Dodaj do ulubionych

PRZERAźliwie WYSOKIE CIŚNIENIE

03.07.05, 23:35
Bardzo proszę o pomoc! moja mama ma już od dłuższego czasu strasznie wysokie
ciśnienie ... lekarka zmieniała już kilka razy leki - i nic nie pomaga! ...
co może być tego przyczyną? ... proszę napiszcie, skoro się spotkaliście z
takim przypadkiem .... aha i jest dość czerwona na twarzy .... chciałam ją
wysłać do kardiologa ... ale czy przyczyną tego jest serce? ... już spac nie
mogę z tego wszystkiego ... dziękuję z góry za wszystkie odp.
Obserwuj wątek
    • ochmis Re: PRZERAźliwie WYSOKIE CIŚNIENIE 04.07.05, 00:03
      Poważna sprawa, normalnie kwalifikuje się do szpitala na obserwację. Może się
      skończyć wylewem. Idź z mamą do lekarza. Mnie się przytrafiło w wieku 42 lat
      niespodziewanie 220/150 plus silny ból głowy, zgłosiłem się sam na izbę przyjęć
      (mieszkam w Niemczech), lekarze nie wypuścili mnie do domu przez dwa tygodnie.
      Od tamtego czasu biorę beta bloker i jest wszystko OK.
      • ina11 Re: PRZERAźliwie WYSOKIE CIŚNIENIE 04.07.05, 01:10
        Nadciśnienie tętnicze może mieć wiele przyczyn. Może być tzw. samoistne- czyli
        o nie zbadanym podłożu- i takie występuje najczęściej. Leczy się je dobrze
        ustawionymi lekami. Ale nadciśnienie mogą powodować równiez chore nerki. Ochmis
        ma rację Twoja mama powinna pójść na obserwacje do szpitala. Tam powinni
        znaleźć podłoże jej nadciśnienia. Jeżeli wykluczą wszystkie przyczyny (typu
        nerki lub tętniak) jakiś naprawde dobry i doświadczony lekarz powinien ustawić
        jej dobrze leki. Wiem z doświadczenia, że dobrze dobrane leki przy nadciśnieniu
        samoistnym to sprawa najważniejsza. Ktoś z mojej rodziny przez wiele lat zmagał
        się z nadciśnieniem, brał masę najróżniejszych leków w różnych kombinacjach i
        nic nie pomagało. To znaczy pomagało, ale po lekkim wysiłku lub stresie
        ciśnienie rosło jak szalone i kończyło się na pogotowiu i końskiej dawce m.in.
        Furosemidu. Nadciśnienie przeszkadzało bardzo w funkcjonowaniu tej osobie-
        pracy i nie tylko Nogdy nie było wiadomo, kiedy zwali z nóg. W końcu osoba ta
        trafiła przypadkiem do wspaniełej lekarki- kardiolog. Lekarka tak trafnie
        dobrała leki, że o nadciśnieniu osoba ta właściwie zapomniała. Normalnie
        funkcjonuje, jest bardzo aktywna zawodowo, uprawia "lekkie" sporty, latem opala
        się na słońcui jest naprawdę zupełnie innym człowiekiem. Po wielkim wysiłku i
        po "ciężkim dniu" jej ciśnienie to 120/75, a wcześniej mimo calej garści
        branych leków w spoczynku wynosiło minimalnie 145/95. Tak więc nawet z
        długoletnim nadciśnieniem można normalnie żyć. Trzeba po prostu trafic do
        dobrego lekarza, który właściwie dobierze leki. Czasami może to trwac kilka
        miesięcy zanim dobierze sie optymalne dawkowanie poszczególnych leków. Aha!
        Twoja mamę powinien obejrzeć tez na pewno kardiolog i neurolog. Jeśli to co
        napisałam Cię zainteresowało i chcesz ewentualnie zadać mi jakieś pytanie
        zapraszam na priv. Pozdrawiam i głowa do góry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka