karol2209 22.07.05, 13:21 jakie macie doświadczenia, moja 8 krzywo urosła i rani mi policzek, trzeba ja usunąć, ale nie wiem czy mogę z tym iść do stomatologa czy mozę lepiej do chir. szczękowego, bardzo proszę o rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5_monika Re: ZĘBY MĄDROŚCI - czy rwać u dentysty? u chirur 22.07.05, 13:31 jest różnie, najlepiej żeby był w razie problemu na miejscu chirurg szczękowy Odpowiedz Link Zgłoś
karol2209 Re: ZĘBY MĄDROŚCI - czy rwać u dentysty? u chirur 22.07.05, 14:42 dodam ze to sa górneósemki, nie wiem czy sa łatwiejsze od wyrwania czy trudniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszki123 Re: ZĘBY MĄDROŚCI - czy rwać u dentysty? u chirur 22.07.05, 14:44 Ja mialam 8 krzywo rosnaca, nie mogla wyrosnac do konca bo popychala siodemke. Ze zdjecia wynikalo ze nie da sie jej wyrwac w calosci i koniczne bedzie dlutowanie, a taki zabieg wykonuja raczej chirurdzy szczekowi. Kiedy juz bylam na fotelu pani chirurg zabrala sie jadnak za wyrywanie go w calosci. Trfalo to coprawda 40min ale udalo sie. Zawsze lepiej tak niz kruszyc zab na kawalki i wyciagac kawaleczki. Mysle ze jezeli zab rosnie w miare normalnie to moze to zrobic kazdy dentysta, jezeli obejrzy zdjecie i stwierdzi ze nie jest to jakis specjalny przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszki123 Re: ZĘBY MĄDROŚCI - czy rwać u dentysty? u chirur 22.07.05, 14:46 ale glupi blad TRWALO oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
sylweno Re: ZĘBY MĄDROŚCI - pytanie 22.07.05, 15:24 jak długo po wyrwaniu was bolało? Ja wyrwałam dolną 8-mkę 3 dni dni temu, a wciąż boli i wciąż mam szczękościsk. Był tam stan zapalny, ale zaleczony Dalacinem C, który ciągle przyjmuję. Kiedy przestanie boleć? Odpowiedz Link Zgłoś
marrtek1 Re: ZĘBY MĄDROŚCI - czy rwać u dentysty? u chirur 22.07.05, 15:33 Ja miałam wyrywane dwie ósemki w odstępie czasowym około pół roku.Były to dwie dolne ósemki wyrywane u chirurga szczękowego (dla mnie mistrz świata w wyrywaniu ósemek).Były to zęby, które nie mogły wyrosnąć, bo nie miały miejsca.Sam zabieg wyrwania nie był straszny, bo zostałam odpowiednio znieczulona, ale drugi i trzeci dzień nie należał do najlepszych.Przez to, że u mnie była ingerencja w kość chodziłam z opuchlizną przez tydzień (mimo zimnych okładów puszką coca-coli) Odpowiedz Link Zgłoś
ala261 Re: ZĘBY MĄDROŚCI - czy rwać u dentysty? u chirur 22.07.05, 15:46 Uważam,ze zęby powinien wyrywać chirurg szczękowy .Mnie wyrywał kiedyś 8 dolną pan dentysta i wspominam to jak wielki koszmar,strasznie długo sie męczył,poraniłmi podniebienie!!!! a do tego teraz po kilku latach coś mi z tego zębodołu wyszło{jakby kawałek zęba}i często podchodzi mi to krwią i troche puchnie,pózniej pęka i znowu jest ok.Natomiast druą 8 wyrywał mi chirurg i było naprawde super mimo tego,ze musiał naciąc sporo dząsła i potem zszywać to i tak miło to wspominam.Wszystko poszło szybko i bezboleśnie,bardzo sprawnie.Dentyści to se mogą,ale chyba mleczaki wyrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
iselle Re: ZĘBY MĄDROŚCI - czy rwać u dentysty? u chirur 22.07.05, 18:50 Górne ósemki są najłatwiejszymi zębami do usunięcia, a dolne ósemki - wręcz przeciwnie. Z doświadczenia naocznego i porównania z osobistym wiem, że chirurg usuwa zęby dużo sprawniej - wielu dentystów męczy się przy usunięciu zębów a już zwłaszcza jak ekstrakcja się komplikuje. W końcu chirurg ma specjalizację nie dlatego żeby ładnie wyglądała na wizytówce ;) (no chyba że bardzo stary i nie ma siły już i wzrok nie ten..) Odpowiedz Link Zgłoś