Dodaj do ulubionych

co może być powodem braku miesiączki?

IP: 62.141.240.* 23.04.05, 08:56
Witam serdecznie. Mam 31 lat, w czerwcu urodziłam synka i od września
normalnie, bardzo regularnie miesiączkuję. W ub. miesiącu współżyłam z mężem
w dzień teoretycznie niepłodny i aktualnie mam 2 tygodnie spóźnienia
miesiączki. Dziś rano zrobiłam test ciążowy, który też wyszedł negatywny.
Może ktoś mi odpowie, bo umieram z niepokoju, czym może być spowodowane takie
długie opóźnienie miesiączki? Czy to możliwe, aby test jeszcze nie wskazał
prawidłowego wyniku? Ale 2 tygodnie po terminie, już przecież powinien...
Zdarzyło mi się to pierwszy raz w życiu. Co to może być? Pozdrawiam. Ania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nana Re: co może być powodem braku miesiączki? IP: *.it-net.pl 23.04.05, 09:40
      Witaj. Czy nie miałaś nigdy problemów z jajnikami? Czy Cię one nie bolą? Czy w trakcie ostatniego współżycia coś cię bolało? Według mnie może to być zapalenie jednego lub obydwu jajników, możesz mieć cystę na którymś z nich. Wszystko jest możliwe. Kup jeszcze jeden test. Powinnaś go zastosować conajmniej 3 dni po termine wyznaczonej miesiączki żeby był wiarygodny. Tak czy inacze przejdź się do ginekologa. Poproś o badanie USG dopochwowe. Pozdrawiam
      • Gość: ania Re: co może być powodem braku miesiączki? IP: 62.141.240.* 23.04.05, 10:31
        Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Szczerze mówiąc, o cystach słyszę pierwszy
        raz w zyciu. Nie bolą mnie jajniki, w czasie ostatniego współżycia również nic
        mnie nie bolało. W ogóle, gdyby nie to, że nie mam okkresu, to czuję się
        świetnie. Nie boli mnie kompletnie nic. Nigdy też nie miałam kłopotów z
        jajnikami. Owszem, 2 lata temu przed ciążą miałam stymulowane jajeczkowanie
        lekiem clostibelgyt i ti wszystko. Jajniki pobolewają mnie jedynie w czasie
        owulacji, koło 14, 15 dc. Błagam o odpowiedź. Jakie są objawy cysty i jak się
        ją leczy? Pozdrawiam serdecznie. Ania.
        • piegoosek Re: co może być powodem braku miesiączki? 23.04.05, 11:49
          moze test byl jakis trefny? to sie zdarza! w druga strone raczej nie (ze ciaze
          pokaze, a jej nie ma), ale o takich przypadkach jak Twoj juz slyszalam :)
          moze idz do gina, albo zrob test z krwi na betaHCG?
          powodzenia!
          • Gość: Jola do piegooska IP: 62.141.240.* 23.04.05, 12:00
            cześć Agniesiu, to ja Jola z forum niepłodność. Odchodzę od zmysłów, eksperci
            strasząv jakimiś cystami, torbielami itd. Nic mnie nie boli, nic mi nie jesty,
            czy to możliwe, żebym miała coś tak poważnego i wcale o tym nie wiedziała, tzn.
            nic nie odczuwała?A na teście wyszła kontrolna niebieska kreska czyli chyba
            test zrobiony prawidłowo...
            • Gość: Ela Re: do Joli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 12:15
              Też miałam podobny problem kilka m-cy temu. Robiłam testy ciążowe, ale nic nie
              wykazywały. Poszłam do ginekologa i okazało się iż prawdopodobnie nie było
              jajeczkowania (mam 31 lat). Przepisał mi Orgametril,który zażywałam 5 dni. Po
              skończonej kuracji po 2 dniach dostałam okres.Od tamtej pory okres mam
              regularnie. Dla pewności też powinnaś udac się do lekarza i zrobić USG
              dopochwowe
              • Gość: Jola Re: do Eli IP: 62.141.240.* 23.04.05, 12:24
                Uff, trochę mnie pocieszyłaś, chociaż musze przyznać, że owulację wyczuwałam
                dość silnie w ub. miesiącu. Koło 14-15 dnia cyklu boałał mnie brzuch jak na
                okres, czyli tak jakby w tym właśnie dniu było jajeczkowanie. No ale nie jestem
                lekarzem, mogę się mylić. W każdym razie troszkę sie uspokoiłam, że takie
                rzeczy po prostu się zdarzają i nie muszą od razu oznaczać czegoś najgorszego.
                Pozdrawiam serdecznie. Jola.
                • Gość: Jola- ale nie ta;) do ani IP: *.penkom.pl / *.tomaszow.mm.pl 23.04.05, 12:56
                  Powodow braku okresu moglo byc duzo:
                  - stres
                  - zmiana klimatu
                  - choroba jajnikow
                  - choroba weneryczna
                  - ,,zwykla'' choroba
                  - ciaza (jesli sie nie zabezpieczaliscie to wszystko jest mozliwe- nawet w
                  czasie pozornej nieplodnosci); zrob test ciazowy kilka dni po tamtym, a jak
                  znow wynik bedzie negatywny, to idz do ginekologa i powiedz mu o wszystkim.
                  Pozdrawiam!
        • Gość: Nana Re: DO ANI IP: *.it-net.pl 23.04.05, 15:47
          Cześć Aniu. Powiem tak nie jestem ginekologiem, więc trudno mi określić co Ci dolega. Jedno co mogę Ci powiedzieć to to, że miałam w życiu 2 razy cysty na jajnikach. Zawsze mnie bolały. Z doświadczenia mojego i moich koleżanek wiem, że w 90% typowych zapaleń jajników objawem towarzyszącym tej chorobie jest ból. Ajuż na pewno odczuwany podczas stosunku. Cysta jest torbielą, w której gromadzi się ropa. Jeżeli się ją ma jest doskonale widoczna na dopochwowym badaniu USG. Na zapalenie w organiźmie wskazuje wysokość Opadu Biernackiego tzw. OB. Jeżeli miałabyś ponad 15-20 z pewnością wynik wskazywałby na zapalenie. Jeszcze raz radzę kupić drugi test ciążowy i wybrać się do ginekologa. Jego diagnoza będzie z pewnością najbardziej wiarygodna. Pozdrawiam i odradzam zamartwianie się na zapas.
          • Gość: Ania Re: DO ANI IP: 62.141.240.* 23.04.05, 16:29
            dziękuję serdeczne, chyba taka właśnie, rzeczowa, spokojna informacja była mi
            potrzebna. Już jestem umówiona do ginekologa na poniedziałęk na godz. 15. Jak
            wrócę, z pewnością dam znać, co to było. Jeszcze raz dziękuję i... no cóż, znów
            powoli powraca wiara w to, że może to jednak ciąża... Ania.
            • Gość: nana Re: DO ANI IP: *.it-net.pl 23.04.05, 16:37
              Życzę Ci tego czego, sama sobie życzysz. Głowa do góry. Daj znać czy rozwija się nowe życie czy to zupełnie coś innego. Może po prostu to jakaś niedyspozycja po stresie?
    • piegoosek Re: co może być powodem braku miesiączki? 23.04.05, 19:38
      hej Aniu ;) na pewno wszystko bedzie dobrze! nie martw sie na zapas! zobaczysz,
      gin wszystko Ci powie, a jestem pewna, ze to nic powaznego!!
      trzymaj sie i ucaluj malucha :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka