutyrox 75 to wpadłaby w duza nadczynnosc, a to juz byłby problem spory. jak nie wiesz co mówisz to nie mów takich rzeczy. przerazajace jest to, ze laicy w ten spoób sie wypowiadaja i radza. Czytajac to forum i wypowiedzi kilku osób radzących dochodze do wniosku, ze macie paranoje na punckie niedoczynności. jak jedna z was po opisaniu moich wyników zdiagnozowała u mnie niedoczynnosc, i tak to napisała, ze w zasadzie byłam pewna, ze zamiast choroby gravesa-Basedowa, na która choruje od lat mam jednak hasimoto-KOSZMAR>

> zwiększaj dawkę stopniowo jeśli dobrze to znosisz i i rób kontrolne badania ft4
        > i ft3 co 4-6 tygodni, prędzej daruj sobie tsh niż te dwa badania.
        TSH to jedno z najwazniejszych badan. Co ty wogóle piszesz.
        • hashi-tess Re: Dawka leku 25.11.12, 18:45
          nie dość, że piszesz bzdury to jesteś w dodatku
          niegrzeczna.

ja też będę i napiszę
          a, sio...........
          • devilyn Re: Dawka leku 25.11.12, 18:59
            Nie ma co czekać kilka dni tylko od razu blokada czy cóś...same bzdury pisze.
            • bocian-owa163 Re: Dawka leku 29.11.12, 06:46
              Wiec w jaki sposób uzyskac efekt niskiego tsh a jednoczesnie dobre hormony ? czy może inne leki stosują ?
        • hashi-tess managr! 25.11.12, 18:51
          napisałaś na tym forum 3 /słownie:trzy posty/.

Nikt nigdy Ci niczego nie doradzał.

Dlatego jeszcze raz powiem:

a, sio...............
          • bocian-owa163 Re: managr! 09.12.12, 16:09
            Wiec w jaki sposób uzyskac efekt niskiego tsh a jednoczesnie dobre hormony ? czy może inne leki stosują ? A co z nadmiarem wody w organizmie czy tez sluzu jak to inni nazywaja jak sie pozbyc tego badziewia
            • devilyn Re: managr! 09.12.12, 16:21
              Zrób aktualne badania bez wzięcia tabletki: ft3, ft4, tsh i na tej podstawie dobiera się dobrą dawkę. Ozacz ferrytnę i poziom b12.
              • bocian-owa163 Re: managr! 10.12.12, 11:56
                Tak zrobie ale jeszcze za malo czasu upłyneło od ponownego zwiększania dawki, poczekam jeszcze 2 tygodnie zeby sie zdazuło unormowac.
                • aga_junior Re: managr! 23.01.13, 08:56
                  bocianowa i jak tam u ciebie?
                  Jak wyniki? Na jakiej dawce jesteś?
                  pytam bo jestem w podobnej sytuacji uncertain?
                  • bocian-owa163 Re: managr! 29.01.13, 08:49
                    Hej. badania bede ponawiac dopiero w polowie lutego i napewno dam znac. przyjmuje 75 i poł 25smile
                  • bocian-owa163 Re: managr! 22.02.13, 06:45
                    Witam.
                    Ponownie zrobiłam badania od jakiegoś czasu biorę 75 i pół tabletki 25
                    co myślicie o tych wynikach ?
                    TSH 3-generacja wynik :0.010 min.0.27 max 4,2
                    FT 3 wynik: 3.20 min.1.8 max 4.6
                    FT 4 wynik: 1.54min.0.93max 1,7

• devilyn Re: managr! 22.02.13, 15:09
                      Przelicz wyniki na %
                      • bocian-owa163 Re: managr! 23.02.13, 14:21
                        FT4 79.22% [wynik 1.54, norma (0.93 - 1.7)]
                        FT3 50.00% [wynik 3.2, norma (1.8 - 4.6)]
                        • bocian-owa163 Re: managr! 25.02.13, 13:39
                          do tego mma zle badania krwi zmierza ku anemi narazie jeszcze w normie
                          • hashi-tess Re: managr! 25.02.13, 22:13
                            proponuję, abyś nie zmieniała dawki tylko
                            oznaczyła wit. B12, ferrytynę bo jak sama piszesz
                            zmierzasz w stronę anemii, a ona zaburza
                            konwersję T4 w T3.
                            Zajadasz selen?
                            • bocian-owa163 Re: managr! 26.02.13, 12:20
                              tak selen jem codziennie rano przy śniadaniu. wiec może uzupełnić witaminy poprostu? byłam u endo i kazał mi naprzemiennie brać dawke ta która biore 75 i poł 25 naprzemiennie z sama 75. jak pokazalam wyniki badan krwi to mowila ze nie bedzie sie tym zajmowac raczej sie nie zna na tym.
                              • bocian-owa163 Re: managr! 11.03.13, 20:09
                                dziewczyny co radzicie ? mam brac na zmiane 75 i 88 czy samo 88?
                                • hashi-tess Re: managr! 11.03.13, 22:53
                                  ja uważam, że podniesienie dawki euthyroxu
                                  tylko pogorszy Twoje samopoczucie.
                                  Tabletka, kt. zażywasz rano zawiera hormon T4,
                                  który Ty masz już uzupełniony. Masz go na poziomie
                                  ok. 80% normy.
                                  Natomiast hormon FT3 powstaje z T4 w towarzystwie
                                  ferrytyny
                                  wit. B12
                                  kwasu foliowego
                                  selenu
                                  i in.
                                  Ten hormon masz na poziomie ok. 40 % normy - jak dobrze
                                  pamiętam.

