greenhills 20.07.05, 09:56 Ide dzis na badanie piersi. Chce by lekarz dokladnie je zbadal, na co powinnam zwrocic uwage? Ile takie badanie trwa? No i jeszcze wizyta ginekologiczna dzisiaj. Boje sie strasznie:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rezurekcja Re: USG piersi 20.07.05, 12:09 greenhills napisała: > Ide dzis na badanie piersi. Chce by lekarz dokladnie je zbadal, na co > powinnam zwrocic uwage? Ile takie badanie trwa? No i jeszcze wizyta > ginekologiczna dzisiaj. Boje sie strasznie:( w zasadzie nie boli, wiec nie ma sie czego bac. USG trwa ok 10 minut, nigdy nie liczylam, ale nie jest dlugi. Lekarz pomaże Cie żelem i bedzie koncowka ultrasonografu jezdzil po piersiach patrzac w monitor. Powineie objechac piersi i pachy, tam sa wezly chlonne. CZy bedzie tez badal palpapcyjnie czyli przez dotykanie-ugniatanie, tego nie wiem, jezeli jet to onkolog, to powinien, jesli tylko ultrasonografista, nie bedzie Cie obgniatal. BAdanie palpacyjne dla mnie jst bolesne. O zbadanie piersi mozesz poprosic ginekologa, niezaleznie od tego, ze idziesz na USG. Ginekologiczne: wywiad (przypomnij sobie, keidy maials pierwsza i ostatnia miesiaczke), badanie reczne ktore ja nazywam obgnieceniem, moze pobranie cytologii. Obgniecenie moze byc niedokladne... , co wiem z wlasnego nietragicznego przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: USG piersi 21.07.05, 13:56 greenhills napisała: > no i mam 2 torbiele :( ja w obu piersiach mam po kilka torbieli. Zyje z tym juz 15 lat. Trzeba tylko co jakis czas chodzic na kontrolne usg i obgniatanie przez lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś