Dodaj do ulubionych

objawy nieporzadane

08.07.05, 17:33
od 2 tyg biore tabletki antykoncepcyjne,od tygodnia mam rano potworne mdlosci
i zawroty glowy w ciagu dnia,czy jest to mozliwe przy nie ktorych tabletkach
w pierwszych opakowaniach wystepuja takie objawy?
Obserwuj wątek
    • jola.pedagogspoleczny Re: objawy nieporzadane 08.07.05, 19:10
      Kazde leki moga powodowac nieporzadane objawy. Wiekszosc lekow moze powodowac
      mdlosci. Piszesz, ze od niedawna bierzesz tabletki antykoncepcyjne- musisz
      wiedziec, ze nawet przez pierwsze kilka miesiecy moga wystapic roznego rodzaju
      objawy jak np mdlosci, bole (np biersi), powiekszenie pierszi, zmiana wagi
      ciala (albo spadnie albo sie podniesie- chociaz moze tez sie nie zmienic)-
      wszystko powinno byc dokladnie napisane na ulotce. Jesli objawy beda ci przez
      dluzszy czas bardzo przeszkadaly, moze powinnas skonsultowac sie z
      ginekologiem, bo moze leki sa zle dobrane. Ja mialam potworne bole brzucha i
      straszne oslabienie organizmu- zmienilam tabletki i objawy przeszly bardzo
      szybko.
      Pozdrawiam!
      • zyrafa46 Re: objawy nieporzadane 09.07.05, 13:36
        Tabletki antykocepcyjne są lekiem? A co leczą? Przepraszam, jestem
        niezorientowana :-(
        Żyrafa
        • igu100 Re: objawy nieporzadane 09.07.05, 14:44
          Zaburzenia hormonalne chociażby. Substancją czynną są hormony, ich działąnie
          polega na modyfikowaniu czynności hormonalnych organizmu. Leki to nie tylko
          substancje, które leczą. A więc i te tabletki mogą dawać objawy niepoŻądane.
          Jakkolwiek zgodnie z Prawem Farmaceutycznym klasyfikowane są nie jako produkty
          lecznicze, ale jako środki medyczne.
          Zreszta zgodnie z regułą Paracelsusa" czy substancja jest lekiem czy trucizną
          zależy tylko od dawki

zyrafa46 napisała:

> Tabletki antykocepcyjne są lekiem? A co leczą? Przepraszam, jestem
          > niezorientowana :-(
          > Żyrafa
    • jola.pedagogspoleczny Re: objawy nieporzadane 08.07.05, 19:10
      Kazde leki moga powodowac nieporzadane objawy. Wiekszosc lekow moze powodowac
      mdlosci. Piszesz, ze od niedawna bierzesz tabletki antykoncepcyjne- musisz
      wiedziec, ze nawet przez pierwsze kilka miesiecy moga wystapic roznego rodzaju
      objawy jak np mdlosci, bole (np biersi), powiekszenie pierszi, zmiana wagi
      ciala (albo spadnie albo sie podniesie- chociaz moze tez sie nie zmienic)-
      wszystko powinno byc dokladnie napisane na ulotce. Jesli objawy beda ci przez
      dluzszy czas bardzo przeszkadaly, moze powinnas skonsultowac sie z
      ginekologiem, bo moze leki sa zle dobrane. Ja mialam potworne bole brzucha i
      straszne oslabienie organizmu- zmienilam tabletki i objawy przeszly bardzo
      szybko.
      Pozdrawiam!
      • vanillaice Re: objawy nieporzadane 08.07.05, 19:39
        To jest możliwe. Ja w pierwszych tygodniach zażywania pigułek wymiotowałam jak
        kot, konieczna była zmiana. Teraz jest już ok.
        • bzzzk Re: objawy nieporzadane 08.07.05, 20:31
          ja tak samo, nie ruszałam się z łóżka, bo miałam straszne zawroty głowy i co
          chwilę wymioty, koszmar. trwało to tak z tydzień, potem jeszcze ze 2 tygodnie
          zostały te zawroty i mdłości, fatalnie się czułam, nie wiem czy to tylko
          tabletki anty bo dostałam też 2 inne hormony, ale tego typu leki mogą powodować
          takie objawy, spokojnie. z tym, że jakby długo się utrzymywały, to trzeba
          zmienić pewnie. ja do tamtych (Jeanine) w końcu się przyzwyczaiłam i było
          całkiem w porządku, teraz mam plastry Evra i z kolei męcza mnie straszne bóle
          głowy, mam nadzieję że niebawem miną...
          pzdr.
          • natina0 Re: objawy nieporzadane 08.07.05, 21:12
            Zapomnialam dodac istorna rzecz,otoz w ciagu ostatnich 6 lat bralam
            minulet,microgynon i jeszcze jakies oraz Evra,przy zadnych z nich nie mialam
            takich objawow(poza bolem piersi).Teraz jestem w Anglii tutaj niestety nie ma
            typowych ginekologow w przychodniach.Tabletki zapisuje lekarz pierwszego
            kontaktu,do ginekologa wysyla w wyjatkowych sytuacjach.Dodam ze zaczelam brac
            tabletki gdyz od 6 mscy nie mam miesiaczki a gdy powiedzialam o tym tutejszemu
            lekarzowi to zadal pytanie:"A dlaczego chcesz miesiáczke?Powinnas sie cieszyc
            ze jej nie masz!"Uwierzycie?
            Gdyby ktos mial mozliwosc podania mi skladu Logestu bylabym wdzieczna(lrkarz
            zapisal mi Logynon i chce porownac sklad).
            dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
    • igu100 NIEPOŻĄDANE 09.07.05, 14:45

Litości. To są objawy niepoŻądane.

Nawiasem mówiąc przy tak nasilonych jak ma autorka, nalezy rozważyć odstawienie
      i zmianę na inne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka