Dodaj do ulubionych

TRANSFORMATORY A ZDROWIE

10.05.05, 13:25
Witam,
Planuję zakup mieszkania w małej miejscowości ale przed budynkiem stoi duży
transformator i słup wysokiego napięcia dość mocno "obciążony"(po drugiej
stronie ulicy jest piekarnia). Czy sąsiedztwo takich urządzeń może mieć jakiś
wpływ na zdrowie i jakość życia?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • f.r.a.n.c Re: TRANSFORMATORY A ZDROWIE 10.05.05, 14:55
      Z tego co wiadomo to ma, wystarczy że sprawdzisz to próbnikiem do pomiaru
      promieniowania elektromagnetycznego. Dopuszczalna dawka w takich miejscach jest
      wielokrotnie przewyższona. Jak ja mierzyłem ten rodzaj promieniowania to wyszła
      niemal identyczna dawka jak przy telefonie komórkowym w czasie połączenia.
      Ciekawostką było dla mnie jak się okazało że promieniowanie elektromagnetyczne
      w niewielkiej dawce jest przekroczone w tramwajach. Pozdrawiam, Franc.
      • Gość: Doki Re: TRANSFORMATORY A ZDROWIE IP: *.198-201-80.adsl.skynet.be 10.05.05, 15:54
        f.r.a.n.c napisał:

> Z tego co wiadomo to ma, wystarczy że sprawdzisz to próbnikiem do pomiaru
        > promieniowania elektromagnetycznego. Dopuszczalna dawka w takich miejscach jest
        > wielokrotnie przewyższona. Jak ja mierzyłem ten rodzaj promieniowania to wyszła
        > niemal identyczna dawka jak przy telefonie komórkowym w czasie połączenia.

Ale tego nie sposob porownywac, efekty biologiczne pola o czestotliwosci 50 Hz
        sa zupelnie inne niz pola 900 MHz czy 1800 MHz. Natezenie czy "dawka" to puste
        pojecia w tym kontekscie. Mowa o "promieniowaniu" o czestotliwosci 50 Hz jest
        juz kompletnie bez sensu.
        Generalnie sam transformator nie "rozsiewa" pola elektromagnetycznego, jego pole
        jest zamkniete w rdzeniu, a wszystko, co by sie wydostawalo na zewnatrz to
        przeciez straty. Pole indukuje prad plynacy w przewodach dochodzacych do i
        wychodzacych z transformatora. Efekty zdrowotne pola 50 Hz sa od lat przedmiotem
        badan, spekulacji i mitow. Poniewaz jednak nie do konca wiadomo jak to jest,
        moze lepiej trzymac sie z daleka. Z drugiej strony, wewnatrz wspolczesnych domow
        pole 50 Hz jest wszechobecne, bo wszedzie leza przewody pod napieciem.

> Ciekawostką było dla mnie jak się okazało że promieniowanie elektromagnetyczne
        > w niewielkiej dawce jest przekroczone w tramwajach.

A to akurat nie dziwi. Tramwaje sa urzadzeniami elektrycznymi o znacznej mocy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka