natina0 08.07.05, 17:33 od 2 tyg biore tabletki antykoncepcyjne,od tygodnia mam rano potworne mdlosci i zawroty glowy w ciagu dnia,czy jest to mozliwe przy nie ktorych tabletkach w pierwszych opakowaniach wystepuja takie objawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola.pedagogspoleczny Re: objawy nieporzadane 08.07.05, 19:10 Kazde leki moga powodowac nieporzadane objawy. Wiekszosc lekow moze powodowac mdlosci. Piszesz, ze od niedawna bierzesz tabletki antykoncepcyjne- musisz wiedziec, ze nawet przez pierwsze kilka miesiecy moga wystapic roznego rodzaju objawy jak np mdlosci, bole (np biersi), powiekszenie pierszi, zmiana wagi ciala (albo spadnie albo sie podniesie- chociaz moze tez sie nie zmienic)- wszystko powinno byc dokladnie napisane na ulotce. Jesli objawy beda ci przez dluzszy czas bardzo przeszkadaly, moze powinnas skonsultowac sie z ginekologiem, bo moze leki sa zle dobrane. Ja mialam potworne bole brzucha i straszne oslabienie organizmu- zmienilam tabletki i objawy przeszly bardzo szybko. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: objawy nieporzadane 09.07.05, 13:36 Tabletki antykocepcyjne są lekiem? A co leczą? Przepraszam, jestem niezorientowana :-( Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
igu100 Re: objawy nieporzadane 09.07.05, 14:44 Zaburzenia hormonalne chociażby. Substancją czynną są hormony, ich działąnie polega na modyfikowaniu czynności hormonalnych organizmu. Leki to nie tylko substancje, które leczą. A więc i te tabletki mogą dawać objawy niepoŻądane. Jakkolwiek zgodnie z Prawem Farmaceutycznym klasyfikowane są nie jako produkty lecznicze, ale jako środki medyczne. Zreszta zgodnie z regułą Paracelsusa" czy substancja jest lekiem czy trucizną zależy tylko od dawki zyrafa46 napisała: > Tabletki antykocepcyjne są lekiem? A co leczą? Przepraszam, jestem > niezorientowana :-( > Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
jola.pedagogspoleczny Re: objawy nieporzadane 08.07.05, 19:10 Kazde leki moga powodowac nieporzadane objawy. Wiekszosc lekow moze powodowac mdlosci. Piszesz, ze od niedawna bierzesz tabletki antykoncepcyjne- musisz wiedziec, ze nawet przez pierwsze kilka miesiecy moga wystapic roznego rodzaju objawy jak np mdlosci, bole (np biersi), powiekszenie pierszi, zmiana wagi ciala (albo spadnie albo sie podniesie- chociaz moze tez sie nie zmienic)- wszystko powinno byc dokladnie napisane na ulotce. Jesli objawy beda ci przez dluzszy czas bardzo przeszkadaly, moze powinnas skonsultowac sie z ginekologiem, bo moze leki sa zle dobrane. Ja mialam potworne bole brzucha i straszne oslabienie organizmu- zmienilam tabletki i objawy przeszly bardzo szybko. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
vanillaice Re: objawy nieporzadane 08.07.05, 19:39 To jest możliwe. Ja w pierwszych tygodniach zażywania pigułek wymiotowałam jak kot, konieczna była zmiana. Teraz jest już ok. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: objawy nieporzadane 08.07.05, 20:31 ja tak samo, nie ruszałam się z łóżka, bo miałam straszne zawroty głowy i co chwilę wymioty, koszmar. trwało to tak z tydzień, potem jeszcze ze 2 tygodnie zostały te zawroty i mdłości, fatalnie się czułam, nie wiem czy to tylko tabletki anty bo dostałam też 2 inne hormony, ale tego typu leki mogą powodować takie objawy, spokojnie. z tym, że jakby długo się utrzymywały, to trzeba zmienić pewnie. ja do tamtych (Jeanine) w końcu się przyzwyczaiłam i było całkiem w porządku, teraz mam plastry Evra i z kolei męcza mnie straszne bóle głowy, mam nadzieję że niebawem miną... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
natina0 Re: objawy nieporzadane 08.07.05, 21:12 Zapomnialam dodac istorna rzecz,otoz w ciagu ostatnich 6 lat bralam minulet,microgynon i jeszcze jakies oraz Evra,przy zadnych z nich nie mialam takich objawow(poza bolem piersi).Teraz jestem w Anglii tutaj niestety nie ma typowych ginekologow w przychodniach.Tabletki zapisuje lekarz pierwszego kontaktu,do ginekologa wysyla w wyjatkowych sytuacjach.Dodam ze zaczelam brac tabletki gdyz od 6 mscy nie mam miesiaczki a gdy powiedzialam o tym tutejszemu lekarzowi to zadal pytanie:"A dlaczego chcesz miesiáczke?Powinnas sie cieszyc ze jej nie masz!"Uwierzycie? Gdyby ktos mial mozliwosc podania mi skladu Logestu bylabym wdzieczna(lrkarz zapisal mi Logynon i chce porownac sklad). dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
igu100 NIEPOŻĄDANE 09.07.05, 14:45 Litości. To są objawy niepoŻądane. Nawiasem mówiąc przy tak nasilonych jak ma autorka, nalezy rozważyć odstawienie i zmianę na inne. Odpowiedz Link Zgłoś