Ten rozrzut pomiędzy hormonami mówi o Twoich
                                  brakach, które biorą udział w konwersji.
                                  Twoim zadaniem powinno być działanie w uzupełnieniu
                                  braków "anemiowych".
                                  • bocian-owa163 Re: managr! 16.03.13, 16:07
                                    Jak na razie zostanę przy tej dawce. Tylko w jaki sposób mogę uzupełnić niedobory ? Tzn łykam witaminy w formie tabletek i jem warzywa owoce. Może znacie jakieś suplementy które mają dużą dawkę witamin, czy typu plusze do picia warto stosować ?
                                    • aga_junior Re: managr! 19.03.13, 15:27
                                      Biofer folic 3x2 tabl. mi kiedyś endokrynolog przy niskiej ferrytynie kazał brać wink
                                      • bocian-owa163 Re: managr! 20.03.13, 06:59
                                        tylko problem w tym ze feretyne docelowo badałam wczesniej a teraz nie mam pojecia jaki jest jej wynik. ewentualnie jesli ten lek tez jest na anemię, niedobory witamin.
                                        • bocian-owa163 Re: managr! 31.10.13, 08:33
                                          Moje nowe wyniki przy braniu 75 a w wekendy 88 eutyroxu
                                          ALAT 16 U/L<41
                                          ASPAT 21 U/L <40

TSH 1,30 0,35-4,94
                                          FT3 2,32 1,71-3,71
                                          FT4 1.02 0,70-1,48

FT4 41.03%[wynik 1.02, norma (0.7 - 1.48)]
                                          FT3 30.50%[wynik 2.32, norma (1.71 - 3.71)]
                                          • muktprega1 Re: managr! 31.10.13, 10:48
                                            Witaj
                                            Nic nie piszesz o Twoim samopoczuciu smile

> TSH 1,30

w/g książki "Jak żyć z Hashimoto" osoby, które biorą tyroksynę powinny mieć TSH w granicach 0,3 - 1
                                            Twoja ciutę wyżej - oznacza, że masz jednak zbyt małą dawkę hormonu

> FT4 41.03%
                                            > FT3 30.50%

wyniki na kolana nie powalają, czy wiesz w jakim przedziale powinnaś mieć te 2 hormony?
                                            Co zrobiłaś dla siebie, żeby poprawić jakość swojego życia, czy czytałaś cokolwiek z forum? Posty dziewczyn, z których można najwięcej nauczyć się o swojej chorobie?
                                            Jesteś już rok na forum.....
                                            > Moje nowe wyniki przy braniu 75 a w wekendy 88 eutyroxu

czy Twoja tarczyca w weekendy działą inaczej????
                                            a przecież pisał już o tym Koleżanka:
                                            pies_z_laki_2 23.11.12
                                            forum.gazeta.pl/forum/w,24712,140642489,140673442,Re_Dawka_leku.html
                                            ale to Twój wybór...

Obydwa wyniki powinny być na poziomie od 60-80% np u mnie sprawdza się wersja 80, więc jak widzisz tyroksyny masz za mało. Proponuję, jak będziesz w ten weekend brała 88 to zostań na tej dawce następne 4 tygodnie i potem oznacz na czczo samo Ft4 i Ft3, bo jetsem przekonana, że i tak będzie za mało dla Ciebie, ja biorę 125.
                                            Masz kiepską przemianę, czyli większe ft4 nad T3 a czy zrobiłaś wyniki, które proponowały dziewczyny:
                                            - ferrytyna
                                            - wit B12
                                            - wit D3
                                            One są przy niedoczynnościach niesłychanie ważne....
                                            • muktprega1 bocian-owa163 31.10.13, 10:50
                                              Kontynuujemy pisanie w swoim wątku, tamten został usunięty smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka