IP: *.klik.bydgoszcz.pl 18.04.05, 16:23
Mam pytanie jak rozpoznac można hemoroidy, czym mogą byc spowodowane i jak
można je leczyć. CZy można zachorować na nie w wieku 15 lat?? Prosze o odpowiedz!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: hemeroidy IP: *.elpos.net 23.04.05, 20:13
      Poszukaj wczesniej temat hemoroidow w tym dziale zostal omowiony w wielu
      przypadkach.
    • Gość: Kasia Re: hemeroidy IP: *.autocom.pl 23.04.05, 23:34
      niestety można:( rozpoznać najlepiej u lekarza, ale może napisz co Ci dolega,
      dlaczego podejrzewasz hemoroidy

Zajrzyj też tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=22131220

Pozdrawiam:)
      • Gość: joasia Re: hemeroidy - do Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 08:50
        Chociaż nie ja założyłam ten wątek, może będziesz potrafiła coś doradzić. Dla
        mnie jest to tak badzo krępujące, że nigdy się do tego nie przyznałam rodzicom,
        czy lekarzowi. A zaczęło się u mnie chyba zanim jeszcze skończyłam 10 lat
        (czyli mniej więcej w okresie dzieciństw). Główny problem to ból odbytu po
        wypróżnienu (ciężko potem przez pewien czas usiedzieć na krześle), poza tym u
        mnie jest prawie zawsze (codzienie) coś co trudno nazwać biegunką, ale w pewnym
        stopniu ją przypomina. Zdażają się jakieś bulgotania w brzuchu - pewnie w
        jelitach.
        Nie mam, żadego krwawienia (zdażyło się jeden raz, ale dzień wcześniej było
        zaparcie - więc to chyba nie powód do paniki). Sory za te szczegóły, wiem że to
        wstrętny temat. Mogą to być hemoroidy czy raczej coś innego, jak sądzisz?
        • pia.ed Hemorojdy przy BIEGUNCE ? 24.04.05, 11:18
          Masz po prostu podrazniony odbyt. Smaruj sie kilka razy dziennie oliwka.
          A do lekarza idz z BIEGUNKA, bo to raczej nie jest normalny stan.
        • Gość: Kasia Re: hemeroidy - do Kasi IP: *.autocom.pl 24.04.05, 11:27
          No cóż- doradziłabym iść do lekarza. Naprawdę nie warto się męczyć. Ja jestem
          mało wytrzymała i po 2 tygodniach zmagania się z takim bólem przy wypróżnieniu
          pobiegłam do lekarza i warto było, już kilka dni póżniej słabo pamiętałam jak
          ten ból wygląda.
          Dla lekarza to chleb powszedni, więc nie ma się czego wstydzić. Zapewniam, że
          też różnie sobie myślałam, ale to nie ma co myśleć tylko trzeba iśc jak
          najszybciej, tym bardziej, że masz biegunki.
          To na pewno nic poważnego, ale pamiętaj, że nawet najmniejsza pierdoła
          zlekceważona może się w przyszłości przerodzić w gorszy problem. I nie jest to
          broń Boże straszenie, ale wiemm że jakby mnie tak nie nastraszono to nie
          poszłabym do lekarza:)
          Trzymaj się więc! Pozdrawiam:)
          • Gość: joasia Re: hemeroidy - do Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 12:06
            A jaki lekarz się tym zajmuje (pewnie trzeba skierowanie od ogólnego)?
            A co do biegunki, to nie chcę pisać o szczegółach, ale u mnie to "wygląda" tak
            jakby była to biegunka w 25% - sory.
            Piszesz nic poważnego, mam to już od kilkunastu lat! Jakie są jeszcze objawy
            przy hemoroidach (bo u mnie ból jest już PO) i czy u specjalisty jedyny sposób
            na sprawdzenie co tam jest to rurka w tyłek?
            • Gość: gość Re: hemeroidy - do Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 20:24
              To nie koniecznie muszą być hemoroidy, jeżeli boli Cię po, to istnieje duże
              prawdopodobieństwo że, to szczelina odbytu. Miałam identyczne objawy i
              zdecydowałam suę na wizytę u specjalisty w tym wypadku chirurga - badanie trwa
              ok. 10 -15 sekund (bez rurki). Szczelinę widać gołym okiem. RADZĘ UDAĆ SIĘ DO
              CHIRURGA, BO NIESTETY TAK ZANIEDBANA SZCZELINA W WIEKU PÓŹNIEJSZYM MOŻE DAĆ
              BARDZO PRZYKRE DOLEGLIWOŚCI. Skierowanie eba mieć od lekarza rodzinnego, lecz
              jeżeli chcesz tego uniknąć to wybierz się do chirurga - onkologa. Co do
              biegonek 25%, to myślę że to początki Zespołu jelita drażliwego, porozmawiaj
              koniecznie z lrkarzem ogólnym, są bardzo dobre leki np. DEBRIDAT , herbatka z
              dziurawca i po kłopocie. Życze zdrowia i odwagi.
              • Gość: joasia Re: hemeroidy - do Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 22:23
                A możesz napisać co to za BARDZO PRZYKRE DOLEGLIWOŚCI - bo ja mam COŚ jeszcze,
                ale tego nie napiszę.
                Możesz napisać coś o tej szczelinie odbytu (człowiek się z tym rodzi
                czy "nabywa" z wiekiem, bo u mnie to trwa odkąd pamiętam), jak się tego
                pozbyłaś, był na forum wątk o wymrażaniu.
            • Gość: Kasia Re: hemeroidy - do Kasi IP: *.autocom.pl 24.04.05, 21:58
              Wiesz - szczerze powiedziawszy to bardzo sie dziwię, że masz coś takiego tyle
              lat i nie byłaś u lekarza, wręcz wierzyć mi się nie chce. Naprawdę wizyta nie
              jest straszna i samo badanie to też nic strasznego, dużo gorsze jest pobieranie
              krwi według mnie.
              Poza tym wnioskuję, że jesteś dorosła, więc chyba powinnaś wiedzieć czym grozi
              zaniedbanie zdrowia.
              Tak jak pisała poprzedniczka trudno powiedzieć co to może być - hemoroidy,
              szczelina albo podrażnienie, tyle,że zaniedbane. U mnie przy hemoroidach ból
              był straszny przy i po też nie mogłam siedzieć, aczkolwiek były niekrwawiące
              itd.
              • Gość: joasia Re: hemeroidy - do Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 22:29
                Zrzera mnie wstyd, nie wyobrażam sobie wystawić tyłka lekarzowi, czy zrobić
                sobie lewatywę przed badaniem (bo to podobno konieczność).
                U mnie ten bół nie jest straszny, ale jest i to za każdym razem.
                Chociaż o tej szczelinie nic jeszcze nie wiem to CZUJĘ, że to może być to.
                Ciekawe czy pani dr. odólna też będzie chciała zobaczyć moją pupę przed
                wypisaniem skierowania do specjalisty? Najgorsze chyba jednak to, że nawet
                jeśli stwierdzą, że coś jest nie tak to trzeba będzie COŚ z TYM zrobić.
                Powoli się załamuję...
                • Gość: Kasia Re: hemeroidy - do Kasi IP: *.autocom.pl 24.04.05, 23:15
                  Eee no przestań! No więc tak - lekarz ogólny wypisze skierowanie bez patrzenia
                  na cokolwiek:) Lekarz specjalista - proktolog oglądnie pupę, ale nie jest to
                  takie wystawianie tyłka - zresztą jak mówię przecież dla takiej lekarki to
                  chleb powszedni, niejedną dupę za przeproszeniem już widziała i Twoja tez nie
                  zrobi na niej wrażenia;)
                  Jeśli chodzi o dalsze leczenie to gwarantuję Ci, że jak już padnie właściwa
                  diagnoza to będzie tylko formalność.
                  Zastanawiają mnie te objawy o których nie chcesz pisać - przecież tu wszyscy są
                  anonimowi - nic się nie martw, a może akurat coś by to więcej powiedziało o
                  Twojej dolegliwości.
                  Trzymaj się - bedzie dobrze!:)
                  • Gość: ewa Re: hemeroidy - do Kasi IP: 81.219.88.* 25.04.05, 01:35
                    Z tego co mi wiadomo to hemoroidy występują raczej w przypadku zatwardzenia a
                    nie biegunki. Gdy sie dużo człowiek napina i wyciska z siebie o wtedy pękają
                    żyłki w odbycie i wychodzą na zewnątrz takie malutkie kulki które swędza a
                    potem bolą. Trzeba je niestety usuwac mechanicznie albo smarowac jakąś mascią
                    dla złagodzenia bólu. A jesli chodzi o tą biegunkę to rzeczywiscie może byc
                    zespół jelita nadwrażliwego, a to bulgotanie w brzuchu to mogą być wzdecia. Nie
                    jesz przypadkeim czegoś ciężkostrawnego? Może pijesz zbyt dużo mleka? Moja
                    prababcia miała coś takiego jak wypdnięcie jelita grubego ale to ze starości,
                    bo wtedy zwieracze nie trzymały i jelito wypadło na zewnatrz i z pupy się
                    ciągle cos sączyło, taka woda. Ale nie sądze żeby to było możliwe w młodym
                    wieku. Rdze Ci pójść do proktologa.
                    • jednapani Re: hemeroidy - do Kasi 25.04.05, 01:52
                      Mnie potrafi piec w odbycie jesli zjem cos ostrego...
                  • Gość: joasia Re: hemeroidy - do Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 14:00
                    Udział w tej dyskusji sprawił, że chyba będę musiała zebrać się w sobie i iść
                    do lekarza - nie wiem tylko kiedy? Mam tylko nadzieję, że jak już trafię do
                    lekarza to będzie to babka, przed facetem spodni nie ściągnę.
                    Nawet pisząc anonimowo o tym jest mi ciężko.
                    Te objawy oprócz bólu i 25%biegunki codziennie to: potrzebuję bardzo dużo
                    papieru toaletowego (tak jakbym nie wyprózniła się do końca?) i jest bardzo
                    nieprzyjemny zapach PO. OKROPNE ... nie wiem czy będę potrafiła powiedzieć to
                    lekarzowi.
                    Co do jelita wrażliwego mówiłam o tym lekarzowi ogólnemu (nie robiła żadnych
                    badań) przepisała lek duspatalin retard, po nim dopiero zaczęło mi BULGOTAĆ na
                    maxa!
                    Chciałam poczytać o tej szczelinie odbytu, ale jest tego bardzo mało. Gdzie
                    szukać informacji na ten temat?
                    Kasia bardzo dziękuję za opinię, jeśli możesz coś jeszcze w tym temacie napisać
                    będę wdzięczna.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Kasia Re: hemeroidy - do Kasi IP: *.autocom.pl 25.04.05, 15:33
                      Joasia Ty mnie nie denerwuj! Powiedz co Ci zależy zwierzyć się lekarzowi -
                      gwarantuję Ci, że dużo gorsze rzeczy już widział, słyszał i czuł i nie zrobi to
                      na nim wrażenia, pewnie zdziwi się, że tak długo się z tym męczyłaś, ale na
                      pewno pomoże:)
                      Musisz to wszystko powiedzieć, bo inaczej wizyta nie ma sensu - zobaczysz raz
                      się odważysz i będzie ok. Ja jestem już jakiś czas po wizycie i moge tylko
                      żałować, że aż 2 tygodznie się męczyłam, a co dopiero jak Ty kilka lat.
                      Jeśli chodzi o szczelinę to na razie nie zawracaj sobie głowy, niech Cie lekarz
                      zbada, bo ludzie ogólnie na forum lubą tak drugiego postraszyć. W każdym razie
                      to wszystko jest do wyleczenia i to szybkiego.
                      To kiedy idziesz?:)
                      • Gość: joasia Re: hemeroidy - do Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 18:25
                        Ja się z tym męczę nie kilka, ale kilkanście lat. Jeżeli jutro uda mi się
                        zarejetrować i pójdę do lekarza to będzie CUD, ale jestem już w stanie pokanać
                        pupę nawet pani doktor ogólnej, żeby jej udowodnić że nie jest OK. Teraz boję
                        się tylko jednego, ten bardzo długi okres odkąd to mam może spowodować, że
                        jeśli tam coś jest zle to pewnie będzie ciężko to wyleczyć? A ciekawe ile się
                        czeka do proktologa, ktoś pisał tu o chirurgu (u nas do gastrologa, laryngologa
                        po 3 miesiące!)? A robili Ci kolanoskopię (to mnie przeraża!)
    • 5kleo Re: hemeroidy 08.12.13, 18:49
      Moja ciocia poddała się usunięciu hemoroidów laserem w Klinice Elite ponoć zabieg prosty,bezpieczny i bezbolesny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka