Dodaj do ulubionych

Sanatorium

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 08:01
Jak sie załatwia sanatorium, nigdy tego nie robiłam. Mam juz 50 tkę i wiele
schorzeń łącznie z rkiem ale to było 8 lat temu. gdzie trzeba iść ile czekać
czy można przyśpieszyć i jak. tylko powaga.
Obserwuj wątek
    • ilonadw Re: Sanatorium 25.04.05, 09:12
      Ja ostatnio składałam wniosek do sanatorium, więc powiem Ci jak ja to robiłam:)
      Najpierw trzeba zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu, ten dał mi
      skierowanie na prześwietlenie płuc (konieczne bez względu na dolegliwość),
      badania krwi i moczu, zmierzył ciśnienie i przeprowadził "wywiad". Na drugiej
      wizycie przedstawiłam wyniki i wypisał wniosek do sanatorium, przychodnia
      przybiła swoją pieczątkę i następnie zawiozłam go do NFZ (w Warszawie na ul.
      Grójeckiej). Oczywiście w NFZ panie bardzo niesympatyczne, kazały mi go wrzucić
      do jakiegoś pudła, więc nawet potwierdzenia złożenia nie mam.
      Podobno czeka się do dwóch lat. Ja złożyłam ten wniosek raczej z przekory, bo w
      końcu płacę niemałe składki i coś mi się należy od tego beznadziejnego NFZ.
      Podobno dobrze jest załączyć do wniosku jakieś opinie od prowadzących lekarzy.
      W moim przypadku była to opinia psychologa i psychiatry, ze względu na nerwicę.

Gdybyś znalazła dojście do osób które mogą pomóc w skróceniu oczekiwania na
      rozpatrzenie wniosku to daj znać;)
      Pozdrawiam
      • nchyb Re: Sanatorium 25.04.05, 13:06
        Idziesz do lekarza, który ci wystawia skierowanie. W zależności od schorzenia -
        wybierasz lekarza, np. choroby narządu ruchu może wystawić reumatolog itd.

Skierowanie ze stosownymi wynikami wysyłasz poleconym do swojego oddziału NFZ -
        i już masz potwierdzenie. I potem czekasz, tak średnio rok do półtora. Ja
        ostatnio czekałam rok i dwa miesiące.
    • Gość: Zośka Re: Sanatorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 13:35
      ja wyjechałam miesiąc po złożeniu wniosku, dzwoniłam do Funduszu i pytałam czy
      nia ma "zwrotów". Akurat był :)
    • Gość: XXX Re: Sanatorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 17:18
      Jaki jest koszt pobytu ze skierowaniem a jaki bez.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka