Gość: Emma IP: 195.82.183.* 22.05.01, 14:45 Bardzo lubie jesc zoltka jaja na surowo.Czy jest to szkodliwe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artur Re: surowe zoltko IP: 142.165.18.* 22.05.01, 15:22 Jedno jajko na iles tam dziesiatek tysiecy jaj jest zarazone Salmonella. Bakteria jest zabita jezeli jajo jest np. smazone. Druga rzecz to ilosc cholesterolu w jajach. Jest go tam ok 300-500 mg w kazdym. Pomimo, ze jajo ma pewna ilosc substancji ochronnych, ktore podwyzszaja tzw dobry cholesterol,to ogolnie uwaza sie, ze z jajami nie nalezy przesadzac i nie konsumowac wiecej niz kilka tygodniowo. Nie slyszalem zeby ktos stwierdzil cos zlego w bialkach jaj, ktore mozna spozywac bez ograniczen, chyba, ze ktos ma alergie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optyk Re: surowe zoltko IP: *.polkomtel.com.pl 23.05.01, 11:30 Już od jakiegoś czasu nauka przyznaje się do błędu, dotyczącego cholesterolu. Cholesterol spożywany nie jest szkodliwy, nie jest przyczyną miażdżycy. Ten który powstaje w ścianach naczyń pochodzi z przemian glukozy! Nawet tu był artykuł na temat nieszkodliwości tłuszczu. Link do nigo znajdziesz na stronie http://optymalni.mjz.com.pl/media/index.html Pozdrawiam Sam zjadam ponad 30 zółtek w tygodniu od ponad 3 lat i nie mam kłopotów z miażdżycą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: surowe zoltko IP: *.sasknet.sk.ca 23.05.01, 14:08 Optyk, ty nalezysz do specyficznej grupy kultowej, ktorej czlonkowie nagminnie laduja w szpitalach na choroby serca. Niby kazdy ma prawo robic co mu sie podoba ze swoim zyciem, ale tylko do poziomu kiedy to nie szkodzi innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: surowe zoltko IP: 212.244.27.* 23.05.01, 14:18 Gość portalu: Artur napisał(a): > Optyk, ty nalezysz do specyficznej grupy kultowej, ktorej czlonkowie nagminnie > laduja w szpitalach na choroby serca. Niby kazdy ma prawo robic co mu sie > podoba ze swoim zyciem, ale tylko do poziomu kiedy to nie szkodzi innym. Artur, ty należysz do specyficznej grupy kultowej, której członkowie nagminnie lądują w szpitalach na choroby serca. Niby każdy ma prawo robić co mu się podoba ze swoim życiem, ale tylko do poziomu kiedy to nie szkodzi innym. Krystyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: surowe zoltko IP: 217.96.56.* 25.05.01, 11:42 Gość portalu: Artur napisał(a): > Optyk, ty nalezysz do specyficznej grupy kultowej, ktorej czlonkowie nagminnie > laduja w szpitalach na choroby serca. Czy można prośić o konkrety? Nazwiska, daty, szpitale? Pozdrówka Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: surowe zoltko IP: 212.244.27.* 23.05.01, 14:34 Gość portalu: Emma napisał(a): > Bardzo lubie jesc zoltka jaja na surowo.Czy jest to szkodliwe? Surowe żółtka mogą być zagrożeniem tylko w dwóch przypadkach: 1. Jeśli są zarażone Salmonellą (ona też wie, co jest dobre i pożywne); 2. Gdy jesteśmy na diecie wysokowęglowodanowej. Jeśli unikasz słodyczy, cukru, słodkich napojów, wafelków "o wpół do dziesiątej na śniadanko" i tym podobnych wynalazków cwanych producentów, to nie narażone i nie zarażone Salmonellą surowe żółtka Ci nie zaszkodzą. Problem w tym, że coraz trudniej mieć dostęp do jaj z pewnego żródła, najlepsze od wiejskich naturalnie karmionych kur. Ja w ramach diety optymalnej spożywam ich 3-6 dziennie i mi od trzech lat nie szkodzą. Krystyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: surowe zoltko IP: *.sasknet.sk.ca 23.05.01, 23:31 Wlasnie w zeszlym miesiacu American Heart Association zalecil Amerykanom ponowna redukcje w spozyciu jaj z uwagi na powod ktory wczesniej omowilem. Jaja sa spozywane bez ograniczen przez sekte Optymalnych o ktorych wiecej w watku "Uwaga, optymalni sa forma kultu"i ktorzy tu, na tym forum rekrutuja nowych czlonkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: surowe zoltko IP: 217.96.56.* 25.05.01, 11:58 > Jaja sa spozywane bez ograniczen przez sekte Optymalnych o ktorych wiecej w > watku "Uwaga, optymalni sa forma kultu"i ktorzy tu, na tym forum rekrutuja > nowych czlonkow. Wybacz człowieku, ale mnie obrażasz. Jestem Optymalny, nie jestem członkiem żadnej sekty, nie biorę żadnych prądów, nie należę do żadnej organizacji, nie znam nawet osobiście żadnego Optymalnego. Kiedy w końcu zrozumiesz, że chodzi tu o żywienie, a nie o jakąś religię? Mieszasz potoczne opinie o DO ze swoimi bzdurnymi domysłami, nie podajesz żadnych konkretnych faktów, jedynie pomówienia i domysły. Do reszty "czytaczy": Mój jadłospis: śniadanie - jajecznica: 5 żółtek, 25 g masła, dodatki do smaku obiad: karkówka 200 g, frytki 150g, jakaś zieleninka kolacja: 1 piwo ;-) Gdzie tu są te masy tłuszczu? Pozdrówka Grzegorz P.S. Cholesterol całkowity przed dietą 260, po pół roku - 197 /czyli norma/ Co na to Pan Artur? W przeciwieństwie do bzdur, które opowiada, ja mogę przedstawić wyniki własnych badań... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: surowe zoltko IP: *.proxy.aol.com 02.06.01, 02:35 Gość portalu: Grzegorz napisał(a): > > > Wybacz człowieku, ale mnie obrażasz. Jestem Optymalny, nie jestem członkiem > żadnej sekty, nie biorę żadnych prądów, nie należę do żadnej organizacji, nie > znam nawet osobiście żadnego Optymalnego. > Pozdrówka > Grzegorz > Identyczna sytuacje u mnie moze sie poznamy,mogli bysmy sie zapraszac na kolacie. Duzo zdrowia chris Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: surowe zoltko IP: 212.244.27.* 25.05.01, 14:52 Gość portalu: Artur napisał(a): > Wlasnie w zeszlym miesiacu American Heart Association zalecil Amerykanom > ponowna redukcje w spozyciu jaj z uwagi na powod ktory wczesniej omowilem. > Jaja sa spozywane bez ograniczen przez sekte Optymalnych o ktorych wiecej w > watku "Uwaga, optymalni sa forma kultu"i ktorzy tu, na tym forum rekrutuja > nowych czlonkow. Niedługo American Heart Association zaleci Amerykanom, (a dokładniej - karmiącym matkom) odtłuszczanie mleka przed podaniem swojemu dziecku, bo jak wiadomo pokarm matki zawiera tłuszczu (oczywiście zwierzęcego :) ) dość sporo i z pewnością jakiś guru oficjalnej nauki wpadnie wkrótce na ten pomysł, w celu oczywiście, obniżenia cholesterolu u oseska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR Re: surowe zoltko IP: 195.117.105.* 01.06.01, 13:33 ŻÓŁTKA MOŻNA JEŚĆ NA SUROWO ALE BIAŁKA NIE ,BO AVIDYNA W NICH ZAWARTA HAMUJE PRZYSWAJANIE VIT. B5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR Re: surowe zoltko IP: 195.117.105.* 01.06.01, 13:35 MAŁA POPRAWKA - NIE B5 ALE B7-BIOTYNY. Odpowiedz Link Zgłoś